Sebapoškodzovanie ročného syna

16. sep 2022

Ahojte. Mám ročného syna. Už ako som ho začala dávať na bruško, keď mal pár mesiacov, od hnevu si udueral hlavičku o posteľ. Taktiež si často trhali vlásky a ťahal ušká, až ich mal krvavé. Tehotenstvo dom malavpritom úplne bezproblémové a bez stresu, tiež doma kľud, nikto nekrici, nehadame sa. Z čoho môže byť tak malé dieťa tak frustrovane, aby samo sebe ublizovalo? Teraz,ako je väčší, stačí malý podnet, zákaz činnosti, ktorá sa mu páči a už si ide búchať hlavu o stenu. To je ten lepší pripad, keď chytí nervy, celou silou si búcha hlavu o dlažbu. Keď ho dvihnem pokračuje a búcha hlavou o mňa. Alebo ma búcha, ťahá vlasy, hryzie, štípe. Pripadne si často hryzie do ruky, ma tam už aj jazvy.
Dom z behom už zúfalá. Pediater hovoril, že netuší, prečo to malý robí, môže to byť znak autizmu, no ten zároveň vylúčil, keďže je šikovný, ma očný kontakt, rozumie, čo mu vravím, vie sa pekne zahrať, hra sa, že kŕmi plysiakov, varí so mnou, miluje knižky...
Vďaka za každú radu

pribinak
16. sep 2022

Ty ako reaguješ keď bije hlavou o zem, či začne búchať do teba?
Ročný syn - má presne rok, alebo koľko mesiacov?

dzulli1980
16. sep 2022

Pediater vás mal rovno poslať na neurológiu, nie krútiť hlavou, že netuší ... och, títo doktori.

deti95060810
16. sep 2022

tiež si myslím že by vás mal poslať na ďalšie vyšetrenie... sebapoškodzovanie je príznak autizmu...

rebeca89
16. sep 2022

Autizmus ti môže potvrdiť/vyvrátiť len odborník. Nechcem ťa strašiť,ale môj synček asperger je mimoriadne šikovný, spoločenský,krásne sa vie hrať na všetko a s očným kontaktom problém nikdy nemal. Takže na základe týchto vecí vylučovať autizmus je hlúposť. Lebo toto sebapoškodzovanie znie hrozivo.Smer odborník. Držím palce.

lucka_ke
16. sep 2022

môže mať Aspergerov syndróm, určite by som išla na neurológiu

autor
16. sep 2022

@pribinak tento týždeň ma 13 mesiacov. Keď vidím, že začína byť nervózny, beriem ho na ruky, hľadím ho, ukazujem mu, ako "ľúbime Kubka " a ako Kubko ľúbi maminku, vezmem aj jeho ruku a hľadím svoje vlasy, nech ma neudiera. Tiež mu ukazujem ako ľúbime cicu, havinka...niekedy zabere, no častejšie nie. Tiež odvádzam pozornosť inými aktivitami , opýtam sa ho, kde máme knižku, nech prinesie tu s traktorom, alebo lisiakom... Pripadne mu spievam , na spev sa asi najcastejsie ukludni.

autor
16. sep 2022

Na neurologiu som sa už pýtala, keď som mala podozrenie na epilepsiu, zvykol sa tak strháva, viackrát za sebou, podľa MnA to nebolo OK. Dr povedal, že počkáme, mizno potrebuje trochu dozrieť nervový systém a keď to neprejde, odošle nás. Prešlo to, už od cca 6 mesiacov sa to nezopakovalo, tak nám nedal výmenný lístok. Vždy tvrdí, že podľa neho je malý úplne zdravý a vyvíja sa normálne bez akýchkoľvek odchýlok.

1mina
16. sep 2022

Skoda tito doktori ktory silou mocou cakaju, a nechcu poslat na vysetrenie. Ja som napr minule IBA zavolala sestricke, ze riesim diagnostiku AS a ze by som potrebovala neurologiu, a ona ze mi vypise vymenny listok mam sa len zastavit. Toto je podla mna dost relevantny dovod aby Vas tam poslala, ja by som zatlacila na pediatra.

nikpa
16. sep 2022

Ak ťa padiater nepošle v blízkom čase na neurológiu tak ho zmeň. Treba s ním ísť. Tu ti môžeme napísať hocičo ale tvojmu synovi to nepomôže. Môj malý si tiež búchal hlavu o zem až tak, že mal riadne modriny. Tiež mal podozrenie na autizmus ale nepotvrdil sa. Nakoniec z toho vyrástol, už je úplne v pohode a tieto aj iné auti znaky, ktoré mal, zmizli. Ale my sme chodili na neurológiu, psychologicke aj na špeciálnu pedagogiku. Tvoj syn je ešte veľmi maličký, diagnózu ak by aj volaku mal, ti nikto nepovie ale dostaneš rady ako reagovať, ako sa k nemu správať, čo u neho rozvíjat, ako s ním pracovať.... Začni to riešiť, čím skôr, tym lepšie. Veľa trpezlivosti ti prajem 🧡

evka_s
16. sep 2022

Náš syn s AS má tendence si ubližovat když není psychicky ok (něco se mu nelíbí, nemůže, frustrace apod.). Fyzickou bolestí se snaží přebít tu mentální. Ale jako malinký to nedělal, až cca od 5 let. A taky se uměl zahrát, rozuměl, kontaktní je až až a oční kontakt taky ok

sojorez
16. sep 2022

Za trhanim vlasov, tahanim usi sa moze skryvat i infekt ucha. Cize okrem neurologa by som si pytala i ziadanku na orl.

drake122
16. sep 2022

Skutočne dobré rady, že na neurológiu...🙄 a čo si myslíte, že s tým neurológ spraví? Doporučí nejaké omega mastné kyseliny, magnézium, nejaký sirup na ukľudnenie napr pediakid, sedalia a pod. a pošle k psychologovi a na diagnostiku. To môže spraviť aj pediater, na to netreba neurológa. Keď už tak, to opakované strhávanie a úľaky v minulosti boli lepším dôvodom isť na neurologické...

nikpa
16. sep 2022

@drake122 ale pediater to evidentne nechce urobiť alebo to odkladá a strácať čas keď mu náhodou niečo je, je velke mínus pre dieťa. Predstav si, že my sme od neurológa nedostali ani jednu z veci čo si opísal. A k psychologicke sme chodili na vlastný podnet na ABA terapiu, tiež na špec.pedagogiku aby som vedela ako ho mám doma sama rozvíjať. Takže ísť k odborníkom nie je až tak na škodu. Za to radu od teba som si zatiaľ neprečítala.

ceresnicka_cervena
16. sep 2022

@drake122 áno dobrá rada. S dcérou som často na detskej neurológii a už som tam zažila sebaposkodzovanie detí, určite tento stav patrí na neurológiu. Tiež z toho čo spomínaš mi na neurológii ani raz nič neodporučili, prišli sme tam s dcérou keď mala 3 roky a zle rozprávala, naša dr ju nechcela nikam poslať, že veď určite začne niekedy a na neurológii zistili epilepsiu bez vonkajších prejavov, žiadne záchvaty navonok ale v mozgu plno vybojov. Čiže určite by som na mieste tejto maminky išla a dala spraviť EEG mozgu, buď celonocne, alebo aspoň hodinové a z mojich skúseností čo som tam postrehla, tak aj v prípade dobrého EEG robia aj MR mozgu, čiže neodbiju žiaden stav sedaliou. @autor

autor
16. sep 2022

@sojorez na orl sme boli, aj mne najskôr napadlo, že to budú uška, ale všetko bolo v poriadku.

@nikpa ďakujem za radu a skúsenosť. A tiež aj ostatnym. Objednáme sa na neurologiu, až mi nedá pediater výmenný lístok, tak skúsim ako samoplatca, aspoň kým by sme nenašli druhého pediatra.
Ja stále verím, že z toho vyrastie, že naozaj je len trochu nezreli. Je to naše vytúžené dieťa, na ktoré sme veľmi dlho čakali.

aliaray1
17. sep 2022

Ahoj, okamzite si mala ist na neuro a ked to je podla tvojho pedi ok, tak vymenit pedi a/alebo ist asap k sukromnemu neurologovi, aj taki existuju.

Vyckavat rok a len pocuvat od pedi ako je to ok by mna osobne vlaznou nenechalo.

Dietatko si ti od malinkeho babatka trieska hlavu uz rok o tvrde predmety a ty to preco riesis tu na konovi?

Ake vysetrenia mu na toto boli robene? Snad hadam nie len ze pedi pozrie pedi nevidi, pedi posle domov...

Len pre priklad ...ked si nasa narazila hlavu 1 raz a to nestastnou nahodou (u vas citam je to bezne), asap ju pozerali 2 chirurgovia, rtg a CT hlavy + neuro. Preto som taka prekvapena z toho, ako to riesil tvoj pedi.

evka_s
17. sep 2022

Eeg je určitě dobré mít, a hlavně dobrého neurologa. Nám po vyšetření řekl, že je naše dítě rozmazlené. A to už měl chování Aspergera jak z učebnice🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️