Materská dovolenka a opatrovanie rodiča.

diidi
12. máj 2019

Ahojte,je tu niekto,kto opatruje rodica a je sucastne aj na materskej dovolenke.Chcela by som vediet,aka je vyska materskej pri opatrovani. Neviem sa k tomu dopatrat.

evittam
12. máj 2019

@diidi Materská pri opatrovani neexistuje. Na MD mas nárok len ako budúca matka a ked splnas podmienky nároku.

gabrielachochulka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
13. máj 2019

@gabrielachochulka Co ma UPSVaR spolocne s MD?

evittam
13. máj 2019

@diidi Teraz som to asi lepsie pochopila-ty si na MD alebo budeš a chces aj opatrovne? Vyska MD je rovnaká aj keby si opatrovne nemala ak mas na nu narok. Len ci je možny subeh oboch to neviem.

syberia
13. máj 2019

Neviem ci som ta spravne pochopila ale ak si zamestnana a mas nastupit na matersku a potom chces opatrovat rodica tak mozes poberat matersku a zaroven prispevok na opatrovanie...vyska materskej sa ti bude pocitat normalne z platu ktory si mala v zamestnani...opatrovanie to neovplyvni...len teda nie je to jednoduche vybavit to opatrovanie...

diidi
autor
13. máj 2019

@syberia opatrujem matku uz teraz cca pol roka,takze papierovacky mam chvala bohu zasebou...uff., a ak by som zostala tehu,som chcela vediet ako to je,ako sa pocita,z coho a podobne.. Viem, ze sa da poberat oba naraz,to mi vravela na úrade,len info som chcela co niekto nevie ze kolko to je.

diidi
autor
13. máj 2019

@evittam nie,ja uz poberam opatrovatelsky,a chcela som info ako to je aj s materskou popri opatrovatelskom.Viem iba tolko,ze oba naraz sa poberaju,len neviem z coho to rataju.

terezka1947
13. máj 2019

@diidi materska a rodicivska ti ostane...otazka je,ci ti.ostane opatrovatelsky. Mne ho zamietli,mala som o par eur viac,tam sa nejako berie do uvahy prijem,atd. Ale su to uz roky dozadu,co.som to riesila a nic nedostala.

evittam
13. máj 2019

@diidi No ved ako som ti napisala. Opatrovateľsky príspevok (z UPSVaR) nema nic spoločné s výpočtom MD. Ta sa ti počíta z VZ z ktorého sa platia odvody do SP na NP. Ak pojdes na MD v r.2019 a pracuješ u toho istého zamestnávateľa tak VZ pre MD bude hruby príjem za rok 2018.

gabrielachochulka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
13. máj 2019
gabrielachochulka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
13. máj 2019

@gabrielachochulka V poriadku. Ja len neviem prečo sa mi ospravedlňujes.😉

kikundela
27. okt 2021

Ahojte. Pozerám ze je to staršie trochu ale skúsim. Ja opatruje svojho dedka. Som Tehotná.... Neviete ako to je potom? Ostane mi opatrovateľský aj ked sa malé narodí?

katarinam89
16. nov 2021

@diidi dobrý deň je to staršia téma ale ja som nikde nič nenasla len toto a vy tu spomínate že je možnosť poberať materskú a opatrovateľské súčasne je to tak prosím neviem sa k tomu nikde dočítať ďakujem

kaja0007
6. dec 2021
kaja0007
6. dec 2021

@katarinam89 dobrý deň, chcem sa spýtať, či sa vám podarilo získať nejaké aktuálne info ohľadom súbežného poberania MD a opatrovateľského, keďže tiež riešim momentálne daný problém a nikde neviem nájsť relevantné odpovede. Ďakujem. ☺️

kaja0007
6. dec 2021

@gabrielachochulka ďakujem toto som už všetko prešla.No vyzerá to tak že súbežné poberanie MD a opatrovateľského nie je možné až neskôr sa to dá pri poberaní rodičovského a opatrovateľského