Pomoc! Málo mlieka, dokrmovanie...

mia2906
8. dec 2020

Ahojte, potrebujem od vás radu. Malý bude mať 3 mesiace. Najprv som kojila bez problémov, mala som mlieka veľa, až mi doslova striekalo. Potom začal mať malý reflux, bolesti bruška pri jedení, plakával pri kojení a to bol zrejme dôvod, že som začala strácať mlieko a dostala v jeho 7.týždni aj menštruáciu. Odvtedy bojujeme s kojením, malý sa odťahoval, reval, zrejme slabý tok. Brala som senovku, benedikt, no bolí ma z nich žalúdok, tak s tým končím. Na chvíľu pomohli, ale po pár dňoch sa to zas asi vrátilo. Chvíľu sa malý nechcel vôbec prisávať, mala som stres z každého kojenia, tak som si odsávala mlieko a podávala z flaše, museli sme aj dokrmiť Nutrilonom, kedže ho nebolo dosť. (jedno odsatie tak priemerne 60 ml). Dokrmili sme flašou Medela Calma (pre kojené deti), takže prisávanie to chvalabohu nepokazilo. Teraz sa prisáva, no nemám dosť mlieka. Chvíľu pije, no potom sú prsníky aj na dotyk úplne makké, prázdne, začne mať nervy, tak musíme dokrmiť UM. Pije priemerne každé 3,5 hodiny. Nechcem ho prikladať častejšie v kratších intervaloch, potom mám prsníky prázdne a hneď by bol nervozny. Ani odsávať si nechcem medzi kojeniami, zas by boli pre neho prsníky len prázdne. Máme cumel, toho sa žiaľ nezbavíme, bez neho by nespal, ani v kočíku nevydržal atd. Dá sa to ešte nejako rozbehnúť? Ďalšia vec, ked dokrmujeme, nevieme akým množstvom, či sa náhodou neprejedá, lebo veľmi mu chutí UM. Ako ste dokrmovali? Príde mi aj dosť zdlhavé najprv ponúknut prsník, potom ho vysaje, je nervozny a kym spravim UM zas prejde dalších 5 minút a dovtedy plače.... Dakujem ...

amelia000
8. dec 2020

@mia2906 tak dokrmuj cievkou na prsniku.

mia2906
autor
8. dec 2020

dodávam že dokrmim väčšinou po každom kojení 40-60 ml UM. Cievkovanie sme skúšali, bol z toho len nervózny a ani ja na to asi nemám nervy :( Na prse on už prevažne chce byť, saje, len ja nemám mlieko.

amelia000
8. dec 2020

@mia2906 no ono to chvilku trva si zvyknut na tu cievku..hlavne pre zenu. tak ked tabletky ti nerobia dobre..na cievku nemas nervy, odsavat medzi kojeniami nechces a ani castejsie prikladat tak uz len vyskusaj odsavat po kojeni? Klud, a pitny rezim..

mia2906
autor
8. dec 2020

@amelia000 ano, skusam odsavat po kojeni, vystlacam tak 10-20 ml max... uvidime no... a skusim pit min. 3 litre vody denne.

amelia000
8. dec 2020

@mia2906 pripadne vyskusaj el. Odsavacku..niekomu sice viac ide rucne niekomu odsavackou. Drzim palce.mozno niektora este poradi nieco co pomoze.

mia2906
autor
8. dec 2020

@amelia000 mám ručnú, s tou po kojení už nič nejde, iba ma bolia prsníky, tak ručne stláčam čo ide.. no max 10-20 ml ide. Dakujem !

lenkakravcova
8. dec 2020

@mia2906 Problém je to že prikladáš málo často. Ak chceš viac mlieka:
- prikladaj každé 1,5 hod-2 hod. (to nevadí že to vypije a budú prázdne o 1-2 dni sa ti začnú plniť oveľa viac a rýchlejšie) a prikladaj tak aj v noci
- pi veľa vody, sladkej vody: napr. voda so sirupom, Vinea, alebo sladené vanilkové a ochutené mlieko. Pi ozaj veľa, tak 3l za deň aspoň
- jedz sladké a pudingy, krémy, niečo čo má veľa cukru, kľudne aj sladkosti: pre tvorbu mlieka je cukor podstatný. Normálne sa napraskaj do puknutia 🙂 zaručene to pomôže.

Čaje v tomto moc nepomáhajú (tie sú skôr na psychiku 😀 ).
A čo ešte odporučím je kôpor, ten podporuje laktáciu - takže kôprová omáčka k mäsu je super vec. 🙂

lenkakravcova
8. dec 2020

@mia2906 A ešte k tomu odstrkovaniu sa malého,, ja som to tak mala pri synovi. Nakoniec som zistila, že mu vadil nie slabý, ale silný tok mlieka, ktoré mu striekalo do krku.. Keď šlo slabo, tak sa len hneval a sal ako divý, ale keď šlo silno a striekalo mu v strede kojenia do hrdla (alebo stačilo, že len kvapkalo ako nechcel), tak sa automaticky odtiahol a začal sa hnevať a už nechcel (hladný bol, tak len reval).

xjakubikovak
8. dec 2020

@mia2906 každé 3.5 hodiny sa mi zdá príšerné malo. Tým odťahovanim a revanim si prejdú mnohé ale um to nevyrieši práve naopak. Tiež som mala dosť dlho mäkké prsia, cez deň to bol boj ale príde čas keď sa tvorba mlieka ustáli, ty si si to už pokazila um a aj cumlom. Sanie stimuluje tvorbu mlieka čiže musíš kojit veľa a často! Treba vystriedať prsníky počas jedného kojenia aj niekolko krát, mliečko sa tam postupne dopĺňa. Ak chces čisto kojit tak to bude ťažké ale určite sa to dá len to chce trpezlivosť. Pi veľa čistej hroznovej stavy- matysak napríklad. Cumlu sa určite zbaviť dá, veď ma len 3 mesiace. Môj napr. Tiež nechcel byť v kočíku tak sme používali nosič. Aj cumel môže spôsobiť problémy- dieťa v omyle saje cumel a na prsník je priložené až keď je úplne nervózne z hladu a potom sa jeduje .. Myslím že sa to zachrániť davale to záleží od teba.

mia2906
autor
8. dec 2020

@lenkakravcova skúsim určite viac piť a jesť sladkého (to takmer nejem)... ale prikladanie každé 1,5-2 hod nevidím reálne, to by som ho musela budiť a v strede spánku pokiaľ by nebol tak hladný by asi bol zas len nervozny a mohol by si zas vybudovať odpor k prsníkom (pár dní vobec nechcel na nich byť)... skôr si skúsim odsávať medzi kojeniami, ale jeho tam dám fakt len ked bude hladný ?

martina1201
8. dec 2020

@mia2906 Mia skús aj pivo piť, alebo radler. Mne na mlieko dosť pomáhalo a aj švagrinej ktora mlieko strácala. Potom vydržala kohút vyše roka.

mia2906
autor
8. dec 2020

@xjakubikovak ano striedam prsníky, aj 4x to zmením ale potom je proste nervozny, plače. Uz mu asi fakt nič nejde. A ak by mal papat častejšie, musela by som ho budiť zo spánku... čo by bol asi tiež nervozny

evitka83
8. dec 2020

@mia2906 ved ho priloz, nech vytiahne co moze, UM si priprav vopred, ked vies kolko cca zje a hned mu to potom daj. A potom este pust odsavacku, nech ti vytiahne co sa da. Ono plati, ze c castejsie su prsniky stimulovane, tym viac by sa malo tvorit. Aj ked nie vzdy to plati. Moze mat aj laktacny strajk, preto sa jeduje. Ja som riesila presne to iste. Maly bude mat 9 mesiacov, kojila som do 8. A maly mal strasny reflux. Ja som ho ponukala skoro stale. Niekedy si cucol trochu, niekedy viac. Jedol raz kazde 2h, inokedy kazdu pol hodinu. Prisposobovala som to aj refluxu. Na zaciatku som najskor pustilw odsavacku. Bud vytiahla, ked som mala vela mlieka, alebo rozbehla ked som mala menej mlieka. Maly sa mi potom tolko ked musel dlhsie tahat, ani, nedusil sa, ked bolo mlieka vela. Potom to dostal z flasky a este aj potom som pustila odsavacku. A kec bolo malo, dostal UM z flase. Ja son to nekak extra neriesila, stresovala som sa pri prvej dcere a skoro som prisla o nervy. Mozno preto to teraz islo lepsie.najhorsie na tok mlieka , posobi stres a nedostatok spanku. Ja som si vecer poodsavala, a jedno krmenie daval malemu moj muz. aby som sq vyspala. Mohla som si dat, co som chcela, ked som nemala aspon 5 hodin spanku, mlieko som nemala. Aj v noci som prestala kojit, aj ked sa hovori, ze vtedy sa tvori najviac mlieka, pre nas to bol strasny stres a pre mna ten deficit spanku vplyval na psychiku aj na mlieko. V noci dostal 1-2 flase. Bud moje , alebo UM, lepsie spal, ja som sa lepsie vyspala a rano som mala prsia ako lopty, mala som zasoby nq cely den 😊 a este sa treba zmierit s tym, ze si docasne ppjazdny bufet, mozno toho vela doma neurobis, ale to zachvilu prrjde, ked bude mat krpec lepsi rezim, tym sa tiez mamicky zvyknu sttesovat a sabotuju si tvorbu mlieka. Je to cisto hormonalna zalezitost a jednoducha matika: vela kortizolu= malo prolaktinu= malo mlieka 😉 drzim palce

lenkakravcova
8. dec 2020

@mia2906 Keď pekne takto spí, tak pomedzi to daj odsávačku. Fakt ti to pomôže. Vyskúšaj to aspoň deň-dva, a nedokrmuj zbytočne Nutrilonom (iba ak to bude fakt nutné aby si bola kľudná - ale nezabúdaj aj vtedy odsávať, proste ten režim 1,5-2hod teraz skús 2 dni vydržať)). Ak si mala dosť mlieka, budeš ho mať opäť. Určite to nevzdávaj. A dodržuj to aj v noci aj keď to bude jeden dva dni záťaž (venuj sa len spaniu a jedeniu 🙂 - aj u seba aj u malého). Keď mu nebudeš dávať fľašku, odpor k prsníkom si nevybuduje - žiadne dieťa neodmietne prsník ak je skutočne hladné, i keď bude 5 min vymýšľať potom ho to prejde, lebo hlad je silnejší. Syn tak tiež vymýšľal, metal sa, ale po 5 min revu keď som mu stále dávala prsník, tak už vzal a pil, aj keď vyzeral byt nahnevaný 😀

mia2906
autor
10. dec 2020

Ahojte! dnešný update - dostala som už 2. menštráciu a malý mi UPLNE odmieta piť mlieko. Ani odsaté z flaše. Proste vrieska ako pavian, má záchvat, nechutí mu. Takže dávam UM a dúfam že sa mi to udrží kým neskončia krámy. Sem tam si nejaké mlieko skúsim odsať. Mal s tým niekto skúsenosti ako to riešiť? Nebudem ho každú chvíľu dopovať pár glgmi môjho mlieka keď ho absolútne odmieta.

poslednepogo
10. dec 2020

@mia2906 ja by som skúsila oddávať a dávať do chladničky a mrazáku a dávať mu z fľašky