Neuzavretá fontanela, čo to znamená?

tannia
15. aug 2011

Mam 17mesacneho synceka a este ma dost velku fontanelu.V piatokm som objednana na neur.koli vlastnej spokojnosti? dost sa bojim co mi povedia.mate niekto nejake podobne skusenosti? 😨

gubcikova
15. aug 2011

to je aká veľká?

stanka911
15. aug 2011

moja staršia dcéra mala to isté, už od narodenia mala fakt obrovskú fontanelu a uzavrela sa jej až tesne po 2. narodeninách... chodili sme na neurologiu od tusim 7 mesiacov, poslednykrat sme boli v 18. mesiacoch, kedze vsetko bolo uplne v poriadku... dovtedy sme museli sledovat ako sa jej dari rozpravat, zapisovat zoznam slov, ktore pouziva, ako chodi, sedi, proste vsetky tieto veci, oni jej zakazdym urobili USG mozgu a tiez ju poklepkavali, kontrolovali reflexy a tak🙂 ale vsetko bolo a je v uplnom poriadku, je velmi sikovna, inteligentna a mudra, v septembri ide do 1. triedy🙂)

elephant
15. aug 2011

Najstarší syn má po manželovi "veľkú hlavu", taký ten tvar akokeby pretiahnutý dozadu. Tiež sa mu fontanela uzatvárala až po 2.narodeninách, nikdy sme s tým niekde neboli. Myslím, že je to dosť dané geneticky... Myslím, že sa nemáš čoho obávať, mám za to, že je väčší problém, keď sa fontanela uzavrie príliš rýchlo...

emapol
15. aug 2011

Moja dcera ma tiez este velku fontanelu a v podstate velku hlavu, rovnako ako elephant -tvar pretiahnuty akoby dozadu. Ona bola na USG hlavy v druhom a piatom mesiaci, ale nic zvlastne nenasli. Ak je dieta v poriadku a nezaostava vo vyvoji, asi netreba riesit velke hlavy, je to dane aj geneticky. A tiez som pocula o tom, ze je horsie ked sa fontanela uzavrie prilis rychlo.

mamina6410
15. aug 2011

Moj maly ma 16 mesiacov, tiez ju ma od narodenia velku, teraz ju ma sice o dost mensiu, ale stale neuzavretu. Nikde sme s tym doteraz neboli, napreduje velmi pekne, chodi od 8 mesiacov, pouziva uz kopec slov, nemame ziadne problemy, pediatricka nam povedala, ze su deti, ktore ju maju neuzavretu az do troch rokov, cize neriesim vobec. Kazdy den mame 2 kvapky vigantolu a viac sa tym nezaoberam. Sestra ma malu 2 mesacnu a uz ju ma uzavretu, kazde dieta je ine. Myslim,ze cim vacsia vaha pri porode, tym neskor sa uzatvara, aspon mne sa to zatial potvrdilo pri viacerych detoch z okolia. Moj maly mal 4,460kg, sestrina mala 2, 290kg.

mamkaivka
15. aug 2011

odborné literatúry hovoria, že do troch rokov sa má úplne uzatvoriť fontanela,

sisaha
20. aug 2011

maly ma este cas na to, aby sa mu uzavrela...Podavaj este vigantol kvapky, tie tomu napomozu 🙂

maca793
21. aug 2011

ak sa nezavrie do 3 rokov to je už problém. takže v tvojom prípade je to na mieste. riešila by som to až potom keby sa to neuzavrelo.

sisiska
21. aug 2011

ja som sa kvoli rovnakemu problemu tiez trapila, a este stale ju ani uzavretu nemame (mala ma 18 mesiacov), ale neurologicka vravela, ze je to individualne...vraj do dvoch rokov je normal, a ked sa ani potom neuzavrie, tak potom endokrinologicke a neurologicke vysetrenie...a aj ked ty citis, ze tam ma stale jamku, jemu sa uz kosticka mozno davno spravila, len ty ju necitis...nam dr. vysvetlovala, ze ona sa neuzatvara tak, ze sa zmensuje a vnutri toho zmensujuceho sa kosostvorca je stale makka jamka, ale ona sa zmensuje tak, ze postupne kostnatie...teda ako keby sa prekryval cely ten kosostvorec tenuckymi kostennymi lamelkami (vrstvami) a tak postupne kostnatie a zaroven sa zmensuje...

jana776
22. aug 2011

my mame 19 mesiacov a este tiez nemame uzavretu fontanelu. Ani mi nenapadlo sa doteraz nad tym zamyslat, pokial viem tak este ma cas.

nela82
22. aug 2011

Mne doktorka-co robi sona hlavicky...povedala,ze to je individualne a nic nehrozi..tak sa zbytocne neobavaj-bude dobre 🙂

len.petra
22. aug 2011

nám sa tiež fontanela neuzatvárala, ešte v 18. mesiacoch sme ju mali 1,5x1 cm, boli sme u neurologičky, všetko v poriadku, dávali sme vigantol, sledovali rast hlavičky a úplne sa zavrela až tesne pred 3. narodeninami.

denisocka
28. sep 2011

my mame 14 mes. a stale velku fontanelu tiež . vigantol nejak flakam,ale myslím si,že celkovo ma tu osifikaciu geneticky neskoršie pounutu.len lajicky idem nato-lebo tie jadierka v klbikoch mal urobene dost neskor,v 7.mesiacoch ešte nemal na jednej nožke jadierko a vtedy sa pytala doktorka,či ma zubky - a kedy vyšli zubky surodencovi. vravela som,že staršiemu od 10mes.rastu zuby. a tento maly - prvy zubok v 11mesiacoch, druhy nato a dalšie stale nemame,takže asi celkovo to mame posunute ... toť moj nazor

minnie30
12. apr 2013

my sme mali hrozne veľkú fontanelu, uzavrela som až , keď dcérka mala presne 2 roky, nikde sme neboli , len doktorka sledovala.

adka_8
15. máj 2013

Dobry den,žienky,synovi som objavila na hlave neviem,ani co to je,mne to pride ako ked bol maly a nemal uzavretu fontanelu-doteraz som to nepocitila a bezne ho pošucham po hlavičke po vlasoch a vcera,ako keby sa mu tam vydula ,vysunula kost,alebo neviem ako to mam opisat dlhe je to asi 10 cmkrižom cez stred hlavy po širke,nie po dlžke a a chytim to dvomi prstami asi 1 cm siroke to moze byt-ked prechadzam prstami po hlave,tak skok,cez sirku hlavy asi 10cm a potom akokeby priehlbinka,tvrdi ze sa neudrel-neviem,co si o tom mam mysliet a ked to stlacim,tak vraj kustik boli ta kosticka-zeby sda udrel a nevedel o tom?

andu9
21. aug 2013

Tiež si myslím, že je to dané kus geneticky, malá má 16 mesiacov a aj prvá fontanela sa jej uzavrela neskôr a aj teraz tú druhú nemá ešte úplne uzavretú. Doktorka nás poslala k neurologičke, ale tá nás upokojila, že je všetko O.K., uzavrieť by sa mala do dvoch rokov, ale nie je zriedkavé, že sa uzatvorí až v období do troch rokov. Keď dieťa napreduje, nie je problém. Tiež sme mali, ako v predchádzajúcom príspevku od denisocky, problém s jadierkami a zúbky - máme doteraz osem. Takže momentálne to príliš neriešim, máme čas.