Predaj nehnuteľnosti do 5 rokov

asined88
1. jún 2023

Dobrý deň, možno bude vedieť niekto poradiť.
Manžel so súrodencami zdedili po ich zomrelom otcovi dom v roku 2019. Predali ho minulý rok 2022. Takže neprešlo ešte 5 rokov ich vlastníctva. Existuje však výnimka, že nemusia platiť daň z predaja, aj keď neubehlo ešte 5 rokov, ak sú priamymi dedičmi (t.z. že sú jeho deti).
Len teraz neviem, lebo ich otec nenadobudol nehnuteľnosť kúpou, ale dom postavil sám asi pred 35 rokmi a ďalšia vec je, že nezapísal dom na kataster, takže dom nemal ani list vlastníctva. Deti to dali zapísať na kataster až po jeho smrti v roku 2019. Avšak v dedičskom konaní je napísané, že dedia dom, aj keď bez listu vlastníctva.
V podstate mám dve otázky. Či pri tejto vynimke čo sa týka oslobodenia od zaplatenia dane z predaja nehnuteľnosti.
Musel otec nadobudnúť dom kúpou? Alebo je jedno akým spôsobom nadobudol nehnuteľnosť (že ju teda sám postavil)?
Vlastník domu v tomto prípade znamená, že musel mať aj list vlastníctva a dom byť zapísaný v katastri? Dom súpisné číslo mal, bol zapísaný aj na obecnom úrade, len teda ten kataster nebol poriešeny.
Ďakujem vopred za odpoveď. Poprosím hlavne reálne skúsenosti ľudí a nie domienky a subjektívne ničím nepodložené názory.

lenkakravcova
1. jún 2023

@asined88 najlepšie ti poradia, keď zavoláš na daňový úrad na call centrum.

franica
1. jún 2023

@asined88 máte dosť jedinečnú situáciu, neviem čo niekto bude mať presne takýto prípad. Ja by som sa tiež obrátila na finančnú správu- odpovedajú rýchlo, aj ja som im už písala ohľadom inej veci, keď som si nebola istá, pretože mi viacerí povedali inak a odpísali mi do 24 hodín. A to budeš mať zaručene správnu informáciu.

deginko
1. jún 2023

Určite napíš na finančnú správu...mne odpovedali do pár minút na chate. Je jedno akým sposob otec nadobudol dom...či ho postavil alebo kúpil...no skôr ten zápis do katastra bola chýba,že nedal urobiť...určite zavolaj/napíš na finančnú správu

zuzanka.zuzu
1. jún 2023

@asined88 prosím ťa potom napíš odpoveď, je to zaujímavá situácia, daň z predaja domu so sup.cislom bez LV... ale toto už určite niekto riešil, lebo takých domov bolo veľa. (no neviem či zrovna chodia na koníka). podľa mňa v tejto republike bude určite treba platiť 😂 inak ja takéto nejasné veci riešim tak že nezaplatim - ak som nemala tak sa nič nestane, ak som mala tak mi príde 10 stranový elaborat s paragrafom že to mám uhradiť 😉 no ako hovorím, v tejto republike určite musíš zaplatiť... potom daj vedieť ako si dopadla. a určite nepíš na chat ani nevolaj, tu by som normálne poslala list nech máš oficiálnu odpoveď.

asined88
autor
1. jún 2023

Ďakujem všetkým, idem im písať. Potom vám tu hodím ich odpoveď. Je to napísané zrozumiteľne? Môžem im to takto napísať ako tu?

kvetinka75
1. jún 2023

našla som na nete tento príklad (zaujímavé, že vlastníctvo sa vzťahuje aj na predchádzajúceho majiteľa - otca, nielen na dediča) Daj potom vedieť prosím čo ti povedali na úrade, či áno alebo nie. Teiž ma to zaujíma

Otázka č. 7 – Predaj nehnuteľnosti nadobudnutej dedením v priamom rade - zdaniteľný príjem
V máji 2022 daňovník predal rodinný dom, ktorý zdedil v decembri 2019 po smrti otca (dedenie v priamom rade). Otec daňovníka (poručiteľ) nadobudol rodinný dom kúpou v decembri 2018. Je uvedený príjem oslobodený od dane?
Odpoveď
Príjem z predaja pozemku nie je oslobodený od dane, nakoľko k predaju rodinného domu došlo do 5 rokov od jeho nadobudnutia do vlastníctva u poručiteľa (otca) v roku 2018. Daňovník je povinný vysporiadať daňovú povinnosť z dosiahnutého príjmu osobne podaním daňového priznania k dani z príjmov za rok 2022 v lehote do konca marca 2023, pričom k zdaniteľnému príjmu z predaja nehnuteľnosti (§ 8 ods. 1b) zákona) ako výdavok môže uplatniť hodnotu rodinného domu uvedenú v osvedčení o dedičstve.

zuzanka.zuzu
1. jún 2023

@kvetinka75 toto nie je na čo sa pýta, toto ona vie, (a že sa to týka aj dediča nie je zaujímavé, je to známe). tu ide o špecifickú situáciu (ale ako som písala, určite tých prípadov už bolo veľa)

@asined88 áno, je to zrozumiteľne, závisí aký úradník dostane písať odpoveď a či ju bude vedieť lebo ak nie, tak ti posplieta len znôžku paragrafov, ale ak bude vedieť odpoveď, tak ju dostaneš priamu

asined88
autor
1. jún 2023

@kvetinka75 presne toto som našla aj ja. Len mi nie je jasné v tomto prípade, či poručiteľ musí nadobudnúť nehnuteľnosť taktiež kúpou.

zuzanka.zuzu
1. jún 2023

@asined88 kúpou nemusí, mohol si aj postaviť, len si to mal dať naporiadok papierovo. tu ide o to "vlastníctvo 5 rokov" - lebo to sa ráta od dátumu na LV... lenže kedysi to bolo aj podľa súpisného čísla. a teraz komu sa chce hrabať v starých zákonoch? 😀 nech ti pekne odpíšu

kvetinka75
1. jún 2023

@asined88 aha teraz už rozumiem.. No som zvedavá, čo ti povedia.

draik
1. jún 2023

@asined88
Bude na to výnimka. Zápis skoaludovanej stavby do katastra má len evidenčnú funkciu.

dilino
1. jún 2023

Predať dom bez listu vlastnictva to sa dá a kupil to niekto.To som ani nepočula že sa to dá predať.Ved ked si niekto bral úver z banky na nehnuteľnosť a nema list vlastnictva tak banka schváli úver.Dívne.

kvetinka75
1. jún 2023

@dilino oni ho dedili bez LV, potom ho zapísali na kataster. Takže predpokladám, že keď ho predávali už mal LV.

asined88
autor
1. jún 2023

@kvetinka75 áno, presne tak

asined88
autor
1. jún 2023

Žienky, takže odpoveď z finančného úradu:
Príjem fyzickej osoby z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením v priamom rade (po otcovi) je oslobodený od dane z príjmov po uplynutí piatich rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti do vlastníctva poručiteľa.
Ak teda je splnená podmienka päťročnej lehoty vlastníctva tejto nehnuteľnosti u poručiteľa, potom príjem z predaja tejto nehnuteľnosti bude od dane z príjmov oslobodený.
Uvedené platí v prípade, ak predávajúci nemal predmetnú nehnuteľnosť zaradenú v obchodnom majetku používanom na podnikanie, inú samostatnú zárobkovú činnosť, alebo na prenájom.

Dátum nadobudnutia nehnuteľnosti sa určuje v závislosti od spôsobu nadobudnutia nehnuteľnosti. Ak bola nehnuteľnosť nadobudnutá vlastnou výstavbou, za deň jej nadobudnutia sa považuje deň právoplatného kolaudačného rozhodnutia, na základe ktorého obec prideľuje súpisné číslo. Ak teda doba odo dňa vydania kolaudačného rozhodnutia do dňa predaja predmetnej nehnuteľnosti presiahla päť rokov, potom príjem z predaja tejto nehnuteľnosti bude od dane z príjmov oslobodený.

Uvedená odpoveď má informatívny charakter a bola vypracovaná na základe informácií poskytnutýc

asined88
autor
1. jún 2023

Čiže chápem správne, že teda nemusia platiť nič. Dom súpisné číslo mal, aj keď nebol zapísaný v katastri, ale to sa nerieši.

zuzanka.zuzu
1. jún 2023

@asined88 áno, neplatia " Ak bola nehnuteľnosť nadobudnutá vlastnou výstavbou, za deň jej nadobudnutia sa považuje deň právoplatného kolaudačného rozhodnutia, na základe ktorého obec prideľuje súpisné číslo."

kvetinka75
1. jún 2023

@asined88 áno správne, neplatia nič.

dilino
1. jún 2023

@kvetinka75 dívne nikdy som s anestretla že dom nema LV.Ja som si doteraz myslela že každa nehnuteľnosť ma LV.

kvetinka75
1. jún 2023

@dilino možno v minulosti to tak bolo. Neviem, nepracujem v tejto oblasti tak neviem a čo vlastním nehnuteľnosti, tak všetky mali LV.

dilino
1. jún 2023

@kvetinka75 ved aj môj dom aj priateľov dom ma LV.

kvetinka75
2. jún 2023

@dilino ja tiež neviem o nikom kto by nemal LV ale tak asi v minulosti sa to stávalo.

dilino
2. jún 2023

@kvetinka75 fakt zvlaštne lebo ked nie je papier to každý môže povedať že je to jeho dom.Pričom ked sú papiere od domu tak tam je napisane jasne.No ale ako pišeš aj to sa stávalo.Ja by som sa bala za roky že ma niekto môže vyhodiť.

asined88
autor
2. jún 2023

@dilino ono obecný úrad mu pridelil súpisné číslo a na tom obecnom úrade je zápis o tom, že on vlastní dom, keďže ho postavil atď. Len akurát to nezapísal na kataster.

dilino
2. jún 2023

@asined88 wau zvlaštne ešte som nepočula o tom ale dobre ak sa to dalo dodatočne skolaudovať a predať tak je to super.Ze sa to dalo dodatočne skolaudovať.Fakt človek sa uči celý život.

asined88
autor
2. jún 2023

@dilino kedysi platilo, že stavba postavená do roku 1975 nemusela mať kolaudáciu. V podstate to platí stále, taká vynimka v zákonoch. Tieto domy kolaudáciu mať nemuseli.

dilino
2. jún 2023

@asined88 zasa niečo nove som sa naučila.