Invalidný dôchodok

27. apr 2023

Ahojte, poraďte ako? Ako si vybaviť invalidný dôchodok? .. mám operovanu chrbticu, ramená, koleno, do toho ešte problémy s krčnou chrbticou.. mám 22 rokov ale pocitovo ako stará teta .. invalidný zamietnutý, malo bodov. Chcem si nájsť prácu .. bývam v takom zapadakove a nie že by som sa fyzickej prace bala .. ale nezvladam ju a vyskúšala som ich celkom dosť..
ak ste si vybavovali invalidný dôchodok, poraďte .. ako postupovať aby som uspela?

kvetinka75
27. apr 2023

žiaľ, v dnešnej dobe je to ťažké. Veľa závisí od toho, čo ti napíše lekár. Ale ak sa ti to aj podarí, nečakaj, že to bude veľa a bez ďalšieho príjmu ti to asi na prežitie stačiť nebude.

autor
27. apr 2023

@kvetinka75 veľa ani necakam .. ale lepšie ako nic.. popri nejakej práci ..

melanta
27. apr 2023

Nie každý po množstve operácií a s množstvom zdravotných problémov má nárok na ID. Niekedy je žiaľ aj potrebné akceptovať fakt, že nárok nie je a nestracat čas čakaním, že sa niečo zmení. Čo sa týka práce, prečo fyzická práca? Môžeš si hľadať aj nie manuálnu prácu predsa. Ak teda máš vzdelanie a zručnosti.

stanulienkat
27. apr 2023

Vsetky tie body, čo si vymenovala (+este dalsie) mám aj ja, napriek tomu 25 rokov pracujem.

alenah31
27. apr 2023

jedine tak ako každý iný. Potrebuješ "body", ktoré určujú v percentách tvoju mieru poklesu schopnosti pracovať . Od SP si musela dostať rozhodnutie - prečo si sa neodvolala? Takto si treba znovu podať žiadosť + treba doložiť nové správy. Ostatne predpokladám, že plný ID nedosiahneš, s tým čo si popísala pracuje XY ľudí dokonca aj manuálne (potrebuješ nad 70%) ak ti priznajú čiastočný ID napr. 100€ - z toho vyžiješ?? Tým samozrejme nezľahčujem tvoju situáciu - ale máš len 22 rokov a už sa odpisuješ.

autor
27. apr 2023

@alenah31 Odpisujem, lebo momentálne mám zas problém s ramenom, (po 4tej operácii) s ktorým som už dúfala že budem mat pokoj. Ja nechcem vyznieť ako chudera .. fakt sa snažím pracovať, brigádovať.. čo sa len dá .. ale buď odídem sama, lebo to nezvladam, alebo má vykopnú oni.. a sama o sebe môžem povedať že som spoľahlivá a šikovná .. fakt sa snažím ..
ja necakam že budem mat tak vysoký invalidný, z ktorého vyžijem. Som vydatá - sama na to niesom ale chcem niečím prispieť..
Viem že sú o dosť ťažšie prípady a diagnózy ..

autor
27. apr 2023

@stanulienkat ja ale nikde nepíšem že nechcem pracovať.

alenah31
27. apr 2023

ID ti bude priznaný len zvýšením tvojej miery poklesu schopnosti pracovať - čiže záleží ako a čo lekár do správy napíše - nič iné na to vplyv nemá.

kvetinka75
27. apr 2023

autorka - vieš, to si veľa ľudí povie, aspoň niečo. Mám dcéru, ktorá má vážnu dg. Niekedy nevládala vstať z postele. Ale tiež jej nárok nevznikol. Všetci vedia, že rokmi sa stav s touto dg. zhoršuje , vyliečenie neexistuje a nikoho netrápilo, že nedokáže ráno vstať z postele, ísť do školy, na brigádu, že má zhoršenie stavu a tak musí fungovať.

autor
27. apr 2023

@kvetinka75 ale veď ja nehovorím že niesu horšie prípady. Ja sa pýtam na niečo iné, ja viem čo je to nevstať z postele, nechodiť, a pod.

autor
27. apr 2023

A nikde som nepisala že nechcem pracovať, že sa nesnažím pracovať ..

kvetinka75
27. apr 2023

autorka - veď možno preto ti ho nepriznali, že sú oveľa horšie prípady a ty dokážeš pracovať.

kacena4
27. apr 2023

sak daj zoznam dg.nech vieme na co ti neschvalili ID

autor
27. apr 2023

Osteoporóza, epilepsia, hypermobolita, problémy s chrbticou (čo som vyššie spomínala) hlavne čo sa týka bolesti hlavy, kvoli lámavosti kosti časté úrazy, operácie

martinkatinka
27. apr 2023

Zvys si kvalifikaciu (nepises ake mas vzdelanie a co mozes a vies robit). Ak ti manualna praca nevyhovuje, je treba hladat inu a teda aj sa popripade dovzdelat.

dilino
27. apr 2023

ja mám 7 diagnoz a neprešla som.Tiež malo bodov.Kamarátkina sestra 2 druhý rakoviny na dvoch orgánoch a vzali jej plný ID a dali jej polovičny.Tak čo čakame aj ja mám epilepsiu,cukrovku, tetanicke ťažke záchvaty,vysoký tlak, s cukrovky nevidím dobre na oči,mám ťažku chronicku nespavosť a povedala mi že na ID to nie je lebo že epilepsiu a cukrovku má hoci kto.Vždy sa berie primarne iba ta hlavna diagnoza a potom tie ostatne na body a to dokopy robí vysledok a potom percenta.ONI nezratavaju diagnozi dokopy.ONI ktora je hlavna a pootm ostatok preto TI nevyšlo.

kacena4
27. apr 2023

vacsina nie je na ID pri epi musis mat zachvaty a ovplyvnovat ti denny rezim. co operovane? kvoli lamavosti? platnicky... problemy s chrbticou ma 90% dospelych. urazy nie su na ID

autor
27. apr 2023

@kacena4 Ano záchvaty mám, preto ma už párkrát nezamestnali. Nemôžem mat nočné, musím mat presný denný rezim, a operované kvôli lamavosti (stavce), a kvôli hypermobilite.

kacena4
27. apr 2023

ak si pozries zakon je tam presne indikovane za akych podmienok mas narok na ID pri epi. ak tam nespadas. nepomoze ti ani dalsich 20 dg. hold musis mat aspon jednu "tazsiu" nekompenzovanu. ak ti to tak drm napise do papierov mozno prejdes s epi. ostatne nie

mogaa
27. apr 2023

ostroporóza ani hypermobylita nie sú dg na ID...ak chceš ID s chrbticou treba operácia, inak by bolo na ID polovica pracujúcich po40-tke.... najpriechodnejšia je epilepsia ale tam záleží od toho koľko máš záchvatov a aké....detto sa prihliada na liečbu...