Endokrinológ - testujúci fT3, nadobličky a kortizol

autonomnasustava
10. máj 2024

Ahojte, hľadám enrokrinológa/endokrinologičku, ktorý testuje aj fT3 hormón, hladiny kortizolu a ochotne sa pozrie aj na funkciu nadobličiek/hypofýzy. Máte niekto skúsenosť? Mám subklinickú hypotyreózu s hodnotami nasvedčujúcimi buď problém v v konverzii fT4 na fT3 alebo niekde na úrovni nadobličiek/hypofýzy - pravdepodobné vysoké hodnoty kortizolu.
Budem vďačná za akýkoľvek tip na lekára, ktorý bude ochotne hľadať príčinu.
Lokalita: BA, celé Slovensko, Brno

gemerka17
10. máj 2024

@autonomnasustava nenájdeš, to ti nikto robiť nebude z poistenie. Pacienti si sledujú tie hodnoty sami v medirexe alebo aplha medical. FT3 hormón nikto nerieši ani na Slovensku ani v Čechách. Endokrinológia sa zasekla na bode spred 30 rokov a doteraz sa tak pacient "lieči".

autonomnasustava
autor
10. máj 2024

@gemerka17 problém je, že aj keď si spravím ako samoplatca a zistím, že FT3 je nízke, tak by som potrebovala, aby mi niekto "liečil" FT3, mám vysoké TSH a zároveň optimálne FT4 (takmer na hornej hranici), takže liečba euthyroxom nepripadá do úvahy, keďže by som sa preklopila do hyper a zároveň tam nie je problém. A tú "liečbu" už sama bez lekára neporiešim :(

gemerka17
10. máj 2024

@autonomnasustava naši Slováci si to riešia v rakúsku. Skús sa popýtať v skupine na FB, najmä adminky.

magimi
10. máj 2024

Nie som endokrinolog, ale z nastudovaneho by som povedala, že hladina fT3 v krvi je úplne nepodstatná. T4 (prohormon) sa na T3 (aktívny hormon) totiž mení až priamo v bunkách ,kde pôsobí, a to už nemáš ako z krvi zistiť , či to funguje, iba nejakým genetickým vyšetrením. Priamo T3, čo aj ide do krvi, vzniká v SZ iba malé množstvo, asi 10 percent. Ak by sa aj priamo netvorilo dostatočne, klinicky sa to podľa mňa nijako neukáže.

magimi
10. máj 2024

A ešte...tam sú také komplikované regulačné mechanizmy - hypotalamus reguluje hypofyzu, hypofyza zase štítnu žľazu a spätnými väzbami zase štítna hypotalamus a hypofyzu...sú do toho zapojene cytokiny, dopamín....že by som to fakt nechala na odborníkov.
Národné endokrinologicke centrum je v Lubochni. Tam by ťa teoreticky mohli vyšetriť "od hlavy po päty"

zobaka
10. máj 2024

asi len prirodne riesenie, ja mam super Ft4, ale tsh nad 4, tiez sa to neriesi, ale mam priam smrtelnu unavu, ale ci to ma suvis netusim