Následky streptokokovej infekcie

9katarinka9
12. apr 2018

Dobrý deň,

v roku 2015 som prekonala streptokokovú infekciu. Zjedla som pár balíčkov antibiotík a po výtere z krku streptokok zmizol. No ostal mi zápal mandlí, ktorý sa stal chronickým. Angíny som už neskôr nemala, avšak bolesť hrdla bola častá, hlavne po vypití niečoho studeného. Dostala som aj odporučenie na výber mandlí, no kvôli škole a tomu, že som mala bolesti zubov múdrosti, som si radšej vybrala tie zuby. Bola som na ORL znovu, pretože som sa odhodlala na výber mandlí, no doktorka ma poslala na alergológiu a rozhodla sa ešte skúmať moju imunitu, nakoľko mandle nie sú veľmi veľké, v podstate ma už ani nebolievajú, len je tam stále prítomný nejaký zápal, čapy a začervenanie. Avšak pred asi 3 týždňami mi opuchli a začali bolieť veĺké kĺby. Bolesť je už minimálna, ale opuch tam stále je. Momentálne čakám na výsledky z reumatológie (mama má systémový lupus, tak preto) a čaká ma kontrola na ORL. Stalo sa vám to niekomu? Je možné, že je to kvôli mandliam?

Ďakujem za reakcie!

zemislava
12. apr 2018

Ja mám s mandlami toto isté, sú obdobia kedy je to lepšie a kedy horšie, niekedy to suvisi so zubami mudrosti, ktore mi ešte len rastu. Ide o to že asi maš tie mandle už dosť kraterovite a do tych jamiek sa ti dostava jedlo, ktore tam potom občas hnije a kvasí. Buď s tým budeš žiť alebo si ich dáš vybrať ale s tým rizikom, že už nebudú plniť funkciu zábrany pre virusy a bakterie a tie sa ti skorej usadia na priedušky.
Ja si mandle aj zuby stale ponechavam, verim, že sa mi ešte zídu. Stav sa mi zlepšuje keď sa stravujem zdravo, keď to viac krat porušim a zjem blbosti (sladkosti, mliečne vyrobky, atď) tak sa mi to zas zhorší.

Ale nemyslím si, že by tie kĺby s týmto súviseli.

katharines
12. apr 2018

@9katarinka9 no, podla informacii, ktore mam, je to mozne, pretoze zapal v tele oslabuje imunitu. Chcelo by to celkovu zmenu zivotospravy a skus kloktat s propolisom (riedenie 1:5), ak nie si alergicka, alebo salviou, repikom, skus uzivat kapucinkovu tinkturu. A este ti moze dr. Z mandli vytlacit hnis, co by bolo fajn, potom je uzdravenie rychlejsie.