Hypotéka a budúca hypotéka

elly11
9. jan 2022

Ahojte,
Ma tu niekto takúto situáciu?
1. Fyzická osoba vlastní byt. Platí hypotéku
2. V budúcnosti si chce brat hypo na ďalšiu nehnuteľnost a starý byt chce prenajať.
3. Je možné preukázať nájomnú zmluvu ako Dôkaz ze splácam príjmom z nájmu hypotéku, aby banka dala hypo na novú nehnuteľnosť?
Snad som to vysvetlila správne.
Ďakujem moc

azzflo
9. jan 2022

Akoze prijem by nevystacil na dve hypo, tak chces tu prvu hypo ako keby "vynulovat" tym, ze ukazes, ze sa splaca "sama"? to urcite nie... skor sa informuj ci by bolo mozne a ako by pomohlo zalozenie prvej nehnutelnosti aj pre druhu hypoteku

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jakubvojcik
9. jan 2022

@elly11 nie to sa nedá. Jedine vie spraviť to že potom použije prijem z prenájmu ako další prijem ale to vie až po niekoľkých mesiacoch urobiť a aj tak sa nebude akceptovať plná výška prenájmu ale cca polovica.

qetka
9. jan 2022

my sme to tak mali. V januari 2020 VUB bola ochotna zobrat prijem z prenajmu nasledovne:
1. dolozenim danoveho priznania s prijmom z prenajmu za predchadzajuci rok, plus potvrdenie z DU, plus najomna zmluva - akceptovali plna vyska prijmu z prenajmu
alebo
2. vypis z uctu za 6 mesiacov s prijmom z prenajmu plus najomna zmluva - akceptovali 50% prijmu z prenajmu.

Toto nam pripocitali ako prijem k nasim prijmom a museli sme splnat max sumu uveru (cisty mesacny prijem za 8 rokov) a teda mat zalozenu nehnutelnost (nehnutelnosti) s dostatocnou hodnou na celu vysku uveru.

Ale mari sa mi, ze som sa na to pytala minuly rok a ze uz akceptuju iba 50% tak ci tsk. Ale toto mi vravel financak iba po telefone, kdezto ten moj konkretny pripad mam v maili od hypotekarnej specialistky.

marysa21
9. jan 2022

Myslím ,že pokiaľ nie je 1 byt založený (ručené s ním )a bude dostatočný príjem tak bude možné dostať hypotéku na 2 nehnuteľnosť pokiaľ budete prenajímať legálne ,aj to sa ráta do príjmu + plat a budete ručiť nehnuteľnosťami mali by ste dostať hypotéku.

sasa1310
9. jan 2022

nie je možné dať nájomnú zmluvu, nakoľko nemusíš mať nikdy každý mesiac nájomníka a to už nie je pravidelný príjem. My sme sa na to len v banke pýtali, nakoľko tak máme. Bolo treba najskôr z prvého daňového a to my sme mali až o rok. A v podstate nám to nebolo treba.

@marysa21 nemáš pravdu. Okrem toho ona má byt založený, a ten ďalší bude založený tiež.

ivkazba
9. jan 2022

@elly11 ako už napísal Jakub, príjem z prenájmu je možné akceptovať iba ako doplnkový príjem, t.j. je potrebný mať v prvom rade normálny príjem. Zároveň ako už bolo napísané, aby banka príjem z prenájmu akceptovala ako doplnkový príjem, musí byť uzatvorená nájomná zmluva, nie podľa zákona o krátkodobom prenájme a platby musia chodiť na účet.