Zatímco v obchodech cibuli nakoupíme za třicet korun za kilo, farmář z Farmy Luční Dvůr v Bartošovicích (neďaleko Ostravy) ji nabízí za pouhých osm korun. To je cena, kterou pěstitelům platí některé řetězce. Petru Klečkovi ale plodinu do obchodu nevzali, a tak ji prodává sám. Zájem je ohromný. Jen za posledních 10 dní zmizelo ze skladu 125 tun.
Letošní pokus o prodej plodin přímo tzv. „ze dvora“ se zřejmě vydařil. „Ještě před 10 dny ve skladu leželo 250 tun cibule. Teď už je tady zhruba polovina,“ uvádí pěstitel. „Jen za víkend tady zavítalo dva tisíce lidí,“ kvituje farmář.
Zdroj: https://cnn.iprima.cz/nejlevnejsi-cibule-v-zemi...
Podivuhodný počin. Že to neskúsi niekto aj u nás. Podobná situácia je aj v iných komoditách. V Kauflande a Lidli väčšinou francúszke zemiaky, čínsky cesnak,...
Zaujímavá je prevšetkým informácia, že reťazce nakupujú za 8 Kč a predávajú za 30 Kč t.j. skoro štvornásobok!
Cibuľa vydrží mesiace na to má tú šupku.
@fido69 a co keby predávali aj za 100 Kč, je na spotrebiteľovi ci kúpi. Je voľná ceno tvorba. A keby si nevedel Kaufland vlastnia Nemci. Aká je cena cibule v Jednote? Tu vlastnia slovaci
@fido69 áno je základ hlavne do reznov, francúzske zemiaky, privarky, halušky vseho druhu do zemlovky áno dobre pises je základ. Asi pre teba..
@markusrasford zaklad do reznov?🤣Rozsir moje obzory🙏
@tundra cibuľa je základ všetkých jedál. Pise autor príspevku. Tak som si dovolil byť trošku ironický
@markusrasford v podstate ma pravdu.Takmer kazde jedlo,kde sa pripravuje mäso ma cibulovy zaklad.Autor nenapisal nic zle a vsetci co varia pochopili, ako to autor myslel,len ty si potreboval zaujat publikum,co sa ti podarilo,zial zaujal si svojim vyplodom,ktory nie je podstatny k teme😉
@tundra ďakujem ti za tvoj názor. Občas sa stáva že sa človek netrafi. Som nesmierne rád že si ho podporila. Dovoľ mi aby som nesúhlasil s tvrdením že do každého jedla nám treba cibuľa. Určite nie. Ale sto ľudí sto chutí.
@fido69 v potravinarstve je uplne bezna 100-300 % prirazka, v zavislosti od tovaru. Ten obchod si musi tu cibulu doviest niekde na sklad ( plati sofera, kamion, benzin), zaplatit sklad. Potom nejaky business analytik vyrata, do akeho obchodu ake mnozstvo cibule. Opat sofer rozvezie cibulu do obchodu. Retazec tam zas plati priestory, predavacov. A ked sa polovica cibule nepreda, skody su jeho.
Moj muz navrhuje logisticke a planovacie systemy pre obchody a vyrobu, celkom do toho vidi. Vyroba vacsinou ide so ziskom na kost, to je uplne bezne. Preto tak dobre funguju i samozbery, kde sa cely tento kolotoc vynecha a polnohospodar ma cely zisk, nemusi hladat pracovnu silu, spotrebitel usetrene.
@markusrasford napísal
"áno je základ hlavne do reznov" - k rezňom robím zemiakový šalát a ide tam cibuľa!
"francúzske zemiaky" - ja dávam ako jednu vrstvu vždy upraženú cibuľu!
"halušky vseho druhu" - na halušky dávam upraženú cibuľku!
😉
@fido69 ano, to som pochopila. Ale vies si predstavit, ze 2x v mesiaci pojdes autom kdesi do Prdelakova kupit 20 kil krumpli, na dalsiu farmu kupit mrkvu, potom este pre cibulu, jablka, kalerab... Aj pre mlieko si mozes zbehnut, donesies 20 litorv, spravis si smotanu, maslo, tvaroh, jogurt...
No to je ten rozdiel v cene u producenta a v obchode, ze ti pozvazaju vsetok tovar na jedno miesto a ty sa odvezies len do Kauflandu.
@fido69 super veľmi si ma potešil aké skvosty dokážeš uvarit. Snáď do zemiakového pyré nedavas cibuľu. Nepísal si o prílohe ale o každom jedle. Nerob zo seba debila. Čítať viem.
@markusrasford u nas sa dava smazena cibula na vrch na zemiakove pyre. A skutocne cibula sa dava takmer do kazdeho jedla.
@viestta Veď ja nikde nepíšem, že niekto východného Slovenska má sadnúť do auta a ísť kupovať cibuľu na Moravu... alebo to tam niekde čítaš?
Ja sa pozastavujem nad tým cenovým rozdielom medzi nákupom a predajom a sortimentom v obchodných reťazcoch. Moji starý rodičia sú napríklad sebestační. A keď im poviem, že sa predsa zeleninu neoplatí pestovať, tak mi dajú ochutnať a hneď cítim ten rozdiel. Rovnako mäso zo zabíjačky alebo čerstvé kosti na polievku.
To, že nevieme ako chutí čerstvý banán alebo mango, to je v poriadku. Ale mi už nevieme ako ma chutiť čerstvá zelenina alebo čerstvé mäso a to je problém. 😉
Napríklad špargľa - keď si ju kúpim z poľa, tak kupujem 5kg vrece, pretože je úžasná. Tá v obchode má už konce hodne obschnuté a tým padom drevnaté a nepoživateľné. A za tu biednu kvalitu platíme dvojnásobok než na tom poli... Viem, pretože denne varím a baví ma to 😉
@markusrasford vzhladom k tomu,ze je to mamickovske forum,nechcem byt neslusny,ale ak tu niekto robi zo seba "debila"tak si to ty🙈
@markusrasford
Asi budeš v šoku, ale jeden typ zemiakového pyré robím so smaženou cibuľkou. Je to chuťovo výborné. Vyskúšaj! 😉
@fido69 hlásiš sa k založeniu nejakého spotrebiteľského hnutia za kvalitu tovaru ponúkanemu spotrebiteľovi na Slovensku? Tiež sa veľa krát zamýšlam nad tým čo by sa muselo stať, aby Slovensko nebolo takou žumpou pre predaj nekvalitného tovaru. Kým je dopyt tak stále bude aj ponuka. Len ako ovplyvniť dopyt tak, aby už ľudia neboli ochotní kupovať ten hnus, keď musia z niečoho žiť a nemajú šancu si pre niečo tú kvalitu zadovážiť. Nobelovku tomu kto toto pretrhne...
Teraz kukám, že mi nejaký rádioaktívny moderator zmenil názov témy na bulvárne "cibuľové šialenstvo". Bolo to fakt nutné? 😳
@fido69 nie som v šoku, vedel som ze ty vykúzlis niečo taketo
@tundra ešte ze si pán cibuliar našiel hovorcu. Pis k téme na mamickovskom fóre
Kks, to co tam ľudia kupujú po 5 kg cibule na domácnosť? Ved im to zhnije...