Cord Blood - pupočníková krv

tusticka26
25. mar 2022

Ahojte. Prosim vas ste tu nejake mamicky co si dali odobrat pupocnikovu krv? Ja som dala pri 2 detoch, jeden predcasne narodeny, tam nebolo mzne odobrat. Stale to kazdy rok platim, ale realne neviem ci vobec to ma vyznam platit. ASi 2 roky dozadu som im pisala, pretoze pani na telefone mi povedat nevedela, ze ak by som chcela pouzit tu odobratu krv surodencov pre toho jedneho predcasne narodeneho, ma problem s recou,... tak mi napisali samozrejme ake maju uspechy ale k mojmu konkretnemu problemu sa vyjadrili len okrajovo, ze na SR to nerobia, myslim, ze mi pisali o Mexiku,ale som sa aj niekde docitala, ze vlastne v zahranici by tu krv co mame odobratu ani nevedeli pouzit, lebo maju svoje techniky.. Zaujma ma ci vy to platite, pripadne, ci nemate skusenost realne z okolia, ze naozaj na SR to bolo niekomu pouzite a pomohlo? Prisli mi faktury, tak sa rozhodujem, ci to uz nechat tak ci dalej paltit. Ak necham pojde to zrejme do verejnej banky a ak by niekto potreboval bude pouzite. dakujem za vsetky inforamcie 🙂

lukina20
25. mar 2022

@tusticka26 ahoj neviem ci ti moj prispevok pomoze. Ja som nedavala robit tento odber, neviem kde som mala vtedy hlavu a proste mi to vysumelo, teraz to lutujem, ale tak co uz. Co sa tyka toho samotneho odberu, poznam jednu rodinku ktora si tento odber spravit dala, narodilo sa im zdrave dieta, cca v 3 rokoch sa im potvrdilo vazne geneticke ochorenie. Tuto krv vyuzili, ale dietatu to nepomohlo.
Inych, ktori maju odobrate a pomohlo nepoznam.
Moj nazor ako matky je, ze pokial tam je aspon sanca, aby to tomu predcasniatku pomohlo isla by som do toho. Neviem akou formou si s nimi komunikovala, ale skus vyhladat odbornika v danej oblasti aby ti skor on odpovedal, nie tam radovi zamestnanci.
Za mna asi skor platit ak vas to nezruinuje, nikdy nevies co bude v buducnosti a pokial by to malo tvojim detom pomoct… aby si si potom netrieskala hlavu.

vikusjk
25. mar 2022

@tusticka26 ja poznam odpoved len na cast tvojej otazky, ja to platim dcere uz 10 rokov, i ked sa tej krvi podarilo odobrat velmi malinko, len na 20 kg a dcera ma teraz 26 kg, ale medicina stale napreduje, uz tie bunky vedia akosi aj naklonovat, a proste ako pise @lukina20 vyssie, kedze nas to financne nejako prilis nezatazuje a vzdy je to ista forma poistky, alebo nadeje, ze ak by sa nieco nedajboze prihodilo, tak ju vieme pouzit.
Inak cord blood center mi kedysi posielali maily take propagacne a informacne a pamatam si na pribeh dievcatka, ktore poslali do USA aby ju liecili touto krvou, boli tam aj rozhovory s rodicmi atd, ale ako to cele nakoniec dopadlo si nepamatam a nemam dalsie informacie.

luccija
25. mar 2022

@vikusjk je ich viac aj minule som čítala článok a nebola to reklama z cord blood...
@tusticka26 ja to tiež platím my sme mali ešte sumu 25-30 eur v našom dome bývala hematologicka a pýtala som sa jej na názor, lebo boli rôzne obchod so strachom rodičov ....povedala, že v zahraničí sú už o 3 kroky ďalej a mám si to dať odobrať, že veda ide dopredu....Dcera mala na 53 kg už má viac, ale tiež som čítala o klonovani a pod ....na väčšie hlúposti miniem raz ročne toľko peňazí a išla by som do toho znova

simca06022011
25. mar 2022

Prednedavnom som zalozila takmer totoznu diskusiu, aj si vyhladat a tak sa k tomu xy zien vyjadrilo tiez 🙂

tusticka26
autor
25. mar 2022

@simca06022011 prosim ta neposlal by si mi link na tu diskusiu neviem to najst ☹ dakujem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre