Emocionálna inteligencia u deti

23. jan 2024

Ahojte. Poradte na koho sa obratit s týmto problémom, syn ma sice nadpriemerné IQ ale chýba mu EQ .. aj ma to trápi, aj sa príde za mnou pomojkať pride mi dať pusinku, je to moje kuriatko, ale trapim sa, no niekdy nemá cit, príde mi bezcitny škodoradostný, neviem či to mam prirovnavať tomu EQ. Tiež občas v škôlke nastane konflikt. Nechcem to viac rozoberať, len by som chcela radu, na koho sa s tym obrátiť, ci psychológ alebo je este niečo iné. Ďakujem za rady.

anjelicek26
23. jan 2024

Ako prosim ta vies, ze ma nadpriemerne IQ, ked ste ani u psychologa s nim nikdy neboli? Odhadujes? Sikovne a nadpriemerne dieta je rozdiel a to ti hovorim ako mamicka dietata, co v tom 1% spada... Povahu nevymenis, vies ju ale korigovat a usmernovat a ist dietatu prikladom, ked chces ist k psychologovi - chod najprv ty, poradit sa, vyrozpravat, potrebujes naviest a nasmerovat, malokedy treba tak pracovat s dietatom - ako treba s rodicom...lebo v skolkarskom veku ho formujete hlavne vy... nam pomohlo velmi centrum vcasnej intervencie, psycholog, ergoterapeut, logoped, ale tak syn mal toho viac... aj EQ ma nadpriemerne, casto si sam sebe stoji v ceste tym padom. Ziaden extrem neni dobry.

autor
23. jan 2024

@anjelicek26 pretoze som s nim bola na vysetreni, bola som s nim v cppap mam aj papier o tom bol tam sam 2 hodiny.. ja som praveze emocionalna trapim sa pre vsetko, ale zato mam vztah k ľuďom, milujem deti milujem ludi, pracujem s nimi a pomaham..

Ano ziaden extrem nie je dobrý, ale ani to ze vie byt k iným bezcitný, ako to vyhovuje jemu

egonsk
23. jan 2024

vela ludi s vyssim iq ma nizsie eq, lebo podnety spracuvaju rozumom a nie tak srdcom. Treba ho len spravne smerovat, no povahu mu nezmenis.

anjelicek26
23. jan 2024

Za dve hodiny sa skutocne neda dieta poriadne diagnostikovat, prepac za uprimnost. To chce viacero sedeni a pravidelne a rozne testy... Povahu nezmenis, ako pise @egonsk ale da sa s tym pracovat.

tiika
23. jan 2024

O tom, ako rozvíjať EQ u deti je množstvo článkov na nete, videí, knih.. Takze staci googlit. Empatiu ovplyvňuje genetika, prostredie aj výchova. Takze do určitej miery sa to da, pretože najmä v detskom veku je ten mozog najviac neuroplasticky, potom sa dráhy pomaly uzatvárajú a opäť sa “transformuje” v puberte.
Taký zaklad je hovoriť pred synom viac o tom, ako sa počas dňa cítiš, či už dobre alebo neprijemne. Na to nie sme velmi zvyknutý, ale da sa to. A tiež zrkadlit, ako synovo správanie na teba pôsobí. Uznávať svoje emócie, jeho, niekoho druhého. Nepopierat, nehodnotiť, nezlahcovat, neodvadzat od nich pozornosť atd..

https://eduworld.sk/cd/andrea-mikusova/8571/pre...
N.Aldort Vychovávame deti a rastieme s nimi

deniska2706
23. jan 2024

Keď ťa to tak trápi, daj ho najskôr PORIADNE vyšetriť

annm81
23. jan 2024

V prvom rade si skús sama analyzovať, či je tvoje dieťa naozaj významne neempatické. Hovori to o ňom aj niekto iný? Lebo ak ty si príliš citlivá, môžeš to vnímať skreslene. Mladšie deti často môžu pôsobiť, že nemajú súcit, že sa správajú necitlivo, ale veľakrát len nevedia, aká reakcia na cudzie negativne pocity je vhodná - je to niečo, čo sa tiež musia učiť.

Možno máš len dieťa, čo nie je taká citlivka, ako si ty sama, ale jeho EQ je stále v norme - a dieťa je ešte malé, takže stále môžete pracovať na tom, aby sa v tejto oblasti zlepšilo. Ak máš informácie napr. zo škôlky, že je naozaj problemový, potom sa treba obrátiť na psychológa a príp. priamo psychiatra. Ale bez akýchkoľvek detailov sa vôbec nedá usúdiť, či nejakú pomoc potrebujete, alebo nie.

kacena4
23. jan 2024

ahoj, ak ma vysetrene IQ a vyslo mu nadprimerne, je normalne ze ma nizsie EQ vela nadanych deti ma tento problém. nic s tým netreba robit ak to nie je patologicke, ak by mal zasadny problem so správaním, akceptovanim autority, s respektovanim pravidiel.... potom treba riesit psychologa. inak netreba