Mám navštíviť psychológa alebo psychiatra?

karollin1
23. feb 2012

Zdravim,
trpim depresiami, uzkostou uz dlhsiu dobu, teda mam to na etapy a este som nikdy nebola kvoli tomu u odbornika.. ale uz to sama nejak nezvladam, je to stale horsie a horsie... Viete mi niekto poradit, ci ist za psychologom alebo psychiatrom ?
Dakujem

junovka
23. feb 2012

@karollin1 najskor by som skusila psychologa....

filipal
23. feb 2012

@karollin1 na koniku uz dlho funguje tema depresia
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/ako-sa-najrychlejsie-zbavim-depresie/
chodia sem ludia, ktori maju podobne problemy ako ty, skus si prestudovat, hlavne starsie prispevky, cca spred roka. do temy chodila aj psychiatricka andy.a, hlavne jej prispevkom venuj pozornost.

na tvoju otazku ti konkretne radim, objednaj sa najprv k psychiatrovi, potrebujes naskor zaliecenie a az neskor psychologa, pripadne ine psychoterapie.

dada2911
6. nov 2013

Zdravím...ani neviem či sa obraciam na správnu stranu a či mi to pomôže,ale už neviem ako ďalej :( V poslednom čase prežívam obdobie melancholie,na všetko som citlivá,s nikým nemám chuť komunikovať,radšej sa uzavriem do seba a depkarčim v posteli.Mám pocit,že nemám nikoho s kým by som sa vedela porozprávať o svojich problemoch,žiadnu priateľku,kedže skoro všetky su v zahraničí a ani môj priateľ mi veľmi nepomáha.Ako by si nevšimol,že sa trapim.Niekedy nerozmiem vlastnemu spravaniu.Napriklad dnes poobede som si na pol hodinku zdriemla a ked som sa zobudila,v tme som si sadla na postel a začala plakať,s pocitmy,že som uplne sama a nemam nikoho kto by ma chapal...A najhoršie je,že mám stále častejšie myšlienku na to,že si nejako ubližim a že už nebudem nikomu prekážať...Prosim ak mi viete niekto pomocť budem rada...už nevladzem dalej bojovať sama s tymto stavom :(

hradnapani
6. nov 2013

@dada2911 ahoj, urcite to svoje trapenie nedus v sebe. Najlepsie by bolo , ak by si si nasla v svojom okoli odbornu pomoc, lebo tie myslienky na samovrazdu uz nemusia byt uplne ok a si zrejme uz dost dole. Mozno by bolo idealne skombinovat psychiatra (to na tie depresie. Ved on by uz zistil, ci su potrebne aj lieky) a psychologa - psychoterapeuta (aby si sa mohla vyrozpravat a vyliecit tie depresie , najst riesenie, ziskat odstup. )Ver mi, bude ti lahsie. Drzim ti palce!

babaker
6. nov 2013

@dada2911 ak sa trapis takymito pocitmi viac ako par tyzdnov, toto jesenne obdobie bliziace sa k vianociam, kedy je nedostatok prirodzeneho svetla moze tvoje stavy prehlbovat. ver mi, ze psychiater velmi rychlo zhodnoti tvoj stav,vobec sa nemusis hambit vyhladat jeho pomoc. stretavaju sa s podobnymi pripadmi denne. cim rychlejsie zacnes liecbu, tym rychlejsie sa budes citit ako predtym. odbornik ti najlepsie poradi, aku liecbu potrebujes, lieky a pod. hlavne sa netrap so svojimi pocitmi sama, nepredlzuj zbytocne svoje trapenie a zabehni tam hned zajtra. 🙂

lenka1932
30. okt 2017

Zdravim. Ani neviem co ma to napadlo prave sem pisat ale potrebujem pomoct a poradit . Kedze ked sa niekomu zverim s mojimi problemami utesuje ma iba tym ze to bude v poriadku to zvladnes ale ako ? ked sa uz ja citim ze to nedam ? problemi v rodine ma kazdy jeden z nas no ja to uz nedavam . Cele sa to zacalo tym ked moja mama ostala chora . Ostala chladna nic ju netrapi tak ako kedysi . V poslednej dobe nevieme ani prehodit par slov pretoze vzdy to skonci hadkou . Ma priatela ktory sa v poslednej dobe strasne zmenil . Oni sa hadaju a vsetky ti nervy prenasaju namna neveria mi ze uz aj ja mam v celku toho dost odchadzam o 5 rano z domu a prichadzam zo skoly vecer .. viem ze ked otvorim branu ma nikto doma nepozdravi aj ked pozdravi tak len medzi zuby som doma a nikto sa ma neopyta ako mi je ako sa citim som proste na vsetko sama . Hovoria mi len ako sa menim ako som sa zmenila nuz nebudem stale to male dievcatko ktore na vsetko prikyvuje . Ak vsetko robim tak ako mi doma povedia je vseto fajn ak chcem ja nieco alebo niekam ist odpoved je nie . Raz sa mama s jej priatelom pohadali zbalila si veci dala do pozoru aj mna a nakoniec povedala ze nebude utekat pred jej problemami tak som sla k sestre na 1 den sa odreagovat lebo bolo namna toho vela a na druhy den mi povedala ze uz ani nemusim prist domov . Ten pocit ked rano vstanete ze nic nieje v pohode ma ubija . Rano ked vstavam nevstanem s pocitom kludu ale iba s nervami co sa dnes zase stane . Snazim sa navonok vyzerat ze som stastna ale vo vnutri ma vsetko ubija ... cokolvek co urobim je zla vec .. a stale dostanem vynadane. Niekedy uz rozmyslam nad tym ako si nieco spravit aby som nebola nikomu na obtiaz . Otec ma opustil ked som mala 7 rokov od vtedy sa neukazal nevie kolko mam rokov ale jedine co viem je ze mi ostanu po nom prazdne flasky ktore prechlastal .. neviem co to je ist s mamou na prechadzku na kavu nakupy len viem ze ked pridem domov bude smutna lezat na posteli a cely den nic nehovorit . Nemam ani kamaratky kedze sme sa prestahovali z vychodu na zapad . Co ma tiez dost dalo dole kedze som tam mala rodinu priatelov.
Ale musela som sa prisposobit. A zacat vsetko odznova . Nasla som si priatela ale ani ten ma nedokaze tak pochopit a podporit . Neviem ci mam vyhladat odbornu pomoc :( prosim poradte mi za kazu radu budem uprimne rada .

vejula
30. okt 2017

@lenka1932 moja zlata, je mi uprimne luto čo prežívaš. Vôbec to nemaš lahke. Čo ti musím ale povedať je, že svoju mamu bohužial nezmeníš. Podla toho čo píšeš možno sama trpí depresiamia nevie ako z toho von. Nenechaj sa do toho vtiahnuť tiež. Najlepšie by bolo, keby si našla ludí, s ktorými by sitrávila čas. Niekoho s kým máš podobne záluby, podobný spôsob zmýšlania. Aby si sa mala na čo tešiť ráno ked sa zobudiš. Kolko máš rokov?

marusia12
30. okt 2017

@karollin1 Ako vieš, že máš depresiu keď ju ešte nemáš ani diagnostikovanú?

zuzka38
30. okt 2017

@marusia12 patrocna diskusia - táto uzivatelka neaktivna

marusia12
30. okt 2017

@zuzka38 nádhera...

lenka1932
31. okt 2017

@vejula dakujem za pochopenie ja viem nema to ani ona lahke . Kolko krat sa jej snazim byt oporou vo vsetkom ale stale mam taky pocit ako keby som ja ta najhorsia . Mam 17.

petrofka
31. okt 2017

Lenka 🙂 ahoj. Presne pre teba a tvoje problemy vznikla stranka ipcko.sk
Napis im tam do chatu, pomozu ti ovela viac ako tu. Poradia, nasmeruju, podporia a hlavne pochopia. Drz sa!