Výmena radiátorov

28. apr 2024

Ahojte, asi budem musieť meniť rádiátory v byte. Koľko vás vyšiel nový radiátor? Koľko ste platili kúrenárovi za robotu? Na čo si dať pri výmene pozor? Ďakujem 🙂

viestta
28. apr 2024

Cenu radiatora si zistis na internete. Je roozdiel ci potrebujes 600 mm radiator alebo 1500mm, od toho sa odvija aj cena. Cenu za robotu ti nepoviem, ale ked uz ich budes zhadzovat dole, je dobre namontovat aj spodny ventil. Ostatne uz vyriesi kurenar.

autor
28. apr 2024

@viestta to vôbec neviem, aký veľký radiátor? Mám 3i byt, celý ma 67 m2, čiže izby majú max 25m2, neviem aký zobrať, aby mi vykúril priestor.

viestta
28. apr 2024

Nemas meter? Vsak odmeraj povodne radiatory a vymenis ich za rovnake, ale modernejsie. Alebo ked uplne tapas v probleme, zavolaj na spravcovsku spolocnost, oni maju projektovu dokumentaciu, tak ti povedia ake radiatory tam mas dat aby sa dodrzala aj teplena pohoda a ani sa nerozhodil cely system. A nezabudni, ze musis so spravcvskou riesit aj presun meracov.

autor
28. apr 2024

@viestta hej, to viem. Myslela som, ci mozem vacsi radiator namiesto mensieho a naopak. Dakujem za pomoc. A meter mam samozrejme.

viestta
28. apr 2024

V principe mozes ist aj do mensich ako mas povodne, lebo teraz maju vsetky radiatory konvektory, takze su ucinnejsie pri rovnakom rozmere, ale naozaj je najlepsie sa poradit so spravcom ake mozes namontovat

zuzanaete
28. apr 2024

My sme aktualne menili 1 radiator a velkostne je polovica z povodneho, ale vykurovacia schopnost rovnaka.

egonsk
28. apr 2024

ja som si menil v byte radiatory sam, pekne postupne amo mi rokmi zacali tiect 😁
Radiator si urcite davaj dvojity, potom sa pozri na velkost povodneho a idealne rovnaky. Kazdy radiator ma urcitu vyhrevnost (vykon) pri nejakom teplotnom spade, takze aj plati obecne pravidlo, ze ak mas na vstupe nizsiu teplotu vody, potrebujes vacsi radiator, aby si dosiahla dostatocny vykon. Najvacsi radiator je v obyvacke, prakticky ma byt pod celym oknom vycentrovane pri pohlade do miestnosti. A zvycajne to tak byva aj ostatnych izbach, cize ak niekto menil za nespravny (mensi/vacsi), tak to vacsinou spati.. cize aj takto si lahko odhadnes ako dlhy ma byt.
Jasne, ze su aj rozne fejsn nezmyselnosti v novostavbach, kde natlacia uplne nizky trojity radiator pod velke okno, ale predpokladam, ze mas normalny byt.
Mensie radiatory, ani jednoite ti osobne neodporucam, neziskas prakticky nic, lebo zvacsa vyzeraju ako dvojite a prichadzas zbytocne o vykon, ktory niekedy vies ocenit (prechodne obdobia, kedy sa len temperuje).

viestta
28. apr 2024

@egonsk nizky trojdoskovy radiator s troma konvektormi moze byt rovnako vykonny ako vyssi dvojdoskovy bez konvektorov. Ide o ucinnost odovzdavania tepla a ten sa odvija od celkovej plochy radiatora a plochy konvektorov, ak ich radiator ma.

egonsk
28. apr 2024

@viestta to viem, ale mal som na mysli take tie skarede krpce na ktore si potom ludia sadaju, ked sa obuvaju ... ked som take videl v kaazdej miestnosti v jednej novostavbe a este s odsadenim od steny velkym, tak mi az panenky pretocilo, ze dizajner sa s developerom radsej mohli dohodnut na podlahovke.... Este v BA slnecniciach som videl osadeny radiator castou prechadzajuce popred vysoke okno, takze nielen to divno vyzeralo, ale aj umyvanie toho okna musi byt parada...

viestta
28. apr 2024

@egonsk ale to tu miesas estetiku s ucinnostou radiatorov. Pani asi 300 radiator neda, ak ma rozstup na stupecke 600.

egonsk
28. apr 2024

@viestta si uz u nej bola, ze vies aky ma rozstup? 😉😁 ... ja som mal 60tky a mama mala 55tky, oboje boli 3 izbove byty. Kamos mal dokonca pripojky len odspodu v novostavbe...

viestta
28. apr 2024

@egonsk rebrove maju 550, panelove 600. Ale samozrejme mas pravdu, nebola som u nej. Spokojny? Kludny?

egonsk
28. apr 2024

@viestta ja som uplne kludny a spokojny clovek, ale poopravim ti znalost ako priklad:
https://radiatory.heureka.sk/korad-radiators-22...
rebrovy liatinovy som mal iba v kuchyni, ten mi menit netrebalo.
Mama mala vsade plechace 😁 55cm a ja 60cm.
Na Slovensku je viacero verzii panelovych stavieb, ako aj tehlovych a kombinovanych.

viestta
28. apr 2024

@egonsk nuz o radiatoroch viem cosi malicko, celkom malicko, kedze som nejaky cas (nie dve hodiny na kave u kamosky) stravila na konstrukcii radiatorky v Kosiciach

autor
28. apr 2024

Dobre, mozete mi pls poslat link na radiator, ktory by ste si vybrali teraz vy, do standardneho panelakoveho bytu? Obycko 3izbak. Obyvacka spojena s kuchynou.

egonsk
28. apr 2024

@viestta tak vidis, potom si zrovna mohla vediet, ze kosicke korado robi aj 55tky prave pre rozne nestandartne stavby uz roky rokuce 😁😁😁

egonsk
28. apr 2024

Ja som cnlap ale vestecku gulu nemam ani jednu, skus zobrat pravitko a zmerat si aspon vysku tych terajsich. Ak chces len tip na znacku, tak kludne tie korado, alebo queen, alebo cokolvek co nalozis v OBI/hornbach do vozika ti minimalne 10 rokov posluzi.

viestta
28. apr 2024

@egonsk Korado nikdy nebolo v Kosiciach, v Kosiciach bol Korad a uz nie je. A vyrabali sa aj z roztecou 900, dokonca aj 1200, nielen 200, 300, 550 a 600 mm

egonsk
28. apr 2024

@viestta ok, niesom detailista na znacku, dolezite su parametre pre mna. A iked ma chytas za slovicka (nastastie iba), mohla si aj ty tu zadavatelke nieco poradit, nech netapa v neistote. Ja som v mojom dome spokojny s termoqueen uz 10 rokov, zatial ani znaku po hrdzi, hlucnost termohlavic som vyriesil zamenou za inu znacku a typ, vyhrevnost maju ok, uchytenie tiez.

viestta
28. apr 2024

@egonsk ja som poradila hned na zaciatku, ak si si nevsimol

autor
28. apr 2024

Mam stare radiatory, tie zlatinove, co boli volakedy v bytoch. Montovali sa zrejme v 67, ked bol byt skolaudovany. Rozmery teraz nemam. Nie som na byte.

egonsk
28. apr 2024

@viestta no ale vidis, ze zadavatelka by idealne chcela link na kliknutie a potom uz len zadat cislo platobnej karty, no tak svojou radou si jej v tomto nepomohla 😉

egonsk
28. apr 2024

no tak ako povedla @viestta ... mozno mas s roztecou 55cm ... problem je, ze tie liatinove maju silnu vyhrevnost aj, takze odporuca sa to nahradit trojitym, alebo dvojitym o vacsom rozmere. Tie su inak aj slusne drahe ...

autor
28. apr 2024

@egonsk vyberat radiator nepojdem sama. A urcite nebudem kupovat cez net. Len som chcela vidiet, co by ste mi poradili vy. Pri rekonstrukcii som sa uz dost popalila a teda chcem viac nazorov.

viestta
28. apr 2024

@egonsk ty nevidis ake ma radiatory ale vidis jej do hlavy... Idem prec, lebo toto co tu predvadzas jej vobec nepomohlo

egonsk
28. apr 2024

@viestta poradil som jej 2 konkretne znacky a napisal nazor ku znackam ktore som neuviedol, ale uviedol 2 konkretne predajne kde sa daju kupit a napisal aj minimalnu zivotnost. Viac z dostupnych info sa poradit asi moc neda, ci? Cena prace kurenara je u kazdeho ina. Mne kurenari natiahli komplet trubky i osadili radiatory po celom dome aj s prierazmi za par stoviek eur, ale to je informacia nanic, kedze to bolo po znamosti a kolegovci aj kamarati si vsetci menili radiatori sami.
Na co si dat pri vymene pozor je tazko povedat ... este by som jej mohol povedat, nech si nedava medeny radiator, alebo medene rurky na predlzenie, lebo ak nedaju medzi to plastovy medzikus, tak sa jej coskoro rozozere ...
Jo a osobne tiez preferujem konope miesto teflonovej pasky na pripojenie radiatorov, trubiek a ventilov, ktore maju fungovat roky rokuce v akychkolvek narocnych podmienkach.

slavomira236
28. apr 2024

Mama menila v byte chcelA mala vybraty nejaky. Na butovom druzstve jej povedali ze ten nemoze byt. Musela kupit takuznacku ako povedali oni..

akinom0077
3. máj 2024

2 radiatory som menila pred rokom. Davala som tieto hladke z " pekne kurenie" stali nieco pod 100e, bytove druzstvo vypytalo 30e za odstranenie stareho a nahodenie noveho +20 e za nejaky ventil aby som do buducna nemusela cakat s vymenou na koniec vykurovania proste aby sa dal odpojit mojbradiator nezavisle od susedov... Ked mi odstranili stare musela som si zabezpecit pripravu steny vystierkovat to pod tym co mi pribuzny majstri urobili zdarma.

akinom0077
3. máj 2024

@slavomira236 musi sediet " kapacita" alebo nieco take nevien ako sa to vola ale vybrat si moze, ja som chcela uplne hladke z hladiska udrzby pretoze ja ked upratujem danu izbu umyvam kazdy tyzden aj radiator. A tieto hladke su na udrzbu top