Londýn - doprava a bezkontaktná karta

simsalabim
2. júl 2018

Chystame sa coskoro do Londyna - viacero dospelych, par deti nad 12 rokov a dve pod. Viem, ze tie mensie deti budu cestovat zdarma a ze najjednoduchsie bude, ak pre starsie deti vybavim klasicky Oyster s Young Persons Discount (nechcem vybavovat Vistors Oyster - deti musia mat fotku - je s tym privela starosti na par dnovy vylet).

Kedze Oyster karta sa vlastne nabija a neviem celkom presne odhadnut, kolko prejazdime ( nechce sa mi na konci cesty sa trapit s rusenim karty a vratenim hotovosti na nej, kedze musi byt po 10libier), pre dospelych zvazujeme, ze cesty budeme platit iba bezkontaktnou kartou - na nu sa vztahuju rovnake zlavy a vyskove obmedzenia ako na Oyster. Viem, ze kazdy dospely musi mat svoju vlastnu kartu a viem, ze nie kazda karta funguje, resp. je akceptovana. Mate niekto skusenosti s tym, ktora karta vydana slovenskou bankou vam fungovala/ nefungovala?

Presuvat sa budeme na 95% vylucne metrom (ak neratam vylet za Harry Potterom, co je metro+osobitne plateny vlak+shuttle bus) a urcite dame 1 symbolicku jazdu starsim double-deckrom linkou 11, co ide okolo pamiatok...inak len metro a pesibus.

evalin88
2. júl 2018

My sme mali Oyster, jazdili sme len metrom a ak myslíš platobnú kartu tak fungovala klasická visa, oyster sa dobíjal priamo v metre v takom automate, neprišlo mi to nijako zvlášť obťažujúce alebo ako zdržovanie, drobné nám z oystru vrátili v posledný deň cesty, takže pohoda, ak mysliš platobnú kartu tak fungovala klasická visa vydaná SLSP aj Unicredit... akurát metro sme s ňou neplatili, iba nákupy, stravu a tak...p.s.... na kings cros je obchod so suvenírmi venovaný potterovi... škoda, že som na to stará 🙂

simsalabim
autor
2. júl 2018

@evalin88 dik za odpoved. Takze s platenim metra bezkontaktnou kartou nemas skusenosti...skoda. Chcela som sa vyhnut Oysteru, viaceri mi vraveli, ze mali s refundaciou penazi problem, ale mozno bol problem v nich, nie v automate. Kazdopadne, starsim detom budeme Oyster kupovat tak ci tak, aby mali zlavnene cestovne.

A ano, viem, ze na King´s Cross je ten obchod - chystame sa aj tam, na nastupiste 9 3/4 aj do Warner Bros studii v Leavesdene... na Harryho Pottera mame vyhradeny cely den 😎

alexxandraa
2. júl 2018

Mne funguje z mBanky aj z Fio banky, a nefungovala zo ZUNO banky, samozrejme to bolo vtedy, keď ešte existovala, ale pamätám, že napriek tomu, že som ju zaregistrovala a napísalo mi tam v pohode - ready to travel, tak v metre nič, musela som skúšať inú, ešteže muž mal vtedy dve, on mal myslím z ČSOB.
A boli to buď VISA alebo MasterCard.

simsalabim
autor
2. júl 2018

@alexxandraa dakujem. Mbank kartu mam, najnovsie uz nie je visa, ale mastercard. Mas teda s takymto platenim dobru skusenost, resp. vies ju porovnat s Oyster? A dobre rozumiem, ze si kartu najprv registrovala na web stranke Transport for London?

alexxandraa
3. júl 2018

@simsalabim
Áno, mám dobrú skúsenosť, ale neviem porovnať, oyster som nakoniec nekupovala, väčšie dieťa dostalo tiež kartu do ruky /našťastie teraz už tie banky vydávajú kariet a kariet/ a mladšie chodilo zadarmo - ale tam pozor - musíš ísť širšími dvierkami pre vozíčkárov, aby ste prešli dvaja naraz na jednu kartu, tie úzke sa otvárajú presne aby prešla jedna osoba, druhú potom trochu privrú 😉
A áno, treba kartu registrovať na stránke TLF

simsalabim
autor
4. júl 2018

@alexxandraa ok, dakujem za skusenost. Skusim karty registrovat - ako pises, banky vydavaju ochotne kopec kariet, v rodine u nas ma kazdy dospely aspon 2 🙂 Ale starsim neplnoletym detom - koli zlavnenenemu cestovnemu predsa len Oyster s Young Person´s Discount vybavim a ak pre dsopelych netreba, lebo bankomatova karta funguje, je to o starost menej.

soniqe3
11. sep 2018

@simsalabim
My sa chystáme teraz do Londýna, prvýkrát s dieťaťom ( 9r.). My s manželom problém nemáme, vieme že nám bude fungovať bezkontaktná karta. Je teda 9r dieťa zadarmo, pusti ho obsluha cez tie turnikety( pripadne s ním prejdeme cez tie širšie pre vozíky a kociky)? Píšete, že ste boli aj s menšími deťmi, tak to snáď máte odskúšané. Dakujem

simsalabim
autor
11. sep 2018

@soniqe3 cerstva skusenost - nefungovala bezkontaktna karta Tatra banky, Mbank ani VUB - vraj funguju len vydane v Britanii (tak mi bolo povedane). Takze sme mali vsetci Oyster (obycajny, nie turisticky) a pri odchode domov sme na poslednej zastavke metra (u nas Liverpool Street, odtial sme sli vlakom na Stansted) kartu zrusili a automat nam vratil peniaze aj poplatok 5 libier za vydanie. Akurat si musis ustriehnut, aby na karte bolo menej ako 10 libier, inak ti peniaze nevyda.
Pri turniketoch je vzdy aspon 1 pracovnik a male dieta vam pusti. Su velmi mili. Nam sa stalo opakovane, ze sa nas pytali, ci sme si nezabudli uplatnit na starsie deti Young Person´s Discount.

soniqe3
11. sep 2018

@simsalabim Ďakujem pekne za rýchlu odpoved. Trochu má zarazilo, že Vám nešla karta mBank, my sme boli s manželom presne pred rokom a fungovala úplne v pohode, hmmm...Ale hlavne, že ste nám potvrdili to dieťa zadarmo. Pekný deň prajem

ghostsgirl
2. okt 2018

Pros vas, viete mi poradit? Z letiska Gatwick sa da dostat do centra Londyna easybusom. Moja otazka znie, ci sa daju kupit listky na letisku alebo iba predom? Pripadne aku inu formu transferu odporucate? Dakujem