Výsledky krvi

mery97
5. jún 2021

Ahojte, je tu prosím nejaká sestra čo sa vyzná do výsledkov z krvi? Mne ich dali do rúk a aj keď som sa pýtala, odpoveď som nedostala lebo mali veľa ľudí 🤦🏻‍♀️ ale tak snáď je to dobré keď nič nepovedala doktorka ale aj tak by som sa rada uistila 😊 ak sa niekto nájde, budem vďačná 😊

sisa_s
5. jún 2021

V moci zapal, bakterie a kvasinky, takze infekcia, ktoru treba preliecit

ctrl
5. jún 2021

@mery97 ber receptu ? Takého vysledky a bez odpovede 🙈

zuzap33
5. jún 2021

@mery97 máš málo hemoglobínu, si anemicka, cukor v poriadku, pečeňové tiež aj obličky. Biele krvinky aj doštičky tiež. Ale v moči máš zápal

mery97
autor
5. jún 2021

@mery97 to som mala preventívnu. A na gastre mi vyšli také výsledky že vysoké riziko na celiakiu. Tak mi doktor povedal, že ak budem mať tieto výsledky u obvodnej také že budem anemicka ( už som niekoľko rokov) tak pôjdem na bezlepkovú dietu. Mne sestrička povedala že mám železo dobre a poslali ma het. A keď som doktorovi volala a som povedala že železo mám dobré tak povedal že tak nič nejdeme riešiť. A keďže som vždy bola anemicka a zrazu že dobre preto som písala sem 🙈 ďakujem vám, budem volať doktorke v pondelok

ivanizna
5. jún 2021

Môžem sa opýtať, že kde je súvislosť medzi bezlepkovou diétou a nízkymi hodnotami železa? 🙂

majamat
5. jún 2021

@mery97 co je vysoke riziko na celiakiu?
odla refer, hodnot mas zelezo v norme, aj ked v spodnych hodnotach. niekedy je vysledok ovplyvneny niecim. jedna kocka z labaku mi hovorila, ze mali tazky nedostatok zeleza po tom, co dotycna prisla na odber na bicykli. no ty mas aj malo hemoglobinu cervene krvinky su v norme.

@ivanizna pri celiakii je tazko poskodene crevo, v ktorom sa neiktore ziviny nedokazu vstrebavat. medzi najcastejsi problem patri nedostatok zeleza a s tym nasledna anemia nereagujuca na podavanie zeleza.

mery97
autor
5. jún 2021

@ivanizna prepáč sa neviem 🤷🏻‍♀️ bolo mi povedané že čo majú celiakiu majú často anemiu. Väčšinou som mala dosť silní anemiu ale to ešte pred tehotenstvom, teraz sa aj cítim lepšie.

mery97
autor
5. jún 2021

@majamat no bolo mi tak povedané z genetického vyšetrenia... bohužiaľ sa do toho sama nevyznám tak tu nejdem nijak mudrovat, ja iba tak ako mi povedal lekár :/

ctrl
5. jún 2021

@mery97 skutočne hodnoty železa ukazuje len vyšetrenie na sérum- feritín.
https://m.behame.sk/bezecka-skola/zelezo-fe-bez...

ivanizna
5. jún 2021

Ahmm... 🤔 no vidíte to.. Ja mám už dlhodobo železo vždy na spodnej hranici, brala som aj tabletky, naposledy 500% dávku jednu tabletku každý deň, no mne sa to železo v krvi nezdvíha. Ale anémia to nie je, lebo vždy je len tak tak nad tým spodným minimom. Preto rozmýšľam, že ak by mi menej lepku mohlo s týmto pomôcť, tak by som to skúsila, no tiež sa do toho nič nerozumiem

mery97
autor
5. jún 2021

@ivanizna neviem pomôcť ale mne raz doktorka až večer volala nech s tým niečo robím( vedela že mávam hrozne silnú menštruáciu) lebo že nedopadnem dobre. Ja som stále odpadávala. Ale od pôrodu tá menštruácia je lepsia preto mám aj železo trochu v norme. Tiež som bola veľa rokov len na tabletkách a nič to nemenilo 🤷🏻‍♀️ stále rovnako... A už dávnejšie mi vyšlo z krvi podozrenie na celiakiu ale neskúmalo sa to. Ako hrozne sa bojím tej diéty ale ak by mi to malo pomôcť, a aj energia by mala stúpnuť, tak to možno tiež risknem 🙈

ctrl
5. jún 2021

@mery97 Anémia z nedostatku železa (IDA) sa vyskytuje, keď má človek v sére nízke hodnoty feritínu aj hemoglobínu.

ivanizna
5. jún 2021

@mery97 Sestra má celiakiu, tá diéta nie je bohviečo 😃 zozačiatku to vyzeralo, že to fakt už nič nemôže zjesť, ale za tie dva roky si našla nejaký systém, kopu upravených receptov a alternatív, dnes jej dokonca mamka uvarila pirohy 😃 že sa to dá. Možno, keď nemáš ešte pokročilé štádium, tak by si si to vedela takou diétkou úplne upraviť, možno aj akoby vyliečiť 🙂

adamar
5. jún 2021

@mery97 diety sa vobec nebojte, to je uplne v pohode, ja ju drzim 17 rokov🙂

ivanizna
5. jún 2021

@ivanizna Ale schudla, no, sestra dosť schudla, lebo fakt nemôžeš hocikedy hocičo do seba zapchať 😉

majamat
5. jún 2021

@mery97 ok, uz rozumiem.

no to je tak, tretina ludstva ( 30-40% ) ma pozitivnu genetiku na celiakiu a teda ten kto ma negativnu genetiku ma minimalnu sancu mat celiakiu, aj ke duplne vylucene to nie je. cize celiakiu moze mat len ten, kto ma pozitivnu genetiku. no ako zvysene riziko by som to nenazvala, lebo len 1-2% ludi na celiakiu skutocne ochorie.
cize dalsich minimalne 28% nikdy celiakiu mat nebude. moja dcera ma celiakiu. tym, ze je to v genoch, je to dedicna zalezitost. cize ja, alebo mm sme jej tieto geny predali. aj napriek tomu nas nikto neriesi. je to celkom zaujimave, ze ked ma niekto pozitivne geneticke vysledky, tak uz sa povazuje za rizikoveho, hoci takych ludi medzi nami beha vela a ani o tom netusia.

@ivanizna nie, takto to nefunguje. ak nemas celiakiu, tka ti obmedzenie nepomoze. a teda ak ju aj mas, tak ti tiez obmedzenie nepomoze. musela by si ist nakomplet na bezlepkovu dietu. no ak je u teba podozrenie, ze by sa o celiakiu mohlo jednat, treba dokoncit vysetrenia na cleiakiu a v takom pripade sa nesmie drzat bezlepkova dieta. je to koli tomu, ze celiakia sa diagnostikuje na zaklade poskodeni, ktore lepok vyvola. a tie poskodenia musia mat urcity stupen. ak sa zacne s bezlepkovou dietou, crevo sa zacne regenerovat a uz sa tie poskodenia nenajdu a diagnostika sa tymto skomplikuje.

majamat
5. jún 2021

celiakia je chameleon. niekto ma prejavy a niekto nie. to nic nevypoveda o tom, ako tazko ma poskodene crevo.
pri kontakte s lepkom sa u celiatika zacnu tvorit protilatky, tkore sa najdu v krvi. ak sa najdu, vzdy by sa malo vysetrenie dokoncit a celiakia diagnostikovat.
hoci to neikto moze odsuvat, nevyplati sa to.
ono sa to nezda, ale neliecena celiakia je naozaj zavazne ochorenie. organizmus trpi zavaznym nedostakom zivin z coho vplyvaju rozne komplikacie - aj spominany nedostatok zeleza, ci anemia, tiez nedostatok vit K a zvysena krvacavost, odvapnene kosti pre nedstatok vapnika a pod. prakticky akakolvek zivina co clovek pre zivot, moze chybat. hlavne u deti dochadza k poruche vyvoja a to aj telesneho aj psychickeho, lebo nedostakom trpi cele telo.
drazdenim traviacich organv dochadza teda aj k traviacim tazokostiam.

existuju aj bezpriznakoví celiatici, ale teda aj napriek tomu ich telo moze trpiet a casom sa celiakia prejavi. moze sa aj netypicky. nelieceny celiatik je nachylny na ine alergie a intolerancie, co ej ten lepsi pripad, tiez ma zvysenu nachylnost na ine autoimunne ochorenia - cukrovka, ochorenie stitnej zlazy, reumatoidna artritida - to su tie najcastejsie, ale aj ine a zavazne ochorenia , je cih velke mnozstvo.
tiez je u celiatika zvysene riziko vzniku rakoviny.

roky trvajua celiakia moze viest k vazenmu stavu z podvyzivy. moja kolegyna mala zrejme celiakiu d detstva, vo veku asi 38r ochorela, postupne chradla, schudla skoro 40kg, mala problem prejst 10m, unikala jej stolica. mm ju nosil na zachod. a dr. nevedeli co jej je. roky trpela tazkym nedostatkom zeleza, pichali jej ho priamo do zily, chodila na transfuzie. potom niekoho osvietilo a vysetrili celiakiu. bolo to doslova v hodine dvanastej. po nasadeni diety rychlo priberala, po mesiaci bolo schopna ist do roboty. v tom obdobi som ju videla a este stale vyzerala hrozne vychudnuta s sediva v tvari. teraz je opat baculka, tak ako kedysi a hovori, ze nikdy v zivote sa necitila tak dobre, ako teraz.

jej teta zomrela na prederavenie creva. kto vie, mozno aj z celiakie.

majamat
5. jún 2021

pociatocna diagnostika sa zacina odberom krvi na protilatky na celiakiu. moze ich skontrolovat aj ovodak, ale niekedy sa z toho vyzuvaju a kontroluje ich az gastroenterolog.
nasledne sa robi biopsia z creva. celiakia sa neda diagnostikovat z jedneho vysetrenia. ale mali by sa urobit viacere a podla toho zhodnotit vysledky.

mery97
autor
6. jún 2021

@majamat no ja som nikdy nemala žiadne problémy ale už vyše roka skoro každý deň zvraciam. Potom to na mesiac prejde a zas sa mi spustí že zvraciam niekoľko týždňov vkuse. Preto som aj išla na gastro a takto to vyšlo 🤷🏻‍♀️ no ďakujem krásne baby, pôjdem ja za tou doktorkou a nech sa to dorieši 😊

majamat
6. jún 2021

@mery97 drzim palce. ak by si celiakiu mala, je lepsie na nu prist, aj ked je to obmedzujuce. no nie je to tak zle,a ko kedysi. kolegyna dcere musela z Prahy objednavat muky. z obchodu toho moc nemohla. teraz to je fajn. jediny problem vidiv v roznych stravovacich zariadeniach. v praci, skole, skolke. tam sa malokedy bezlepkovo vari.
potom v restauraciach. ak sa aj vari, moze dojst ku kontaminacii bezlepkovej stravy. sama som to videla a bezlepkove potraviny nesmu prist ani do kontaktu s lepkovymi ( tym myslim len potraviny, ktore realne lepok obsahuju ). a lepok moze byt akde-tade, kde by to clovek ani necakal.
no snad sa to vsetko bude len zlepovat. v Macdonalde uz aju aj bezl. hamburgery, hranolky a zmrzliny su OK. co je fajn. mavaju aj zakusky, ale to som sama videla, ze boli kontaminovane - naberane rovnakou naberackou.

zuzi_ja
Odpoveď bola odstránená
Zobraz