Chcem najvyššiu podporu a zo sociálky chcú moju výplatnú pásku

3. máj 2024

Ahojte,som po RD a skúsila som všetko spraviť tak aby som mala najvyššiu podporu keďže do práce teraz nemôžem nastúpiť ( ukončila prac. pomer dohodou,vzala deň dovolenky,zvyšných 24 mi preplatili ) a teraz mi poslali mail zo sociálky a chcú výplatnú pásku...je to štandardný postup alebo mám čakať že mi tú vyššiu podporu neschvália?

jurka2907
3. máj 2024

Ja som tiež ukončila, vzala 2dni voľno, vsetko tak isto, no výplatnú odomna nežiadali 🤷‍♀️

melanta
3. máj 2024

No chcú vidieť, akú máš normálnu mzdu. Áno, môže sociálna poisťovňa neschváliť vyššiu dávku, ak príde na to, že ju človek dosiahol úmyselne a nie je adekvátna jeho reálnemu príjmu. Ale veď nič sa nedeje, ak by to tak vyhodnotili, dávku dostaneš, ale dostaneš ju vo výške prislúchajúcej tvojej mzde. Čiže dostala by si ju spravodlivú. Štát nemá peniaze, takže budú stále viac a viac sledovať, kto robil nejaké "machinácie" aby získal vyššie dávky.

autor
3. máj 2024

@melanta to niesu machinácie ale jednoducho zo zakona mám na tú podporu právo a je jedno akú som mala predtým mzdu nemôžu si vyberať komu to schvália a komu nie keď im to raz tak vychádza predsa

melanta
3. máj 2024

Ale prosím ťa, máš právo na dávku vo výške, ako máš mzdu na zmluve. Pretože také odvody si odvádzala. Áno, toto je machinácia a úplne zrejmá. Veď si si cielene zobrala deň dovolenky a zvyšok dala vyplatiť. Ak by si nechcela robiť machinácie, tak ukončíš pracovný pomer bez toho, aby si čerpala deň voľna. Čerpala si ho s úmyslom získať vyššiu podporu, na akú máš nárok na základe tvojho platu. Tak aspoň sa prestaňme klamať. A áno, štát môže nepriznať vyššiu dávku, ak zistí, že bola dosiahnutá machináciou.

autor
3. máj 2024

@melanta tak mi ešte prosím povedz aké majú merítko komu vyššiu podporu len vďaka tej dovolenke schvália a komu nie?Pretože poznám ľudí ktorým to bez mihnutia oka schválili...tak by to malo byť spravodlivé nie?

melanta
3. máj 2024

Náhodné kontroly. Robí sa to aj pri umelom navýšení materskej, aj pri tomto. A bude tých kontrol pribúdať a je zrejmé, že to časom výrazne obmedzia nejakým spôsobom. Aby ľudia čerpali dávky v takej výške, v akej reálne odvádzali odvody. Zbytočne sa rozčuľuješ. Ak chceš v budúcnosti vyššie dávky, zvýš si príjem a tým odvody, ktoré budeš odvádzať.

alenah31
3. máj 2024

@melanta autorka ma pravo na vysku davky v nezamestnanosti po RD podľa toho aký DVZ jej vychadza z jej podporneho obdobia, ktore urcil zákon o soc. poisteni. Nakoľko po skonceni RD a nasledne PP kde bezprostredne po RD bolo aktivovane poistenie - nema SP ziadne pravo nepriznat davku v maxime hoci podla prijmu predch. obdobi by davka v takej vyske nebola.
@autorka nic sa nedeje - skratka prefot a posli pasku. Len overia ci sumy a odvody na paske budu rovnake. Taktiez vo vykaze nie je uvedene preco je suma taka vysoka. Na paske mas definovane zlozky mzdy a im ide o to, ze mas preplatenu nevycerpanu dovolenku - co je zakonny sposob a nie umyslesne priznanu odmenu od zamestnanvatela, ktora by ti navysila DVZ - vtedy by mohli pouzit nepriznanie na zaklade ucelovosti - vtedy sa ale vyzve aj zamestnavatel, aby vysvetlil preco bola vyplatena odmena ked si dlhe obdobie nepraovala - ak to zamestnavatel obhaji - aj vtedy bude davka v maxime priznana. .

zuzu1304
3. máj 2024

Proste si mala smolu že si tvoju žiadosť na sociálke niekto proste všimol a overil. To je ako s tými maximálnymi materskými niekomu to skontrolujú, niekomu nie.

autor
3. máj 2024

@alenah31 ďakujem a čo v tom prípade ak to neschvália?Keďže mám na to právo?

alenah31
3. máj 2024

schvalia - no nakolko sa kopia tieto pripady overuju ci ide fakt o nevycerpane preplatenie nahrad zo zakona alebo ucelovo navysovane zlozky mzdy. Nic sa neboj - pokial bol prijem navyseny dovolenkou, ktora bola v mzde preplatena - priznaju ti to.

melanta
3. máj 2024

@alenah31 ale tomu sama neveríš, čo píšeš. Podporné obdobie je tu úplná haluz. Žena po rodičovskej, ak sa nechce vrátiť do práce, nepotrebuje čerpať deň dovolenky. Proste ukončí pracovný pomer dňom skončenia rodičovskej a hotovo. Čerpá deň dovolenky preto, lebo chce dávku vyššiu, ako má príjem na papiery. To je proste fakt. Bodka. A je načase, aby sa toto zamedzilo. Nech ľudia dostávajú také dávky, aké mali keď pracovali a platili odvody.

alenah31
3. máj 2024

@melanta ale verim, ja som na SP pracovala, viem ako sa po RD a skoncenom PP podpora umelo navysuje. Mame tak postaveny zakon uz roky rokuce - este ked som tam ja pracovala to tak bolo. Pokial sa toto nezmeni - zakonne stat pripravuju o stovky € a mozeme sa aj na hlavu vsetci postavit - tiez sa mi to nepaci.

jajanka31
3. máj 2024

Odvolas sa, kludne sa mozes aj sudit. Ja som sa sudila o PN a vyhrala som. Ked som podala zalobu oni podali trestne oznamenie o subvencny podvod.Sice to trvalo 3 roky ale peniaze mi vyplatili. Vtedy som bola v 2. Rocniku na prave a bola to pre mna sranda.. Vyplatnu pasku posli. A ber to tak ze pri najhorsom ti vyplatia davku z hrubej mzdy pred nastupom na rodicak. Nie z poslednej vyplatnej pasky. Su osoby ktore si 90 dni platia vysoke odvody napriklad z 2000 eur co je aj 1000 mesacne x 3 mesiace ... teda daju do toho 3000 a nevyplatia im. Tie sa mozu rozculovat a sudit. Ty si do toho dala max stretnutie zo zamestbavatelom aby ti to takto dali v poslednej vyplate na pasku.. ale bojuj.. mas opravne prostriedky. Mozes si vyziadat aj kopiu spisu aj konfrontaciu..

maciatkoe
3. máj 2024

Nic sa neboj, toto uz od plno zien pytali. Posles a aj tak ti schvalia max podporu. Bola by si prva, keby ti neschvalili. Lebo plny net je, ako toto tlacivo pytali a aj tak schvalili 🙂.

laurika173
3. máj 2024

Aj ja som posielala na socialku vyplatnu pasku (pol roka dozadu) a vobec som to neriesila, ze by ma niekto kontroloval.. Prvy krat som musela byt na podpore 🤷

autor
3. máj 2024

@laurika173 a schválili ti

laurika173
3. máj 2024

Ano

lienka.7
3. máj 2024

Milá autorka, zo zákona mas narok na podporu prislúchajúcu 50% z hrubej mzdy. To, ze také ludry ako tu využívajú dieru v zákone je druhá vec. Dúfam, že sa konečne v SP preberú a ako účelové materske/otcovske začnú konečne preverovať aj takéto účelové podpory.

autor
3. máj 2024

@lienka.7 bohužiaľ to nieje môj problém....kebyže štát zabezpečí to aby sa po RD žene trošku zamestnávateľ prispôsobil s prac. časom,alebo podobné určite by som neriešila podporu...ale bohužiaľ keď tu je táto možnosť prečo ju nevyuzit

lienka.7
3. máj 2024

@alenah31 píšeš tu totálne sprostí. Ide o jasný úmysel navýšenia si podpory. Pokial by si ukoncovala klasicky PP a nechala si preplatit hoc aj dovenku za celý rok, tak ti max.podpora nikdy nevyjde.
Btw, zaujímavé by bolo ešte zisťovať, kolke sa potom do tejto práce o vyčerpaní podpory opätovne vratia. Snáď aj toto raz začnú kontrolovať. A dávať za to pokuty. Ale to asi budeme musieť byť este vo väčších sračkach, ze?

lienka.7
3. máj 2024

Autorka, a co také by si si predstavovala, aby pre teba tento stat robil? Zakazuje ti niekto pracovať? Asi ťažko. Prace je kopec, len takým ako ty sa proste nechce pracovať za nízku mzdu, najradšej by robili 4 hodiny za 2.000€ netto, lebo ony majú predsa deti. Ze?
Uži si podporu, lebo "mamnatopredsanarok" a dúfam, že potom aspoň ďalšie 2 roky budeš sedieť doma na prázdno a spomínat, ako si aspon využila podporu👌

alenah31
3. máj 2024

@lienka.7 prosim ta ty sa uvedom. Vsetko co robia robia bohuzial zakonne. Ako si dovolujes mne pisat, ze pisem sprostosti. Ja som tento system nevymyslela!!! Co maju zacat kontrolovat? Vsak ten zakon, sposb a podporne obobia pre vypocet vymysleli oni, vsetko je v sulade. KOnecne zacali kontrolovat aspon to, ze ziadaju pasky a preveruju ci nerobia podovsdy s navysenim prijmu pri "mimoriadnych odmenach" No s navysenim pri preplacani zakonnych zlozkach mzdy - neurobis momentalne nic. Mimochodm - ak s tym zamestnavatel suhlasi - nemal by byt sankcionovanz aj on? Je mi jasne, ze je to umysel - a teraz co, budem jej pisat, ze na to narok nema?? Ja pisem tak ako to momentalne je Mozes sa pridat k inociative za zmenu v zakone ako ja uz 2 roky dozadu. Lenze pochybujem, ze tato vlada nieco zmeni - prisli by o svoju velku zakladnu volicov.

hiro
3. máj 2024

Som si to musel vygooglit, ak som to dobre pochopil tak sa ta podpora rata z platu len z jedneho dna? Podla mna by sa po spravnosti malo ratat priemer 2 roky pred rodicovskou + ten jeden den...

alenah31
3. máj 2024

@hiro toto je nieco na co sa pri RD zabudlo - pocita sa z dosiahnuteho prijmu poslednzch dvoch rokov zo 4 roky spatne. No kezde pocas RD jej PP trva a posledny prijem za 2 roky spatne je v tmto priade len ten jeden den aktivovaneho PP a poistenia - pocita sa z toho. Toto by trebalo zmenit - no nikto sa na to nechysta. Tymto stat prichadza o velke peniaze rovnako ako pri materskom ked sa niekto zamestna na min. 90 dni v novom PP s max. prijmom a stary PP ukonci - tiez dobra kravina.

bale1rinka
3. máj 2024

vždy môžeš povedať, že D si nemohla vyčerpať ako si chcela, dnes môže podľa zákona TVOJ zamestnávateľ URČOVAŤ kedy si ju vyberieš a kedy nie, A CELÚ DOVOLENKU TI ON MÓŽE NASTAVIŤ AKO MU PASUJE.

lienka.7
3. máj 2024

@hiro ano, presne tak. Lebo 2 roky predtým majú 0, keďže boli logicky na RD. Stačí dat do zákona, ze toto obdobie je vylúčené, tak ako je to pri PN, OCR a pod.

autor
3. máj 2024

@lienka.7 predstav si,že nepotrebujem zarábať 2000€ mesačne...stačí mi aj minimálna mzda keďže potrebujem len ranné ale ešte mi prosím povedz kde mám dať dieťa keď ho nevzali do škôlky keďže si myslis že mne sa nechce pracovať... Milujem ľudí čo súdia bez toho aby poznali človeka.....celý život robím,bola som na materskej a rodicaku a prvýkrát som na úrade a ty mi tu ideš písať ako sa mi nechce robiť....no comment

luccija
3. máj 2024

Ako prepáč, ale dňom pôrodu je to tvoja vec kde dáš dieťa.Su ženy, ktoré dajú výpoveď, nájdu si opatrovateľku, zaplatia súkromnú.Stotisice žien vedia ako to vyriešiť a tie ostatné ťahajú peniaze zo štátu ako keby sme mali z čoho.A ženy čo majú choré deti sa bijú o predĺžený RP a každé euro
Tieto účelové manipulácie by mali stopnúť.

lienka.7
3. máj 2024

Autorka, a vyhadzuje ta niekto z roboty? Žiadala si o úpravu pracovnej doby? Hľadala si inú prácu? Ci len natrcas paprcu a plačeš ako sa nič nedá, ze? Kde v zapadakove žiješ, ze ti dieta nevzali do skolky? Voz ho teda do inej, ako ine ženy. Ci ani to sa nedá, ze? Nemáš vodicak, auto? Akú das výhovorku?
Jaj, ci len ty sama mas dieta, iné tu nemajú, ze? Kde mas muža? Jaj, ci ten chudáčik nemoze, lebo robí?
A kde mas dat teda dieta? Pomoc od rodiny, opatrovateľka, kamoska.... ? Nič. Jaj, zase sa nič nedá, ze?
Pokojne si využi podporu, lebo mas na nu predsa narok. Ale potom nezabudni nadávať ako znížia bonusy a príspevky, a vieš prečo? Lebo sa platia vymyslene mayerske, PNky, rodicaky a podpory. Cize ôk, uži si pol roka, niečo čo ti nepatrí, ale potom do konca života bud ticho, ze nič na dieta od statu už nedostaneš. Lebo si dostala až až. Btw, to dieta mimochodom nemáš so štátom, ale so svojím mužom. To len tak na okraj

jarka1980
3. máj 2024

@lienka.7
Ten tvoj "úžasný štát", mi napríklad zobral mesiace platieb na dôchodok, mimochocom spätne, keďže ja blbá som popri rodičovskom pracovala na dohodu v jednej neziskovej organizácii na pár hodín týždenne. A štát mi vyplatil dôchodok a spätne mi ho vzal po troch rokoch. A áno, mala som si to naštudovať, ale nenaštudovali si to ani na sociálke - keďže mi príspevky na dôchodok vyplatili, zamestnávateľ to tiež nevedel, inak ma mohli zamestnať len na ten deň kedy som robila - ale to by bola administratívna záťaž. A za pár eur z práce na dohodu som prišla o stovky EUR na dôchodok! A to mi urobil "môj štát". A prečo mne?! Lebo som mala smolu! Keď som povedala, že je to nefér. Povedali na úrade, je! Ale taký je zákon! Veľkej podnikateľke čo si zarobila tisíce - poznám - na to neprišli a tie peniaze jej nechali. Mne čo som mesačne zarobila drobné, ma obrali o nemalé peniaze na dôchodok. Mimochodom na dôchodok v II. pilieri, o ktoré ma neustále tento štát oberá, vďaka znižovaniu % a kto vie čo sa ešte chystá, či z nich vôbec niečo uvidíme!