Správna klenba detskej nožičky

natyadko
31. okt 2011

Vsimla som si ze moj syncek ma nozicky z vnutornej strany prevalene teda ma padnutu klembu je to normalne? Alebo to sposobilo ze nenosil pevnu obuv?

cikyta
31. okt 2011

Niekto sa s tým narodí, niekto to získa skorým stavaním na nožky. Viem, čo myslíš. My máme nakázane cvičiť,no nieje to stále ono. Teraz pojdeme o týžden na ortopediu, kde uvidíme....čo dalej. ☹

jarus1
31. okt 2011

@natyadko samozrejme že je to problém....choď k ortopedovi, on ti povie čo dalej...asi ide iba o plochú nohu, no nenechávam to tak a čo sa týka pevnej obuvi, tak to si teda odvážna, ked si to takto riešila ☹

simsalabim
31. okt 2011

@natyadko nepises, kolko ma tvoj maly rockov. CCA do 3 rokov vyzera detska nozicka "plocha", je to sposobene tym, ze malicke deti maju zo spodku nozky tukovy vankusik. Z tohto dovodu aj zapadni ortopedi hovora, ze je zbytocne dietatu davat v tomto veku topanky s klenbou, ale ze je vhodnejsie, ked chodi dieta naboso a trenuje si svaliky na nohe (cize velmi neschvaluju ani pevnu clenkovu obuv). Z mojej vlastnej skusenosti - obe moje dcerky som obuvala rovnako - doma chodili vacsinou naboso v protismykovych ponozkach, na von clenkovu obuv s ohybnou podrazkou (pre malicke deti sa u nas da vlastne kupit iba taka). Strasia dcera ma nozicky v poriadku, mladsia ma ploche nozicky (ale diagnostikovane az po 3. roku, dovtedy sa stav hodnoti ako normalny). Podla mojho nazoru ma na vyvin nozky velky vplyv aj genetika ci telesna konstitucia (mladsia dcera je hypermobilna). Mne osobne je proti srti a proti zdravemu rozumu malym detom zvazovat nozicky do "pevnej clenkovej obuvi" - ved to je ako dat babtku na rucky pevne rukavice a nechat ho takto objavovat svet...ako sa maju svaly vyvijat, zviazane a umelo podporovane pevnou obuvou?

tea333
31. okt 2011

syncek, ak je maly, nemusi mat viditelnu klenbu.Pevna obuv pre malicke deti je prezitok.najlepsie je chodit naboso, v ponozkach, pripadne celokozenych capackach. Napr. Liliputi vyraba aj cizmicky do sucheho pocasia.ja sa pevnej podrazke dost vyhybam pri vybere synovej obuvi. samozrejme prechodne a zimne topanky sa inak ani nedali, ale aspon do sucha v zime ma tie Liliputi.