Kde musím hlásiť začiatok rodičovskej dovolenky?

andula88
13. júl 2016

Treba nieco hlásiť aj do sociálnej a zdravotnej poisťovni ked som nikde pred otehotnením nepracovala?
Bola som odniesť papier o nástupe na rodičovskú dovolenku len na úrad prace.

tobnuf
13. júl 2016

Na zdravotku treba ist ohlasit kedze nemate zamestnavatela ktory by to urobil za vas

gapa
13. júl 2016

@andula88 ak nie si zamestnaná, tak podla zákona ani nečerpáš RD=rodičovskú dovolenku. Ak sa ti už dieťa narodilo a si požiadala o RP=rodič.príspevok, tak ak podáš prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov na soc.poistovnu do 45dní od pôrodu, tak budeš dôchodkovo poistená štátom odo dna pôrodu. Ak podáš prihlášku neskôr, tak budeš poistená odo dna podania prihlášky. Odporúčam urobiť kopiu prihlášky pre seba a na nu si dať potvrdiť prevzatie soc.poistovnou. Odložiť až do dôchodku, inak nemáš dôkaz, že si prihlášku podala, ak by niekto niečo neurobil tak, ako má (napr. by sa stratila). Tiež máš povinnost podať odhlášku, napr. ak by si praacovala na prac.pomer alebo dohodu, resp. najneskôr dovršením 6rokov dieťaťa.

Nepíšeš, či si bolo na upsvar v evidencii uchádzačov o zamestnanie, čo predpokladám. V takom prípade ťa vyradili z evidencie dnom pred pôrodom, máš o tom asi papier, resp. ho dostaneš ak si už odniesla kopiu rodného listu dieťaťa na upsvar, kde ťa evidujú. Ked budeš mať doklad odkedy poberáš RP, tak aj s dokladomm o vyradení s evidencie a kopiou rodného listu dieťaťa treba zájsť na zdr.poistovnu.

andula88
autor
13. júl 2016

Ja som este neporodila, nastúpila som na rodičovskú od 1. Júla kedže som nepracovala nemam nárok na materskú.... Takze papier co mi dal gynekológ kedy nastupujem na rodičovskú som odniesla na uspvr- tam do pôrodu sa uz hlásiť nemusím az po pôrode mam doniesť z pôrodnice papier toto viem.
Ja som len chcela vediet ci mam ísť este pred pôrodom niekde nieco nahlásiť buď do sociálnej poisťovne alebo do zdravotnej.

gapa
13. júl 2016

@andula88 no spýtaj sa, na oddelení soc.vecí na upsvar, či budeš potrebovať k žiadosti o RP aj doklad zo soc.poistovne, že nemáš nárok na materské. Ak áno, treba podať tú žiadosť, aby ti dali vyjadrenie, že nárok nemáš. K tomu dáš kopiu rodného listu dieťaťa a ostatné poreboné doklady. Si teraz pozisťuj, ked máš klud ešte, ako potom vybaviť prídavok na dieťa, rodič.príspevok a príspevok pri narodení dieťaťa, či ako sa to volá, čo treba po dožití 28dní + doklad od gynekologa. Si to postupne vybav.
Po pôrode som ti už písala za soc.poistovnu+ RP+ úrad práce, aby ta vyradili.

andula88
autor
14. júl 2016

dakujem pekne GAPA 🙂