OČR počas prázdnin

2. máj 2024

Ahojte, volakedy sa dala zobrať nejaká OČR počas prazdnin v škôlke, keď bola zavretá zriaďovateľom. Ako je to prosím dnes? Dá sa niečo také zobrať? Muž nastupuje do novej prace, nebude mat nárok na dovolenku, aj bude v skúšobnej dobe, starí rodičia majú zdravotne problémy, čiže tam sa vyžaduje skôr pomoc z našej strany im, ja nemam tiež toľko dni dovolenky, keďže deti sú non stop chore. Zaplatila som nejaký tábor, ale to je 400 eur na tyzden pre oboch a ja potrebujem vykryť 7 týždňov, kedy bude skolka zavretá. Dakujem za tipy.

h2
2. máj 2024

Nie, nedá sa zobrať OČR na 7 týždňov prázdnin.

anesim
2. máj 2024

Skolka byva cez prazdniny otvorena, aj na dedine, aspon cast prazdnin. V meste su zberne skolky, cast prazdnin jedna skolka, druha cast ina skolka.

lilianka28
2. máj 2024

Určite nie počas prázdnin.
OČR na zatvorenú škôlku sa dá zobrať iba keď je v nej nariadená karanténa, zatvorená rozhodnutím príslušných orgánov.

martinka13
2. máj 2024

Škôlka je určite časť prázdnin otvorená. Na ďalšiu časť bude otvorená iná, ktorá vezme deti aj z iných škôlok.

kinlly7
2. máj 2024

Mám podobný problém. Naša škôlka sa nespája s druhými škôlkami, nie je súkromná ani mestská ( je v rámci zš ) minulý rok som nato využila pandemickú očr, ale už ju zrušili. Tento rok to bohužiaľ budeme musieť kade tade prestriedať.
Škôlka býva júl otvorená, august zavretá. Aj keď už bola aj 6t zavretá, už od polky júla :-/

veronikacernickova
2. máj 2024

Treba si hlavne preveriť so zriaďovateľom, kedy bude škôlka skutočne zatvorená. Nepoznám takú, ktorá by bola zatvorená počas celých prázdnin. Možno iba 1 mesiac, ale v tom prípade by mala byť možnosť dať dieťa do "zbernej" škôlky, ako to už bolo spomenuté.

maciatkolulu
2. máj 2024

Prečo sedem týždňov? Trošku mimo,nie? Škôlka je otvorená aj cez prázdniny. Už sú preč časy krásnej korony,keď boli kadejaké nezmyselné ocr a podobne. Hold musia si poradiť tak ako si musia a museli poradiť xy ľudí. A ver tomu,že to ide. A ono sú tie denné tábory aj lacnejšie,len treba hľadať. A nie nuchat,ako sedieť doma a štát by ti to platil....tu nepochodis.

laurika1432
2. máj 2024

Žiadna škôlka nie je zavretá nonstop celé prázdniny a ak áno, tak by mala byť poskytnutá kvázi nejaká náhrada, kam je možné deti umiestniť.

tanyan
2. máj 2024

Áno, na obdobie kedy je zatvorená zriaďovateľom môžeš čerpať ošetrovné.
https://www.socpoist.sk/kto-som/zivnostnik-szco...
Ako požiadam o krátkodobé ošetrovné?
Žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb lekár nevystavuje. Žiadosť je dostupná na webovej stránke Sociálnej poisťovne tu: Žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb alebo vám ho poskytne Sociálna poisťovňa.
V žiadosti vyplníte časť A. a vyplníte a podpíšete „Vyhlásenie poistenca“ na druhej strane tlačiva.
Žiadosť dáte potvrdiť v časti B. škole/predškolskému zariadeniu/zariadeniu sociálnych služieb, ktoré vaše dieťa navštevuje. Príslušné zariadenie potvrdí obdobie, v ktorom je uzavreté.

katka2602
2. máj 2024

Páči sa, ale je to možné využiť len 14 dní.

anjelicek26
2. máj 2024

Škôlka predsa nie je zavreta 7 týždňov, ale tri-styri,to si poriadne zisti. A tiez dovolenku a dajme tomu jednym taborom a jednym týždňom s rodinou (teta,krstna,ujo,opatrovatelka) dobre vykryjes

alenah31
2. máj 2024

v prípade, že zriaďovateľ zavrie predškolské zariadenie máš možnosť čerpania OČR, ktorú ale nevystaví lekár. Vystaví ti ju samotné predškolské zariadenie. Ale čerpať ju máš možnosť iba 14 dní s nárokom na ošetrovné, ak bude OČR trvať dlhšie - od 15. dňa sa stávaš samoplatcom poistenia a už nevzniká nárok na ošetrovné - budeš si sama platiť minimálne povinné zdr. poistenie a SP ti nevyplatí nič. Tu je tlačivo na OČR:
https://www.podnikajte.sk/assets/prilohy-v-clan...

tanyan
2. máj 2024

@alenah31 Prečo samoplatcom?
Žiadosť treba dať potvrdiť škole / škôlke aj zamestnávateľovi a limitované je to obdobím uzatvorenia zariadenia. Aj pri očr z dôvodu choroby sa síce vypláca ošetrovné iba prvých 14 dní, ale zamestnanec sa neodhlasuje a teda mu nevzniká povinnosť platiť si odvody ako samoplatca.

krasnysen
2. máj 2024

Bývam vo väčšej dedine a teda škôlka je zatvorená celé letné prázdniny, t.j. 8-9 týždňov. Ocr cez prázdniny na zatvorenu škôlku nie je.

krasnysen
2. máj 2024

@tanyan od 15.dňa ocr sa prerušuje poistenie u zamestnávateľa, treba si doplatiť zdravotné poistenie

alenah31
2. máj 2024

@tanyan pri krátkodobej OČR prerušujem v SP kódom 4 od 15. dňa poistenie, v ZP to samozrejme nerobím, ale tam sa teraz veľa vecí inak oznamuje - mňa zvozila zamestnankyňa, že som ju na to neupozornila a že jej prišiel z Dôvery po RZZP kvôli tomu nedoplatok. Priznám sa toto som dovtedy brala ako keď je niekto PN dlhšie ako 52 týždňov - teda mu ubehlo podporné obdobie - že je naďalej poistencom štátu. Len ona ma uviedla do pomykova.

alenah31
2. máj 2024

@krasnysen prerušujem poistenie v SP, nie v ZP - tam nemám oznamovaciu povinnosť.

kinlly7
2. máj 2024

@katka2602 toto je odkiaľ?

floren
2. máj 2024

U nás tiez nie je otvorená, cez jarné prázdniny bola zavretá z dôvodu epidémie, pred Vianocami tiež,išlo sa až 7.1 a aj na Veľkú noc. A tiež sa s nikým nespája. Tento rok som ešte doma,budúci to bude veľmi zaujímavé

veronicka1901
2. máj 2024

Tak napríklad u nás je tento rok cez prázdniny otvorená škôlka len dva týždne kvôli rekonštrukcii kuchyne. Inokedy býva otvorená len 3 týždne. S nikým sa.nespaja, je možnosť dať dieťa akurát do nejakej súkromnej. Pokiaľ ju pravidelne ale nenavstevuje, tak je to nenormálna palka. Ja som rada, že mám už dve deti v škole a jedno zatiaľ doma a nemusím sa strachovať, lebo akože je to hrôza.

kinlly7
2. máj 2024

@tanyan toto as platí iba v prípade, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý ZS

matkahelka
2. máj 2024

ako tak citam, mnohe z vas ziju mimo realitu, pretoze dedinske skolky su uplne bezne zatvorene cele 2 mesiace a ziadna moznost zbernej skolky neexistuje, pretoze kazda obec ma ineho zriadovatela.
K ocr poradit neviem, ale som prekvapena, ze potrebujes vykryt cele prazdniny.to cele leto nebudes mat dovolenku? ziaden spolocne straveny cas s detmi?

petik22
2. máj 2024

tak naša škôlka je otvorená 2 týždne v júli a len pre určitý počet detí, ktoré sa prvé zapíšu - myslím, že max. 20. nie je možnosť prestriedať prázdniny s inou škôlkou. čiže toto leto musím vykryť 7 týždňov. Samozrejme veľkonočné, vianočné, jarné prázdniny - bola tiež zatvorená.

alenah31
2. máj 2024

@kinlly7 nie - žiadny nepr. zdr. stav - je fuk prečo tak zriaďovateľ urobil - tu máš tlačivo - v časti B stačí zaškrtnúť - rozhodnutím prísl. orgánu - škôlka to potvrdí - a má nárok na 14 dňovú platenú OČR.
https://www.podnikajte.sk/assets/prilohy-v-clan...

floren
2. máj 2024

@alenah31 ďakujem

alenah31
2. máj 2024

tu je všetko krásne zhrnuté - len si treba zaplatiť prístup kto chce úplné info:
https://www.pravneprerodica.sk/e-sprievodca-o-o...

tanyan
2. máj 2024

@alenah31 Pri ošetrovaní chorého áno. Ale z tejto dôvodovej správy (link nižšie) som pochopila, že pre prípad ošetrovania z dôvodu domácej starostlivosti sa prerušuje vtedy, ak ošetrovanie trvá spolu práve 91 dní.
https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy?p_...

tanyan
2. máj 2024

@kinlly7 Toto nemá nič spoločné so zdravotným stavom dieťaťa, resp. týka sa to zdravých detí, ktoré nemôžu chodiť do školy / škôlky, lebo zriaďovateľ zariadenie dočasne uzatvoril.

alenah31
2. máj 2024

@tanyan 91 deň a viac - to by sa malo týkať poistenia pri dlhodobom ošetrovaní, nie krátkodobom či? Priznám sa - nakoľko OČR zamestnávateľ nerieši čo sa náhrad príjmu týka - nejako to nesledujem. Len sa riadiť legislatívou pre zamestnávateľov - povinnosti prihlášok, odhlášok, prerušení....atď.