Testy DNA keď otec nie je zapísaný v rodnom liste

peter_88
18. dec 2018

Kedy je lepšie spraviť test otcovstva na DNAtesty aj kedKeď neni otec zapísaný v rodnom liste hneď potom ako sa dieťa narodílo alebo má matka potom napríklad po troch rokoch podadat návrh o uznanie otcovstva súdnou cestou a na spätné výživné ak nebol nebol otec zapísaný v rodnom liste už po narodení dieťaťa a však testy ukázali že otcom je a matka bola do tých troch rokov osamelá matka na dáke pravo na to spätne výživné ?

hanah2
18. dec 2018

@peter_88 to zavisi aj od toho, ci bola matka v case narodenia dietata slobodna alebo rozvedena. Ak bola cerstvo rozvedena, podla zakonov SR plati, ze 300 dni po nadobudnuti pravoplatnosti rozvodu sa za otca dietata de jure povazuje exmanzel a az po tejto dobe mozno sudne riesit uznanie otcovstva ineho muza. Treba sa spytatnamatrike alebo pravnika.

sissy27
18. dec 2018

@peter_88 otcovstvo je možné určiť aj po x rokoch, na to neexistuje žiadna lehota. S výživným je to ale trochu inak - žiadať sa dá tri roky spätne, ale len v prípade, že žene bránili vážne dôvody k tomu, aby podala návrh na určenie výživného skôr, napr. zdravotný stav. Takže pokiaľ dôjde k určeniu otcovstva po troch rokoch, tak si môže nárokovať výživné spätne len ku dňu podania návrhu na určenie výživného, určite nie spätne ku dňu narodenia dieťaťa.
A tak ako bolo spomenuté vyššie - ak bola žena v čase narodenia dieťaťa vydatá, alebo sa dieťa narodilo do 300 dní od zániku manželstva, tak je za otca automaticky považovaný (ex)manžel a je potrebné to riešiť súdnou cestou.