Mám nárok na materskú, ak mám zmluvu na dobu určitú?

milka1978
27. aug 2014

Dobrý deň.

Mám nárok na materskú ak mám momentál ne v práci zmluvu na dobu určitú a končí mi 31. októbra? Pracujem od polovice mája. Preto chcem vedieť či mi takto vznikne nárok. Alebo či ma z práce nesmú prepustiť. Alebo či keď sa pred koncom pracovnej zmluvy dám na maródku (to budem už na konci 6 mesiaca) aj tak mi vznikne nárok na materskú z práce?

Ďakujem za všetky info

denisafono
27. aug 2014

na materske mas narok ak si bola v poslednych dvoch rokoch nemocensky poistena-zamestnana spolu 270dni. Mas zmluvu na dobu urcitu takze ta ti skonci 31.10. ci budes na PN alebo nie. Ak si pred tym niekde pracovala a spolu za 2roky tam nazbieras 270 dni tak narok budes mat.

zuzka38
27. aug 2014

ak si si nie ista, zavolaj si na socialku a tam ti presne povedia, ci narok mas alebo nie

miriem
27. aug 2014

A predtym si niekde pracovala? Lebo narok na materske vznika len ak si bola posledne dva roky pred porodom nemocensky poistena aspon 270 dni. Ak mas zmluvu na dobu urcitu, tak ta prepustit moze po vyprsani zmluvy.

havana_frost
27. aug 2014

Ak si za posledné dva roky pred pôrodom pracovala len tu, tak 270 dní poistenia z tohto pracovného pomeru nenazbieraš - a to (jedna z viacerých) podmienka nároku na materské. Keďže máš pracovný pomer na dobu URČITÚ, tento skončí uplynutím času, bez ohľadu na tvoj stav, tehotenstvo, či PN. Tu sa PNkou nedá ovplyvniť neprepustenie. Z práce ťa neprepustia, pracovný pomer zanikne uplynutím času.

dena1973
27. aug 2014

Aj keď tých 270 dní v posledných 2 rokoch pred pôrodom nenazbieraš, tak nárok na PN máš.

gapa
27. aug 2014

ako je písané, ak nemáš v období dva roky pred skutočným pôrodom aspon 270kalend.dní nem.poistenia nárok na materské ti nevznikne. Ak dní máš tolko, tak ti nárok vznikne, ale pozor, presne 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, nie skôr, aj keby si bola dlhodobo pn.
Ak nárok na materské nebudeš mať z dôvodu nesplnenia podmienky 270dní, tak ale nárok na nemocenské budeš mať a ak lekár uzná za vhodné, tak môžeš byť pn aj do ukončenia šestonedelia. Popritom môžeš odo dna pôrodu poberať aj rodičovský príspevok: Len si nedaj ukončiť pn z dôvodu nástupu na md, ťahaj to minimálne do dna pred pôrodom, lebo by si mohla mať problém aj so zdravotným poistením, ak by ťa nezaevidovali na úrad práce, lebo zdravotné poistenie je povinné a bud si poistená ako zamestnanec, počas poberania materského, nemocneského, rodič.príspevku alebo ako uchádzač o zamestnanie. Ak by si materské ani nemocnskké pred pôrodom nepoberala a bol by problém sa zaevidovať na up (aj ked sú zväčša ústretoví aj ked si tehotná viac ako 6týž. pred termínom, no lepšie to neriešiť), tak by si si musela do dna pred pôrodom zdrav.poistenie platiť sama, čo je na mesiac vyše 57eur.
Po pôrode do 45dní nezabudni podať prihlášku na soc.poistovnu, aby si bola dôchodkovo poistená štátom. Urob si kopiu prihlášky a daj potvrdiť jej prevzatie pečiatkou. Založ si to k zápočtovým listom do dôchodku (nikdy nevieš, čo budeš mať v systéme, a ak by si to nemala, nemáš to ako dokázať), nezabudni, že máš aj povinnost sa potom sama odhlásiť.