Výpovedná lehota

dellitta
5. aug 2018

Ahojte,vietemi poradit? Chcem dat vypoved u zamestnavatela este pocas trvania materskej dovolenky. Ak sa nedohodneme, bude mi plynut 2 mesacna vypovedna lehota. Otazka je,ci mozem dat vypoved 2 mesiace pred skoncenim samotnej MD alebo zacne tato doba plynut az po MD? Dakujem

draik
5. aug 2018

Od 1. dňa ďalšieho mesiaca po podaní výpovede.

dellitta
autor
5. aug 2018

@draik cize aj pocas trvania MD. Ok vdaka

evittam
5. aug 2018

@dellitta Preco nepockas? Neskôr mozes mat max.podporu

dellitta
autor
5. aug 2018

@evittam dik za radu,ale cakat nemozem. 😌

evittam
5. aug 2018

@dellitta Preco, ak to nie je tajomstvo?

evittam
5. aug 2018

@dellitta Ak kvoli financiam tak chod po MD do 7dni na PN (ak mas možnosť) budeš mat PN aj RP
😉

dellitta
autor
5. aug 2018

@evittam nie, nie....ono je to trochu inak, len to otazku zosobnila na seba, aby som nemusela tolko vypisovat. Jedna sa o manzela, ktory je na MD a nasiel si lepsiu pracu. Len sme nevedeli, ze ak sa nedohodne na termine skoncenia a bude musiet cakat 2 mesiace, ci sa da dat vypoved aj pocas trvania MD, alebo musi skoncit MD a az potom mu zacne plynut vypovedna lehota. 🙂

stanik_67
6. aug 2018

jaaaj takto, teraz by to uz ako tak zmysel davalo. tak v takom pripade sa asi cakat ozaj neoplti, aby mu to lepsie miesto neuslo

majusqa77
6. aug 2018

ja by som aj tak pockala. odisla na md (tam hlasis nastup mesiac vopred) a PP skoncila az ku koncu md.
a inde moze nastupit kedykolvek
ale k tvojej otazke - vyp.lehota plynie aj pocas md

horror
6. mar 2020

Mam taku dost tazku otazku. Nastastie sa netyka mna ale jeden sused (kedze robim administrative) sa ma pytal ale normalne som mu nevedela nic poradit. Pokial da vypoved v praci kvoli najdeni noveho fleku, ale sucasny zamestnavatel vyuzije moznost vypovednej lehoty (ma na to plne pravo) a tak mu sabotuje odchod z prace. Zakon dalej vravi ze ak zamestnanec pod vyp.lehotou schvalne nepride do prace, moze mu zamestnavatel dat uhradit aj tym vzniknute skody. Co zeda moze urobit clovek v takom pripade? Len som sa tak zamyslela ze sa ktokolvek z nas moze takto ocitnut v buducnosti...

evittam
7. mar 2020

@horror Dodržať ZP. Nic viac nic menej.

horror
7. mar 2020

Inak Sulik dost casto spominal ze chce ho urobit pruznejsi ZP tak hadam zjednodusi aj fluktuaciu lebo clovek by si mal moznost slobodne zmenit zamestnavatela a nie aby ho nasilu drzali proti jeho voli alebo aby mu usla prilezitost len kvoli hlupemu nastaveniu ZP. V Madarsku mozete odist z prace behom dvoch tyzdnov. Ale co by sme cakali od najhorsieho statu V4-ky ze? Ja sa ani necudujem tym Bratislavcanom co sa stahuju do Rajky, Kitzee, Folfstahlu atd.

majusqa77
8. mar 2020

@horror co tak sa na to pozriet aj z pohladu zamestnavatela? Ako ma najst a zaskolit za 2 tyzdne niekoho?

evittam
8. mar 2020

@majusqa77 Presne toto aj mne napadlo.
@horror Ja mam napr. zamestnanie kde nemôžem len tak odist do 2tyzdnov. A urcite nie som sama. Ale iste su zamestnania a zamestnanci ktorym je to vlastne jedno. Ako ano na druhej strane aj zamestnavateliaco nejednaju korektne.

fokuska
8. mar 2020

@horror A keby ti zamestnavatel povedal, ze do 2 tyzdnov koncis, lebo som nasiel lepsieho zamestnanca, to by sa ti pacilo? Najst si rychlo nahradnu pracu za taky cas, to je podla teba v pohode?

Zamestnanec ma mat moznost odist kedy chce ale co sa tyka vyhadzovu, to uz ma byt chraneny.

Treba sa na to pozerat z oboch stran, nech je to fer.

horror
30. mar 2020

Ano je to tak. Za dva dni nezaucis do officu novacika ale osoba co to riesila a pytala sa radu robi nekvalifikovanu pracu na aku zaucite cloveka behom pol dna.

Ale clovek mieni a koronavirus meni takze musel zotrvat vo svojom terajsom zamestnani (ktore funguje normalne aj pocas korony bez obmedzeni) a pochybujem ze ten novy zamestnavatel ktory funguje uz v obmedzenom rezime ze bude riesit novacikov...

Ja som mu poradila ze nech zostane tam kedze je takato sitiacia a bohvie dokedy to tak bude. Tam ma pracu istu a ini zamestnavatelia maju dost problemov so sebou momentalne.

fokuska
30. mar 2020

@horror Ale za dva dni treba v prvom rade toho noveho zamestnanca najst. Treba pripravit vsetky personalne veci, absolvovat vstupnu prehliadku, skolenie BOZP. Niektore firmy maju vyhradene dni, kedy prijimaju novych a absolvuju tieto veci spolocne. Tak teraz si narusi vsetky svoje procesy a kvoli jednemu zamestnancovi to bude riesit narychlo, lebo na to ma 2 dni.
A aj jednoduche nekvalifikovane prace treba zaucit. Treba na to vyclenit cloveka, novemu poukazovat vsetko, vysvetlit postupy, ukazat, dohliadnut. To nie je len tak.

A vidis, nakoniec mu to este mozno zachrnailo pracu, mohol ostat nezamestnany, kedze novy zamestanavatel by mu v case problemov mohol P ukoncit este v skusobnej dobe.

horror
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
horror
30. mar 2020

@fokuska vačšnou s tebou súhlasím, je to tak ako píšeš Jednoduchý človek však nechápe aké úkony sa musia kvôli tomu robiť v ofise ale keď som mu to vysvetlovala tak stále trval na svojom že kvôli výpovednej lehote mu upláva nová robota atď. Ja niesom jobhoper a preto ani nechápem prečo to niekto robí ale budiž, je demokracia. Aj keď teraz zčasti obmedzená.

A sorry za ten trocha vyšší tón v príspevku 7.3. akurát som sa rozprávala s človekom ktorý sa takto sa vystahoval kúsok za sk hranice a veľmi si to chváli ako tie úradné postupy birokraciu a všetko v maďarsku a aj obce sa viac snažia pre obyvateľov ako v týchto veciach je slovensko naozaj pozadu tak ma to trocha vytočilo... Neviem ako to tam riešia ale sú to 2 týždne až mesiac.

Ale už sme moc odbočili. Téma je výpovedná lehota a tá je dvojmesačná prípadne dohoda so zamestnávateľom.

fokuska
30. mar 2020

@horror Ja som tak reagovala, lebo ty si pisala, ze mala by byt vyssia sloboda vo fluktuacii a ze sme najhorsia rajina V4ky a podobne... teraz pises, ze jednoduchy clovek nechape co to vsetko obnasa, ale prave ty si mala taky komentar.

So slobodou vzdy prichadza aj zodpovednost. A vzdy su pre aj proti.

Tak ako zivnostnici - sam sebe panom, statu co najmenej, socialne odovody neplatim kym nemusim, ved nenazrany stat. Potom pride kriza ako napr. teraz a zrazu stat staraj sa, preco nepomozes, preco ja nemam narok.

O zamestnanca sa stara zamestnavatel - pocita s peniazmi za dovolenku, za paragrafy, prve dni za PN, nahrada mzdy pri prekazke v praci... zivnostnik je sam sebe panom, cize sa aj musi starat sam o seba. Tiez si tie peniaze na to musi vyclenit. Ale nie, toto ludia nerobia. Vyhody toho sa im pacia, nevyhody ignoruju a ked potom na to pride, tak su chudatka.

Rovnako tak ta vypoved - inde mozes odist do 2 tyzdnov? Dobre, ale aj vyhodit ta tak mozu a skus si rychlo najst pracu za dva tyzdne...

horror
30. mar 2020

Presne tak. S tými živmostníkmi si to vystihla na 100% neni čo dodať. A to som myslela všeobecne že keď počujem že poliaci majú tamto lepšie, v maďarsku zas tamto... Tak to zo mna vyšlo ale nepatrí to sem.

Zamestnávateľa stojí človek veľa peňazí. Nie hrubú ale cena práce! To si pozrite na páskach. Toľko totiž stojí človek toho zamestnávateľa. Takže ani si neuvedomujú že aké bezstarostné to majú vďaka zamestnávateľovi. Tak aj zamestnávateľ očakáva nejakú lojalitu.

Len mi to tak prišlo lúto že človeka čo si nájde lepšie prácu a nevyjde mu to len kvôli tej lehote. Ale inák veľakrát aktuálny zamestnávateľ ponúkne niečo ak vie že chce zamestnanec dať výpoveď. Známa keď chcela odísť tak šéf jej zvýšil plat. Lebo zase aj šéf si príliš zvykne že toho človeka tam má a môže sním rátať a zrazu o neho má prísť, až vtedy sa trocha uvedomí.