Mám nárok iba na rodičovský príspevok, na materskú nie

5. apr 2024

Dobrý deň. Prosím o radu. Mám nárok iba na rodičovský príspevok, na materskú nie. Bola som to vybaviť na úrade práce, musím ísť niečo vybaviť alebo nahlásiť aj do sociálnej poisťovni? Ďakujem🙂

wejuska7910
5. apr 2024

Nie,urcite ti prislo rozhodnutie zo socialnej ze nemas narok na md

naty_10
8. apr 2024

Sociálna poisťovňa je prepojená s nami (úradom) a vieme si tieto veci jednoducho zistiť a vypátrať, každopádne musíte mať potvrdenie zo sociálnej, že Vám to neuznávajú a na základe toho musel urad vydať rozhodnutie o rodičovskom.

autor
8. apr 2024

@naty_10 aj v prípade,že som nezamestnana uz tri roky potrebujem to potvrdenie ? Ja viem že materskú nedostanem pretože nemám nanu nárok

blondinka95
8. apr 2024

Podľa mňa o ňu len nežiadaj

naty_10
9. apr 2024

Je rozdiel nezamestnaná a nezamestnaná a na materskej, ak ste bola tehotná a mala bábätko a priznanú materskú, tak by ste ho teoreticky nemala potrebovať, pretože to je jasné ale pokiaľ iba nezamestnaná bez bábätka, treba si podať žiadosť o materské, aj keď viete, že nemáte nárok aby ste mala doklad o tom, že Vam nárok na materské nevzniká, a my sme mali podložené týmto dokladom, že Vam priznávame rodičovský príspevok. My nemôžeme ako ľudia rozhodovať, že vieme, že ste bola nezamestnaná a nemáte nárok, my to ako obyčajní ľudia vieme, že Vám ten nárok nevznikne ale pre úrad je podstatné to mať podložené papierom/dokladom. Všetko na úrade musí byť podložené papierom, od všetkého musia byť kvázi “dôkazy”. Keď k nám príde kontrola, tak oni sa nepýtajú prečo ste takto rozhodli ale na základe čoho, a musí to byť všetko podložené. Pre Vaše dobro by som si požiadala a počkala na papier o nepriznaní materskej a potom s tým papierom išla na úrad.

autor
9. apr 2024

@naty_10 Ďakujem za odpoveď úplne chápem čo tým myslíte. Mne len nejde do hlavy,že páni na úrade práce odomna tento doklad nežiadala. Vyplnila som tlačivo o rodičovskej aj a o rodinných pridavkach. V tlačive bola kolonka, že od akej doby som nezamestnaná.

autor
9. apr 2024

Ešte mi neprišlo žiadne rozhodnutie ani nič,iba som bola podať a vyplniť tie tlačivá.

naty_10
9. apr 2024

Tým pádom je možné, že si potvrdenie vyžiadali od sociálnej poisťovne, zvyčajne to riešime mailom, a oni nám pošlú taký doklad, či vzniká alebo nevzniká nárok a ak vzniká, tak od ktorého dátumu. Pokiaľ to od Vás nežiadali na úrade, tak by to malo byť v poriadku.

autor
9. apr 2024

@naty_10 ďakujem vám krásne za Váš čas a odpoveď 🙂 🙂

naty_10
10. apr 2024

Za máličko 🙂