Antidepresíva a následné úzkosti, zhoršenie stavu

jaska25
7. aug 2023

Zdravím všetkých,

Chcem sa spýtať, začala som prvýkrát v živote užívať AD Escitalopram 10 mg.

Rozhodla som sa pre AD potom, co som prestala dlhodobo správať, pridal sa mi panický atak (co som vtedy nevedela ani co to je) a potom som len 2,5 tyzdna vkuse preplakala. Na par dni to prešlo a potom zase len plač bez akéhokoľvek dôvodu. Preto som sa rozhodla navštíviť psychiatra a som uz 2,5, mesiaca PN.

Beriem ich uz 4,5 týždňa. V piatok som bola na kontrole, vyzeralo to ze všetko nasvedčuje tomu že zaberajú ale v nedelu sa mi začal zhoršovať stav. Začalo sa mi klepat cele telo, nabehli uzkosti, potenie, mravcenie tela. Vždy sa mi to stane do cca hodiny odkedy si dam tabletku. Robilo mi to od začiatku užívania, ale to boli vedľajšie účinky, zhoršenie stavu. Trvalo to asi 3 týždne potom sa to zacalo zlepšovať. Vysadila som aj diazapam, ktorý som mala ako barličku.

Teraz mám všetko naspäť a vždy to skončí plačom lebo uz som z tych stavov zúfalá.

Má prosim niekto skúsenosti s užívaním AD, mal niečo podobné? Viete mi poradiť, alebo ma nejako ukľudniť, nasmerovať? Chodím aj na psychoterapiu, ale zatiaľ sme nezistili pôvod mojho stavu.

Viem, ze liečba a nastavenie liekov je beh na dlhé trate, ale mam pocit, ze urobím krok dopredu a následne dva dozadu :(.

Mám mať teraz aj menzes, tak neviem či to má súvis, keďže nikdy predtým som AD nebrala, neviem čo očakávať a ci sa môže stav takto rapídne zhoršiť. Dnes som sa tak klepala ze som si dala diazapam 2,5mg aby ma to trochu ukludnilo.

Som vďačná vopred za každú milú radu a pomoc.

Ďakujem.

zmrzlinka2021
7. aug 2023

@jaska25 Mam skusenost s tymito liekmi, co uzivas a mne velmi pomohli. Ale spytam sa ta tak - je potrebne byt na PN? Nie je lepsie sa niecomu venovat, na niecom pracovat, byt aj s ludmi,..?

hladamematku
7. aug 2023

A CO TI POVEDAL DOKTOR?

jaska25
autor
7. aug 2023

@zmrzlinka2021 ja mam ráno strašne zlé stavy, trasiem sa, plačem nedokážem sa na nič sústrediť.

jaska25
autor
7. aug 2023

@hladamematku mam si rozdeliť tu davku na dvakrát, rano a večer a že uvidíme. Keby sa nič nezmení, ze bude rozmýšľať nad zmenou AD.

trgypadl
7. aug 2023

@jaska25 ahoj, a nemas aj nejake ine obavy z niecoho, ked to na Teba pride? Okrem uzitia tej tabletky, ze Ti bude zle?
Ano aj cyklus ma dost velky vplyv, PMS to moze zhorsovat

jaska25
autor
7. aug 2023

@trgypadl práveže nie. Tešila som sa, že sa mi stav lepší a včera úplný prepad. Ja ani nemam nic co by mi spôsobovalo uzkosti. Všetko to zacalo po kovide, dlho som nechápala co sa so mnou deje, presla som si všetkými možnými vyšetreniami a nakoniec skončila u psychiatra a psychológa. Preto píšem, ze sme ani nenašli zatiaľ príčinu. Či to mam fakt len následok toho kovidu.

jaska25
autor
7. aug 2023

@zmrzlinka2021 prosím ta a ako dlho trvalo kym ti zabrali? Mne bolo tri dni ako tak dobre po 4 týždňoch ale teraz veľké zhoršenie. Ale tie rana boli zlé aj predtým. Aký si mala priebeh ty?

slovakboy
7. aug 2023

Ja som bral presne tento istý liek. Už neviem, či to nebolo dokonca 20mg. Panické ataky by mali postupne zoslabnúť ale úzkosti môžu pretrvávať. Dôležité je zmeniť denný režim. Od rána do rána treba mať nový režim. Poradím.

slovakboy
7. aug 2023

Ako dlho ti to trvá? Ako dlho máš tie úzkostné stavy po covide?

slovakboy
7. aug 2023

Potrebuješ radikálne znížiť vnemy, ktoré sa dostávajú do mozgu. Oddych, oddych, oddych, ale vložiť do neho nejaké aktivity. Prestaň úplne pozerať telku, rádio, sociálne siete na mobile, možno aj koníka na najeký čas. Môžeš počúvať hudbu, ale aj to len meditačnú. Ja som nemohol počúvať v tom čase ani klasickú hudbu ani klavírnu hudbu, Lista, Bethovena, ktorí sa mi dovtedy páčili. Proste ako keby mi búchali kladivom do hlavy tie údery tónov. Ale napočudovanie, meditačná hudba, ktorej je celá kopa na internete, tá bola priam liečivá.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy ja som ani nemala úzkosť. Doslo mi zle a zacali mi tŕpnuť ruky nohy, dýchavičnosť a na odpadnutie, ze panický atak. Potom dlho nic v pohode a zrazu len plač a plač. V týchto stavoch som od polovice apríla. Nespavosť zacala v januári. Kovid som mala v septembri 2022 a odvtedy som sa necítila dobre. Bola som taka citlivejšia na všetko. Mala som ťažkosti pri kovide, 3x sanitka, odpadla som, atak a strašne som sa zľakla ze zomriem. A vtedy ma asi tri dni triaslo, cele telo. Potom to prešlo a o pár týždňov začali zdravotné problémy, žalúdok, hlava, zavrate, nespavosť masaze, fyzioterapeut, pľúcne lebo sa mi zle dýchalo, z toho som potom pochopila ze islo o úzkosť...

zmrzlinka2021
7. aug 2023

@jaska25 To nevadi, ze mas zhorsenie, ak je len docasne. Mne zabrali asi tak za 2-3 tyzdne. A ano, rataj aj "s vykyvmi"

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy meditacnu hudbu počúvam uz roky a teraz vo zvýšenej miere aj pri zaspavani. Nepomáha. Prešlo mi to do silnej depresie, nic ma nebaví a ked vidim zecani AD nezaberá, tak potom som z toho ešte nervóznejšia :(

zmrzlinka2021
7. aug 2023

@jaska25
inak aj menzes a psychika maju velmi silne prepojenie.

Ja lieky neberiem ziadne, ale pred kramami to citim, okrem toho som vysoko senzitivna osoba

jaska25
autor
7. aug 2023

@zmrzlinka2021 ďakujem. Povedala som si, že keďže mam teraz mat svoje dni, dam tomu ešte šancu a ak budú tieto zle stavy pretrvávať, tak pojdem lekárovi, aby sme skúsili upraviť liečbu. Ja som mala aj prve tri týždne neskutočne ťažké kym si teli zvyklo. Mala som neskutočne záchvaty plaču. Nikomu neprajem zažiť, schudla som 7 kil, nespala som vobec, nejedla. No strašne keď si na to len spomeniem :(

jaska25
autor
7. aug 2023

@zmrzlinka2021 pred užívaním AD som nemavala nejake extra problémy pred menzesom.
Teraz sa citim uplne bez energie a neskutočne unavená, aj zo situácie.

slovakboy
7. aug 2023

Máš presne to isté, čo som mal ja. Ako cez kopirák. Tiež po kovide, tiež počaso kovidu, tiež 3x sanitka až potom sa prišlo na to, že to je psychika. Tŕpnutie rúk, odpadnutie. Tá dýchavičnosť, z toho som upadol až do bezvedomia. Bola si v hyperventilácii, nevieš dýchať vtedy, atak ťa núti dýchať rýchlo a plytko, prekysličíš pľúca, čo paradoxne privedie do krvi veľa CO2. Jedno čo ťa môžem ubezpečiť, panický atak ti nemôže fyzicky ublížiť. Ja som ostal ako mŕtvy cez jednu minútu. Oči stropom. A nakoniec som sa prebral. Pri druhom takom ataku som vypadol len na pár sekúnd a po zobudení som naopak bol úplne uvoľnený už, vedel som čo sa stalo a ten stav bezvedomia mi naopak pomohol. Vedel by som ti poradiť veľmi, ale to je na dlhšie. Nemusíš sa báť, dostaneš sa z toho. Ale potrebuješ správne postupy, cvičenia, myšlienkové cvičenia, dýchacie cvičenia, a aj tie lieky. Netráp sa tými liekmi, určite ti nerobia zle. Sú to účinné ale nie silné AD. Jedny z najlepších.

zmrzlinka2021
7. aug 2023

@jaska25
Pred menzesom ma vselijake stavy vacsina zien.

Nepomohlo by ti, keby si nastupila do prace? Prides na ine myslienky, budes sa niecomu venovat...

slovakboy
7. aug 2023

Môj denný režim dňa bol počas marodovanie takýto:
6:00 vstávam, pijem teplú čistú vodu 0,7l - odporúčam si večer pripraviť termosku s vodou zohriatou na 80°C. Súčasne si môžeš už vtedy dať Escitalopram celú tabletku spolu s piškótkou.
7:00 - Raňajky. Vajíčko, chlieb, ťažko som to do seba dostával, ale nikdy mi nebolo tak, aby som ich vyvrátil. Počas raňajok nepi vodu, ani čaj, nezapíjaj.
Potom si ľahni na posteľ a rob dychové a myšlienkové cvičenia. O tom ti ešte napíšem. Najlepšie by bolo si zavolať.
Do 12:00 som ešte vypil ďalší liter vody, ale až keď som strávil raňajky.
O dvanástej som potom obedoval. Kuracie mäso s ryžou, alebo bravčové, alebo cestoviny.
Po obede vytráviť, nejaké cvičenia a o 15:00 som mal vychádzky. Bolo to najprv ťažké, ale vždy som sa donútil ísť vonku. A za každého počasia. Hoci vydržíš na začiatku vonku len 20 minút, treba ísť. Prechádzka, všímať si okolie, prírodu, zvieratká, sama so sebou s nikým iným.
Do 17:00 som vypil ďalší skoro liter vody. Ako žena môžeš aj menej piť. Po 17:00 večera ľahká a potom už žiadne jedlo, ani pitie až do rána. Tento režim veľmi odporúčam. A postupne prechádzky predlžovať až na hodinu alebo aj na hodinu a pol.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy ďakujem ti za odpoveď. Si mi pomohol aspon trošku, že v tom nie som sama. Ja som bola do toho okamihu plná energie a života a zrazu nechápem co ten kovid so mnou porobil az teraz posledné týždne som prišla na to, ze to psychika.
Ten režim čo mi píšeš niečo podobné robím uz roky, snazim sa to aj teraz, aj na prechádzku ísť, ked mam vychádzku a ano sama idem.
Ale ja som velmi citlivá a keďže som uz videla zlepšenie a zrazu prepad na dno, tak ma to psychicky položilo.
Viem, že musím pracovať so psychikou ale ked na mna pride silna depresia, tak neviem s tými myšlienkami pracovať.
A cvičím každé rano cviky z jogy, aspon trochu koľko vladzem.

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 tŕpnutie rúk je reakcia na hyperventiláciu. Skús teraz dýchať zhlboka a rýchlo, ako keď fúkaš veľký balún alebo nafukovaciu loptu. Uvidíš, že ti príde zle. Ani to radšej nerob. Aj zdravej sa ti stalo, že sa ti pri fúkaní zatočila hlava. To je presne ten stav. Hyperventilácia. Záchranári to poznajú. Majú to ľudia v šoku. Nehľadaj teraz príčiny svojich problémov. Psychologička by ti to mala povedať. Nemali by ste sa teraz vŕtať v minulosti, ale snažiť sa odstrániť problém. Štandardné postupy pri úzkostiach a depresii. Na príčinu prídeš neskôr a možno ani neprídeš. Kľudne to mohol byť len ten covid. Strach zo smrti je normálny, ale ak je panický a bez opodstatnenia tak je chorobný. Pri úzkosti pociťuješ strach a nevieš z čoho. Je to takzvaná generalizovaná úzkosť. Vychádza z podvedomia a tvoje vedomie nevie na čo podvedomie myslí. Ale existujú myšlienkové cviky, ktorými vieš to podvedomie aspoň na chvíľu odpojiť a bolesť prejde. Potom sa vráti, ale aj to je úľava.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy prosím ťa ako dlho si sa liečil? Mne už napadlo aj to ci nemam slabú dávku, lebo smutná som stále.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy hej teoreticky mam všetko okolo hyperventilacie a atakov, dychania zamknuté. Horšie je to v realite. Len by som chcela podotknúť, že úzkosť mi prichádza až po užití AD cca do hodiny, zacne mravencit telo a potom pride strašný nepokoj do nôh, musim s nimi stále hýbať.
A myslim si, ze som zažila traumu/sok zo smrti, lebo som sa naozaj vtedy veľmi zľakla a aj po ukludneni zachranarmi ma zacalo trepať ďalšie tri dni, ako ked sa telo chveje lebo sa chce niecoho striasť .

slovakboy
7. aug 2023

Dávku ti môže zvýšiť psychiater, ale zatiaľ sa pokús to nevzdávať. Môj psychiater mi povedal, že lieky mi pomohli tak na 30-50% zvyšok bola kvalitná psychoterapia. Prvý záchvat som mal počas liečenia kovidu, keď sa mi pohoršilo dýchanie. To bolo december 2020 presne na Vianoce. Potom v januári znovu záchvat, prišla sanitka. Už som bol vyliečený z covidu a napriek tomu panika. Potom vyšetrenia v nemocnici, všetko negatívne a keď som nastúpil do práce po Vianociach, robil som riadne dva týždne a zrazu som prišiel domov a úzkosť. Silná úzkosť, nemohol som nič počuť, čítať, strach a dokonca som mal pocit, že ma chce manželka otráviť. Vedel som, že je to hlúposť, ale psychika si šla svoje. Mal som strach, že to môže byť schizofrénia. Až vtedy som šiel za psychologom, za svojim lekárom on mi hneď dal ten Escitalopram (obvoďak to môže raz predpísať, ale potom musí už psychiater), potom aj k psychiatrovi, ale až keď som mohol. Tri týždne po zavedení liekov som nedokázal cestovať mimo mesta. Nemohol som šoférovať, nič. liečil som sa 5 mesiacov a najhoršie to bolo 2-3 mesiace. V máji som šiel už do práce a tam som mal ešte pár úzkostí, ale to bolo všetko už pod mojou kontrolou. Po roku už nebolo nič. V diagnóze som mal posttraumatickú stresovú poruchu a úzkostnú poruchu. Traumou mal byť ten zážitok pri Corone.

slovakboy
7. aug 2023

Keď na teba ide úzkosť, skús s ňou nebojovať. Len začni kontrolovať dýchanie a keď ta núti telo ho zrýchliť, prekonaj ten prvý pocit nedostatku vzduchu a nenadýchni sa. Je to ťažké, možno prvé nádychy sa ti to nepodarí, ale akonáhle urobíš pomalý výdych, zrazu sa ti mierne uľaví. Ja som sa s úzkosťou aj rozprával: Poď moja keď musíš. Vojdi a odíď. A ona ozaj vošla, zalomcovala so mnou tak, že som sa až pomočil do postele ale potom odišla. Sú to veľmi bolestivé stavy ale netreba sa báť. Viem, že to nejde, ale skús si aspoň hovoriť, že to bude dobré.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy tak to gratulujem k zvládnutiu celej situácie🙂 a tesim sa s tebou, že si už bez liekov.
Ja som uzkosti nemala, ja som len dlho nespavala a bola unavená, úzkosť len raz ale to som sa liecila akoze na pľúca a nesadli mi lieky, prišlo mi zle a zase som sa vtedy vystresovala ako pri kovide a prišiel atak a potom sa mi zacalo triasť telo a plač plač plač. V papieroch mám uzkostno depresivnu poruchu.
Ďakujem ti za podporu, aby som to nevzdávala. Snažím sa veľmi, vytrpela som si uz veľa, Naozaj tie prvé tyzdne boli hrozné a teraz som sa zase vystresovala. Uvidím nasledujúce dni, ako sa to bude vyvíjať.
Vieš, ja som človek ktorému v živote všetko dlhšie trvá alebo ma komplikovanejšie, hovorím zo skúseností, tak hádam aj toto sa časom vyrieši, len ma to obera o silu uz.

jaska25
autor
7. aug 2023

@slovakboy ja toto nezazivam. Mne to pride len po užití Escitalopramu. Ja mam depresie, ja placem celé dni.

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 nečítaj a nepozeraj správy. To ti je teraz nanič. Venuj sa sebe. Svojmu vnútru. Buď sama so sebou. Vnímaj svoje ja, svoje telo. Rozprávaj sa s ním. A skús trénovať nemyslenie. Ako dlho dokážeš nemyslieť? Ideál je jednu minútu, ale aj 5 sekúnd bude teraz fajn. Postupne to trénuj. Escitalopram ti toto nespôsobuje. Sú to myšlienky. A tie prichádzajú z podvedomia a sú spojené s užitím Escitalopramu. Ten liek je slabý na to, aby ťa priviedol po užití do úzkosti. Neurol stále používaj v prípade potreby. Keď na teba príde silná úzkosť, teraz môžeš použiť Neurol alebo Diazepam. Neurol je lepší. Daj si predpísať. Na toto ten liek je. Nie na spanie, ale na úzkosť. A po užití sa snaž zaspať alebo oddychuj. Po užití Neurolu nesmieš robiť a byť aktívna.

slovakboy
7. aug 2023

@jaska25 Na spanie mi predpísal psychiater nejaký liek, ktorý bol na báze starých antihistaminík. V minulosti antihistaminiká uspávali. A tak ich vedľajší účinok využili a urobili z nich nenávykový liek na spanie. Nie je taký účinný a silný, ale funguje. Ja som až taký problém so spánkom nemal. Po zavedení režimu som spal 6 hodín denne. A keď som od 17:00 nepil vodu, tak som ani nešiel na WC v noci, ráno som vstal síce s rannou silnou úzkosťou, ale fyzicky mi bolo fajn. Ozaj, ja som mal dlho ranné silné úzkosti, najhoršie to bolo ráno do 12:00, poobede to bolo lepšie. Vraj sú to nejaké ranné pesimá, vedecky to nevedia zatiaľ vysvetliť, ale deje sa to.

slovakboy
7. aug 2023

Neskôr som spal aj 7-8 hodín denne