Neustále myšlienky v hlave

18. apr 2023

Zdravím všetkých. Rozhodla som sa napísať sem či to má tiež niekto tak.. priznám sa že som strašne padla do kolobehu dnešných smartfónov a trávim na ňom denne veľa času. Chcem to zmeniť ale vadí mi na sebe že to nedokážem aj keď som sa už veľakrát snažila. Napríklad varím obed, večeru, idem na prechádzku, cvičím a v ušiach mi hrá podcast alebo pesničky alebo pozerám videá jedným okom videá na YouTube a popritom varím, upratujem. Keď nič nepočúvam mám v hlave neustály tok myšlienok. Nad všetkým rozmýšľam, o práci čo som mohla urobiť inak, čo bude zajtra na obed, prečo som si nedala druhé rifle, kedy pôjdem na nákup potravín atď atď atď.. mám priateľa, bývame spolu, nemáme žiadne vážne problémy, vychádzame, komunikujeme. Kedy si som rada čítala knihy teraz radšej skrolujem Instagram alebo čítam diskusie tu. Keď čítam knihu po pár stranách sa zamyslím a neviem o čom som čítala. Cítim sa z toho unavená, vyčerpaná.. Včera som šla na prechádzku k rieke, sama bez mobilu, avšak stále myšlienky že keď prídem domov treba ešte riady umyť, upratať, hento treba atď.. Mám dve práce, jednu z domu a chcela by som sa naučiť viac relaxovať. Joga ma nebaví ani meditovanie. Ako sa odnaucit byť závislá na telefóne a nemať neustále myšlienky v hlave? Priala by som si variť len tak v tichu alebo ísť na prechádzku a nemyslieť na nič vypnúť hlavu. Alebo byť doma sadnut si na gauč a nebrať telefón hneď do ruky. Ešte dodám nie som nespokojná, práve naopak,som skromná , nie je to tým že myšlienkami utekám k tomu nad čím sa trápim. Sú to skôr také bežné veci cez deň. Zažil niekto takýto pocit? Chcem z toho von ale neviem ako.

trevis12
18. apr 2023

Čítala som o telefóne že v hlave zvyšuje dopamín ktorý potrebujeme na pocit šťastia....ak nechceš tráviť toľko času na mobile treba ho dať preč z dohladu- ak ho vidíš mozog automaticky si ho prosí aby získal dopamín. Relaxácia a oddych sú potrebné aj od myšlienok nielen fyzicky oddych. Skús relaxačnú hudbu alebo sa daj do nejakej pohodlnej polohy zavri oči a predstav si nejaké pekné miesto- sustred sa len na toto.

autor
18. apr 2023

@trevis12 Ďakujem to som nevedela že telefón sa berie ako dopamín.. presne tak to skúsim dam mobil do skrinky alebo do 2. Izby...

miskaska
18. apr 2023

Včera som počúvala tento podcast (musím mať stále niečo pustené pri práci, úplne som prepadla podcastom), tiež potrebujem skrátiť čas strávený na mobile. Hovoril tam psychológ o tom dopamíne. https://www.mujrozhlas.cz/leonardo-plus/seznamt...

autor
18. apr 2023

@miskaska a nevadí ti to stále počúvať? Lebo ja už cítim že som tak prehltena inými že už to nevládzem nasávať. Ale toto si isto vypočujem 😅

rawmamka
18. apr 2023

@miskaska Vďaka za tip. Trošku smutné je na tom to, že by sme si mali vypočuť podcast o tom, ako sa aspoň trošku odstrihnúť od podcastov, virtuálnej reality, videí,.....možno platí "klin sa klinom vybíja", aj keď chápem, že v dnešnom svete je to zdroj informácií pre drvivú väčšinu ľudí do 60 rokov. Kde sú tie staré dobré časy, keď si žena v tichu pri žehlení doslova "prečistila hlavu" a premýšľala len o veciach, drobnostiach ktoré si potrebovala doriešiť vo svojom vnútri sama so sebou, maximálne jej tam niekde v pozadí bublala variaca sa polievka a decká šramotili s lego kockami . Dnes, ak pritom nepočúva podcasty xy ľudí z yx oblastí ako keby nestíhala "rýchlik informácií".

miskaska
18. apr 2023

@rawmamka toto som ja nikdy nevedela, len tak v tichosti niečo robiť. Aj pred érou mobilov a podcastov. Vtedy som, ale viac čítala.

rawmamka
18. apr 2023

@miskaska Tam sa nejedná o ticho v pravom zmysle slova, to bol kedysi taký bežný život - napr. žena žehlila, deti si vysypali lego a hrali sa, hralo rádio a bolo len na nej, či sa trošku porozpráva s deťmi alebo sa nechá unášať svojimi úvahami v hlave alebo len tak bude počúvať nejakú nenásilnú rádiovú stanicu ( s kvalitnejšou hudbou, rozhovormi, občas stručné spravodajstvo, reportáž,....). Dnes je to o potrebe ľudí byť neustále vtiahnutý do toku informácií, ktorých je toľko, že ich mozog už aj tak neprijíma všetky, resp. nevie ich spájať do logických súvislostí a uchovať ich dlhšiu dobu, všetko je len také povrchné a krátkodobé. Nielen informácie, ale aj vzťahy sa dostávajú do podobnej krízy. Všimni si napríklad ľudí v buse - väčšina má buď slúchadlá v ušiach ( však podcasty, hudba,...) alebo zároveň aj čumia do smartfónov. Vôbec ich už nezaujímajú ľudia naokolo a tiež prostredie, zvuky , ktoré ich aj reálne obklopujú. Úplne sa odstrihli a žijú mimo realitu, mimo skutočné vzťahy, okolie. Pozornosť venujú prioritne virtuálnym zvukom, obrazu v smartfónoch.

autor
18. apr 2023

@rawmamka veď práve preto som napísala príspevok lebo by som to chcela vedieť viac takto prežívať.. to čo si napísala viem, preto prosím ľudí o rady ako sa k tomu opäť dostať. Ako si napísala.. ale keď si pamätám aj ujo v garáži keď niečo opravoval vždy mu bežalo rádio a tete telka popritom ako varila... Ale predsa kedysi to bolo viac len o sebe a svojich myšlienkach a to by som chcela tiež.

roja01
18. apr 2023

Myslienkam sa da vyhnut iba tak, ze budes cielene mysliet na nieco pekne, najlepsie sa snazit o beznu ludsku naklonost a lasku k bliznemu. Najskorej to nevydrzis ani 1 minutu bez vtieravych myslienok a obrazov (povacsinou su bud negativne, alebo zatazujuce), ale trenovanim sa cas cieleneho myslenia na pekne veci zvysuje. Clovek, ktory to dokaze vlastne vyhrava sam nad sebou, vie ovladat myslenie, je tym psychicky silnejsi a odolnejsi. Vyhybaju sa mu take stavy ako su uzkost a depresia.

zuzanapjat
18. apr 2023

Je to v poriadku. Mám to aj ja tak. Niekedy ľudia počúvali rádio pri činnostiach ako varenie, pratanie. Potom prišli mp3ky tak počúvali hudbu pri behaní, pri cestovaní aj vonku. Potom pozerali pri varení, prataní telenovely. Tiež som kedysi veľa čítala knihy a teraz si pustím radšej nejaký podcast nech mi to hučí a prečítam si nejaký článok, alebo nejakú diskusiu na nete. Dôvod? Som v jednom kole povinností a tak môj mozog sa na čítanie kníh nevie dostatočne sústrediť. Kde by to bolo iné? V nemocnici, na dovolenke... proste niekde kde zrazu by som mohla vypnúť od práce a povinností. Občas sa rozhodnem prečítať nejakú knihu, ale robím to tak, že ju prečítam za noc/dva. Teda obetujem spánok. Úprimne sa mi to darí len v období Vianoc 😀

maminkadeticiek
18. apr 2023

Je to ako zavislost.Mas zravky na sladke?Ostan tyzden bez cukru a chut sa vytrati.Mas potrebuj stale riesit mobil?Daj ho prec.Schovaj,odloz,odolaj,prekonaj nutkanie,priprav si comu sa budes venovat ked to na teba pride.Napr.vezmi deti von a nechaj mobil doma,uprac obyvacku-krocik po krociku,den po dni.Obsedantne myslienky vedome cielene vytlacaj prijemnymi myslienkami na veci ktore ti robia radost,ktore mas zazit v najblizsich dnoch,v podobe ako mozu najlepsie dopadnut.Chce to disciplinu,ale takto to zvladnes a budes mat benefity navyse.Viac casu,kvalitneho casu,dobry pocit zo seba,dostanes pod kontrolu svoje myslienky a este aj budes trenovat pozitivne myslenie co sa odzrkadli v mnohych aspektoch tvojho zivota.

zorkahorka
18. apr 2023

Ja osobne preferujem ticho. Cely den mi nenapadne pustit si ani radio. Niekefy si pustam podcasty - rozhovory, z ktorych sa naozaj nievo dozviem a obohatim si vedomosti. Ale... maly spi, huci do toho odsavac, nemam to na plne pecky a houbi pocujem. Tak som to vzdala.
Ja sa rada nechavam unasat svojimi myšlienkami - je to prospesne, nevyhybala by som sa tomu. Naucis sa vela o sebe, okoli.
Mobil nahrad rôznymi cinnostami, do usi by som si nic zbytocne nepustala - pustas si do hlavy vlny - aj na toto mysli

rawmamka
18. apr 2023

Možno je odpoveď, že to rádio z diaľky bolo len ako kulisa - ja si pamätám, že ako dieťa, ak som naozaj chcela vnímať napríklad nedeľnú rozprávku z rádia, tak som si vyslovene k nemu išla sadnúť, aby mi nič neušlo 🙂 a hneď ako sa skončila som bežala za skutočnými zážitkami, kamarátmi, vyvetrať hlavu. Aj teta a ujo to brali len ako kulisu k práci, ale svoju pozornosť venovali primárne vareniu či oprave auta. Ale dnes v dobe smartfónov, si doslova priklincovaná k virtuálnej realite pomaly 24/7 okrem spánku, pretože slúchadlá do uší na "vyplnenie" akejkoľvek voľnej chvíle, ktorá sa dala využiť úplne inak, oveľa plnohodnotnejšie v skutočnom svete + smartfón vždy po ruke, ideálne jedným očkom vždy hľadiac na nejaké video z nekonečných inšpirácií, zo života "celevrít", influencerov na IG a pod. Takže riešenie je nemať smartfón nonstop po ruke, využívať ho iba ako komunikačný, pracovný nástroj veľmi striktne. A prekonať abstinenčné príznaky - funguje na princípe dopamínu ako aj iné látkové či nelátkové závislosti (narkománia, gamblerstvo,..), takže skúsiť si o odvykaní od virtuálnej reality niečo prečítať od odborníkov na duševné zdravie, prípadne ak to "nedáš" sama, tak niektorého z nich v tvojom okolí oslov priamo.

rawmamka
18. apr 2023

@roja01 @maminkadeticiek @zorkahorka Absolútne s vami, žienky, súhlasím 👏.

shee11
18. apr 2023

AHoj, skus si prečítať niečo o mindfulness, metóda všímavosti, je to presne na toto. Napr. knihy, al. YT

https://www.youtube.com/watch?v=bb-TL99y-4U

... ide o vedeckú metódu, žiadna ezoterika. 👍

unicornlady
18. apr 2023

Andrew Huberman má dosť videí o dopamíne.
Ako dopamín ťa motivuje stále chcieť, viac a viac, ale akoby necítiš tú sýtosť, že je toho dosť. A preto sa ťažko zbavuje závislostí. A nedá sa mať dopamínový detox (ako niekde sa písalo), lebo ten dopamín sa v tele vyplavuje, v podstate slúži, že podnikneš námahu (cvičíš, varíš..) a dopamín ťa odmení dobrým pocitom.
Akurát, že sme dopamín "hackli" a stačí ti kliknúť na nové video, dostaneš lajk na fotke, alebo dáš ďalší level vo videohre... proste ľahko, rýchlo, a tým pádom aj rýchlejšie pominie a zase ti to chýba.

Ja som nedávno videla toto video (dajú sa prepnúť aj slovensky preložené titulky), s praktickými tipmi ako prerušiť tok myšlienok (aj keď sa myslia skôr myšlienky, ktoré ťa negatívne otravujú)

https://www.youtube.com/watch?v=WF1uFowcJrw

A tu je aj postup na tú mindfulness

https://www.youtube.com/watch?v=GjkwrVi_Lj0
rawmamka
18. apr 2023

O metóde všímavosti teraz veľmi dobre písal v časopise Téma (15/2023) Libor Votruba, ktorý ju praktizoval sám na sebe (cez meditačnú techniku Vipassana), nie je to založené na sústredení ale na všímavosti. On sa pomocou nej dostal z veľmi ťažkých závislostí (alkohol, drogy,....), bol to a aj je veľmi úspešný podnikateľ, po zbavení sa závislostí má teraz viacero kliník/centier v ČR, ktoré sa venujú duševnému zdraviu. V takom jednom stĺpci veľmi pekne a najmä jednoducho zhrnul o čo ide v tejto technike, vysvetlil gro metódy uchopiteľne pre každého.

pielka
18. apr 2023

Ideál nemať na očiach telefón, ja keď som mala takýto problém, tak som si nastavila na telefóne režim nerušiť a tým pádom sa mi aj vypli také aplikácie ako FB, instagram a podobne aby som nemala potrebu proste naň ísť, ale aspoň sa môžem sústrediť na veci, čo treba.

teleskop
18. apr 2023

renuminacia

eva8
18. apr 2023

Presne, kedysi som čítala knižky, teraz prečítam stranu a neviem o čom som čítala. Akoby som sa nevedela sústrediť kvôli rozlietanym myšlienkam. Pritom tu, na koniku, si pamätám rozhovory, kto aký má pohľad, kto, čo povedal. A tak isto aj v reálnom živote. Ale knižka, aj keď sa na ňu teším, mi dá zabrať. Rozlietane myšlienky, možno práve preto, že ju beriem ako relax, neviem o čom čítam.... Znepokojuje má to

autor
19. apr 2023

Ďakujem všetkým za rady z každej správy som si niečo zobrala..verím že malými krôčikmi to dokážem...

autor
19. apr 2023

@eva8 aj ja tak kedysi.. stále síce rada čítam ale už ma tak nezaujme každá kniha. Ale mám spisovateľky pri ktorých mám istotu že ma to bude baviť..