Rodný list a prihlásenie trvalého pobytu

nefriti
29. nov 2016

Ahojte kočky,

viete mi poradiť? S priateľom sme sa nestihli zobrať. Budem rodiť na Antolskej v Bratislave. Ako slobodná matka by som mala rodný list vybavovať ja? Mohol by ho vybaviť priateľ s mojím splnomocnením a mojím OP? + do 3 dní treba vybaviť trvalý pobyt. Keďže nie sme zobratí, dieťa dostane trvalý pobyt po mne. Dá sa to vybaviť aj v Bratislave? Alebo je nutné, aby sa šlo do miesta bydliska? Môže to za mňa vybaviť priateľ?

Ďakujem moc, neviem sa k týmto informáciám dopracovať nikde. Všade sa píše, že matka. Ale ako matka, keď matka leží v nemocnici???

zdenkastanka
29. nov 2016

@nefriti Ahoj a otcovstvo nebudete vybavovať? Alebo už to máte ? Vtedy by to mohol aj otec vybavovať, si myslím, lebo neviem či bez toho by bol vôbec v RL zapísaný ako otec.

dana16
29. nov 2016

@nefriti Dieta nebude mat priezvisko po otcovi?Taky papier ste si nevybavovali?Ak ano v tom pripade moze rodny list na matrike vyzdvihnut aj on.Ak nie tak potom ty ako matka po prepusteni z nemocnice.

sibalka21
29. nov 2016

Ale ved ked sa chcete zobrat predpokladam ze chcete aby bol otec zapisany v RL a mal jeho priezvisko, v tom pripade nebudes slobodna matka... Ak nevybavite otcovstvo tak nebude ani zapisany a nebude mat na male ziadne prava .... Cize to si treba najprv vybavit a potom moze aj otec ist po rodny list....

zdenkastanka
29. nov 2016

Aj my to pôjdeme vybavovať, lebo svadba ešte nebude,,, Zájdite na matriku obaja, stačia iba občianske preukazy a máte to.

evittam
29. nov 2016

@zdenkastanka My sme potrebovali aj originály rodných listov.😉

zdenkastanka
29. nov 2016

@evittam JJ na to som zabudla a to som pozerala včera na stránke úradu 😅

nefriti
autor
29. nov 2016

akože treba tam ísť ešte pred narodením dieťaťa?

nefriti
autor
29. nov 2016

no, ja nechcem, aby mal maly meno po otcovi, pokial nie sme zosobaseni. Ale otcovstvo samozrejme chcem priznat. Tak teraz neviem, ci ist teda este pred tym na matriku, alebo staci, ked mu urobim splnomocnenie a bude moct vybavovat. Hm?

zdenkastanka
29. nov 2016

@nefriti Áno. Však už v nemocnici potrebuješ ten papier o otcovstve, keď ste nemali svadbu. Kto mal svadbu tak stačí len sobášny list.... Píšu to aj na stránkach nemocníc, že čo si treba zbaliť do nemocnice.

zdenkastanka
29. nov 2016

@nefriti Prepáč ale to je čo za logiku aby malo priezvisko po tebe a po svadbe zase meniť ??????????

majusqa77
29. nov 2016

@nefriti ak ma mat dieta zapisaneho otca v rodnom liste, musite ist predtym na matriku spisat prehlasenie o otcovstve

nefriti
autor
29. nov 2016

@zdenkastanka je to moje rozhodnutie, aby malo moje meno. Jeden papier, pri vsetkych tych zmenach po svadbe vypisem 🙂 idem sa pozret na stranku Antolskej 🙂

nefriti
autor
29. nov 2016

@majusqua77 dakujem 🙂

zdenkastanka
29. nov 2016

@nefriti V poriadku, akceptujem, ja len že pri tých všetkých vybavovačkách ešte aj toto ... ale ak ti je to lepšie, nech sa páči🙂

evittam
29. nov 2016

@nefriti Ak nechceš aby malo dieťa meno po otcovi, tak nemusíš ísť nikam. Dieťa bude mať meno po tebe, otca môžeš nahlásiť aj v pôrodnici. My sme tak spravili pri prvom dieťati, nakoľko u nás sťahovali matriku a nemali na nás čas pred pôrodom - nebol žiadny problém - mali pre nás prichystaný rodný list s menom malého po mne, otec bol normálne zapísaný ako som nahlásila. Pri prevzatí rodného listu sme boli obaja - podpísalo sa vyhlásenie o priezvisku a vydali nový rodný list s menom po otcovi - hotovo.

timea7
29. nov 2016

@zdenkastanka tiež by som nikdy nedala dieťaťu meno po otcovi, ak by som za neho nebola vydatá. Po svadbe zmením sebe aj dieťaťu.

zdenkastanka
29. nov 2016

@timea7 Tak je to každého osobná vec... A veľa spraví aj to že aký majú ľudia medzi sebou vzťah... Ak je to tak že sa poznajú rok a nevie čo bude ďalej, tak dajú meno po sebe...

timea7
29. nov 2016

@zdenkastanka to samozrejme áno, ale mať spolu dieťa je oveľa vážnejšie rozhodnutie, ako svadba. Nikdy by som nedala meno dieťaťu po mužovi, ktorý by mi nenavrhol manželstvo, viem, že veľa ľudí oponuje, že je to len papier, prečo teda majú niektorí muži s tým taký problém? Ak mu nestojím za to, aby si ma zobral, dieťa bude mať moje meno. Cítila by som sa divne, keby moje priezvisko bolo iné, ako priezvisko dieťaťa. Viem, že je kopu párov spolu šťastných aj bez manželstva, je to ich rozhodnutie, ak do vzťahu majú prísť deti, som vždy za manželstvo.

zdenkastanka
29. nov 2016

@timea7 Tak my sme sa spolu dohodli, že svadba bude neskôr, nemusí byť hneď ... presne, každému ako vyhovuje🙂

alicka850
29. nov 2016

Chodte na matriku vypisat vyhlasenie o otcovstve, tam ak si dobre pamatam je aj kolonka ako sa bude volat dieta, tam napises tvoje priezvisko. S tym potom on moze ako otec vybavit rodny list a dieta sa bude volat po tebe.

stella14
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majusqa77
29. nov 2016

@stella14 vidis, a toto je podla mna uz uplne nepochopitelne 🙂

timea7
29. nov 2016

@stella14 pre mňa je to tiež úplne nepochopiteľné, nevidím v tom žiadnu logiku, ale tak je to každého vec.

nefriti
autor
29. nov 2016

Dakujem vam baby 🙂 zo zdravotnych dovodov sme svadbu odlozili. Nie som s tym ok, ze dieta ma mat meno automaticky po otcovi. Nemyslim si, ze je to spravne, pokial nie sme zosobaseni. Hned po svadbe zmenim meno sebe aj malemu 🙂 ale dovtedy nikdy neviem, co sa moze stat a ja nechcem, aby mal maly ine meno ako ja. Predsa podstupujem vsetky vysetrenia, vynosim a porodim. Je to moje rozhodnutie, otec je s tym ok, tak sme spokojni 🙂 Dakujem za vsetky rady 🙂

majusqa77
29. nov 2016

@nefriti praveze dieta ma automaticky meno po matke 🙂 len ked zapisujes otca do rodneho listu, musi s tym suhlasit... (a tak isto aj s menom dietata)

timea7
29. nov 2016

@nefriti postupuješ veľmi rozumne, želám ti už len príjemné tehulkovanie

monciky
29. nov 2016

@nefriti
volaj na matriku v Technopole na Kutlikovej ul., tam Ti poradia na 100% aby si na nic nezabudla...

nefriti
autor
29. nov 2016

@timea7 dakujem krasne 🙂

nefriti
autor
29. nov 2016

@monciky Dakujem 🙂

stella14
Autor odpoveď zmazal
Zobraz