Dom pred svadbou alebo po svadbe - spoločný majetok

29. sep 2022

Dobrý deň,
trápi ma otázka mojej sestry, ktorá má vzťah 1 rok s priateľom a plánujú svadbu o rok. On dovtedy chce postaviť dom a potom sa zobrať. Je pravda, že ak to takto urobia, dom bude v manželstve patriť len jemu? Nechcem sa do toho veľmi miešať, ale zároveň nechcem aby o dajme tomu 15 rokov sestra ostala s deťmi na ulici. Má našetrené pár tisíc, ktoré určite použije na zariadzovanie. On si bral hypotéku na stavbu domu. A nechce aby do hypotéky alebo stavby domu ona vstupovala. Pozemok má od rodiny.
Je podľa Vás lepšie tak, ako to plánujú, alebo si zobrať hypotéku spoločne a spoločne potom aj stavať po svadbe?

kacena4
29. sep 2022

kludne mozu stavat aj pred svadbou ale este nie su svoji ktovie ci sa vezmu takze ho chapem na druhej stane sa mozu dohodnut ze po svadbe budu splacat hypo zo spilocneho uctu alebo 1/2 na 1/2 aby v nom mala aj ona svoj podiel financii a upravi sa spolocne vlastnictvo hoci aj na 1/3a 2/3 ak uz zacal stavat predtym

pribinak
29. sep 2022

Juj. Ak si postaví dom pred svadbou na svojom pozemku a len za svoje peniaze, tak sestra je v ….

Tu by sestra mala dať jasnú stopku.

pribinak
29. sep 2022

@kacena4 1/3 a 2/3 nič to v realy dokopy nerieši. Lebo v prípade rozvodu je to na dlhé roky ťahanie sa po sudoch, navyše pozemok je jeho

doriiis
29. sep 2022

Keby nebol kkt,tak by jednoducho polovicu domu, ak bude hotovy prepisal na nu.Toto moje,tvoje do vztahu nepatri.

syslik81
29. sep 2022

vsetko bude priatelove .. ak ak sa vezmu a nahodou rozvedu ona si moze narokovat len peniaze kt by do bytu dala .. v podstate ostane s holym zadkom ...

h2
29. sep 2022

@doriiis No pekne. Tak už je z neho aj kkt. On má pozemok, on berie hypotéku. Prečo má dávať polovicu žene len tak? Už vidím tie odpovede, keby to bolo opačne (pozemok aj dom by vlastnila žena).

autor
29. sep 2022

On to komunikuje tak, že ju nechce ani hypotékou ani stavbou domu zaťažovať (ona má nižšiu mzdu ako on), aj keď dizajn už vyberajú spoločne, aj tam už upratuje a chystajú všetko spolu.
Pozemok má od rodiny podedený, je jedináčik.
Ja sa skôr obávam toho, že keď chcú aspoň 2 deti a ona ostane 6r doma, tak ak by sa potom neskôr rozviedli, ona si nezlepší tak skoro kariéru (predsa len ten skĺz na materskej urobí svoje), z domu nebude mať nič a ostanú jej len alimenty.. Všetko čo má dá do nábytku a na náklady domácnosti.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
29. sep 2022

@h2 To máš pravdu, ale žena, ak majú mať deti je vo finančnej oblasti zraniteľnejšia, pretože mnoho rokov je doma s deťmi (ak nemajú na opatrovateľku alebo súkromné jasle). Nebuduje si tak kariéru ako muž. Preto sa bojím o sestru, aby sa v tomto ohľade nepopálila.

pribinak
29. sep 2022

Ale ak sa bude rozvádzať tak to že dizajn vyberajú spoločne je 0 argument
Podstatne sú fakty ako koho je pozemok, za koho peniaze sa staval dom
Dizajn 0 bodov

simca06022011
29. sep 2022

uspory nech si necha sestra a odklada si peniaze, nech si to drahy aj zariadi zo svojho a ona vyberie design... S takymto spekulovanim ich moze o roky potrebovat. Mali stavat spolu, takto stavia si on sam a pre seba. ak bude brat hypoteku, tak pri vysporiadavani jej bude po svadbe patrit 1/2 splatenych splatok ale to je na figu... Na jej mieste sa na to opytam, ako si to predstavuje, ako jeok, pred svadbou ze stavia na svojom svoje, ale potom bude ona byvat v "cudzom" ? Toto je take moderne, moj dom, tvoj dom... moj byt, tvoj byt.. no a co ze sme manzelia, mame deti atd atd... mali by spolu zobrat uver a spolu ho splacat, spolu vlastnit dom...

mikadooo
29. sep 2022

Ja by som sa im do toho nemontovala. Chápem obe strany. Nepoznám tvoju sestru, ani jeho. Možno je on vychcanec, možno sestrička žije v predstave, že si klofne chlapa a už má vystarané. Povedala by som jej pozitíva a negatíva a nech si to v hlave spracuje sama.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eva233
29. sep 2022

Pýtaš sa ci doma bude jeho... Áno bude. Ved hypotéka, dom aj pozemok budú písané na neho ešte pred svadbou. Mne príde trocha divné, že rozmýšľaš nad tým, že čo ak sa za XY rokov rozvedú... Áno chápem doba je všelijaká, ale keby takto každý rozmýšľal tak nie sú žiadne manželstvá. My sme s mužom kúpili dom pred svadbou keďže sa to viac vyplatilo hypotéka bola na mňa, muž dal to čo mal našetrené (ja po vš som nemala nič) a šli sme do toho spolu 3/4 na mňa a 1/4 som napísala na neho hoci som si to mohla celé nechať ja.... Tiež si mohol povedať tak ja jej prerobím celý dom dám do toho našetrené peniaze a dom ostane jej keby niečo.. Ale nerozmýšľali sme tak... Po piatich rokoch som bola ja na RD tak sa pri refinanci zase oplatilo prepísať hypo na muža... Takze v podstate teraz ja vlastním 3/4 domu ale hypo je na muža 🤷‍♀️..... Podľa mňa je skôr divne to, že on nechce aby sa do toho starala... Jasné aj môj muž rieši a vyberá veľa veci bezo mňa, lebo ja sa tomu prd rozumiem a verím jeho úsudku, ale vždy sa o prerabke bavíme a o dôležitých veciach diskutujeme... Keby mi povedal, že ma tým nechce zaťažovať tak by som mu povedala ak plánujeme spolu žiť a zostarnut ma to byt predsa nás spoločný kríž ci nie? Takže vyberať dizajn je síce pekné, ale prd platné a čo sa týka hypotéky záleží možno sa im naozaj oplatí aby bola hypo iba na neho, ale vie na ňu napísať časť majetku respektíve pozemku aj skôr ako budú manželia.... Ono všetko záleží od ľudí a my nepoznáme ani jedného z nich takže ťažko radiť..... Na jednej strane možno mu to vôbec nepripadá divne a naozaj chce pre ňu urobiť "hniezdocko lásky" vybudovať to sam a už si tam do hotového doniesť svoju manželku a budú žiť spokojne.. .. No na druhej strane to môže byť despota, ktorý chce mať doma puťku za sporákom, ktorá má menší plat nebude zasahovať do financií, stavby, bude na ňom závislá a keď sa mu nebude páčiť pošle ju dokelu.... Lenze to mi neposudime. Ak sa chcú brať mali by mať takéto veci medzi sebou poriesene a mali by sa navzájom poznať natoľko, že si v daných veciach dôverujú a tym pádom by si nemuseli dávať otázku čo ak za 10 rokov.....

h2
29. sep 2022

Ale to, že žena je kvôli materskej dovolenke finančne znevýhodnená, neznamená, že jej muž má prepísať polovicu jeho majetku. Nehovoriac o tom, že tie deti ešte ani nemajú.

queen_mary
29. sep 2022

A nemoze ho sestra vyplatit? Ze mu da peniaze za polku pozemku, a hypoteku si zoberu spolu a budu splacat spolu?

Ak to sestre vadi, nech si kupi vlastny byt, ktory prenajima.

Kazdopadne priatel rozmysla dobre, predstav si, ze by sa niejto chcel tak prizivit na tvojom pozemku a dome.

stanulienkat
29. sep 2022

Stavia na svojom, za svoje peniaze, tak je logické že dom bude jeho. Sestre nech investuje niečo do zariadenia, veď tam bude bývať a pouzivat ten dom. Keď sa náhodou v budúcnosti rozvedu,tak aspoň sa nebudú naťahovať o majetky. Nie každý takýto model musí byť zlý.
Úplne sceste niekto vyššie napísal, že keď postaví za svoje peniaze na svojom pozemku, nech potom na ňu polovicu prepíše. Fakt?? Však by bol uplný imbecil. Sestra nech svoje peniaze investuje niekde.

deginko
29. sep 2022

Veď by bol fakt kkt,keby jej niečo napísal.Vsetko je predsa jeho a za jeho peniaze.Chodia spolu iba rok,to je veľmi krátka doba...ani k svadbe dôjsť vôbec nemusí...prečo by ona z toho niečo mala mať?.Keď o pár rokov príde k tomu,že budú čakať dieťa až potom by to mohol poriešiť.Samozrejme,zas na druhej strane by tvoja sestra mu nemala prispievať na hypotéku pokým nebude aj ona vlastnícka.Nech sa podieľa na bežných výdavkoch strava,drogéria,energie.Podls mňa na nejaké riešenie majetkov takto popredu je vychcane lebo nik nevie ako sa ich vzťah vôbec bude vyvíjať...

muminka27
29. sep 2022

@deginko toto suhlasim, ked to vezmem zo svojej strany, ze zdedim pozemok a za prevazne moje uspory si financujem dom, preco by som potom mala davat polku manzelovi? Nech teda on plati hypo, energie napoly...

deginko
29. sep 2022

@muminka27 presne tak,veď úplne iná situácia by bola,keby si hypotéku brali spolu a platili financovanie výstavby domu spoločne ,ale pozemok jeho,financie jeho,hypo jeho...a má napísať polku na priateľku,s ktorou sú spolu tak krátko len preto,že možno sa budú brať...

luccija
29. sep 2022

Vela ludi tak zije.Ano hrozi to, co si napisala, ale ake je ine riesenie?jedine, ze ona ma tolko penazi, aby tam vlozila aj svoje, kedze on si chce vsetko platit sam bude to len jeho.Ak sa zoberu a budu spolu xy rokov ma narok na polovicu splatok.
Ked ma svoje peniaze, svoj prijem moze si kupit maly byt prenajat a z toho splacat a raz bude mat pre deti ci seba.Ako by si to inak chcela riesit?ja by som tiez nechcela, ze darujem dietatu pozemok, ons si bude splacat hypo a druhy sa prizivi.Nemusi mat 2 deti byt doma 6 r.....ano, zena vacsinou taha za kratsi koniec.Kde by byvala sestra, ak by nemal pozemok a plat, ze mu daju hypo?😆nikto nechce byt obabrany...kamaratka prisla k muzovi s nicim a rozvadza sa po 20 r aj ta polka splatok hoci ich platil muz je celkom fajn suma tiez nespravodlive..vacsinou je jeden pri rozvode ukrateny.
Druha vsetko brala na polku...rozviedli sa byt predali rozdelili sa a obaja su v podnajme, lebo byty tak stupli, ze ani jeden nema taky prijem, aby nanho mali.

autor
29. sep 2022

@queen_mary Môže, ale on to nechce.
A zase ona nebude brať hypotéku na iný byt sama lebo potom by malo prispievala do domácnosti, keďže ma nižší plat než on.

autor
29. sep 2022

@deginko Nie napísať na priateľku, ale ci nie je rozumnejšie zobrať hypotéku a stavať až po svadbe. Spoločne. Však ona bude splácať hypotéku s nim rovnako.

autor
29. sep 2022

@luccija to som jej navrhovala ale on odmieta, aby tam ona vkladala svoje peniaze a on ju zapísal na list vlastníctva. Proste chce ten dom vlastniť sám. Ze možno po rokoch spoločného bývania (10 a viac), ju tam napíše.

queen_mary
29. sep 2022

Tak nech sa dohodnu a spisu nejaku zmluvu, ze bude postupne na nu prepisovat cast domu, podla toho, kolko bude platit z hypo. Naprimlad vzdy po 2 rokoch. To by sa nedalo?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
29. sep 2022

@queen_mary To by možno šlo. Aj keď to bude papierovo náročnejšie, ale znie to ako schodné riešenie. Navrhnem jej to, nech sa o takomto modele porozprávajú. Vďaka.

liljana
29. sep 2022

@doriiis Necudo, ze vztahy dnes krachuju po par rokoch, ak sa zena sprava stylom, hej kkt postav a napis na mna polku domu.😲

dilino
29. sep 2022

@elizabet173 úplny súhlas do bodky.

liljana
29. sep 2022

@h2 Tak nejak. 1.Zena nemusi byt na materskej 20 rokov, 2.mozu sa prestriedat, 3.tia moznost je x krat omielana kupa druheho bytu a prenajom. Vtedy nebude nicim znevyhodnena, hypoteku jej splacaju najomnici. A preco by mali mat manzelia dve nehnutelnosti? No uvidia naco je to dobre pri pripadnom rozvode.