Ako správne zmrazovať a odmrazovať materské mlieko?

brisilda
1. júl 2010

maminky zaujima ma ako spravne zmrazovat a rozmrazovat mliecko . ako dlho moze byt v mraznicke zmrazene ja ich mam v sackoch original na mliecko cize vzduch nieje ale citala som ze take mliecko vydrzi iba 2 mesiace ☹ ja som si ho zmrazovala na neskor aby som s toho malemu robila kasicky cize po 6 mes.ake mate skusenosti vy?

atrami
1. júl 2010

Skladovala som 2-3 mesiace. Vlastne som odstriekavala po 4. mesiaci. Mala som ho pre istotu. Ale mne sa podarilo pri robení kaše, nazberať do večera dosť mliečka, tak som robila vždy z čerstvého.

ani3012
1. júl 2010

Skladovanie odstriekaného materského mlieka pre svoje bábätko

Uprednostňuje sa výživa čerstvým, odstriekaným materským mliekom, často je však nutné mlieko na určitú dobu uskladniť. Vtedy mlieko hneď po odstriekaní treba ochladiť pod studenou tečúcou vodou a uložiť do najchladnejšej časti chladničky, hneď pod mraziaci box, nie blízko dverí. Takto ošetrené mlieko sa musí použiť v priebehu 24 h. V chladničke pri teplote 4-5 °C vyhraďte pre mlieko miesto (niektoré chladničky majú teplotu 8 – 12°C).
Ak nie je možné ochladenie mlieka po odstriekaní, je jeho použitie limitované na 3 h pri izbovej teplote. Po tejto dobe môže dôjsť ku kontaminácii, vyčerpá sa protiinfekčná ochrana materského mlieka.
Materské mlieko uchovávané na tmavom chladnom mieste v chladničke sa musí najneskôr do 24 h po odstriekaní použiť alebo zmraziť. Zmrazuje sa v malých porciách na jedno použitie.
Zmrazené mlieko možno skladovať – v mrazničke, ktorá je súčasťou chladničky (výparník) 2 týždne, v mrazničke so samostatným otváraním so stabilnou teplotou okolo – 19 až –25 °C 3 mesiace. Mlieko je vhodné zmrazovať v nádobách, ktoré možno vopred vyvariť – v sklenených, plastových. Výhodnejšie sú plastové – tuky a ochranné imunoglobulíny priľnú viac na sklo. Ak chcete pridať do zmrazeného mlieka ďalšie mlieko, treba čerstvé mlieko najprv ochladiť. Do jednej nádoby neodstriekavajte dlhšie ako 12 hodín.
Zmrazené mlieko treba rozmrazovať šetrne, buď pri izbovej teplote, alebo uložením do chladničky po dobu 24 h pri + 4 °C alebo ponorením do nádoby s teplou vodou (37°C), alebo pod tečúcou vodou (max. 37 °C). Nikdy nerozmrazujeme v mikrovlnnej rúre, časť materského mlieka sa môže zahriať až do varu, kým časť ostáva studená. Rozmrazené mlieko možno použiť pri + 4 °C do 24 h v uzavretej fľaške, po otvorení fľašky max. 12 h. Po rozmrazení sa zmrazené mlieko nesmie znova zmraziť.
Ohriatie pred kŕmením má byť rýchle, buď pod tečúcou vodou (fľašou hýbať veľmi jemne, aby sa nevyzrážal tuk). Môže sa používať ohrievač mliečnych. Väčšie a staršie dieťa môže dostať aj mlieko, ktoré je chladnejšie ako mlieko z prsníka, má teplotu izby.

zdroj : http://www.nspnz.sk/neonatal/dojcenie/odstrieka...

vierka01
28. sep 2011

ahoj chcela by som sa iba spytat ci by bol problem ak mam mliecko zmrazene v mikrotenovych sackoch ?mozem take mliecko podavat alebo je uz zle

nibiru
28. sep 2011

ja som odstriekala vecer vzdy zamrazila v tescu maju sacky na mrazenie mliečka 40ks za 3,99€ bola som s nimi maximalne spokojna vzdy som do nich daala cca 300ml nnapisala datum množtvo a polozila v mraznicke na plastove viecko s dozy ostalo mo po zmrazeni krasne rovny sacok a lahko sa mi to skladovalo najstarie v predu a najnovsie v zadu neskor som to robila tak ze vzdy som starsie vybrala pouzila a nahradila novym...nikdy som ho neskladovala dlhsie ako 3m a rozmrazovala som ho vzdy v ladnicke cca 2h. a bolo rozmrazene ohrievala som ho vo vodnom kupeli.ak nedopila hned som ho vyliala z mraznicky chuti uplne inak ako cerstve ale na kvalite to nemeni malej chutilo aj tak.