Mačka v domácnosti

23. apr 2024

Ahojte, mám taký problém, ani vlastne neviem, načo to sem idem písať, ale asi potrebujem radu nezainteresovaných.
Máme kocúra, už je starší, máme ho 9 rokov. No a máme aj bábätko, čochvíľa rok.
Kocúr bol doteraz flegmatický a introvertný, ale ja teda neviem, či začal žiarliť, ale minule na dcérku zasyčal a zahnal sa po nej. Chvalabohu ju netrafil. Začala som ho zatvárať na chodbu, lebo sa proste bojím, aby jej neublížil. Cez deň je na chodbe, večer keď okupem malú a idem s ňou do izby, tak ho pustím (pustený je aj keď malá cez deň spí), no lenže on už začal syčať a vrčať aj po mne. Manžel mi povie, že rob s ním čo chceš (aktuálne im začala sezóna, takže z domu ide o 7 ráno a domov príde o 20-21h).
Ja už ozaj neviem, či by nebolo lepšie dať ho von, máme dvor. Áno, veľa ľudí mi povedalo, že to vonku tá mačka nezvládne, ale ja už začínam mať normálne pri ňom strach (a hlavne teda sa bojím o dcéru, aby jej nejako neublížil).
Nejaké rady? Možno ako by bolo možné ho aklimatizovať na tej dvor?

marsmykkok
23. apr 2024

treba vytvoriť kocúrovi dnu bezpečné vyvýšené miesta, kde môže v kľude oddychovať a bude v bezpečí. Malá behá všade, všade ho ruší a cíti sa ohrozene, tak je agresívny. Von by som tak starého kocúra čo nebol zvyknutý nedávala.

h2
23. apr 2024

Ty máš dvor a kocúra držíš celý deň na chodbe???
Aklimatizovať? Nuž, otvoríš mu dvere.

lsimo
23. apr 2024

@marsmykkok presne prikláňam sa k tomuto názoru, no nie je na to zvyknutý, treba rešpektovať trochu aj jeho ako tvora. videla som kadejaké "inovácie" na nete v tomto smere, dokonca asi aj na Ali alebo na Temu ti nájde také že schodíky pripevniteľné ku stene atď. skús pozrieť 😉

ludmilik13
23. apr 2024

je to macka, ta si zvykne vsade. vsak jedlo mu budes davat, sprav mu nejaky pelech vonku pri dverach a je to. isto by som to riesila skor takto ako ho dat uplne prec. on proste ziarli. kamoska to mala takto s mackou podobne a to bolo v podstate este maciatko, ze si mysleli, ze si skor zvykne ako keby bola dospela, ale bohuzial nie.

klejkaez
23. apr 2024

Suhlasim vyvýšené miesta a zas, mačka syči po tebe, tak ako pes vrči V takýchto situáciách, keď žiarlia.
A tým, že ho vyvreš to zhoršuješ ver mi.
Potrebuje mať akákoľvek zver, ktora zvyšuje "agresivitu" svoje miesto a kľud. Samozrejme aj teba, tak ako predtým. Pomojkať sa ...
Ale základ fakt, aby mal aj miesto svoje, prípadne detská ohradka medzi dvere voči deckam, aby ho neotravovali v danej izbe, kde ma pelechy, škrabadla..bla bla a najmä jedenie misky

ivica5555
23. apr 2024

Teraz ako sa otepli ho pomaly privykaj na dvor,ked si zvykne do zimy mu narastie podsada a na noc ho pripadne pustaj na chodbu sa vyspat(v zimnom obdobi).
Macky su bezne chovane vonku,ked bude tam mat budku,a pravidelne dostane jest,bude ok.

lolita555
23. apr 2024

Je kastrovany???ak nie tak problém je určite v tom .ja mám kocúra chodí aj von aj dnu pred kastráciou sa s ním nedalo vydržať všetko napadal okrem mňa 🤭hlavne si zasadol na staršieho syna ale teda u nás sme to tak neriešili ani syn že prska ,nebáli sme sa mačky.u maličkého dieťa plne chápem .ja viem ze mačka ide svoje ale teda u nás je to nejak v harmónii a keď zvýšim hlas tak poslúcha ,aj keď teda poslúcha iba mňa.takze kastrovat a keď je tak naozaj nejaký pokojný prístav kde bude chcieť byť a kde sa k nemu dieťa nedostane .a hlavne ho neodhadzovat úplne,mačka je všetecny tvor

maca1984
23. apr 2024

Ak ten kocúr odteraz nechodil von, nespával vonku- tak už by som ho takto von nedala. Urob mu nejaké miesto, vyvýšené, aby mal svoj kľud a venuj pozornosť aj jemu. Jednoducho žiarli a tým, že ho vymkneš tomu nepomôžeš.

majkakvet
23. apr 2024

Ked (idealne) mate moznost spravit mu volieru s budkou zvladne to. Ja mam interier/exterier macky a tie vonkajsie v zime maju zateplene budky. Casom bude mat zimnu podsadu.

lolita555
23. apr 2024

Inak treba ho pustiť aj von môj keď je vonku aj dnu tak je plne spokojný dokonca nebehá len na dvore je .veterinu pravidelne má takže sa nebojím

autor
23. apr 2024

@h2 bývali sme v byte predtým. V dome sme 3 roky, takže nebol naučený na von.

@lolita555 je kastrovany práveže.

@majkakvet no ja si to tak nejako tiež predstavujem. Poprípade mu urobiť "vchod" do garáže, čo bude stále preňho prístupný a tam vnútri pelech 🤔 neviem. V rodine máme viac milovníkov mačiek, časť ma presviedča, že to vonku nedá, druhá časť zas, že určite si zvykne. Zas ublížiť mu nechcem ☹️

maca1984
23. apr 2024

- doteraz /oprava/

danalop
23. apr 2024

Dcérka je ešte príliš malá na to, aby si uvedomila, že robí zle zvieraťu, takže by som jednoznačne riešila tie opatrenia ako sú spomenuté vyššie.
Netreba sa hneď kocúra zbaviť 🙂 Viem, že to nebolo vyslovene takto napísané, ale niekto by to možno riešil takto drasticky.

h2
23. apr 2024

Zvykne si vonku raz dva. Spozná nový život! Bude mu dobre, uvidíš.

nika1971
23. apr 2024

Pusti ho na dvor, nech si zvykne...ale pustala by som ho aj do domu, pelech mu daj na miesto, kde bude mat klud a nikto ho nebude rusit....my mame takto kocura, ktoreho vyhodili u nas na chalupe a byval 5 rokov v byte...osvojil si nas a kedze sa tam zdrzujeme casto ( kazdy vikend plus 2 krat za tyzden), uz nas caka ked prideme...chodi aj do domu, aj je vonku...

rheia27
23. apr 2024

uplne zasnem nad tvojim pristupom

autor
23. apr 2024

@rheia27 dôvod? Iný človek by ho dávno vyhodil von a nestaral by sa. Chodbu máme veľkú (dokonca tak veľkú, že ju ideme časom prerábať na detskú izbu - 12m2). Kocúr tam má misky, záchod, pelech a dokonca aj škrabadlá, tak či tak tam trávil väčšinu dňa. Preto som za ním proste zavrela dvere, v ten deň keď ostal agresívny na dcérku. Dieťa mi je prednejšie ako zviera.

@danalop no ja sa ho práveže nechcem zbaviť. Ale nechcem ani malú ohroziť a ona mu ozaj že nič nerobí, lebo väčšinu dňa je on na parapete, kam ona nedočiahne alebo na chodbe, kam ju z hygienických dôvodov nepúšťam (je tam mačacia toaleta, plus teda špinavé topánky), takže ozaj s ňou prichádzal do kontaktu minimálne. Preto ma zarazilo, aký zostal agresívny ☹️ preňho sa jej príchodom prakticky zmenila iba jedna jediná vec, že už nespí s nami v posteli. Nič iné.

h2
23. apr 2024

Prečo používaš výrazy, ako "vyhodil von a nestaral sa"? Mačkám je vonku lepšie. Ako by ti bolo, keby som napísala, že ho "vyhodíš na chodbu, zatvoríš ho tam, ako vo väzení a nestaráš sa"? 🤔

veselo_neveselo
23. apr 2024

Ako sa sprava dcerka k nemu? Co sa dialo, ked po nej sycal, a ked sa ohnal? Vyrusovala ho? Bola prilis blizko?
Moze byt, ze on nema vlastny klud, ze nema dost vasej pozornosti, alebo mu fyzicky nieco vadi (taha za chvost, hladka ked nechce, ide do zradla,...). Mozno ste mu zabrali oblubene miesto na spanie.
Odpozoruj, ako to je. Uc dcerku hrat sa s nim, ale nie brat na ruky ci hladkat, ale hrat sa s hrackami, s loptickou.

Ani kocur nie je vec, co mozes len tak vyhodit na dvor. Je to ziva bytost, problemy so spravanim sa daju riesit.
No a bud dosledna, oddelhj ich jed vidis, ze jeden alebo druhy ma vybusnu naladu. Spolu si tiez musia najst k sebe cestu, a ta vedia cez pozitivne spolocne skusenosti.

autor
23. apr 2024

@h2 no dobre, možno som sa zle vyjadrila. Ale tak či tak by sa našli ľudia (a poznám aj konkrétny príklad), ktorí na zviera úplne zanevrú, keď príde dieťa a naozaj a doslovne sa prestanú starať. Preto som to tak zaobalila.

mk1111111111
23. apr 2024

No, ak bol stale iba v dome, tak bude pre neho velmi krute ho dat von, je uz dost stary a nema navyky, ako vonkajsie macky. Bud ho hned zrazi auto, chyti pes, pripadne mu nejaky clovek ublizi.

autor
23. apr 2024

@veselo_neveselo áno, načahovala sa za ním, ale nedočiahla naňho. Zatiaľ si ani ona jeho nejako extra nevšíma, ozaj výnimočne oňho prejaví záujem a nikdy mu nijako neškodila spôsobom, že by ho ťahala za chvost, za srsť alebo podobne. Takže nejaké negatívne zážitky s ňou on nemá.
No to obľúbené miesto na spanie, to áno. O to prišiel. Ale to sa aktuálne zmeniť nedá, keďže spával so mnou a teraz so mnou spí dcérka.

httpsusanne
23. apr 2024

Ak máte dvor zabezpečený, a vieš že neujde na ulicu kde ho môže prejsť auto respektíve zabiť pes, tak vyskúšaj ho dať von. Poprípade postav voliéru s prístupom do garáža/dnu.. Každopádne je to stará mačka, ktorej sa radikálne zmenil život. Respektíve môže byť chorý, k veterinárovi chodíte?

h2
23. apr 2024

Ja mám mačky vonku, myslím tým LEN vonku. Teraz pred 2 mesiacmi bola moja mačka na operácii, tak musela byť 2 týždne zavretá vnútri. Na nej bolo strašne vidieť, ako veľmi už chce ísť von. Išla k dverám na terasu, pozrela na ne, zamňaukala, pozrela na mňa, zase "mňau!". A takto niekoľkokrát za sebou a viackrát do dňa. 😂 Ale ona bola vonku zvyknutá. Ak váš vonku zvyknutý nie je, dávkovala by som mu ten pobyt tam postupne. Ale akonáhle sa osmelí, už vnútri ani nebude chcieť byť.

autor
23. apr 2024

@httpsusanne voliera mi nejako ani nenapadla, až teraz ako to spomínate viaceré. To by mohlo byť riešenie.
A áno, chodíme veterinárovi pravidelne. Chorý určite nie je.

autor
23. apr 2024

@h2 asi ho začnem púšťať, keď sa oteplí a uvidím, ako sa mu tam zapáči. Máme vonku ešte 3 mačky, s tými máva pravidelne rande pri okne alebo pri dverách, tak možno, keď sa skamošia, tak sa mu bude vonku aj "ľahšie dýchať" 🤔

colsami
23. apr 2024

Aj ked niektori nebudu suhlasit, macka je - vacsinou - ovela spokojnejsia ked ma aj pristup von. A paci sa to aj tym mackam, co boli cely zivot zvyknute v byte 🙂
Rozsiria sa mu obzory.

Takze neboj sa, vobec nic sa mu nestane, ani to prenho nie je ziadne trapenie a "zbavovanie sa". Postupne ho privykaj vonku, s vami, ved ak je domasedko cely zivot a je aj kastrovany, neboj sa, taky hrdina vobec nebude ze by bez vas niekde utekal. A bude vlk syty aj ovca cela 🙂 respektive clovek spokojny aj macka cela.

mikasa_ackerman
23. apr 2024

Ja osobne by som mačku von nedala, hlavne nie 9 ročnú. Videla dom dostatok videí a štúdií o tom, ako si mačky ktoré celý život boli vonku za pár dní zvykli na vnútro a von sa vrátiť nechceli. Pre mňa je zviera člen rodiny, dať ho von by bola až najposlednejšia najkrajnejšia možnosť. Ale to som ja, mňa by žralo veľmi svedomie, keby viem, že je moje zviera vonku a hocičo sa mu tam môže stať, pretože mačka nie je ako pes, že bude na dvore, mačky sa túlajú, či sú kastrované alebo nie. Skúsila by som poriešiť tie preliezky atď. vo výške, poprípade sa mačke viac venovať, neodstrkovať ju, je to živý tvor a ak bol zvyknutý na nejakú pozornosť, ktorú už nemá, veď to by aj človekovi vtedy vadilo.

mmooly
23. apr 2024

Ak ho dáš von, tak časom opustí dvor a jedného dňa sa nevráti.. je ti to jedno? Žiadne také, že tam mu bude lepšie.. áno, bolo by v zabezpečenom dvore. On nevie žiť navoľno, čo mu kde hrozí. Radšej to rob ako doteraz a vyvieraj ho do tej chodbičky. Daj tomu šancu a nejako ich skamarát.

janulik2008
23. apr 2024

@h2 náš kocúr tak isto. Je vonkajší a dostal zápal spojiviek takže bral ATB a musel byť vnútri tak sa išiel zblázniť. 🫣🫣🫣