Sú to kiahne?

20. apr 2024

Dcérka už vyše mesiaca má malé červené vyrážky po tele. Má jedno po pár dňoch sa jej to stratí a má ďalšie inde a takto dokola. Posledný týždeň má 3-5 vyrážok po tele, zas jej to po pár dňoch prešlo. Dnes ráno už tých vyrážok má viacej za uchom, na brušku aj na chrbte, aj na tvári pár. Ale sú úplne maličké červené pupacky. Môžu to byť už kiahne? Ak áno kedy ísť k doktorovi? Ako dlho treba ostať doma? Koľko sa to bude liečiť? Aké lieky na to existuju aby sa to prebehlo čím skôr?

anavixy
20. apr 2024

Medze to ma uz vyse mesiaca a vzdy par bodiek a nic viac, tak nie, kiahne to doteraz neboli. Ak ich m teraz, tak sa pupacik kazdu chvilu zmenia na pluzgieriky naplnene tekutinou.

slavomira236
20. apr 2024

K doktorovi sa s kiahnami nechodi. Doma bude urcite do zaschnutia poslednej vyrazky a to je individualne.daj aspon fotku . Ked to ma tak dlho a miznu to kiahne nebudu. Pri kiahmach sa doeta vysypuje cca 5dni najviac na 3-4 den
Toto su kiahne u dcerky..suna ti neposiel ten bol obsypany ako makom . D erka mala velke a skarede

autor
20. apr 2024

@slavomira236 Príklad takéto má za uskom a za krkom, ostatné neviem odfotiť nenechá ma to

jesenzima
20. apr 2024

@slavomira236 fúha, tieto sú naozaj veľké a škaredé 😳 syn mal kiahne ako 5 mesačný, mal ich brutálne veľa, ale nie také obrovské.. dcéra mala cca 200 pupakov ...

Autorka, kiahne určite rozpoznaš, sú iné, ako všetky ostatné pupaky .. Alebo pošli fotku doktorke, povie ti .. ale nejakú zaostrenu 😉

jesenzima
20. apr 2024

Mojim deťom kiahne začínali ako červený fliacik a postupne z toho vzišiel pupak ...

autor
20. apr 2024

@jesenzima Pridala som vyššie fotky

autor
20. apr 2024

@jesenzima Keď nemôžem ísť k doktorovi keby to boli náhodou kiahne, odkiaľ mám vedieť či môžem nechať dieťa doma zo škôlky. To nemôžem ju nechať sama doma a kto mi dá papier do práce. Doktorka je staršia má pevnú linku ako jej mám poslať fotku?

jesenzima
20. apr 2024

Ak to budú kiahne, zavoláš doktorke a vypíše ti ospravedlnenku. Alebo skús email, ani ten nemá? ... Kiahne rozpoznaš, ak sú to oni do zajtra určite pribudnú pľuzgieriky, a bude ich stále viac. Na nete je toho dosť, na rozpoznanie kiahní ... Naozaj to nie je až taká veda, ako to vyzerá. Držím palce

autor
20. apr 2024

@jesenzima Neviem či má email, no dočkám do zajtra či bude mať viac. Ak áno koľko treba byť s tým doma? Nemôžem si dovoliť dlho chýbať z práce.

jesenzima
20. apr 2024

Moji boli cca dva týždne doma, plus nám doktorka odporučila ďalší týždeň, kvôli oslabenej imunite po chorobe, takže dokopy tri týždne.

jurka2907
20. apr 2024

Naša prvá, za uchom ďalší deň ich bolo viac .

slavomira236
20. apr 2024

@jesenzima tu su synove 9rokov mal chytil od dcerky.celt bol takyto nakompletku.

slavomira236
20. apr 2024

@jesenzima cely jul sme prekiahnovali s dvoma detmi..o hypemangane sa mi uz snivalo

slavomira236
20. apr 2024

Ako som pisalavsetky musi mat suche chrasty az potom nieje infekcna

slavomira236
20. apr 2024

U syna sa dlho susili.hlavne na prstoch noh.kde sa mu vyhodili posledne takze bol doma cez 3tyzdne

jesenzima
20. apr 2024

@slavomira236 tak to je sila 😳 mňa by piclo, stačilo čo sme mali doma my a to ani zďaleka nebolo takéto 🙈

simona92101
20. apr 2024

Ak je podozrenie na kiahne tak sa s takym dietatom urcite nechodi k lekarovi do cakarne,kde nakazi dalsie deti.izolacku doktorka nema na taketo pripady?ak to trva mesiac,a miznu a znova sa objavia,tak to urcite niesu kiahne.ekzem,stipance..odfot,chod k dr a ukaz jej fotky a popis priznaky

autor
20. apr 2024

Teraz ju pozerám a má takéto pod krkom mi to vypadá že má to vodnatu vyrážku prvá foto. A druhá foto takéto má na chrbte. Tak vyzerá to na kiahne?

zanaz
20. apr 2024

Toto už na kiahne vyzerá... Ak sa jej postupne vysypáva celé telo a má pľuzgiere v oboch šťádiách, tak by to mohli byť kiahne. Prikladám foto ako začali u mňa..

autor
20. apr 2024

@zanaz Uvidím ako bude na tom zajtra. Čo som pozerala fotky na nete všade sú fotky nahusto pupakov ako aj ty si dala fotku že ich je veľa a nahusto. Moja má pupaciky zatiaľ len sem tam, aj preto neviem či sú to alebo nie sú kiahne.

jesenzima
20. apr 2024

To budú kiahne a pupaky pribudnú rýchlo .. začína to pozvoľna a zrazu, ani nevieš ako, sú všade ..

autor
20. apr 2024

@jesenzima Super čím skôr nech to má za sebou, a môžem to brať že dneska má prvý deň vysypu? A koľko to trvá dva týždne tak na dva týždne ju odhlásim zo škôlky pondelok.

tetapetra
20. apr 2024

Sú to kiahne, na večer daj dieťaťa zodac alebo fenistil na ukludnenie pokozky. Prešli sme si tým na Veľký piatok

autor
20. apr 2024

@tetapetra Ona to zatiaľ neskriabe, zajtra vbehnem do mesta kúpiť do lekárne, nemám nič také doma. A to sú kvapky proti svrbeniu alebo krém na natieranie? Vlastne ani neviem čo sa teraz dáva na kiahne? Ja keď som mala ako dieťa tak vtedy som dostala od doktorky taký biely krém smradľavý a s tým som sa musela natierať každý jeden pupak.

jesenzima
20. apr 2024

Dva týždne minimálne a určite 👍

zanaz
20. apr 2024

@autor Každopádne odporúčam Fenistil kvapky pri svrbení, prípadne sa popýtať v lekárni na niečo vhodnejšie.
Na kožu som používala dezinfekciu Betadine, moja lekárka mi predpísala zinkovú masť ale tú som ani raz nepoužila, zle sa pod ňou presušujú vyrážky a teda je to aj príjemnejšie potriekať alebo "poťapkať" tampónom ako natierať masťou.

tetapetra
20. apr 2024

Fenistil ti nedajú, je na predpis. Ale zodac áno. Kúpala som ho v hypermangane 4dni. A v lekárni mi odporučili tanno-herbal lotion.

anavixy
20. apr 2024

Pri svrbenie antihistaminika, bud fenistil, zodac, zyrtec, cokolvek, ak nemas daj si ptedpisat telefonicky u dr. Na pupaky NIE tekuty puder ani ziadny hutny krem/pastu, vyrazky musia dychat. Potierat bud tantum verde, alebo tanno hermal, betadine alebo akakolvek nestipava dezinfekcia (pri betadine ale pozor na riedenie a pripadnu alergiu), tea tree, aloe vera, ta skala je siroka… 1x denne kupat v hypermangane. Pri horucke davat paracetamol, nurofen sa neodporuca pre riziko zhorsenia priebehu (zriedkave ale zavazne).

autor
20. apr 2024

@tetapetra Čo je hypermangan? Nepoznám to a treba v tom kúpať alebo nemusím?

anavixy
20. apr 2024

Treba v tom kupat, ma to super ucinky, dezinfikuje, zmiernuje svrbenie a susi pupaky. Je to taka cierna krystalicka latka, do vody sa dava trosicku krystalikov, len tolko, aby bola voda slabo ruzova. Odporucam pouzit google, aby si videla ako to ma vyzerat. Nemacat sa dlho, ale okupat raz denne. Ta voda sa nesmie dostat do oci ani do ust. Na tvari pupaky len potupkat cistou gazou namocenou v roztoku.