Ako vzniká pásový opar?

bloger
6. jan 2023

Chcem sa opýtať, že ako také niečo môže vzniknúť? Može to dostať aj človek povedzme s väčším bruchom? Teda myslím nejaký ten tuk. Lebo vždy mi to v páse tak očervení. Tak mám obavu, že či to nemôžem s toho dostať.

snehulak77
6. jan 2023

Pásový opar vzniká zvnútra, oslabená imunita a pod. A aj tam, kde máš tuk to môže vzniknúť. Sú pri tom bolesti a typické hrčky, pupaciky naplnené tekutinou. Červené môžes mat aj zo záhybov, kde sa ti potí koža, ak máš nejaké to kilečko navyše. Nato sudocremu a bavlnené oblečenie. 😉

evaachesa
6. jan 2023

@bloger pásový opar môžu dostať len osoby, ktoré v minulosti prekonali ovčie kiahne. Treba ale myslieť na to, že si vysoko infekčný a nesmieš byť v blízkosti osôb, ktoré ešte kiahne neprekonali, pretože tých môžeš nakaziť práve kiahnami. Ľudia, čo už kiahne prekonali sa opäť nenakazia kiahnami, ani oparom. Pásový opar sa zvykne aktivovať pri oslabenej imunite alebo pri strese.

deti95060810
6. jan 2023

mala som... dostala som v čakárni od neznámeho dieťaťa - bolo tam s matkou na ORL... Nikomu nič, len ja som to dostala.
Prejavy - 3 dni zimnica, potom zvýšená teplota a na záver výsyp okolo pása...žiadne bolesti.
po pár dňoch všetko zmizlo... podľa lekára môže človek dostať pásový opar 2 krát.

majamat
6. jan 2023

@deti95060810 pasovy opar mozes mat aj 10x, ale je vyvolany oslabenim imunity, nie nakazenim sa od neikoho ineho, pasovy opar nie je nova nakaza, ej to infekcia ktoru mas v tele len ma obdobia, ked drieme a obdobia, ked sa moze prejavit. tak to bolo myslene v tom komente.

a teda nedostatnes to od druheho. ak sa stane, ze si v kontakte s niekym co ma pasovy opar, alebo kiahne, je to skor nahoda, ze sa to tebe akurat v tom obdobi prejavi, ale je to z inekcie, ktoru mas vo vnutri, toeoreticky je mozne, ze ak zvonka pride akakolvek infekcia, ktora organizmus zatazi, resp zatazi imunitny system, vtedy sa ti spusti pasovy opar a nahoda je, ze zvonka mohli prist prave kiahne, ci pasovy opar. no vyslovene virus, ktori ti to vyvolal bol vo vnutri tvojho tela v nervovych zakonceniach.

a kiahne mozu byt vacsinou len 1x, aj ked sa hovori o pripadoch, ze boli 2x. teraz neviem lebo aj lekari casto vyslovia nieco, co nema vedecky podklad. dovod ich nazoru neviem, ale moze byt, ze si info neoveruju, len nieco pocuju a pouziju to, alebo chcu ukludnit pacienta, tak mu nakukaju hocico. to je druha moznost.
tym nechcem povedat ze kiahne 2x byt nemozu. no budu to skor vynimky. imunitny system v niektorych pripadoch moze zlyhat, nevytvoria sa protilatky a preto sa vyskytnu aj 2x.
tiez sa hovori, ze kiahne mozu byt 2x ak su 1x slabsie. slabsie kiahne zvycajne znamena slaby vysyp. tu budem oponovat. mozno pri slabom vysype to kiahne vobec neboli. moja dcera mala v obdobi kiahni a pri kontakte s viacerymi spoluziakmi asi 5 pupakov. presli do chrasticiek. netusim, ci to kiahne boli, mozno ano, mozno nie.

stellarstar
6. jan 2023

@deti95060810 ty si sa toho dieťaťa aj dotkla?

evaachesa
6. jan 2023

@deti95060810 určite si sa nenakazila oparom, tak ako píše majamat, len sa ti aktivoval v tele pri oslabenej imunite a bola to len náhoda že si v rovnakom čase stretla inú osobu s oparom.
Moja svokra mala opar už cca 3-4 krát a vždy keď mala veľký stres. 😒
Preto chcem dať v najbližšej dobe syna zaočkovať proti kiahňam, pretože bude chránený aj proti oparu. Čo ale čítam, je možné sa dať zaočkovať aj proti oparu, ale až od 50rokov, no ktovie ako to je či sa nedá aj v nižšom veku. Ale toto teda počujem prvý krát a najbližšie to zreferujem svokre. 🙂
Tu je všetko o pasovom opare veľmi dobre popísané.
https://ssvpl.sk/rady-lekara/pasovy-opar-je-pam...

deti95060810
6. jan 2023

@evaachesa 3-4 ? možné je dostať len 2 krát...
presne viem kde som ho dostala... 😉

deti95060810
6. jan 2023

@stellarstar nie... len sme sedeli dlhšiu dobu v jednej čakárni... po čase sestrička vyzvala matku s deckom že nech ide do ordinácie s tými ovčími kiahňami....

luccija
6. jan 2023

@deti95060810 môžeš mať opakovane aj kiahne aj pásový opar.Ja som mala kiahne 2x raz ako 38 r popri dcére a oveľa horši priebeh ako v 22r.Tiez som to nevedela lekárka ma vyviedla z omylu
Potom sme sa sťahovali, nová práca, zápal mechúra ATB a do týždňa pásový opar, ale to som vedela, že meliem z posledného.

stellarstar
6. jan 2023

@deti95060810 práveže h.z môžeš viac razy dostať a pokiaľ si sa toho bábätka nechytila nemohla si sa od neho nakaziť

fineta
6. jan 2023

Syn dostal pásový opar ako mesačné babatko. Doktorka videla príčinu v tom, ze ho spôsobuje rovnaký vírus ako ovčie kiahne. S nimi sa stretol u mňa pri porode. Mala som ovčie kiahne, ked som ho rodila.
@bloger

evaachesa
6. jan 2023

@deti95060810 odkiaľ máš informáciu že ho môžeš dostať len 2x? Nie je to pravda a ani to, že ťa nakazilo dieťa s oparom. Skús si najskôr o tom niečo prečítať alebo sa rovno opýtaj svojho lekára. 🙂

bloger
autor
6. jan 2023

@snehulak77 prepáč neviem či som dobre pochopil. Môžem si to natierať sudokrémom? A treba používať bavlnene oblečenie? Lebo ja som si to doteraz natieral indulonou.

bloger
autor
6. jan 2023

Dakujem ale v podstate to súvisí skôr s oslabenou imunitou. Ak som to teda správne pochopil. Diky moc baby predsa len máte viac skúseností. Dúfam, že sa takýmto nepríjemnostiam vyhneme. Veľa zdravíčka a dakujem.

snehulak77
6. jan 2023

@bloger pokiaľ máš pásový opar, tak nie, to treba ísť ku kožnej. Ale pokiaľ to máš iba z faldikov také zaparene, tak sudocrem si na to daj. Indulonu nie, ta premastuje.

bloger
autor
6. jan 2023

@snehulak77 dakujem

evaachesa
6. jan 2023

@bloger skoré uzdravenie želám. ☺️❤️🍀

bloger
autor
6. jan 2023

@evaachesa Ja nie som chorý iba som sa pýtal.