V akom veku by malo dieťa vedieť napočítať do 10?

glorinka1
23. máj 2017

Dobry deň.V akom veku by malo dieťatko zvladnut napocitať do 10??zaujima ma to pretože moja dcerka nema ani 2 roky a plynule napocita do konca aj na prštekoch do 10 .

dominika6
23. máj 2017
vodavodickova
23. máj 2017

to sa chces pochvalit ci zistit ci tvoje dieta je "len" priemerne?😁

glorinka1
autor
23. máj 2017

@dominika6 sa važne nudiš ,že musiš zabrdať do všerkeho ???ja aom sa ťa nepytala na nazor tak si hi nechaj pre seba :D :D :D ...

sense
23. máj 2017

Kazde dieta je ine... neviem ci su na to tabulky... nasa to vedela velmi skoro dokonca viacjazycne, kedze vyrasta viacjazycne...ale ci to bolo este pred druhymi narodeninami neviem....

miranna
23. máj 2017

Moja dcerka pred druhymi narodeninami taktiez. Ale neriesim to, tesim sa z toho. V niecom je sikovna viac, v niecom menej.

glorinka1
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marcelatje
23. máj 2017

@sense 2 rocne dieta len opakuje co ho ucis. Vobec nechape ze pocita. Kludne to da aj v inom jazyku. Z dlhodobeho hladiska je to uplne jedno pretoze v istom veku to vedia vsetky deti a to dieta ktore to vedelo skor ako ini nema absolutne ziadnu vyhodu.

dominika6
23. máj 2017

@glorinka1 😀..
akože napíšem samohlásku a a ty z toho vyvodíš rozvitú útočnú vetu..
vodavodickova ti to jasne napísala

glorinka1
autor
23. máj 2017

@marcelatje dakujem za normalnu mudru odpoved. Mozno na tom niečo bude ;)

desantana
23. máj 2017

Syn spocitaval predmety do 10 pred 2-mi narodeninami. Neviem, ci je to skoro, ale asi to je akurat.

evittam
23. máj 2017

@glorinka1 Ak ta nezaujima názor inych tak nezakladaj zbytočne diskusie.
A? Na co ti to je? Kazde dieta je ine. A nie nemas nadane dieťa len preto lebo uz vie napocitat do 10😉. Syn to vedel tiez ked nemal ani dva roky, R vedel povedať pred 3.narodeninami. Dcerka este nevie....Je zbytocne porovnávat.

lorela
23. máj 2017

@glorinka1 Detičky sa vyvíjajú rôznym tempom a niektoré zvyknú pred rovesníkmi vyčnievať jednou alebo aj viacerými schopnosťami. Čo je viac - menej jav celkom prirodzený.
Ale až čas ukáže, či z nich bude dieťa nadpriemerné, dokonca nadané alebo geniálne 😉, či len viac šikovné, alebo naopak, napredovanie hoci len v jednej veci sa celkom zpriemerní.

sense
23. máj 2017

@marcelatje ved mne je to jasne.... ja preto nerobim z mojho dietata genia ani nicim vynimocne celkovo nechapem tieto porovnavania, skor ci neskor sa to nauci kazde....apropo ja som to malu neucila...mala to z pesniciek....mna mama hresi preco ucim malu pisat pritom ju to neucim ale ked pride a pivie mama ako sa pise take slovo a take slovo tak ked jej ho napise a ona ho odpise to ale neznamena ze vie pisat...

glorinka1
autor
23. máj 2017

@miranna
Tak tak sme na tom aj my 🙂 co je myslim si normalne ,ze v niecom ke sikovnejsia no nieco jej ide menej.ja aom len chcela vediet ako su na tom.ide detičky.mat kus rozhlad kedze som prvorodička 🙂 dakujem

evittam
23. máj 2017

@glorinka1 Toto sú fakt inteligentne reakcie. Sama zo seba robis chuderu. Nic v zlom.

marcelatje
23. máj 2017

@sense uplne ta chapem. Je jedno ci mu to hovoris ty, alebo to pocuje v pesnicke. Deti su ako spongie, nasavaju a opakuju vsetko co vidia a pocuju aj ked tomu este nerozumeju. Ked prejavi zaujem treba mu ukazat, ak nie netreba tlacit len preto, ze susedovie Jurko to uz vie. Niektore deti prejavia pokroky vo verbalnom vyvoji no motorika moze zaustavat. Je to skutocne individualne a suhlasim ze dieta vdaka tomu este nie je geniom.

vodavodickova
23. máj 2017

😘 prepac nedalo mi to,no nemusis byt hned vulgarna a utocna.urcite som nemala v umysle urazat tvoje dieta.ale ak si citila potrebu hned ma dourazat,je to tvoja vizitka😉
a ak teda mozem a dovolis mi,pridam normalnu odpoved k tvojej otazke.
suhlasim ze kazde dietatko je ine.ak tvoja dcerka uz pekne rozprava a vela spolu komunikujete,je prirodzene,ze sa tieto veci nauci skor.aj moja to vedela okolo 2 rokov a neucili sme ju to,pozerala rozpravky a videa a tam to pochytila.
celkovo podla mna dnesne deticky sa tieto veci mozu ucit rychlejsie,kedze je okolo nich viac informacnych technologii.ale urcite zohrava rolu aj jazykova sikovnost.

sense
23. máj 2017

@marcelatje super si to napisala....je to tak nasa vedela ratat ale ked si jej ukazala cislo tak nevedela kt je ,teraz ked je starsia to uz vie....ale prv to vedela len odrecitovat, raz prisla so skolky s jednem nie moc slusnym slovom a pytam sa jej vies co to znamena? Ona ze nie ze to len jedno dieta tak vypravalo

esther03
23. máj 2017

@glorinka1 ak vie rozpravat a rodic sa mu venuje or pusta pesnicky ci videa kde sa na prstekoch pocita nauci sa to velmi rychlo. Takze ano, je to uplne bezne, nic vynimocne. Dokonca aj deti s poruchami reci nasavaju taketo info a ked sa rec upravi odrazu vedia aj pocitat, aj basnicky spred roka povedat 🙂. Ale k veci, zameraj sa skor na kvalitu reci dietata ako na to ci vie naratat do 10.

veronikaszabova
23. máj 2017

Fuuuha, naa krpec vie len do 5 ;) ;) chudatko moje je asi ''divne" ;) ;) ;)

Ale k veci - naco ti je vediet, kedy je ten spravny cas, kedy to je normalne??? @glorinka1

@vodavodickova aj mne to prislo ako chvalenie sa ;)

katrinka8
23. máj 2017

@glorinka1
Nuže, čo povedať 😀
Dcérka mala v roku 75-slovnú aktívnu slovnú zásobu, v roku a pol plynule v rozvitých vetách rozprávala tak, že jej rozumeli aj cudzí ľudia. Aj do tých 10 vedela "napočítať" - rozumej vyrátať čísla od 1 do 10. Ale nepamätám si, kedy vedela do 10 skutočne napočítať (v zmysle, že vedela aj porátať, že koľko to je, myslím že nejako po nástupe do škôlky až v cca 3 rokoch, možno tak až okolo 4, nepamätám veru)
Mladšíe dietko začalo rozprávať vo vetách až okolo 2 rokov. Rátať sa naučil do 10 (aktívne, že vie porátať) nejak po 3. narodeninách, nakoľko bol chorý a jeho mega zábavou bolo hrať od rána do večera Človeče nehnevaj sa, tak na tom sa reálne naučil spočítavať najprv do 6, potom za pár dní do 10 a teraz už do 20. včera mal 3 a pol roka. Medzitým ho staršia sestra naučila počítať len tak "medzi rečou" po anglicky do 10, zrazu s tým prišiel asi pred mesiacom. Neviem, či je to norma alebo nie. A ak mám pravdu povedať, ani ma to veľmi nezaujíma (č to je alebo nie je norma), mňa viac trápi, že nevie vždy vysloviť správne "k"...

moni244
23. máj 2017

@glorinka1 😀 hm, podla vyjadrovania si sa len chcela pochvalit a zistit, ci nemaa doma genia 😀 nemas, kazde dieta je ine, na toto tabulka asi nebude

bodka70
23. máj 2017

Tiež nejako nechápem zmysel tejto diskusie. takéto drobné vedomosti, čo ktoré vie dieťa vie dopredu absolútne nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Ani teraz ani v budúcnosti. Mám 3 deti, 2 z toho už veľké, za tie roky som zažila kopec detí, aj tých akože šikovnejších aj tých akože menej a vôbec tieto drobné znalosti popredu o ničom nesvedčili. Napr. moja dcéra prvá vedela počítať do 10 až ako 5 ročná, napriek tomu v matematike vyniká a patrí medzi najlepších v triede - chodí na gymnázium. Druhá dcérka vedela v 2 rokoch počítať zhruba do 20-30 a do 10 po anglicky. V matematike je pritom dobrá, zo školy nosí prevažne dvojky 🙂 . O čom to tak svedčí? O ničom... 😀. Takže fajn, dieťa vie v 2 rokoch narátať do 10. Hlava jej funguje, to je jasné. To si určite vedela aj bez toho .

maciatkolulu
23. máj 2017

@glorinka1 ja by som sa na tvojom mieste zamerala na to, aby dieta vyrastalo v kludnom prostredi, aby si sa nemusela sklbat so starymi rodicmi po sudoch a nie na to, aka je norma na ratanie do 10....😉 Nas vedel v dvoch rokoch celkom plynule hovorit dvoma jazykmi, kedze sme bilingvalna rodina a naratat tiez, teraz ma vyse tri a vidim, ze mu je lautr fuk, ci tri cukriky, ci pat, akurat spozornie, ze co je teda viac a nikdy ma nenapadlo rozmyslat, co je norma, teda pokial nemas chore dieta, to by som asi pozorovala, co asi nemas, takze klud a skus smerovat myslienky inym smerom, lebo v skole sa zblaznis a ucitelky asi tiez😅

janickacrazy
23. máj 2017

@glorinka1 Je to normálne, moj prostredný syn vedel napočítať do 20 po slovensky aj po anglicky, ked nemal ešte ani 2 roky. Ale každé dieťa vyniká v niečom inom, čiže iné deti zase vedia niečo, čo tvoja nevie, vekom sa to zrovná. Ked bude mať 6 rokov, tak nikto sa nebude pýtať, kedy sa to naučila, lebo to už dávno budú vedieť všetky deti v jej veku.

tortelinka
23. máj 2017

@glorinka1 počítať a písmená môže menovať, ale to neznamená že počíta a číta, je to len opakovanie toho čo jej povieš ty, počítať vie ak spočíta predmety

tenerifka
23. máj 2017

@glorinka1 no moja vedela v 18-tich mesiacoch v troch jazykoch napocitat do 20, dnes je z nej pubertiacka zavisla na mobile a Instagrame a zatial o ñu neprejavil zaujem ani Apple ci IBM.....kde sa stala chyba?

vodavodickova
23. máj 2017

@tenerifka 🙈😂😂😂👍🏻

veronikaszabova
23. máj 2017

@tenerifka si zabila 👍

euka210
23. máj 2017

jedna vec je memorovat a druha vediet ukazat tri prsty. Moj mensi ma 3,5r a vie do 5, starsi v takom veku uz vedel do 10.