Pomohol vám reálne psychológ?

31. okt 2023

Ahojte žienky,

dlhšie rozmýšľam, že by som šla k psychológovi. Mám nejakú skúsenosť, kedy som bola ešte na gympli u jednej, vôbec mi to nesedelo, resp. ľudsky mi tá pani vtedy nesadla. Potom na výške som skúsila také psychologické poradenstvo v rámci univerzity, tiež mi to nepomohlo, hoci to bolo jedno sedenie, ale mala som z toho reálne čudný, taký prázdny pocit.
Je pár vecí, ktoré ma tak ťažia, napr. nevysporiadaný bývalý vzťah, momentálne som vo fáze, kedy sa hľadám aj pracovne, potrebujem novú prácu a mám pocit, že to nejde ako by som chcela, plus cítim, že tá moja psychika je dlhodobo v horšom stave, než by som chcela a strašne to na sebe cítim, že niekedy zažívam pocit, že sa neviem sama vystáť.

Na druhej strane, veľa v okolí počúvam, že psychológ im nepomohol, že každý si musí pomôcť sám, že sú to vyhodené peniaze, že čo sa neviem dať dokopy sama a pod.

Aké máte skúsenosti? Pomohli vám niekedy s niečím sedenia u psychológa?

Ď.

teddustok
31. okt 2023

Znamej psychologicma pomohla so strachom z vytahu... Ale mne s mojim problemom psychologicka nepomohla a tiez som mala pocit, ze to bola strata casu a rovnaky efekt by malo keby si to precitam sama v knizke... Neviem...

zitaje
31. okt 2023

Nemám osobnú skúsenosť, ale skúsenosť člena rodiny. Musí ti psychológ ľudsky sadnúť a treba tomu dať čas. 1-2 sedenia sú reálne že nič. Po pár mesiacoch uvidíš. Je to práca na sebe. Psychológ ti nepomôže v tom zmysle, ako ti pomôže elektrikár, že opraví čo je pokazené. On ti pomôže k tomu, aby si si pomohla sama v podstate. Choď k nemu až keď budeš pripravená pracovať na sebe, investovať do toho svoj čas, energiu, emócie a peniaze. Ak si len odsedíš terapeutické sedenia, to je naozaj zbytočné.

autor
31. okt 2023

@teddustok ja som mala s tými mojimi skúsenosťami pocit, že ma len uisťovali, že moje pocity sú na mieste, že mám právo cítiť sa tak a tak, no proste veci, ktoré chápem aj sama...neviem, tiež som sa chcela ani nie poradiť, skôr možno počuť iné príbehy a skúsenosti.

janulka1802
31. okt 2023

Ak Ti sadne, určite pomôže. Ak nie, je to katastrofa. Mne raz takto nesadla psychologička. Po sedení u nej som bola v horšom stave ako predtým. Potom som našla inú a to bolo pohladenie duše. Takže za mňa áno.

autor
31. okt 2023

@zitaje ja viem, že za mňa žiadnu prácu nespraví, s tým vôbec nerátam. Viem, že je to o mne, že ja musím zamakať, len vôbec neviem, ako nájsť toho správneho/správnu.

janulka1802
31. okt 2023

Veď podľa odporúčaní, skúseností známych.

autor
31. okt 2023

@janulka1802 od známych tip nemám, skôr asi tie odporúčania, popozerám...

bluka2
31. okt 2023

Ano,viac krát

minilla
31. okt 2023

Odpoviem z druhej strany. Ako terapeut mam klientov, s ktorymi pracujem dlhodobo a vdaka tomu, ze prebrali zodpovednost za svoj zivot, prenastavili si svoje presvedcenia, ale najma boli ochotni sa pozriet dovnutra, na seba, vidime realny posun v ich fungovani, prezivani.

A potom mavam aj takych, ktori pridu a cakaju, ze za nich ich problem vyriesim ja a ked zistia, ze to tak nefunguje, po 1-2 sedeni sa viac neukazu. Vzdy je to praca klienta na sebe samom, terapeut je tam, len aby ho tym procesom previedol, ponukol mu cez spravne polozene otazky iny pohlad na vec a pod.

Moj osobny nazor je, ze ak klient nie je ochotny vystupit z pozicie obete, su mu navstevy u psychologa/terapeuta zbytocne.

tanyan
31. okt 2023

Mne pomohlo, že som nezaujatému človeku mohla vyrozprávať postupne moje starosti a pri tej príležitosti som si vlastne aj sama v sebe usporiadala veľa vecí.

luccija
31. okt 2023

Áno, veľmi.Aj, keď v tej chvíli som bola aj nahnevaná čo mi povedala, ale mala pravdu

moonlight1210
31. okt 2023

"tiež som sa chcela ani nie poradiť, skôr možno počuť iné príbehy a skúsenosti." No neviem, ci ti psycholog moze rozpravat skusenosti a pribehy s inymi klientami.

ivangeline
31. okt 2023

Pomohla. ;) Ale je to na dphu trat. Niekedy celozivotnu.

autor
31. okt 2023

@moonlight1210 nie od psychológa, ale skúsenosti tu žien...

autor
31. okt 2023

@minilla je mi jasné, že je to o mne, píšem to aj vyššie. Ja nečakám, že mi povie, toto urob a budeš šťastná a spokojná...to fakt nie

alex666
31. okt 2023

Ja som bola u 2 roznych psychosov. Prva zenska bola strata casu a penazi, nedalo mi to nic.
Druhy psychos bol super a sedenia s nim mi pomohli urobit tazke rozhodnutie ktore spätne hodnotim ako spravne.
Takze zalezi ci ti dany clovek sadne.

nika23t
31. okt 2023

Mne áno. Reálne mi pomohli stretnutia s psychologickou.

autor
31. okt 2023

@alex666 ďakujem za skúsenosť.

lilitela
31. okt 2023

Viacero skusenosti, vacsina nepomohla. Iba jednu som mala taku, ze celkom to bolo fajn.

isis234
31. okt 2023

@minilla ... citujem..terapeut je tam, len aby ho tym procesom previedol, ponukol mu cez spravne polozene otazky iny pohlad na vec a pod.... 👏 toto by mali všetci psycholovia robiť. Lenže skutočnosť je iná

luccija
31. okt 2023

@isis234 veľa ľudí čaká, že povie spravte toto a bude lepšie.u psychológa treba čítať medzi riadkami🙂A niekedy tam idú ľudia 2,3 x a očakávajú veľa je to niekoľko mesačná práca na sebe a niektori ani nechcú nič vyriešiť len sa posťažovať.

csipcsip000
31. okt 2023

Osobna skusenost: mne nepomohla nemalo to vobec ziadny zmysel ...