Ako by ste si podelili náklady na bývanie v dome?

19. apr 2024

Ahojte, rada by som počula názor nezainteresovaných osôb na moju situáciu 🙂
S priateľom sme spolu 3,5 roka z toho 3 roky bývame v mojom byte ktorý mám na hypo. Mesačné náklady na byt mám 500€( v čom je všetko hypo energie net TV). Nikdy som od neho nedostala ani cent na bývanie ( ani som to nepýtala, finančne som na tom dobre). Nastala situácia 😃 s bratom zdedil dom po rodičoch, brat o dom nemá záujem tak priateľ sa s ním dohodol že ho vyplatí v istej čiastke a to mesačne po 500€ po dobu 10 rokov. Rozhodli sme sa že do domu sa nastahujeme a ja dám byt do prenájmu ktorý mi pokryje 100% nákladov. Teraz nastáva otázka ako by ste si podelili náklady na bývanie v dome?
Náklady na energie v dome sú cca 200€/mes. +500€ splátka bratovi. Ja som priateľovi navrhla že mu mesačne dám 200€ ( čiže energie ) na čo on reagoval že ja som zrazu 300€ mesačne v pluse (keďže doteraz som platila 500€ za byt) a on je 500€ v mínuse. Ja naozaj nemám problém za seba platiť ale splácať dom ktorý nie je a ani nebude môj mi je trochu proti srsti. Prosím aký je váš pohľad na situáciu?

abdn16
19. apr 2024

tak mu zrataj kolko je v pluse on za tie 3 roky a potom az sa to vyrovna zacnes prispievat 😝

colsami
19. apr 2024

Presne tak to vidim aj ja. Najblizsie 3 roky mu plat to co on Tebe v Tvojom byvani (ani cent) a o 3 roky sa mozete bavit o spravodlivej sume za byvanie.

Tak on Ti bude vycitat kolko si v pluse, aby si mu dom spplacala... Co fakt nema sudnost? Sebakritika nikde? Ziram. Dufam, ze Ti tak nebude prepocitavat raz vsetko na rodicaku.

monicazbb
19. apr 2024

Kus je vychcaný, miesto toho že ma pri sebe ženu, ktorá bude s nim byvať a platiť mu tak kalkuluje.Apropo ake v pluse 300 eur??? Veď za ten byt v najme sa bude treba starať.Vieš čo, ostala by som v tom byte sama.

evelynka86
19. apr 2024

Preco si mu ty navrhla, ze budes platit v jeho dome energie, ked on ich v tvojom byte neplatil...? Ako to ze to jemu za taku dlhu dobu nenapadlo? Dalsia vec - podla mna je spravodlive, ze hypoteku alebo dlzobu bratovi ma splacat ten, komu nehnutelnost patri/bude patrit. A druhy partner ("prizivnik na byvani") ma platit bud cele, alebo aspon polovicu energii.. tak som to mala vzdy aj ja (mala som viacero bytovych situacii a spolunazivani). A vzdy nam to tak vyhovovalo.

autor
19. apr 2024

To že mi za bývanie neplatil neriešim, pred vzťahom som tu bývala sama aj som si to platila sama ako sa nasťahoval ostalo to tak a neprekážalo mi to. Energie mám nízke, vysokú mám hypo lebo som ju zobrala na 15 rokov. Tých 80€ mesačne čo by mi dal za polovicu enegrgií sú mi fuk.

zuzanka.zuzu
19. apr 2024

žena ideš na to dobre 👍 týmto nezavislackym postojom si na najlepšej ceste ako sa po materskej pýtať na koňovi ako vyžiť z rodicaku a donútiť partnera platiť aspoň za dieťa 👍 (a je úplne jedno či tohto zgrlosa vymenis za iného. toto nastavenie je v tebe)

colsami
19. apr 2024

Nejde o to ci je to Tebe fuk a ci na to mas.
Ale o to, ze Tvoj frajer ma uplne scestne ponimanie rozdelenia financii. Normalne by som sa hanbila na jeho mieste.
Tak Tebe blbych 80e platit nemohol a neriesil, ale zrazu si ide pocitat vsetky eurka do svojho byvania.
Nech Ta da na LV ako spoluvlastnika a kludne mu mozes aj na polovicu splacat nehnutelnost, ved tak je to fer.

autor
19. apr 2024

Najprv som mu navrhla že zoberiem hypo na sumu pre jeho brata a dom bude z 1/2 moj. Poďakoval a odmietol. Tak som mu vravela že teda kúpim druhý byt (hypo+finančné prostriedky) a dám ho tiež do nájmu. Následne nastala reakcia že ja budem “pani majetná” s dvoma bytmi ktoré sa samé platia a on bude platiť za naše bývanie ako k*t

colsami
19. apr 2024

A po tomto vsetkom co pises Ti fakt pride normalny on aj jeho zmyslanie?
Ak ano, zbytocne tu budu rady a nazory.

0silvia0
19. apr 2024

Neriesis to, co by si riesit mala. Tu ide o princip. Jemu ani nenapadlo prispievat ked byval u teba, ale teba rad skasiruje. Nie je ti z neho zle?

autor
19. apr 2024

@zuzanka.zuzu dieťa neplánujem a ak by sa náhodou stalo mám dobrú finančnú rezervu a podnikanie ktoré ma zabezpečí aby ma rodičák netrápil

0silvia0
19. apr 2024

Najdi si podobne velkoryseho chlapa ako si ty sama

autor
19. apr 2024

Mňa zaujíma koľko by ste platili frajerovi vy?

danielllka
19. apr 2024

Môj pohľad je taký, že je s tebou kvôli prachom - najprv zadarmo bývanie a teraz, aby si mu pomohla splatiť dlh bratovi. Našiel si s prepáčením dojnú kravu.

lienka.7
19. apr 2024

Sorry za uprimnost, ale ty si teda dobre blba 🤦‍♀️ chlap je s tebou len kvôli prachom a ty sa hráš velice na sebestačnu a nezávislú.... 👌👌👌

lavender273
19. apr 2024

Platila by som mu presne tolko kolko on platil tebe.
Unika ti pointa, ze je dost vychcany. Tebe hned vypocita ze kolko by si ty usetrila. Nie je mu to trapne.vobec vyslovit? Radsej nech sebe spocita kolko on usetril. A este ti povie pri zmienke kupy druheho bytu ze ty budes pani majetna??? No mne by z neho hned opadol..

blacki12
19. apr 2024

Si robíš prdel..

lienka.7
19. apr 2024

A keď teda sa pýtaš, kolko by som mu platila... po tych 3 rokoch zadarmo (ako on u teba, aby ste boli koser) by to bolo tých 100€, t.j.polovoca energií.

tramtada31
19. apr 2024

Neplatila by som mu nič. Maximálne ho zobrala za tie ušetrené peniaze na dovolenku, robila bežne nákupy. Ja dom mala kamarata, ktorý dostal velky byt od rodicov, energie mal do 200 eur a od frajerky pýtal 150 eur (ešte tam mal dalsieho podnájomníka, takze tie náklady mal zaplatene). Naozaj na grc mi je z takýchto muzov

reanda
19. apr 2024

nic by som mu neplatila, lebo by som s takym ani nebola
ale v duchu tvojej filozofie, zaplat mu aj energie, aj celu splatku pre brata - ved si to mozes dovolit, tak ti to moze byt predsa fuk 😀

gulka123
19. apr 2024

To nie je muž, ale príživník 🤣 tak on ti za byt neplatil, ani ho to nenapadlo zo SLUŠNOSTI že počuj…bývame tu spolu tak budem prispievať taktiež… ale keď idete niekam čo bude jeho tak už hneď ty platiť máš 😃 ja by som neplatila NIČ tie 3 roky ako on neplatil NIČ tebe. Mysli trochu do budúcnosti… po čase sa vezmete a to, že dieťa neplánuješ neznamená, že sa nemôže stať… a potom sa budete dohadovať kto kúpi plienky, kto kúpi jedlo pre dieťa?😁 a keby ta nechal… a tebe sa niečo stane…nejaký úraz napríklad a nebudes môcť chodiť do prace alebo by si už do žiadnej chodiť nemohla tak potom čo? Myslíš si, že to, že ty máš peniaze tak teraz si nezávislá, nepotrebuješ žiadneho chlapa, aby sa o teba postaral? 😁 odpoved na tvoju otázku…neplatila by som NIČ celé 3 roky…a to ti tu povie veľa žien takúto istú odpoveď…🙂

autor
19. apr 2024

Ďakujem za všetky odpovede 🙂

jarnajar
19. apr 2024

Neplatila by som nič a keby pytal, zvazila by som náš vzťah. Rovnako ako ty, by som ani ja nepýtala od neho.

vanilkovazmrzka
19. apr 2024

Som na tvojej strane a este by som si spatne vypytala za 3 roky spotrebovanych energii v mojom byte, ked je zrazu taky spravodlivy ;)

andrea78
19. apr 2024

Ved mu povedz, ze tri roky tam budes byvat zadarmo ako on u Teba a potom moze prist rec na delenie sa o ,,najomne,, a energie . Aby to bolo fer voci obom a boli ste vyrovnani. Podla reakcie uvidis, na com vlastne si. Aj ked myslim, ze to vies uz aj bez toho.

marca12
19. apr 2024

Tomuto vychcancovi by som neplatila nic

aliaray1
20. apr 2024

Ahoj, ak vobec, tak by si podla mna mala prispievat polovicu energii (rezia ako najomne...). Ak je to 200€, potom len polovicu: 100€.
Takto by to bolo v idealnom svete...ale my v takom nezijeme, kedze roky tebe neplatil NIC a nema ako chlap ani len tolko chochmesu, aby to zohladnil sam od seba.
Tu nejde o to, ze si na tom dobre a "ty na to mas". Tu ide o princip, ze si ho naucila prizivovat sa, byvat u teba zadara.

Pripomina mi to baby, ktore same mukluju na celu domacnost, lebo "ved ja to zvladam aj sama"...dojde napr. dieta a takto nauceny hnily partner "zrazu v nicom nepomaha", ruca sa vztah.

Ako z tohto von? No na rovinu mu to povedz...Feri kukaj tu, nic si neplatil XY rokov co si u mna byval. A ty preco chces aby som ti este okrem rezie splacala aj tvoj majetok? To je spravodlive? A neni ti to troska blbe? A navyse si este chlap... Nie, nechapes? Tak ok Feri, ked na to prides, ozvi sa, pa!

kluska
20. apr 2024

naco ti je taky chlap co ti len zavidi tvoju financnu situaciu a necha sa tebou vydrziavat? Pokial odpoviem len na tvoju otazku, ked si odmyslim, ze u teba byval zadarmo 3 roky, tak fer je zaplatit mu 100 eura mesacne (energie napoly). S tym ale on nebude spokojny, lebo je zvyknuty, ze peniaze mas a ze ich davas.. mne sa vidi, ze aj za stravu si mu casto platila, za kavicky, drahe dary a podobne, kedze si velmi zvykol na peniaze. Chlapsec sa zobudil ked byva teraz vo svojom a musi nieco platit a on zistuje, ze kolko co stoji. Chlap ma byt chlap a bodka.

juliet86
20. apr 2024

zmenit chlapa toto ke fakt na hanbu

isis234
20. apr 2024

Neplatila by som mu nič. !! Je to jeho dom. On je zapísaný na LV. Teba môže hockedy poslať preč.
U Teba neplatil nič. Tak by som i ja 3 r. neplatila nič. (ak spolu vydržíte, lebo ako píšeš, on je prefíkaný, potrebuje len od teba vyťahnuť eurá,lebo vie, že máš dobrý príjem. Prosím ťa OTVOR KONEČNE OČI A ZREKAPITULUJ si doterajší život s ním) .
Teraz sa ukázal, čo je v ňom. Čo zmýšľa. S tvojou pomocou splatí SVOJ dom. ( je to na smiech aj na zaplakanie). Pretože s tebou do budúcna nepočíta. Inak by ťa napísal do LV.
To, že Ty máš dobrý príjem , jeho nemusí zaujímať a TY sa musíš zabezpečiť do budúcna! Nie ste manželia.
Ako ti radili, nájdi si priateľa, ktorý ťa bude akceptovať takú, aká si. Nebude ťa využívať.