Maródka v 8 mesiaci v ochrannej lehote

katarinka25
4. feb 2013

Ahoj. máte niekto skúsenosti s PN-kou počas 8 mes. ochrannej lehote v tehotenstve? potrebovala by som poradiť ohľadom tejto situácie: od 1.januára som zaevidovaná na úrade práce, a poberám nezamestnanecké po dobu 6 mes. zistila som,že som tehotná, a že som otehotnela už v decembri, pokým som ešte pracovala, čiže sa na mňa vzťahuje 8 mes. ochranná lehota. viem, že počas nej môžem ísť na PN-ku. v takom prípade mi pozastavia vyplácanie nezamestnaneckých dávok. ked mi však skončí PN, budem naďalej môcť pokračovať v poberaní nezamestnaneckých dávok?na PN-ku mám vážny dôvod - hroziaci potrat, dúfam, teda že sa tak nestane, ale chcem využiť možnosť pokryť si celé obdobie do pôrodu dostávaním aspoň nejakých peňazí. mám nárok na materskú, čiže 6 týžd. pred pôrodom má doktor vypíše na MD. ale dovtedy si chcem tie zvyšné mesiace pokryť PN-kou a potom 6 mesiacmi nezamestnaneckýmy dávkami. dá sa to????ďakujem pekne za všetky odpovede!!!

sisaha
4. feb 2013

@katarinka25 ostan na PN cele tehotenstvo a potom plynulo prejdes na matersku. Nezamestnanecke budes poberat po skonceni rodicovskej dovolenky

zuzulica
5. feb 2013

@katarinka25 Neviem ako je to s tým nezamestnaneckým, ale v ochrannej lehote na PN som aj ja už skoro od začiatku, s tým nieje problém. Ak pôjdeš na PN, tak si k papierom na PN vypítaj aj potvrdenie od gynek.,že v dátum, kedy ti skončil pracovný pomer si už bola tehotná, to ti vystaví na výmenný lístok, to dáš na soc.poisťovňu spolu s papierom na PN-ku.

kaktusik007
5. feb 2013

@katarinka25 doplnim
@sisaha - nie celkom je to tak, pretoze mas maximalne dva roky na to, aby si si mohla nezamestnanecke vybrat.. .avsak da sa to krasne po skonceni materskej dovolenky, len o rodicovsky prispevok musi poziadat tvoj manzel (je druha opravnena osoba ako ootec dietata) a ty pojdes sa zaevidovat na urad prace a budes si hladat pracu a socialna positovna ti bude vyplacat davku v nezamestnanosti.
rodicovsky prispevok a davka v nezamestnanosti sa totiz navzajom vylucuju, nemoze ich poberat jedna a ta ista osoba

ale pohoda, da sa to vsetko sklbit 🙂

katarinka25
autor
7. feb 2013

@sisaha
ahoj, dakujem pekne za info, no ostať na pn celé tehu ma neláka, príde aj leto a chcem sa slobodne pohybovať po vonku, prechádzky atd...takže pn celé tehu veľmi nie. ale dakujem za radu.

katarinka25
autor
7. feb 2013

@zuzulica
dakujem to viem, že mi doktor musí dať ten výmenný lístok, a na ňom potvrdiť, že som tehotná už od decembra.

katarinka25
autor
7. feb 2013

@kaktusik007
dakujem veľmi pekne za info, ale my zatiaľ nie sme manželia, tak potom môj priateľ ako otec ale zatiaľ nie manžel asi nebude môcť poberať rodičovský príspevok, alebo bude stačiť, ked bude zapísaný v rodnom liste dieťaťa ako otec?rozmýšľam tak, že urobím toto: teraz 12.2 idem na poradňu a dám sa vypísať tak na cca 1 mes. aby sme boli na pn do ukončenia 3 mes. predsa len prvé 3 mes. su najrizikovejšie. okolo 12-14 týždňa tehotenstva ideme aj na špeciálne vyšetrenia do Martina, aby zistili či je dieťaťko v poriadku a ked bude všetko o.k. tak potom budem dalej pokračovať v doberaní nezamestnaneckého až do nastúpenia na MD. tak mi to približne aj vychádza, že vyberem 1 mes. PN, potom 6 mes. nezamestnanecké a potom sa napojím na MD 6 týžd. pred pôrodom.

wildcat
15. mar 2013

chcem sa spýtať ako dlho musím byť zamestnaná aby som po ukončení prac. pomeru v ochrannej lehote mohla ísť na PN. stačí byť zamestnaná iba jeden mesiac a môžem dostávať PN aj napr. 6 mesiacov?