Nosenie dieťatka tvárou vpred v nosiči

vasjar
28. sep 2023

Ahojte, už som videla párkrát, ze takto nosili bábätká. Sú tie nosiče nejako iné, ze sa môžu bábätká takto nosit?

tiika
28. sep 2023

@vasjar ako myslíš iné? Dieťa môžeš nosiť i prehodené cez plece, ale zdravé nie je ani jedno.

veronikaszabova
28. sep 2023

@vasjar nie je to nosic, ale klokanka. Zdraviu skodliva.

ajka0207
28. sep 2023

@veronikaszabova divila by si sa, ľudia nosia aj v ergonosicoch tvárou dopredu, to či je to zdravé je už druhá vec.

banalu
28. sep 2023

Pomaly cely svet nosi tvarou napred, ale aj v navode pri klokankach sa pise, ze ked uz tak treba nosit len velmi sporadicky a na kratke casove useky... no nik si navody necita a to ani pri ergo nosicoch a mozes mat aj ten najlepsi satkovy nosic na trhu, ked ho zle nastavis, tak trpis ty alebo dieta... v klokanke ani ergo nosici celom napred ergo polohu so zagulatenym chrbatikom a nozkami do M nikdy nedocielis.
kazdopadne, treba si trosku o noseni nastudovat, nezavesit dieta za genitalie tvarou napred a tesit sa, ze je ticho... znicit dietatu chrbat sa daj aj inak ako ho dat sediet do sportiaku ked este nesedi...
@ajka0207 ano videla som babo napred v rischino nosici, a len som rozmyslala ako sa jej to podarilo...

aurora33
28. sep 2023

@vasjar tvarou vpred nosia bez urážky len hlupane

maryetta
28. sep 2023

Registrovala som pri predoslom ergo 360. Ze sa vraj moze aj tvarickou vpred.

annm81
28. sep 2023

My sme mali ergobaby, ktorý sa dal nastaviť do dvoch rôznych polôh (jedna užšia, jedna širšia). V oboch mali deti nožičky do M, teda nevyseli za rozkrok, ale pochopiteľne, čelom vpred sedeli viac vystreté. Túto pozíciu sme teda používali až v neskoršom veku, keď už dieťa bolo pevnejšie, pohyblivejšie, dokázalo sa posadiť.

mamamasama
28. sep 2023

Nie je to nosič. Nosiče sú ergonomické a zdraviu prospešné. To, čo popisuješ je klokanka. Kupujú ju rodičia, čo si nevedia nič prečítať o vývoji detí a nevedomky im ubližujú.

mamamasama
28. sep 2023

@annm81 čiže viseli za genitálie v klokanke 🤦🏻‍♀️

annm81
28. sep 2023

@mamamasama Ako vravím, pri tom ergobaby je možné nastaviť nosič tak, že ani v pozícii čelom dopredu nevisia nohy dole, ale dieťa je naširoko usadené na zadku.

masinka
28. sep 2023

Mali parasutisti 🙄

aurora33
28. sep 2023

@annm81 no môžu si pisat čo chcú, však jasne marketing, chcú predať ale nie je to správna poloha. Absolútne nie.

mamamasama
28. sep 2023

@annm81 klokanka! 🤦🏻‍♀️ naštuduj si niečo prosím ťa. Pre zdravie tvojho dieťatka.

annm81
28. sep 2023

@aurora33 A dokážeš zdôvodniť prečo konkrétne?

annm81
28. sep 2023

@mamamasama Pouč ma teda, lebo toto som ja fakt podrobne neštudovala, prečo konkrétne nie je táto pozícia vhodná pre sediace dieťa?

mamamasama
28. sep 2023

@annm81 A čo si si naštudovala o nosení detí? Že zavesenie za genitálie je v poriadku? 🤦🏻‍♀️Tu na obrázku nie sú nožičky ani zďaleka v ergonomickej polohe. O akom podsadení tu píšeš? Pri podsadení je chrbátik ohnutý do tvaru písemena C. Ani nechcem vedieť v akej polohe má to úbožiatko svoju ešte nevyvinutú chrbticu.

annm81
28. sep 2023

@mamamasama Podľa teba visí za genitálie? Takže, keď si sadneš na stoličku s operadlom medzi nohami, máš pocit, že celá tvoja váha spočíva na genitáliách? Veď namiesto tohoto horekovania nad cudzími deťmi to normálne vysvetli - kde, čo, v akom uhle a prečo.

Keďže hovoríme o sediacich deťoch, príroda to potom asi dobre nevynyslela, lebo podľa toho, čo píšeš, dieťa sediace na pevnej podložke rozhodne nemá chrbát ohnutý do C.

mamamasama
28. sep 2023

@annm81 ty máš skutočne pocit, že to dieťatko v tom sedí? 🤦🏻‍♀️

mamamasama
28. sep 2023

@annm81 Stačila sekunda, aby som našla xy článkov. Neviem ako je možné, že si si to nedokázala nájsť.
Klokanka na nosenie detí nie je v súlade s požiadavkami ergonomického nosenia, pretože...
Ergonomická poloha "M" v klokanke nemôže byť nikdy zabezpečená. Prečo? Dieťa v klokanke totiž nesedí, preto nemá mať ako podopreté nôžky a správne podsadený zadoček. Dieťa v klokanke visí, ba čo viac, visí za genitálie. Nohy má spustené voľne nadol, žiadnu ich časť nemá podopretú.
Dieťa v klokanke nemá podopretú hlavičku, pretože to prevedenie nosiča neumožňuje. Je to veľmi nešťastné riešenie, pretože ak dieťa v nosiči zaspí, hlavička mu voľne ovísa a padá do strán. V dôsledku toho sa dieťa neustále budí, respektíve nemôže zaspať vôbec, a teda je nespokojné a plače. Podopretá hlavička však nie je predpokladom zdravého nosenia iba vtedy, keď dieťa spí. Ide aj o celkové pohodlie dieťatka počas nosenia. Keď nemá správne podopretú hlavičku, namáha svoju krčnú chrbticu. Práve preto je také nepokojné, pretože je presilené.
Pozrite sa na dieťa v klokanke. Je otočené tvárou dopredu a chrbtom sa opiera o rodiča. V takomto prípade nemá mať ako zaoblený chrbátik do tvaru písmenka C, čo je ďalším prejavom neergonomickosti tohto typu nosiča. Dieťa nikdy nemôže byť nosené tvárou smerom dopredu.
Často je veľmi náročné pobozkať dieťaťu v klokanke hlavičku, pretože väčšina klokaniek je zhotovená tak, že je dieťa uložené príliš nízko.
Ruky má dieťa v klokanke vonku. Vo väčšine typov klokaniek má vystrčené rúčky cez otvory na obidvoch bočných stranách klokanky. Aj najmenšie detičky nosené v klokankách teda majú ruky von z nosiča.

annm81
28. sep 2023

@mamamasama Tak dokážeš mi napísať to zdôvodnenie? Áno, deti mi v tom sedeli - váha spočívala na zadku a celý zadok bol podoprený nosičom.

mamamasama
28. sep 2023

@annm81 potrebuješ ešte niečo zdlhavejšie ako som napísala? To si skutočne tak lenivá?

aurora33
28. sep 2023

@annm81 to si fakt taká lenivá si o tom niečo načítať?

aurora33
28. sep 2023

@annm81 ked Je dieťa tvárou dopredu, nemá šancu sedieť. Ono visí. To si mozno len ty myslíš, že dieťa sedí. Ale je to hlúposť. Ďalej, trpí jeho chrbátik. Nedokáže sa prirodzene zakrivit, lebo mu v tom bráni rodič. Nehovoriac o veľa podnetoch, ktoré ho dráždia. Ešte niečo?

annm81
28. sep 2023

@mamamasama svoj obsiahly príspevok si pridala v rovnakej minúte, ako som odoslala ja svoj, takže asi ti mohlo dôjsť, že som reagovala len na tej tvoj krátky príspevok, však?

Tak si teda ten text rozoberme bod po bode
- "Dieťa v klokanke totiž nesedí" ako píšem vyššie, dieťa sedelo, takže tento bod môžme škrtnúť
- "Dieťa v klokanke visí, ba čo viac, visí za genitálie. Nohy má spustené voľne nadol, žiadnu ich časť nemá podopretú." - váha spočíva na zadku, takže za genitálie logicky nevisí; nosič podopieral bedrové kĺby a hornú ca. polovicu stehna, takže toto pre moje deti tiež bolo splnené
-"Dieťa v klokanke nemá podopretú hlavičku, pretože to prevedenie nosiča neumožňuje. Je to veľmi nešťastné riešenie, pretože ak dieťa v nosiči zaspí, hlavička mu voľne ovísa a padá do strán." - nepoužívala som ju v tejto pozícii na spánok, teda s hlavou žiadny problém nebol
-"Keď nemá správne podopretú hlavičku, namáha svoju krčnú chrbticu" - ako má sediace dieťa správne podopretú hlavičku, aby si nenamáhalo krčnú chrbticu?
-"nemá mať ako zaoblený chrbátik do tvaru písmenka C," - ako má sediace dieťa zaoblený chrbátik do písmena C, keď sedí na pevnej podložke?
- "Ruky má dieťa v klokanke vonku" - a kde má dieťa ruky, keď sedí a máva nimi?

mamamasama
28. sep 2023

@annm81 Mám ti to poslať v inej forme, alebo inom jazyku? Nebudem ti tu prepisovať to isté, čo som písala v predchádzajúcom príspevku, nakoľko si myslím, že inteligentný človek to pochopí. Tvoje argumenty, nanešťastie, nie sú argumentami. Skús si prosím, ešte raz a poriadne prečítať, čo som napísala. Nos si svoje dieťa za genitálie aj naďalej. Mne to skutočne absolútne neprekáža. Veď sa smejú z teba, nie zo mňa, lebo pre mňa toto inteligentný a študovaný človek svojmu dieťaťu neurobí. Akurát ťa prosím, neraď iným mamičkám, lebo neviem, či tomu skutočne nerozumieš, alebo len nechceš rozumieť, ale ono to detičkám naozaj škodí. 😬🤦🏻‍♀️

annm81
28. sep 2023

@aurora33 ok, ako teda definuješ sed a ako visenie? Pre mňa je sed pozícia, kedy váha človeka spočíva na jeho zadku a prípadne na malej časti stehien. Čo je sedenie pre teba? Sediace dieťa má mať chrbátik do C? Aké podnety ho dráždia, ktoré by ho nedráždili v kočiari či na rukách? Dieťa tohoto veku je naopak nervózne, ak nemá dobrý výhľad. Ja som schválne vravela o sediacom dieťati, nie o bábätku, ktoré v nosiči spáva a ktoré má slabé svaly na chrbte.

annm81
28. sep 2023

@mamamasama Chápem, takže nedokážeš opísať, ako konkrétne inak je váha rozložená pri sedení na pevnej podložke, ktoré svaly sú inak zaťažované, ani aké kĺby sú v inom uhle. Škoda, zaujímalo ma to. Čo nie je argument? Že váha nespočívala na genitáliách? Alebo že hlavu má dieťa nepodloženú úplne rovnako ako ju má už väčšinu času, keďže sedí, štvornožkuje, dokonca chodí? Tak to asi máme inú definíciu slova "argument".

mamamasama
28. sep 2023

@annm81 ale ono tam nesedí. To nie je sed. Stále nerozumieš? 🤣🤦🏻‍♀️

deniseee
28. sep 2023

Tak si to skusme vysvetlit este inak. Dieta celom od rodica - zena ma prsia (mensie ci vacsie), ked to dieta pritisnes chrbatikom o seba, ono nie ze sedi, ale chrbticu ma vyvratenu presne naopak. Skus si ty dat na stolicku v polke chrbta gulaty vankus a priputaj sa spodom aj vrchom o tu stolicku, ako dlho to vydrzis. Urcite to bude strasne prijemne. Okrem toho aj dieta sediace na pevnej podlozke nema chrbat ako pravitko. K psychologii nosenia celom od rodica - co spravis, ked sa k tebe rozbehne rozblazeny pes, ktory do teba zacne este nebodaj skakat (chce sa hrat, tesi sa, ze ta vidi), co ked prejde okolo sanitka so zapnutym majakom, vrestiaca na cele okolie? Ako dieta reaguje na prilis velku mieru podnetov z okolia? Dieta otocene k rodicovi pri tychto veciach, ktore ho lakaju, jednoducho skloni hlavu do rodicovho hrudnika, pevne sa ho chyti… proste ma ochranu. Co urobi dieta otocene celom od rodica? Rozhadzuje rukami, nohami, bez moznosti utiect od toho, bez moznosti schovat sa do rodicovho hrudnika, jednoducho ostava so vsetkym konfrontovane. Cize zle z hladiska chrbtice, zle z hladiska psychologie, nehladiac na to, ci sedi ci nie

annm81
28. sep 2023

@mamamasama ako definuješ sed? Ja som svoju definíciu písala vyššie.