Materská a prechod na rodičovskú dovolenku bez príspevku

kapanek1
17. máj 2022

Ahojte,

momentálne som na MD, ktorá mi končí 17.6. Priateľ je na MD so starším dieťaťom. Po skončení materskej chcem normálne prejsť na rodičovskú dovolenku, ktorú však budem mať neplatenú keďže priateľ stále bude na MD so starším dieťaťom. Mám pracovný pomer na dobu neurčitú. Do práce sa chystám normálne len oznámiť listom že pokračujem rodičovskou dovolenkou, že sa starám o dieťa. Neovplyvní to môj pracovný pomer? Ako mám postupovať? Iba oznámiť UPSVARu že budem pokračovať RD ale bez príspevku? Ďakujem.

alenah31
17. máj 2022

@kapanek1 PP to neovplyvni - po oznameni, ze nastupujete na RD ste voci nim skratka na RD, UPSVaR neoznamujete nic - aby ste mohli byt na RD bez naroku na RP musite sa prihlasit na ZP ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov" na to dieta, s ktorym manzel nie je na MD. Inak si budete sama musiet platit povinne zdr. poistenie.

kapanek1
autor
17. máj 2022

@alenah31 a potom keď mužovi skončí MD a ja budem chcieť ísť na platenú RD tak si podám žiadosť na UPSVAR a odhlásim sa zo ZP?

alenah31
17. máj 2022

@kapanek1 po manzelovej MD poziadate o RP (kedysi sa dokladalo potvrdenie zo SP, ze manzelovi skoncila MD, a ze Vy ste mali narok na materske - na zaklade toho budete poberat vyssi RP, vraj to uz netreba). A ano odhlasite sa.....zasa budete poistencom statu.

kapanek1
autor
17. máj 2022

@alenah31 ĎAkujem

elis248
17. máj 2022

Ja som tiež v takej situácii a včera som bola na ZP a tam mi povedali, že odo mňa nič nepotrebujú a nič nemusím dokladovať. Končila mi materská teraz 13.5. Že v systéme už som vedená, že mi skončila materská a bola som automaticky prehodená u nich v evidencii na rodičovskú (ale bez príspevku). Takže nemusím nič vybavovať a štát za mňa naďalej platí zdravotné.

alenah31
17. máj 2022

@elis248 A mate manzela na MD? ZP je jedno ci poberate RP alebo nie - oni to neriesia a nemaju to ani odkial vediet. ALE v pripade ,ze su OBAJA rodicia doma, len za jedneho stat bude platit ZP - a to za toho, ktory je na MD. Tak ako nie je mizny subeh materskej a RP nie je mozny ani subeh poistenia rodica na MD a na RD. Ten na RD si bud plati ZP sam alebo sa na ZP prihlasuje ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov" pokual take dieta doma maju.

elis248
17. máj 2022

@alenah31 manžel je na materskej so starším, ja som bola s mladším. Tiež som im to hovorila a pýtala sa na to, ale tam mi povedali, že nič netreba prihlasovať ani nič platiť. Nič nebolo treba vybavovať.

kapanek1
autor
18. máj 2022

@elis248 a boli ste osobne? Dobre som to pochopila? To musite ist v mieste trvaleho pobytu alebo je to jedno?

alenah31
18. máj 2022

@elis248 to nie je možné pokiaľ je manžel stále na MD @kapanek1 je tu XY diskusií na túto tému, okrem toho je to priamo na stránke SP aj ZP, že si buď platíte poistenie sami alebo je tu možnosť tej evidencie na druhé dieťa do 6 rokov, návrat do práce alebo evidencia na ÚP pokiaľ je otec na MD, kopírujem:

* matky, ktoré zostanú doma na neplatenej rodičovskej (nerozviažu pracovný pomer so zamestnávateľom), si môžu platiť zdravotné odvody ako samoplatcovia.

*matky, ktoré nemajú zamestnávateľa, sa môžu zaevidovať ako uchádzačky o zamestnanie na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, čím sa znova dostanú do kategórie poistencov štátu, za ktorých štát platí poistné na zdravotné poistenie.

*ak majú dieťa do 6 rokov veku, je tu ešte možnosť prihlásiť sa do zdravotnej poisťovne ako „osoby starajúce sa o dieťa do šiesteho roku veku“ a štát za ne bude takisto platiť poistné. Podmienkou takejto evidencie je nemať príjem a dieťa smie navštevovať predškolské zariadenie max. 4 hodiny denne.

elis248
18. máj 2022

@kapanek1 áno bola som tam osobne. Tiež som sa čudovala, že nič netreba. Nebolo treba ísť podľa trvalého pobytu.

elis248
18. máj 2022

@alenah31 ja som tam išla s tým že sa prihlásim ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a vysvetlila som situáciu. Len tam mi povedali že nič neprihlasujem. Tak potom už neviem čo s tým.

alenah31
18. máj 2022

@elis248 @kapanek1 a obe deti máte do troch rokov? Vtedy je to možné podľa mňa - tam je zákonný nárok na RD kým dieťa nedovŕši tri roky.

alenah31
18. máj 2022

@elis248 toto je napr. otázka z jedného fóra poisťovne VšZP:

24. Musím si platiť odvody na neplatenej rodičovskej?

Kým matky poberajú materské alebo rodičovský príspevok, štát za nich platí zdravotné odvody automaticky, sú považované za poistencov štátu. Tento status však stratia, nakoľko za poistenca štátu sa bude považovať otec poberajúci materské.

elis248
18. máj 2022

@alenah31 manžel je na MD s 2r4m a ja som naRD bez príspevku so 6m. Manžel bude na MD ešte 2 mesiace a potom si požiadam o rodičovský s príspevkom.

kapanek1
autor
18. máj 2022

@alenah31 áno obe deti majú menej ako tri roky. Ja som s 5 mesačnou na materskej a otec je s chlapcom čo má 2 roky a tri mesiace na materskej. Ja som myslela že po tom 17.6 pôjde do roboty, ale povedal že nie a musím si to poriešiť aby som nemala zbytočné problémy. Tak teda mi stačí sa nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do šesť rokov? Ja do práce kvôli bábätku nejdem a starší chlapec do škôlky nepôjde. Ďakujem.

alenah31
18. máj 2022

@kapanek1 áno stačí.

kapanek1
autor
18. máj 2022

Nechcem mať problém sa potom vrátiť do práce, nakoľko je situácia aká je a bohvie čo ešte za dva roky bude. Mám zmluvu na dobu neurčitú tak to je v dnešnej dobe podľa mňa dobre. Ale zas aby som nemala nedoplatky alebo niečo voči štátu. Otec mal ísť do roboty, no nechce sa mu ešte.

kapanek1
autor
18. máj 2022

@alenah31 veľmi ďakujem. 🙂

alenah31
18. máj 2022

@kapanek1 žiadne nedoplatky nebudete mať ani keby ste sa prihlásili takto na ZP neskôr....je totiž možnosť prihlásiť sa spätne🙂 so spätnou platnosťou nie je možné sa prihlásiť na poistenia akurát v SP - ale to je úplne iná inštitúcia.

kapanek1
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kapanek1
autor
18. máj 2022

@elis248 a aké tlačivá ste na to prosím potrebovali?
- V Y H L Á S E N I E
fyzickej osoby na účely dôchodkového poistenia z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa
do 6 rokov jeho veku
- registračný list FO

Iba tieto dve?

alenah31
18. máj 2022

@kapanek1 toto sa týka sociálnej poisťovne - to už ide automaticky. My sa bavíme o zdravotnej poisťovni - tam sa treba evidovať osobne, v prihláške budete pod kódom zmeny 07.

alenah31
18. máj 2022

@kapanek1 tu citajte ako to urobit ak otec ostava na MD, je to od p. Mihala, dolezity je posledny odsek na druhej foto

alenah31
18. máj 2022

@kapanek1 @elis248 tu to mate, citajte posledny odsek, musite sa prihlasit sama.

kapanek1
autor
18. máj 2022

@alenah31 No už som to hádam pochopila. Pôjdem do zdravotnej poisťovne a vybavím sa. Ďakujem za odpovede a trpezlivosť. 🙂

alenah31
18. máj 2022

@kapanek1 v pohode🙂 Na SP by to malo byť automaticky, budete naďalej dôchodkovo poistená. Ale zdravotka je niečo úplne iné - oni nemajú tušenia, že ste na tzv. neplatenej RD - pre nich tento pojem neexistuje - tzv. neplatená RD je vlastne tá evidencia ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov", ktorú si nahlasujete sama. Na chybu by sa prišlo pri RZZP, ktoré ZP robia každý rok.

elis248
18. máj 2022

@alenah31 áno, presne s tým som tam išla a oni že netreba.

alenah31
18. máj 2022

@elis248 tak ako vidis treba, pisu to vsade....kod zmeny v poistovni bude 07.

amsvk
13. okt 2022

amsvk' z priatelkou mame 3r.syna, ja pracujem ako zamestnanec v zahranici, priatelke 22.6 jej skoncila materska dovolenka , nadalej je doma 3r.synom nechodi do skolky,pred materskou pracovala iba na dohodu .Ma narok na daaku podporu,prispevok od statu musi si platitit soc.poistovnu alebo ZP? ,okrem toho priatelka ma dceru 13r .Pritelka z mojim synom a jej dcerou byvaju spolu z rodicmi v byte, dakujem

alenah31
14. okt 2022

@amsvk ak nemá zamestnanie tak keď syn dovŕši 3 roky mala sa ísť do 7 dní evidovať na ÚP. Nárok na podporu podľa toho čo píšete nemá. Ak nechce byť evidovaná na ÚP a pravidelne sa tam hlásiť a syn nechodí do škôlky môže sa prihlásiť na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Štát bude za ňu platiť poistenie do ZP a aj časť poistení v SP. Na ÚP sa spätne prihlásiť nedá ale na ZP tak ako píše to možné je. Nech tak urobí, lebo ak je teraz len tak doma už je považovaná za "dobrovoľne nezamestnanú" a každý deň jej narastá dlh v ZP - čiže je neplatič a ak si to neporieši - dostane sa do exekúcie.
Štát jej na dieťa platil príspevok do 3 rokov. Myslím, že je to dostačujúca doba. Má na dcéru oficiálne určené výživné? Vy na syna platíte? Na akúkoľvek dávku od štátu bude mať nárok až vtedy ak OBAJA rodičia využijú všetky možnosti na to, aby sa zabezpečili sami - nie štát, ale otec a matka má uživiť svoje deti a zabezpečiť ich. Ak žije s rodičmi pri prípadných dávkach sa bude počítať aj ich príjem - za príjem sa v tomto prípade počíta aj dôchodok, prídavky na dieťa, výživné, príjem zo závislej činnosti, príjem SZČO, uvádza sa aký majetok osoby v domácnosti vlastnia.....atď.