Alternatívne zdroje energie

jozkomrkvicka15
15. okt 2021

Zdravím, neviem ci tu je niekto kto sa vyzná v energiach, ale myslím si ze je to dôležitá téma a mala by sa prebrať, pretože všetko je predsa len energia ci jedlo, pohonné látky, teplo domova atď. Hľadám alternatívne zdroje energie, nemám s kým diskutovať na túto tému preto rozoberám na rôznych fórach túto tému. Zaujíma ma názor niekoho kto ma záujem, odbornosť o tieto veci. Práve teraz ma zaujalo milkovicove kyvadlo. ( milkovic pendulum). Co si o tom myslite? Mohol by to byt zdroj energie? Čerpanie gravitacnej sily?

https://www.youtube.com/watch?v=jNdF8mTfu4g
kvetinka75
15. okt 2021

no takýmto štýlom, že sedieť pri tom, asi nie. Ludstvo možno bude nútené hľadať aj iné zdroje energie alebo možno len trošku nežiť konzumným životom a spotreba sa zníži.

vulka
15. okt 2021

No neviem, či je toto cesta k lacnej energii. Ako by si chcel zabezpečiť pulzné zrýchlenie?

aalt
15. okt 2021

Gravitacna sila sa neda cerpat. Homogenne (nemenne) gravitacne pole nevykonava ziadnu pracu. Proste z toho ziadnu energiu cerpat nevies. Rovnako ako z permanentneho (obycajneho) magnetu. Aby si z toho mohla tazit energiu, musi to pole menit svoju intenzitu. A na to aby menilo menit intenzitu, musi niekto/nieco do neho tu energiu davat. Napr. striedavy motor, kde striedavym napatim/prudom menis magneticke pole vynutia.
Na tom videu je vyuzite kyvadlo ... jeho "rezonancia". To mas ako ked male dieta nedokaze/nevladze hojdacku potiahnut velmi daleko, ale jej rozkyvanim a postupnym dodavanim malej energie to uz dokaze. Potom tam je vyuzita paka, ako na "dvojhojdacke" cize ked je kyvadlo vzadu tlaci paku dole, ked je v predu ho pruzina taha naspat. Pointa toho videa je, ze opakovanou malou pracou rozkyves kyvadlo a to pakou cerpa vodu. Ked tu malu pracu prestanes vykonavat, kyvadlo sa zastavi a vodu cerpat prestanes. Ale tu malu pracu do toho MUSIS davat.
Alternativne zdroje energie su zauijimava vec, len si ich niekto myli s perpetum mobile ...

jozkomrkvicka15
autor
15. okt 2021

@aalt no, aj auto potrebuješ naštartovať a dodať mu na začiatku energiu, potiahnuť lanko, alebo štartér,bez toho ten motor nepôjde .a co sa týka gravitácie to pole je nemenné ale prácu vykonáva. Vezmi nejaký predmet a pusti ho na zem, určite sa nebude vznášať. Nejdem sa hádať alebo niekoho presviedčať, chcem diskutovať a nájsť riešenia. Co sa týka tohto mechanizmu, poháňal by som ho lineárnym pulznym motorom. Moja otázka znie keďže to neviem vypočítať sám, či by ten impulz spotreboval toľko energie koľko by na druhej strane tá páka dávala, alebo ci by tam bol prebytok. Nehovorím o perpetu mobile, ako hovorím, podľa mňa tam sa prejavuje gravitačna a odstredivá sila.

hiro
15. okt 2021

"či by ten impulz spotreboval toľko energie koľko by na druhej strane tá páka dávala, alebo ci by tam bol prebytok."
- Spotreboval by viac. Zakladna skola. Tam to jeho kyvadlo nielen ze spotrebuje vlozenu energiu na cerpanie ale este spotrebuje energiu na trenie suciastok. Vzdy musis do neho dat viac energie ako dostanes.

hiro
15. okt 2021

"Vezmi nejaký predmet a pusti ho na zem, určite sa nebude vznášať" - niekto musel ten predmet zdvihnut - a na jeho zdvihnutie musis vynalozit energiu rovnaku ako to teleso vyda pri naslednom pade + energiu (cloveku ci stroju) ktory to vykona. Takze ked to teleso padne tak z padu ziskas vzdy menej ako si vynalozil na jeho zdvihnutie.

jozkomrkvicka15
autor
15. okt 2021

@hiro nieje všetko tak ako sa píše, na to prídeme možno o pár rokov v čom všetkom sa mýlime.

hiro
15. okt 2021

To nemyslis hadam vazne? "nieje všetko tak ako sa píše" :D Vesmir funguje na tomto principe miliardy rokov. Je uplne jedno ako to my napiseme ci sformulujeme.

jozkomrkvicka15
autor
15. okt 2021

@hiro pozri sa na prírodu, na planétu. Keď prší voda padá k zemi, pomocou slnka sa to vypari zase späť.

jozkomrkvicka15
autor
15. okt 2021

@hiro veď práve my sme to napísali sformulovali. Prečo máš pocit ze to je absolútna pravda?

hiro
15. okt 2021

Absolutna pravda? Ty sa snazis naist system ako ked strcis do dietata na hojdacke ze bez jeho pricinenia bude ta hojdacka bude hojdat coraz viac az nakoniec sa bude krutit dookola a zrychlovat donekonecna az odleti. Taka vec neexistuje. Ziadny system nemoze vygenerovat viac energie ako do neho vlozis.

aalt
15. okt 2021

No auto ked nastartujes, tak "elektromotorom" roztocis prvotne motor dotiahnes k nemu palivo a tym motor nastartujes. Potom uz bezi "sam" ale spotrebuva palivo.
Ano ked v gravitacnom poli pustis predmet, uvolni energiu. Ale aby si ten predmet potom dvihoi, energiu spotrebujes tiez. No a kedze ucinnost nie je nikdy 100%, tak na dvihnutie spotrebujes viacej energie ako pri pade vyuzijes. Ostatne sa vacsinou vyziari ako teplo. Ako pises, nevies to vypocitat, keby si vedel, tak je ti to jasne.
To video je pekne tak pre studentov. Pointa je, ze malou silou robis nieco, naco potrebujes sily viac. Ale robis to pomaly. To iste dosiahnes kladkou, alebo ozubenym prevodom - tym asi aj ucinnejsie. Ak ziskas viac energie ako dodas, je to perpetum mobile.
Si na zlom fore.

hiro
15. okt 2021

Ja by som to prirovnal ku hladaniu stroja na cestovanie casom - keby niekedy v buducnosti ho vynasli tak by tu uz boli a vedeli by sme ze sa da zostrojit - teda ked nikto z buducnosti neprisiel tak nikdy v buducnosti sa taky stroj nevynajde.

jozkomrkvicka15
autor
15. okt 2021

@hiro tepelné čerpadlo? No každopádne sme sa nepochopili, nejdem hľadám systém ktorý odletí, stačí aby to rezonovalo a dávalo dostatočnú energiu na svoj pohon. Nemusí to byť táto hojdačka, može to byť čokoľvek iné co by sa dalo využiť. Diskutujeme, nejdem ta presviedčať že to čo si sa naučil na základnej škole nieje pravda. Môže to byť pre teba pravda a môže to byť aj ta absolútna pravda. Hľadám niečo čo by mne, nám pomohlo.

aalt
15. okt 2021

Ano ked prsi voda pada, ked svieti slnko sa vypari. Prave si vynasiel vodnu elektraren! Lebo presne tuto energiu vyuzivaju vodne elektrarne. Ale energiu dodava slnko.

aalt
15. okt 2021

Cize hladas perpetum mobile ... a ak si chalan zmen si avatara ...

hiro
15. okt 2021

@jozkomrkvicka15 Tepelne cerpadlo je dotovane urcitou nasou energiou a zvysnu ziskava z prirody. Tieto dve energie spolu je viac ako doda ono samo. Jedine ze ta z prirody je zadarmo ale spolocne aj tak spotrebovalo viac energie ako dodalo.

jozkomrkvicka15
autor
15. okt 2021

@aalt
Dobre chápem. Jasné, energiu dodáva slnko. Pozri nejdem vás presviedčať, ak máte záujem zamyslite sa nad tým kyvadlom ci to ma zmysel, položte nejaké výpočty že je to hlúposť a spotrebuje to viac ako vydá.

hiro
15. okt 2021

"položte nejaké výpočty že je to hlúposť a spotrebuje to viac ako vydá."? Keby som bol dobry fyzik tak ti to napisem. Mozno by som to casom dal dokopy kedze som mal zo 15 rokov fyziky na skolach. Pochopil by si ale tomu? Bolo by to vzorcov a vypoctov na niekolko stran.

jozkomrkvicka15
autor
15. okt 2021

@hiro snažil by som sa. Dobre teda asi to ukončme. Skúsim to postaviť, keď vás to zaujima môžem napísať výsledky. Aj keď ho už asi viete :D

aalt
15. okt 2021

Pozri nejdem ta presviedcat, ak mas zaujem zamysli sa nad tym kyvadlom ci to ma zmysel.
Kyvadlo sa kyve len kym dostava energiu. Ked ju prestane dostavat, prestane sa kyvat. Gravitacia s tym nema nic spolocne, ta je homogenna. Kedze zemsku "poznas", tak vies vypocitat aku energiu na ake tazke kyvadlo pre jeho dlzku a rozkyvanie potrebujes. Zatlacenim do kyvadla mu dodas energiu, ak kyvadlo do niecoho buchne, tak ju uvolni. Ked ho nechas tak, tak kedze je na nejakom klbe, odpor vzduchu, zmena dlzky ramena atd, tak sa po case same zastavi. Energia nezmizla, len sa vyziarila teplom zohriatim toho klbu, ramena a vzduchu v ktorom sa kyvadlo kyvalo.

jozkomrkvicka15
autor
15. okt 2021

@aalt ale dobre :D až takého hlupáka zo mňa nemusíte robiť. Určite sa nezastaví a bude sa kolisat až kým neodletí a nakoniec z toho spravíme vesmírny pohon 🙂 skúsim dám vám vedieť, je rozdiel točiť niečím, alebo do toho dávať "iba" pulz. Ja som z tých snilkov čo si predstavuje zdravý svet kde prevláda rozum nad ziskom.

aalt
15. okt 2021

Ale fyziku neoklames ziadnym snom. Mozes vyuzivat rozne energie a zlepsovat ucinnost, ale nikdy neziskas viac energie ako nieco dodalo. A gravitacia ziadnu energiu NEDODA! Nieco musi dodat energiu na jej prekonanie (dodas hmote potencialnu energiu) aby si ju potom mohol s nejakou ucinnostou cerpat (odoberies hmote potencialnu energiu). Ak by gravitacia "kolisala", tak by si to vedel vyuzit ze v minime dodas a v maxime cerpas. Ale aj to kolisanie by musel generovat proces ktory by na to spotreboval energiu. Tu by si vyuzil. Ale zial nekolise aspon nie vo vyuzitelnych energiach.

hiro
15. okt 2021

@aalt 🙂 Noo, myslim ze kolise v dostatocne vyuzitelnych energiach - elektrarne zalozene na prudeni prilivu a odlivu sposobeneho mesiacom:
https://inf.news/en/science/caadea467954076c271...

cubo2
15. okt 2021

@jozkomrkvicka15 ty hladas perpettuum mobile, nieco co bude po par impulzoch rezonovat "same" a budes moct z toho cerpat energiu. Meh.. Presne toto sa ludia snazia vynajst uz po storocia a ty si iba dalsi.. A vsetci neuspesne. Ani ty nebudes uspesny.

Alternativne zdroje energie ako vyraz sa pouziva trosku inak - ziskavat energiu inak, ako spalovanim fosilnych paliv pri ktorom spalujes uhlik a viazes ho na atmosfericky kyslik za vzniku CO2. Taketo zdroje su solarna energia, veterna, priliv, odliv, geotermalna.. Ja osobne si davam na dom fotovoltaicke panely. Pocas dna mi budu generovat elektrinu, ktora mi bude zohrievat vodu v bojleri a vecer sa budem sprchovat s horucou vodou zohriatou "zadarmo". Zvysok energie pojde do siete na elektrospotrebice.

aalt
15. okt 2021

Bingo! 😉 Ano to je presne ono! Tak som to celkom nedomyslel ... Ale kyvadlo su vody vsetkych oceanov. Tu islo o vyuzitie gravitacie pri predstavitelnom kyvadle. Ale teda ano, ak by si zostrojil kyvadlo, ktore by si rezonancne energiou obehu mesiaca rozkyval, tak by si vedel z neho tu energiu cerpat. Mesiac (a aj slnko) menia gravitaciu ale zial je tam velmi mala amplituda. Ale teda zostroj zariadenie kde s mesiacom nad hlavou vytiahnes nejake zavazie a ked bude na opacnej strane zeme ho spustis! Vtedy takto presne vyuzijes energiu gravitacie!

aalt
15. okt 2021

Inac je jednoduchy vzorec pre vypocet dlzky kyvadla z dlzky periody (pri zanedbani odporu vzduchu atd ...) ... to by bolo ine kyvadlo aby bola perioda cca jeden den ...
Nech by to bolo cokolvek, to zavazie by muselo byt aj sakra riadne tazke, aby si z toho vedel "pol dna" (aj to prakticky iba neceleho) tazit potencialnu energiu ...

jozkomrkvicka15
autor
15. okt 2021

@aalt čakal som konštruktívnu debatu