Ako donútite dieťa poslúchať?

6. apr 2024

Ahojte,dajte mi prosim ucinne tipy,ako donutite svoje 7-15 rocne deti posluchat.nie slepo vsetko,ale zakladne veci,aby si urobili ulohy,upratali po sebe,isli spat v urcitu hodinu,pomohli.mate nejake taktiky?co zabera?na syna nezabera zakaz sladkosti,telky,mobilov,kamaratov a uz som si vycerpala vsetko,preto sa pytam.a nepiste sem prosim komentare typu,ked ste si nevychovali doteraz,rozmaznali ste si atd,lebo nie vsetky deti su tvarne a prisposobive.neposlucha ani muza.

lonely66
6. apr 2024

a prečo by mali slepo poslúchať? tobôž v puberte? zabudni 😀 no a malé dieťa nepotrebuje slepo poslúchať. má mať nejaký režim a ten sa má dodržiavať (dieťa do cca 12 rokov). staršie deti, to je už iná kávička, majú iné záujmy, vyvíjajú sa, sú to osobnosti a chcú si presadiť svoje. tam už vôbec nič nenarobíš, maximálne vysvetliť, čo považuješ za nevhodné, čo je OK a podobne. pokojne, rozhovormi, žiadne nátlaky. neviem, akého máš "starého" syna

deti95060810
6. apr 2024

píšeš 7-15... a čo bolo do tých 7 rokov? vtedy počúval a len zrazu prestal ?

kacena4
6. apr 2024

prinutit nijak, len prikladom

maranta_leuconeura
6. apr 2024

Musia pocitit zodpovednost za svoje konanie. 15 rocne je dost stare na to, aby ked si neurobi ulohy, nebude mat ulohy. Nech nesie dosledky, tak donesie zle znamky, nedostane sa na vysoku (ak chce ist), nech sa paci. Ked nebude udrziavat domacnost, ty neoperies a nenavaris, nedas vreckove, nebudes platit pausal na mobil ani internet, nepojde von, nebude kukat na telku.
7 rocne? Rovnako, prisposob veku. Tak by som na skolskych povinnostiach este trvala, rovnako zober vyhody, ked nebudu splnene.

lenvam
6. apr 2024

@lonely66 no tak to zabudni ze ta teraz začnú poslúchať. normálne ma to pobavilo

mira0611
6. apr 2024

Ahoj, fuha mam nejake vety, ktore urcity cas pomahaju. Napr. Poprosim, aby upratal. Samozrejme neuprace, ale ide von chce vreckove, chce aby som ho zobrala do fitka....chce ist na vylet zo skoly, tak tam ma podmienku. Dam ti vreckove do kina s kamaratmi po tom, co si si upracal izbu, ked si spravil toto a toto, co som ti uz 3x, 5x, 7x hovorila a ty to ignorujes, tak po tom bude co ty chces. Dovtedy nic!
Ja mu vzdy vsetko spravim, on nespravi co ja chcem, vtedy mu hovorim, ze ziadny vztah (priatelsky, manzelsky, rodicovsky) nemoze a nebude tak fungovat, ze 1 clen spravi pre druheho vsetko a ten druhy nikdy nic! resp. Len s velkym prosikanim. Ani ty sa mi nemusis prosikat, aby som ta odviezla do skoly, aby som ti spravila veceru, oprala veci...tak to funguje par dni a potom znova.
Co sa tyka ucenia, tak to som ho pred pol rokom odrovnala odvtedy sa uci, predtym sa neucil a nosil 3ky.
Hovorim, mu keby si sa ucil len trosku, tak by si mal 1-2. Odpoved: naco, mne staci 3, len tebe to nestaci, ty chces 1ky.
Tlak som mala asi 200 akonahle to vyslovil.
Moja odpoved znela; a vies mne, co staci? topanky z deichmanu, len tebe to nestaci, ty chces nike jordan!
Mne staci huewei telefon, len tebe to nestaci, ty chces apple!
Vies, co moj zlaty, ked tebe budu stacit topanky z deichmanu a huawei telefon, tak aj mne budu stacit 3ky!

viestta
6. apr 2024

Neprinutis, skor motivovat, ze plnenie povinnosti bude mat iste vyhody. Ano, aj tresty su na mieste, ale ked ich je vela stavaju stracaju ucinnost a nic neriesia, lebo ine ako tresty dieta nepozna

lonely66
6. apr 2024

@lenvam prečo to adresuješ mne?

katkaseiner
6. apr 2024

@mira0611 uplny suhlas s tebou a s dovolenim pri dalsom argumente spomeniem co si napisala (mojim nepoviem ze to som nevymyslela ja 🙈). Ale ano, mas svatu pravdu

bluka2
6. apr 2024

Minule som mala taky maly uspech s dietatom, co je v tej vekovej kategorii (9r.). Nejako sa zacala flakat a ked som od nej nieco chcela v domacnosti, odpoved bola, ved uz vyniesla smeti dnes. To ma nastvalo :D Tak som jej kludne povedala, ze sme tu tim a dnes jej ukazem, kolko veci robim ja a ze ak si to lepsie podelime, mame to rychlejsie hotove a viac casu robit zaujimave veci. V ten den, ked zaspal mladsi surodenec, hovorim je: pozri, tuto vsetko spinave v kuchyni, nechcem sa zajtra zobudit a najst toto, v kupelni na zemi oblecenie, spinave pradlo - nebudeme si mat co obliect, do prace som nestihla nieco urobit - zatial co ja to idem robit, ides si robit zosit s matematiky - vidis, ako to ide, ked uz je clovek vecer tak unaveny, ale musi to spravit - este musime vyvetrat, atd. atd. a na koniec, ze v mojom veku uz treba aj trochu cvicit, aby clovek vladal a bol trochu vo forme, tak sme si zacvicili este. Skoncili sme o polnoci, videla som na jej tvari, ze uplne pochopila, takze lekcia bola ukoncena a na druhy den som ju nechala vyspat. Teraz ked sa vratim z prace, ona ma svoje (lahke) ulohy v domacnosti uz porobene, tasku vylozenu, prezlecena, sama od seba. Ja myslim, ze treba hlavne vysvetlit, podla mna to tym mladsim nie je uplne jasne, kolko veci treba robit a kolko usilia to stoji.

galganka
6. apr 2024

Jednoducho. Otvorene som im povedala, že ak ma nenas.rú, budú sa mať tiež super. Ak som spokojná, ideme aj na výlet, aj na zmrzlinu, aj čokoladu nakúpim, aj kino vymyslím. Ak som nasrdená, lebo niečo malo byť spravené a nie je, tak bude 💩. A povinnosti si ich počkajú, aj keď to budú naťahovať do polnoci. 🤷🏼‍♀️ Len sebe uškodia. Jasné, že to nefunguje totálne vždy, ale funguje to podstatne viac, ako zákazy.

minenkak
6. apr 2024

No keď bude mať mobil a kamarátov tri mesiace zahrnuté,tak sa zbadá

mira0611
6. apr 2024

@katkaseiner kludne pouzi! ❤️

dadka1997
6. apr 2024

Od malička viesť k tomu čo sa patrí .. ako sa hovorí ,,ohýbaj ma mamko pokým som Janko, keď už budem Jano, neohneš ma mamo" .. takze niekde nastala chyba.. očividne s vami manipuluje, keď nepomáhajú ani zákazy, niekedy by možno jedna výchovná zabrala, ale v dnešnej dobe už to tak nie je ako kedysi..

lenvam
6. apr 2024

@lonely66 neviem 🤣

autor
6. apr 2024

@maranta_leuconeura ma 7 rokov,ale pytam sa aj do buducna,aby som vedela.vyhody uz ma zobrate,ale vyzera,ze mu to akosi nevadi.krik pomaha,ale nezda sa mi to spravne a najma vynervujem samu seba strasne.

egonsk
6. apr 2024

deti sa ucia zakladne veci do 6 rokov, ked si to zanedbala, uz ti ostava len trpezlivost, stanovit hranice a s obmenami skusat na nich taktiku nieco za nieco.

katka700
6. apr 2024

Rešpektujes že dieťa je samostatná bytosť nie tvoj klon - napríklad nečakás že bude mať upratanu izbu tak akoby si ju upratala ty. Povysava si, utrie prach - to je základ, na tom trvaj. Ale to že si odkladá roznosene oblečenie na operadlo stoličky a tebe to vadí je tvoj problém.
Prenes zodpovednosť na dieťa. Napríklad všade v izbe má roztahane veci. Nastav zrkadlo - okej dnes prídu tvoji kamaráti pôjdu do tvojej izby, ak tebe nevadí že budú hovoriť že tu máš bordel, mne to je jedno.
Ak pristúpis k trestu, napríklad zákaz PC hier na 2 týždne, musíš byť mrcha a zákaz dodržať aj keby za dieťa orodovali súrodenci, muž, babky, tetky či celá rodina do tretieho kolena.

lonely66
6. apr 2024

tak ja neviem autorka.... moje dieťa keď malo 7, tak bolo samozrejmé, že čo som povedala, tak poslúchlo... pretože tak bolo naučené od malička. teraz je v puberte, zvolila som iný prístup, viac voľnosti, menej kritiky, nie je to jednoduché, ale puberta je puberta.... ak ťa neposlúchne 7-ročný, tak o cca 7-8 rokov máš zarobené na dosť nepríjemný problém...

dskjhfdlkdjhl
6. apr 2024

To sa neda sibnutim prutika, to je vsetko beh na dlhe trate. Treba od malicka vychovavat a vysledky sa dostavia. Univerzalny navod vsak neexistuje.

sense
6. apr 2024

U nás sú najprv povinnosti potom zábava... Čiže mobil až keď je upratané, nachystané do školy. Aj keď teda v 7 rokoch nemala telefón ani iné multimediálne hry. Následne ísť príkladom a motivovať, ak chcem aby pomohla poprosím a následne keď spraví, po ďakujem... O 19.45 šla umyť zuby a o 20.00 do. Postele. To nie je ale slepé poslúcha nie ale zaužívané rituály

autor
6. apr 2024

@mira0611 no presne.len je este len 7 rocny,topanky,znacky neriesi.ale rozmyslam,ze napr,co po sebe odhodi na zem,zmizne.hracky,oblecenie.pojde do skoly v teplakoch.nebude robit ulohy?o 7mej beriem tasku.odmeny slubovat sa neda,lebo povinnosti su kazdodenne a nemam ho ako odmenovat kazdy den.uz som robila aj odmenovaciu tabulku,zbieral nalepky,potom za 5 ks vacsia odmena.vydrzalo to 2 dni,potom povedal,ze nic nechce.

autor
6. apr 2024

@egonsk my sme to nezanedbali,zakladne veci ovlada,len ich jednoducho nechce robit,alebo robi prilis dlho.ma si umyt zuby a ist spat a trva to pol hodinu.a takto so vsetkym.skusali sme aj,ze ty nieco potrebujes,poviem,ze potom,ma to cas.ale jemu to nevadi,najde si inu cinnost

althejka
6. apr 2024

Cim viac zákazov prikazov vycitiek a pilenia usi ako toto nerobi a tamto nerobi...tym vacsi vzdor. Koho by to motivovalo 😁 nehovoriac o puberte. Beriem to ako obdobie, kedy jedine co zabera je timova praca. Vidi mna, pomozem, naraz upratuje sam. Vecerne mecheche kym si umyje zuby a reci okolo , neuveritelne, ale ja si hovorim , pockaj az budes mat svoje. Raz sa postazuj ako ti decka vecer vymyslaju.strasne sa zasmejem 👍🍷

katka700
6. apr 2024

Ešte k učeniu, s našou generáciou sa rodičia neučili, maximálne skontrolovali žiacku a keď neboli známky podľa ich predstáv navrieskali na nás či dali po r*ti.
Negatívna motivácia tohto typu fungovala (aspoň u niektorých) ale takýto prístup bol pre deti katastrofa.
Dnes prevláda iný extrém a úprimne, mamka čo ovláda naspamäť rozvrh, "visí" na edupage, robí úlohy, projekty do školy a každý večer kontroluje druhostupniarovi školskú tašku asi dieťa ku samostatnosti nepovedie.

autor
6. apr 2024

@dadka1997 my ho ohybame od malicka,obdobie vzdoru nikdy neodislo.akurat teraz prestalo vsetko fungovat,preto sa pytam.ked bol mensi,zakaz sladkosti,telky,siel do svojej izby.nejak sa to ustalilo trochu.ako zacal chodit do skoly,ide to dole vodou,lebo pribudli povinnosti.tiez nejake domace prace,nie vela.

autor
6. apr 2024

@katka700 on ma oblecenie roztahane po celom byte!v kupelni,obyvacke,izbe,aj v nasej spalni.preto ma to vytaca.tiez hracky.ked ma upratat,trva to dlho,lebo sedi,pozera do steny.on tym tempom za 8 hodin ( dnes som to stopovala) nestihne urobit ulohy a upratat svoje oblecenie z podlahy.

katka700
6. apr 2024

Autorka čo mu trvá pol hodinu? Čistenie zubov a prezlecenie do pyžama? Skús mu vytvoriť nudné prostredie, v byte nebeží telka, rádio počítač, nemáš čas odpovedať na zvedavé otázky.
Ak si pred spaním spolu čítate tak dať limit, má 20 minút a keď to nestihne rozprávka ten večer nebude.

autor
6. apr 2024

@lonely66 no super,tesim sa,ze niekto ma dieta,co posluchne na slovo.je nas dost takych,co take deti nemame,mozeme sa aj na hlavu postavit.

autor
6. apr 2024

@sense to je rozumne.ale ako docielis,aby v tu hodinu sla do postele?