Právo otca byť pri pôrode

nemam_menoo
26. dec 2023

Ahojte mam takú možno zvláštnu otázku.. Mam ako otec byť pri pôrode svojho dieťaťa i keď partnerka nechce? Samozrejme odpovede tyou je to jej rozhodnutie a podobne si môžete odpustiť. Išli sme od seba pred 2 tyzdnani a viem, ze je v nej hnev a chcela aby som tam bol.. No z trucu to teraz nechce. Skôr mi ide o to ci existuje nijaké zákonné pravo mňa ako otca ( na matrike otcovstvo priznané) dakujem za normálnu a reálnu radu.

mogaa
26. dec 2023

@nemam_menoo nie, nič také ako právo otca byť pri pôrode neexistuje.....

majlo1234
26. dec 2023

Nie, urcite nie

tamitamitami
26. dec 2023

Nie neexistuje také právo...matka si môže pri pôrode vybrať doprovod (je jej rozhodnutie koho a či niekoho pri sebe bude chcieť).
Ak budeš zapísaný ako otec (musí dať papier z matriky v pôrodnici) tak ťa do nemocnice za dieťaťom pustia.

maranta_leuconeura
26. dec 2023

@nemam_menoo chcela ta tam pravdepodobne nie z titulu, ze si otec toho dietata, ale aby by si jej bol oporou v tazkej chvili. Po rozchode to uz vnima uplne inak, co je pochopitelne. V tomto tahas za kratsi koniec si myslim, si odkazny len na jej milost, v tvojom pripade nemilost

pribinak
26. dec 2023

Nie, nemáš žiadne take právo. Ty sa totiž ešte otcom nie si
Dieťa nie je na svete a nie si ani v RL

lienka.7
26. dec 2023

@nemam_menoo nič také neexistuje. Keď tvoja ex to nechce, tak ta tam jednoducho nepustia, lebo ty to chces. Dôležitá je žena-rodička, ktora potrebuje pri pôrode psychickú pohodu. Nie ty.
Inak sorry, ale opustil.si ju tehotnú a myslíš si, žeby ta tam chcela? 🤣🤣🤣🤦‍♀️

bolarazjedna
26. dec 2023

Zo zákona určite právo na to nemáš. Pri pôrode nemôžeš byť ani pri cisárskom reze a taktiež pri epidemii/pandémii to vedenie nemocnice môže zakázať. Takže aj právo ženy mat sebe sprevádzajúcu osobu je len relatívne, čomu samozrejme sa snažia jednotlivé nemocnice vyhovieť.

Význam prítomnosti sprevadzajucej osoby je ale ponúknuť rodičke väčšie psychické pohodlie, pocit bezpečia, uvoľniť sa a cítiť podporu - myslím si, že ak ste pohadaní, tak v tvojej prítomnosti by žiadne pohodlie nemala, naopak, prevládali by negatívne emócie, čo je úplne kontraproduktivne, keďže v takom psychickom rozpoložení a vnútornom napätí by sa nevedela ani poriadne otvárať a pôrod by nepostupoval, ako má (a vtedy hrozia zbytočne komplikácie). To nie je žiaduce ani pre dieťa.
Takže už len kvôli tomu, aj keby som mal právo byť pri pôrode, nevyužil by som. Aby partnerka mohla mať hladký pôrod - to znamená aj pre tvoje dieťa hladké narodenie, čo si určite zaslúži.
Nech si vyberie partnerka sama, koho chce mať pri pôrode, ak aj nikoho, je to v poriadku.

nemam_menoo
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nemam_menoo
autor
26. dec 2023

Ale deklaracia prav pocateho dietata z roku 1999 ( stale v platnosti) hovorí v bode c. V článok c. 18 ze otec i matka maju pravo byt informovany a na poradenstvo atd o zivote pocateho dieťaťa. Na toto konkrétne by som sa chcel odvolať a cl. 10 dieťa ma spôsobilosť na práva..

Samozrejme jsj chcem byť oporou, tak isto chcem to zažiť a verim ze potom si ju budsm vážiť ešte viac.. Každopádne viem, ze v nervoch ma tam nechce no ľutovali by sme to obaja..

kaktusik007
26. dec 2023

@nemam_menoo paneboze, dieta este ani na svete nie je a uz sa ohanas svojimi otcovskymi pravami........ mas ale aj povinnosti, napriklad zivit matku svojho dietata do 2 rokov jeho veku!!! verim ze tieto informacie o povinnostiach si zistujes tiez

nemam_menoo
autor
26. dec 2023

@lienka.7 nejdem to tu vysvetľovať. Nie js to predmet témy. Neopustil, ale to je na dlho

nemam_menoo
autor
26. dec 2023

@kaktusik007 dostala byt, kartu kde sa nachádza isty obnos peňazí a vzdy ho budem dopĺňať 😉 svoje povinnosti poznam

lienka.7
26. dec 2023

@nemam_menoo sorry, ale ty si ale ze uplny magor!!! Čím sa chceš oháňať??? Tým ze chceš znervoznovat ženu pri pôrode???? Lebo TY tam CHCEŠ BYT??? Stačí jedno slovo tvojej ex, ze tam tam nechce... a vyrazia s tebou dvere, chapes to???

kaktusik007
26. dec 2023

@nemam_menoo deklaracia prav pocateho dietata... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 fuuuuu, chuda zenska. Ale verim ze nemocnicny personal ti to adekvatne a asertivne vysvetli ;)

diewcatqoo
26. dec 2023

A kedy rodi? Mozno dovtedy vychladne.
Ale prepac, z pohladu zeny, ktora ma za sebou porod, ti napisem, ze ak by som ta tam nechcela a ty by si sa tam nasilu dotrepal, povazovala by som to za najvacsiu podpasovku.

nemam_menoo
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nemam_menoo
autor
26. dec 2023

@diewcatqoo oficiálne dnes

pribinak
26. dec 2023

@nemam_menoo ale ty nie si otec, otcom sa stavas až po zapísaní do RL

Ty si nemôžeš vyberať paragrafy zo zákonov a chart, ktoré tebe vyhovujú

Toto nie je žiadna zakomplexovanosť matiek, ale základy zdravého rozumu a logika

kaktusik007
26. dec 2023

hlavne si uvedom jednu vec ---- ak ta ONA neuvedie ako otca dietata v porodnici - na co ma plne pravo ---- pravne narok na dieta mat nebudes. Az ked by si to dal na sud a ten by pravoplatne rozhodol. Vieme kolko take sudy trvaju, takze sa priprav nielen na to ze nebudes pri porode, ale je mozne ze nebudes figurovat ani v prvom roku zivota svojho dietata.... v zavislosti na tom. ako moc ti to byvala sa rozhodne skomplikovat

maranta_leuconeura
26. dec 2023

@nemam_menoo ja by som ta tam po rozchode tiez nechcela. Stale by si mi pripominal, ze to uz skoncilo, ze si tam len kvoli dietatu, ze realne sa nemam o koho opriet teraz a nebudem sa mat ani potom, lebo na vela veci budem sama, hocijako by si sa na starostlivosti podielal, nebude to to iste, ako ked zijes s partnerom a mate dieta v jednej domacnosti.

Tym vobec nespochybnujem vas rozchod, mozno to bolo z dobreho dovodu a moze to byt lepsie rozhodnutie, ako zit nasilu spolu len kvoli dietatu.

Daj jej cas, zrejme si to ona takto nepredstavovala, tak necakaj, ze sa hned bude usmievat a mavne nad tym rukou, ze jasne v pohode. Cim viac sa jej budes vtierat, tym to bude horsie a bude ta odmietat. Na tvojom mieste by som vyjadrila zaujem tam byt, byt informovany o tom co sa deje, ked si to rozmysli aj v poslednej chvili ze si pripraveny tam ist, to jej povedz. Nezaujimaj sa len o dieta, ale aj o to ako sa citi ona, co potrebuje.

zuzanka.zuzu
26. dec 2023

našťastie nič také neexistuje 🙏 ty si ten prepnuty čo sa bojí že partnerka neodovzda priznanie otcovstva? ten čo chce striedavku od prvého dňa? ten čo si nie je istý či dieťa je jeho? s tou mamičkou o ktorej si povedal že sa kur*ila na onlyfans? ty si riadne prepnuty 😂😂😂 a nie, nezachráni to že si vymazal komentár kde si prispievatelky označil ako zakomplexovane matky 😉

nemam_menoo
autor
26. dec 2023

@kaktusik007 papier na matrike podpísaný je. Takze musí

bosorkabb
26. dec 2023

Zatiaľ nie si otec dieťa sa ešte nenarodilo takže sa nemôžeš oháňať stavom ktory ešte nenastal.
K pôrodu. Je na žene koho a či si vôbec niekoho prizve k pôrodu. S otcovstvom to nemá nič.

kaktusik007
26. dec 2023

@nemam_menoo nemusi ;) to ze je podpisany papier na matrike este vobec neznamena ze si ho vezme so sebou do porodnice a tam ho odovzda...... ty musi 🤣🤣🤣🤣 musis iba jedno - zomriet. nic ine.

heleninamama
26. dec 2023

@lienka.7 To je ten zúfalec, ktorý si myslí, že oplodnil ženskú z Onlyfans, ktorá sa predávala ešte tehotná a potom posielala zákazníkom tehotenské testy. Má tu o tom zopár diskusii.😂 Myslí si, že je otec a ona sa po pôrode znení a budú šťastne žiť. Aj vyhlásenie o otcovstve podpísal a ona ho stále nechce. Taká tragikomédia.

lenkakravcova
26. dec 2023

@nemam_menoo Pôrod nie je len taká srandička. Popravde je to jednoduchšie, keď tam muž nie je. Mám vyskúšané aj s mužom aj bez neho a muži zvyknú stresovať. Tým nenapomahaju veľmi situácii.
Ak s tým nesúhlasí aby si tam bol, tak sa ukľudní a počkaj v pôrodnici na chodbe. Možno ju len vystresujes a pôrod bude pokračovať horšie než keby si tam nebol. Nechceš ublížiť jej alebo ohroziť dieťa, nie?

bosorkabb
26. dec 2023

@nemam_menoo a vieš že pri pôrode od ženy žiaden papier nepytaju? To že si niečo niekde podpísal nikoho v čase pôrodu nezaujíma. Rozhoduje rodička a ten kto vedie pôrod nikto iný. Dokonca lekár či sestra /pôrodná asistentka môže vykázať kohokoľvek zo sály.

kacena4
26. dec 2023

moj nazor... zena bude mat dost starosti okolo svojho porodu a nie este starat sa o cloveka ktoreho tam nechce a neda jej moralnu podporu. ako otec mozes čakať ked sa dieta narodí a ukazu ti ho po porode, nie strpcovat jej porod... predsa len ste sa rozisli a chce asi mat pri sebe niekoho kto ju viac podpori ako partner s ktorym sa rozisla...

veronikaszabova
26. dec 2023

@nemam_menoo ak sa ona rozhodne, ze ten papier v porodnici neodovzda, tak mas smolu. A po pravde? Keby si sa mi tam dotrepal a ohanal sa pravom, paragrafmi... Na just by som sa s nejakym kamaratom dohodla, ze ho zapisem do RL ako otca. A potom si mozes ist leda tak piskat. Nechaj ju v klude porodit a nestresuj ju!!!!!

veronikaszabova
26. dec 2023

BABY, OPUSTIL MK 😂😂😂😂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre