Bábätko priberá 300 g týždenne

ruzenka099
29. apr 2024

Ahojte,
Viete mi prosím poradiť. Bábätko mi priberá nejako prirýchlo. Keď mala maličká týždeň tak mala 3600g a teraz keď má dva týždne tak váži 3900g. Podobné sa mi stalo pri prvom dieťatku, kedy ma pediatricka upozornila na detskú obezitu. Malicku len kojim, pekne kaka aj cika. Dokonca má aj novorodenecku zltacku a aj tak sa budi na kojenie. Máte niektorá podobnú skúsenosť s priberaním? Ďakujem.

personality
29. apr 2024

@ruzenka099 za mňa je to v poriadku ak je dieťatko kojené. Stretla som sa s názorom kolegov, že povedali mamičkám, že priberá veľa. Ale podľa mňa to pri dojčených deťoch nejde ovplyvniť. Veď keď si dieťatko vypýta tak mu jesť dám, nenechám si ho hladné.

Takže ak je dojčené a nie na umelom mliečku tak je v poriadku aj priberanie "nad tabuľky". Ak teda neriešite každé zaplakanie ponúknutím prsníka, ale iba prípady, keď je dieťatko naozaj hladné. Neskôr bude priberať pomalšie a keď začne loziť, chodiť tak bude váha stagnovať.

yanni
29. apr 2024

@ruzenka099 neries, ak je dieta LEN kojene. Kojene deti sa "neprezieraju". Ved sa pozri na tvoje prve? Ake stare je a ma tu obezitu? Booooze, riesit obezitu pri dvojtyzdnovom dietati.

nika23t
29. apr 2024

@ruzenka099 kojene bábätko vypije toľko, koľko potrebuje. Určite sa neprejeda. Teraz priberá, potom sa to zastaví, ustáli. Moje tiež boli nadpriemerne, co sa týka váhy, keď boli bábätká. Také baculky všetky tri. A teraz dve staršie sú najstihlejsie v triede, naozaj, obe ako špagety (14 a 11),najmladisa ma 2r a 4 m, a tiež odkedy beha, váha stojí... A už vidím, ze tiež ide do vysky. Netráp sa, dávaj jej toľko, koľko potrebuje.

ruzenka099
autor
29. apr 2024

@nika23t ďakujem 👍

mamatroch
29. apr 2024

@ruzenka099 moja pediatricka mi povedala, ze u kojenych deti sa to neriesi. Maju byt kojene na poziadanie a bodka. Nic menej, nic viac.
Moji boli vsetci traja 6 mesiacov len kojeni a potom este dalsieho pol roka popri prikrmoch, pekne okruhle tvaricky a baculate licka, stehienka riadne "sunky". Teraz maju 13, 11 a 5 a obezny (ani len na hranici obezity) nie je ani jeden z nich. Pravda ale je, ze maju aj pohyb po vonku (sladkosti jedia tiez).
Pokial bude mat dieta neskor zdravy zivotny styl a primerane mnozstvo pohybu, nema dovod byt obezne (vynimkou su samozrejme niektore ochorenia). Tak pokoj, cerstva mamina, tes sa z blizkosti babatka, oddychuj a nestresuj. Hlavne nesleduj rozne tabulky, kolko ma zjest, kedy ma robit to a ono... Babatka to vedia instinktivne samy.

babulkomale
29. apr 2024

@personality a dieta na UM hladne nechas? Toto je zas logika 🤦

deti95060810
29. apr 2024

stretla... pri mojom prvom bábu.
pediat. mi povedala že pribrať 1 kg za 3 týždne sa len tak nevidí... tiež ma upozornila na obezitu. bábo bolo kojené. On krásne priberal a ja som zas kojením chudla.

maryetta
29. apr 2024

Deti nie su hlupe. Vedia kolko im treba. To ze mas kvalitne a syte mliecko je bonus. Tak sa nestazuj a bud rada 😉
Moja sa narodila mala 3350. Ma 3,5mesiaca a uz cez 7kg. Takze za mesiac vyse kilo.

ruzenka099
autor
29. apr 2024

@deti95060810 ahoj, pri mojom prvom som to mala rovnako. Som rada ze mame podobnu skusenost. Pri druhom zatial len priberá babatko. Dakujem za info, ze nie som sama. ☺️ 👍

ruzenka099
autor
29. apr 2024

@maryetta Nestazujem sa. Len neviem preco ma pediatricka upozorňuje a straší detskou obezitou. Zbytocne ma stresuje. Ale ked viem, ze aj ine mamicky su na tom podobne a vsetko je ok. Tak mam lepsi pocit. Uz musim len ignorovať poznamky pediatricky. ☺️👍

maryetta
29. apr 2024

@ruzenka099 nemyslela som to v zlom to stazovanie… len proste vzdy je lepsie ak babo papa ako ked je nejaky problem a nepribera.
Niekde som nedavno citala ze z dojcenia nemoze byt dieta obezne. Ze prave dojcenie je jeden z faktorov aj do buducna ze dany cloviecik nebude obezny.
Ozaj niekedy je ok ist podla seba. Mna sa tiez dr pytala ze ci prikrmujem. Vravim ze nie iba dojcim na poziadanie.

personality
29. apr 2024

@babulkomale vieš čo tento komentár som skopírovala od doktorky z poradne tu na MK, keď Ti niečo nesedí, jej sa spýtaj.