Ako ste zistili diabetes II. typu?

denice
4. nov 2014

Ahojte kocky,

potrebujem radu. Bola som na vysetreni diacomom, kde mi zistili ze mam neustale vysoku glukozu v krvi a teda nabeh na cukrovku 2. typu. Zacala som velmi priberat a nevedela som co to je. Vysetrenie stitnej zlazy nepotvrdilo ze by jej cinnost bola spomalena. Stale zistujem co mi vlastne je, pretoze doktorka povedala ze ked to nie je stitna, moze to byt aj porucha metabolizmu tukov. Vysadila som teda maso a zacala jest viac-menej vegetariansky (same sacharidy ako ryza, cestoviny, zelenina, ovocie, pohanka, pseno...) ale mam pocit ze moje telo fakt nevie co s cukrom kedze sacharidy sa v tele spravaju ako cukor. Proste mam fakt pocit ze je to ta cukrovka. Ako ste zistili ze ju mate? Ake su priznaky? Aj vy ste tak priberali hoci ste jedli zdravo? Mam pocit ze sa "nafukujem" najma po zjedeni tych sacharidovych jedal...

Dakujem za kazdu radu

jemena
4. nov 2014

@denice ahoj tým že si vysadila mäso, si si velmi nepomohla, mäso totiž obsahuje 0 g sacharidov. Mala by si sa zamerať na nizkosacharidový jedalniček, čo znamená uplne vylučiť biele pečivo a bielu muku, sladené poraviny, ryžu, zemiaky a cestoviny obmedziť ( v malom množstve na porciu). Zameraj sa na zeleninu, maso, strukoviny, ovocie tiež s mierou, max jeden kus na porciu. Pohladaj si tabulky kde je obsah sacharidov v potravinach (nutričné hodnoty) a sleduj aj tabulky Glykemický index potravín - časom to budeš ovladať z hlavy. Aj dostatok pohybu ma vplyv na glykemiu. Takouto stravou si mozes udrziavat správnu hladinu glykemie v krvi. Ak máš nadváhu a podarilo by sa ti zhodiť aj tym sa moze upravit hladinu cukru v krvi. držím palce!!!

vege1
4. nov 2014

@denice a to si bola len na Diacom-e, alebo ti skutocny lekar robil aj rozbor krvi a tak vyslovil nejake podozrenie?

denice
autor
4. nov 2014

@vege1 Zatial iba na tom Diacome. chystam sa aj k lekarke a na krv. To hovorim ze som vypozorovala na sebe ze mi sacharidy robia zle a rapidne po nich priberam... Tak ci niekto nema tiez tu skusenost a nasledne mu zistili cukrovku

vege1
4. nov 2014

@denice ja osobne veciam ako Diacom neverim, skoc k lekarovi ak mas podozrenie.. Ale chapem, ze sa zle citis a chces to riesit. Ako pisala @jemena, skor by som obmedzila sacharidy a zaradila jedlo 5x denne v mensich porciach, ktore tvori hlavne zelenina a bielkoviny (maso, sunka, tvaroh, biely jogurt, strukoviny a namiesto sladkosti ovocie. Ale kompetentne ti poradi bud vyzivovy poradca alebo lekar. Drzim palce

mawka
4. nov 2014

pri diabete II. praveze pacienti najskor rapidne chudnu, su velmi smadni, potia sa. ty priberas, lebo do seba pchas cukry. a je jedno, ci je to cukor taky alebo onaky. ako ti poradila @jemena tak si uprav jedalnicek. maso potrebujes, bielkoviny rozhodne. a sacharidy obmedz a rafinovany cukor nejedz vobec /pecivo, sladene vody, malinovky, kolace, cokolady, keksy, zakusky a podobne/. a zacni sa hybat. a ak mas podozrenie, chod k lekarovi a nevyhadzuj peniaze za nejake diagnosticke sprostosti. a cukor, to nie je len tak. tam treba sledovat ake mas hodnoty po jedle, atd. Ludia s nadvahou mavaju prechodne zvyseny cukor prave kvoli nadvahe. takze ked schudnes, tak sa ti to s najvacsou pravdepodobnostou upravi.

liebling98
4. nov 2014

@denice to, že máš štítnu žľazu v poriadku, Ti povedali tiež z toho vyšetrenia diacomom?
To, čo si spravila so stravovaním - celé zle. Vráť sa k svojmu pôvodnému jedálničku, zober si k srdcu rady od @jemena. Mäso chudé, hydina, ryby, teľacie, veľa zeleniny, menej príloh (zemiaky, ryža, cestoviny, chlieb, pečivo). Piť čistú vodu, nesladený čaj. Ovocie po jednom kuse, asi 2h po hlavnom jedle.
Choď určite k normálnej Dr na vyšetrenie - na preventívne máš nárok. Základný krvný obraz, základná biochémia ( tam je aj cukor aspoň na lačno), lipidogram. Ak tú štítnu žľazu vyšetrovali tým diacomom, tak nech ti dr spraví aj TSH, TT3, fT4. Až potom budeš vedieť, na čom si.
A ako píše @mawka, ľudia s cukrovkou skôr schudnú, lebo cukru je síce veľa, ale v krvi, odkiaľ sa ale nevie dostať do buniek, ktoré tak paradoxne hladujú. Pri cukrovke 2 . typu je to preto, lebo sa postupne stráca ich citlivosť na inzulín a aj keď ho pankreas produkuje viac, bunky ho akoby ignorovali. K prvým príznakom patrí smäd, potenie, časté močenie, môžu byť aj častejšie mykozy, keďže keď sa prekročí istá koncentrácia, cukor ide do moča, živná pôda pre kvasinky.

denice
autor
4. nov 2014

@liebling98 Tu stitnu zlazu mi zistila endokrinologicka. Vysetrila mi krv, aj pohmatom a povedala ze nie je spomalena, ani zvacsena ani nic. maso som prestala jest lebo diacom mi nasiel candidu a mala som protikvasinkovu dietu. Nejedla som maso, cukor ani bielu muku, menej ovocia ale jedla som pseno, pohanku a podobne veci. Hnedu ryzu a tak. No zistila som, ze lepsie som sa citila ked som sa stravovala s priatelom ze sme jedli maso a zeleninu, sem-tam jogurt. Hoci som krvna skupina A+ a hovoria ze som sacharidovy typ, mam pocit ze mi to nerobi dobre. Neviem vsak co mi je a preto sa pytam na cukrovku, lebo priberam hoci sa stravujem zdravo. Sladkosti nejem, iba tie zlozene sacharidy ako pisem.

liebling98
4. nov 2014

@denice výsledky z toho diacomu pusti z hlavy, vráť sa k predchádzajúcemu stravovaniu. Ak si chceš byť úplne istá svojim zdravotným stavom, choď na preventívnu prehliadku.
Prečo si myslíš, že máš cukrovku? Trpíš nadváhou? Máte ju v rodine?
Nedivím sa Ti, že sa zle cítiš, keď si v strave tuky a bielkoviny vo veľkej miere nahradila sacharidmi. Vyvážená strava je základ. Na stravovanie podľa krvných skupín zabudni tiež. Jedz normálne, ale s mierou. Alfou a omegou chudnutia je, že energetický výdaj musí byť vyšší ako príjem.

lulila098
27. mar 2019

Ahojte dievčatá.. Potrebovala by som poradiť alebo aj pomôcť ohľadom jedálnička..