Prejavy silnej anémie u 1,5 ročného dieťaťa

kristinka83
1. dec 2015

Zienky, mala ma jeden a pol roka, casto je chora, inak je uplne normalne babo, vesela, cula, jasi sa atd.. Brali jej krv kvoli opakovanemu dusivemu kaslu a zistili hodnotu zeleza 1, 16 tusim, co je teda brutalne malo. Ake ste mali priznaky, kto ste mali taku silnu anemiu? Mala nie je ani apaticka, ani spava ani nic... Nechapem, ze ma take hodnoty. Papa pomenej, maso vacsinou vypluje, inak sa snazime mat pestru stravu.

rybka1985
1. dec 2015

Moj maly bol strasne bledy doktorka hned zbadala ze ma malo zeleza este skor ako mu zobrala krv.

sasa1983
1. dec 2015

Anemia je stav,pri ktorom nie zelezo,ale HGB (hemoglobin) je pod spodnu referencnu normu pre dany vek. Pricinou anemie byva prave aj (ale nielen) nedostatok zeleza. Takze je otazkou,kolko ma HGB pri takto nizkej hladine zeleza. Hodnota zeleza sama o sebe nic nehovori,dovysetrovat saturaciu zeleza,hodnoty zasobneho zeleza,resp.feritin a transferin. Dovysetrovat hladinu k.listovej a vitaminov sk.B. Rozhodne uzivat zelezo v pripravkoch (Maltofer kvapky),len v strave ho nedoplnis. Ak jeho hladina nestupne ani po vyraznom navyseni prijmu zeleza,dovodom bude pravdepodobne problem s jeho vstrebavanim. Rozhodne by som isla na hematologiu. Priznaky anemie maju siroke spektrum klinickych tazkosti,ale pri ich dlhodobemu vyskytu mozu mat trvale nasledky. Inak samotna anemia byva u deti relativne casta,viac ale u novorodencoch. Takto pri vacsich detoch by som hladala dovod problemu,skus doplnit cervene maso a listovu zeleninu. Samotne zelezo sa lepsie vstrebava spolu s vit.C. Este si ale zisti,kolko ma hemoglobin,lebo to je menovatel anemie,nie samotna hladina zeleza. Mas to popletene a dr.Ti to asi nevysvetlila. Moze mat kludne aj velmi malo zeleza a nemusi byt anemicka (je to ale malo pravdepodobne),alebo moze mat len velmi malo zeleza a anemicka moze byt len mierne pod normu. Nie je to jedno a to iste. Som Dr. Sasa

sasa1983
1. dec 2015

Anemia pri nedostatku Fe je sideropenicka anemia a nie je u malych deti nicim zriedkava,len to jednoducho nepodcen,lebo len masom to Fe nezvysis na pozadovanu normu.

abbey1
1. dec 2015

@kristinka83 Ja síce nie som dieťa, ale poviem ti svoje príznaky. U mňa je zázrak dostať HGB nad 100, bežne okolo 85-90. Keď mi tak klesne, mám úplne bledé ďasná, sliznice. Dr vravela, že ak je anémia dlhodobejšia, telo si zvykne a príznaky ako únava, spavosť a podobne nie sú výrazné. U mňa to tak asi je.
U detičiek býva anémia bežná. Doplníte železo a časom sa to upraví samo. Neboj.

kaja73
1. dec 2015

@sasa1983 mas pravdu..moj maly mal zelezo velmi nizko a zo zaciatku mal aj anemiu..78 hemoglobin a zelezo 2,neskor mal zelezo tak isto ale hemoglobin 138-teda anemiu uz nemal.......mal zle vsetrebavnie zeleza-v strave ho mal dost. Ako potrav.alergikovi sa mu zle vsetrebavalo.

vercicha
1. dec 2015

Sice neporadim my mame 3,0 a aj te to vraj malo kedze norma je 6. Nasadili nam maltofer ale mala ma po nom bolesti bruska tak som ho vysadila a davam len Narosan. Ziadne priznaky anemie len nechce velmi papat ma 8,7 kg a 14 mesiacov porodna vaha 3660g a obaja s muzom mame nad 180 cm. Pred nou mam este 2 chlapcov a na rok mali cez 10kg. Dr sa len nepozdavala ako ide s vahou pomalicky hore. Maso odmieta v akejkolvek forme. No som zvedava na rady a skusenosti mamiciek.

lubkacibulka
1. dec 2015

@kristinka83 súhlasím so všetkým, čo uviedla @sasa1983
Určite je potrebné sa objednať na detskú hematologickú ambulanciu. Nechcem ťa určite strašiť, ale ja som s malou (vtedy 9 mes.)., pri takomto železe bola hospitalizovaná na venozne podanie železa (do žily). Potom sa jej krvotvotvorba naštarovala, ale veľmi nám pomohol NAROSAN čučoriedkový sirup z JUSTU. Na ňho nedám dopustiť. Je drahší, ale jeho výsledky sú neuveriteľné. Moja dcéra po aplikácií železa do žily pri prepustení z nemocnice mala 85 hemoglobín, po 2 týždňoch užívania sirupu mala 105., a stále stúpalo. Následne prišla aj chuť do jedenia, tým pádom sa to ďalej len zlepšovalo. O týždeň bude mať 2 a pol roka., a Narosan jej stále sem-tam dávam., papá zaradom všetko a má teraz železo 12 a hemoglobín 116., čiže výborné hodnoty. AK chceš viac info o sirupe, prosím napíš mi IP. Určite to zvládnete, len to treba riešiť. 🙂

kristinka83
autor
1. dec 2015

@sasa1983 zatial sme sa bavili iba telefonicky o vysledku, spominala aj hemoglobin ze je nizky ale hodnotu mi nepovedala, len to naviazala na seba a info ze toho zeleza je strasne malo. Mna proste len zarazilo to, ze nema podla mna priznaky k tomu.. Moze byt aj vyssia chorobnost dosledok ? Resp. ze sa dlho lieci z viroz a pod. ?

sasa1983
1. dec 2015

@kristinka83 predpokladam,ze krv brala lebo kes je mala chora,chcela vediet hodnoty bielych krviniek a ich diferencial. Hemoglobin a jeho nizka hodnota bol len sekundarny nalez. Vyssia chorobnost moze byt jasne,ale aj tam by som hladala dovod inde. Anemia ma vela priznakov,dychavicnost,unava a slabsie pri beranie su najcastejsie a najmenej zavazne zo vsetkych. A co vam Dr.dalej povedala,ze co?

katrin21
1. dec 2015

@kristinka83 skus jej sladit veci melasou... melasa je zazrak na anemiu a celkovo je velmi vhodna, ma vela mineralnych latok, zeleza atd..
a tiez od Justu mozno Narosan cucoriekovy by mohla... daj jej papat celkovo cucoriedkove kompotiky, pecienku jej uvar s ryzou... alebo jej skus dat spenat s tym, co bezne jedava..

ja som mala pred rokom brutal anemiu, hemoglobin som mala 76, zelezo tiez velmi nizke... ono je to casto o traveni... Teraz mam vysledky OK....
nasad jej aj probiotika a nedavaj jej vela sladkeho, skor len tie cucoriedky a ine ovocie... skus masko pre nu upravit tak ,aby jej chutilo,.. a tu melasu urcite zacni pouzivať namiesto cukru, oslad jej nou cajik apod... alebo aj samu lyzicku mozno ti zje, je to az prikro sladke, ale mozno ked jej to das zapit, mozno to spapa... vyskusaj... aspon po troskach..

katrin21
1. dec 2015

inak prave dnes hovorili v Damskom magazine o nejakom syndrome, co sposobuje anemiu ... geneticky.. nieco so slezinou... nejaky Duša,a lebo Duše... neviem co syndrom..

katrin21
1. dec 2015

tekutemu zelezu do krvi by som sa branila, ma to veeeela moznych neziaducich ucinkov, mna pred tym varovala moja znama, lekarka, ked som sa s nou radila, ci si to mam pytat.. rozhodne ma odhovorila, rovnako aj transfuzia, iba ked by som uz fakt kolabovala... MNe nastiastie pomohlo zelezo mesiac brat + vsetky mozne pripravky ako ta melasa a tu som brala aj potom dlhsie.... a vsetko OK.. skus ten Narosan... najprv prirodne, az ked to nepojde, potom zelezo do zily a pod.

sasa1983
1. dec 2015

Ano,melasa je dobry napad. Ma to zvlastnu chut,ale mozno jej to hned sadne. Ale rozhodne dovysetrovat to zelezo na kompletku, lebo zabijat cas v pripade,ze je dovod zlej vstrebatelnosti zeleza..nemusi byt efektivne.

ewellina
1. dec 2015

@kristinka83 Ten opakovaný dusivý kašeľ má mať súvis s tou anémiou?

sasa1983
1. dec 2015

@katrin21 to prave spada do kompetencie hematologickej ambulancie. A plati tiez,ze dieta nie je maly dospely,to je zakladny uzus pediatrie. Co je u dospelaka,nema a nesmie byt identicky,len v mensom aplikovane na male dieta. Anemia u zdraveho dospeleho jedinca nie je to iste,ako anemia u inak zdraveho maleho dietata,toboz ak nie je celkom zdrave.

katrin21
1. dec 2015

@sasa1983 ved ja viem, tiez som tam chodila na kontrolne odbery, ale nic mi nezistili, mikrocytova anemia z nedoostatku zeleza a mam to riesit na gastre, ze to nie je porucha krvotvorby chvalabohu atd... co sa aj potvrdilo, mala som chronicku gastritidu....
Len pisem, ze zelezo do zily je grc, never, ze je to bez vedlajsich ucinkov...
Naprô moja sestra sa po jeho druhej aplikacii zacala dusit, dostala anafylakt. šok na neho a uz do zily viac nesmela.. Proste rozne veci sa mozu stat, je toho vela, ma to rizika ,rovnako ako transfuzia... cize najprv nech skusi ine veci na doplnenie zeleza...

mravvcek
1. dec 2015

@lubkacibulka chcem sa opytat na ten sirup. Da sa volbe kupit?

sasa1983
1. dec 2015

@katrin21 ak by bola anemicka na taku hodnotu,ze to treba riesit,tak nie je na co cakat. Aj tak by dali v prvom rade transfuziu. Ja som ju len poslala na hematologicku ambulanciu,na dodiagnostikovanie stavu. Podavanie Fe ako aj samotna krvna konzerva nie je bez rizik,anafylakticky sok sa da zvladnut pod kortikoidnou clonou. Ja si myslim,ze ked si da viac zalezat na zvysenom prijme zeleza v strave,zvysok sa dosaturuje vo forme napr.toho Maltoferu a bude sa to pravidelne kontrolovat,tak to bude uplne v poriadku a hodnoty budu uplne v norme. Leby ale malo moje dieta taku hodnotu Fe a napr.HGB 85g/l,ja by som urcite neskusala davat doma 2mesiace melasu a telacie maso a potom to riesila.

kristinka83
autor
1. dec 2015

@ewellina nie priamo kasel ale ci nie je tym celkovo slaba, ze sa dlho lieci som myslela

kristinka83
autor
1. dec 2015

@sasa1983 ze zajtra prideme poradit sa ake zelezo jej doplnit. Krv jej brala, ze nas chcela poslat na plucne.. Ma hlavne v noci dusivy kasel. Minuly mesiac brala dvojo antibiotik. Dva tyzdne bola v pohode a zas ho ma spat. Predtym mala vo vytere z hrdla hemofila, teraz ma vyter z hrdla cisty..

mravvcek
1. dec 2015

Tak moj maly mal hgb 73. Na henatologickej ambulancii nam predpisali maltofer a odporucili vitamin C. Hrozila nam transfuzia krvi. Bral to dva tyzdne,mal bolesti. A potom som zacala upravovat jedalnicek. On je strasny jedak,nasilu ho nahanat a to mal 9mesiacov. Vsetko som robila na pore,vela brokolice,spenatu,cervenu sosovicu,telacinu,cucoriedkove stavy a dzusy a kopec inych potravin. A krasne sa nam to upravilo.

kristinka83
autor
1. dec 2015

@katrin21 skusime asi ten sirup od justu, probitika uziva uz mesiac asi.. S jedlom, konkretne maso vypluva a co viem, v spenate zas nie je az tak vela zeleza ako sa uvadzalo.. Nas hlavny problem je dusenie sa kaslom, takze z toho odberu som cakala kdeco ale ze toto vyjde som bola prekvapena..

sasa1983
1. dec 2015

@kristinka83 tak uvidis zajtra ako. A serologiu z krvi robili? Ale to je teraz jedno. Skus mysliet pozitivne,doriesi sa ta krv a potom,ked za to zlepsi,vsetko sa zlepsi,alebo vas posle na plucne a urobia snimok hrudnika. Davaj daco na imunitu,mozno to pomoze,moznk nie,ale neuskodis. Nie je niekto v rodine daky dobrak nebodaj s TBC? To Ta fakt nechcen strasit,len sa pytam na tu serologiu,aj na plucnom by sa pytali. Najpravdepodobnejsia pneumonia,kludne chlamydie..alebo aj nic a len alergia,intolerancia stravy sa tiez prejavuje pneumoinfektami.

katrin21
1. dec 2015

@kristinka83 zalezi kolko toho spenatu spapa, ale pravda je, ze zivocisne FE je lepsie vstrebatelne ako rastlinne ... ciize lepsie z masa ako zo zeleniny..
a tiez si davaj pozor, ze ked chces, aby sa vstrrebalo FE, treba vacsi casovy odstup od mliecnych veci a aj s tym spenatom je to tak, ze ak ho zahustis smotanou, vsetko zelezo si zabila... musi byt samotny...
Naopak vstrebavanie podporuje vitamin C. takze aj na toto pozor, nech nekombinujes veci s mliekom.

katrin21
1. dec 2015

@sasa1983 samozrejme, ze po pricine treba patrat, to je jasne... ale transfuziu by som nedavala , urcite nie... ani pri hodnote 85... ak by spapala melasu a narosan, tak tam mozu ist hodnoty uz behom tyzdna krasne hore.... ked sa podava 3x denne,,,, fakt..
lebo napr. aj to uzivanie zeleza je take, no ved urcite vies... ze nie prijemne.. ja som brala Sofbifer a aj tak som sa z neho citila zle, hoci ten je asi najlepsie tolerovany... bol mi velmi tazky na zaludok, bolelo za z neho na hrudi, kadeoc... niekedy ma prehanalo z neho... okrem toho z niektorych inych zase zapeka...
ja som by som jej dala spravit testy, nasadila tieto prirodne veci a dala skontolovať o 2t znova krv... ci to ide hore... ak by to kleslo, tak Ok, nasadit zelezo.. keby to bolo moje dieta, tak by som konala takto..kludne s poznamkou v karte, ze je to na ziadost matky... 2t nikoho nezabiju 🙂

pedroma
1. dec 2015

@kristinka83 vyradte na dva/tri mesiace mlieko a všetky mliečne výrobky. Poznáte tzv.smoothie? Pripravte jej tie "zelené", ochutte ich jablkom,bananom,jav.sirupom a pod. Aj v hustejsej konzistencii, ako presnidavka. Vynechala by som načas aj hovadzinu, ak máte predispoziciu na BKM...naopak zvysila by som prídel cerv.sosovice,kokosu,cvikly, a bielenu múku nahradila inou alternativou. Narosan aj melasa je fajn, len melasa má dosť svojskú chuť, doslovne ju treba kamuflovat.

katrin21
1. dec 2015

@pedroma ano, veru aj smootie som pila, ale az neskor..
jablko, banan, salka bejby spenatu a este nejaka listova zelenina + citroova stava a lanovy olej... 🙂
zasadne nalacno doobeda.... mnamka to bola. a suhlasim, musi to byt ZELENE smootie, ovocie je len na zlepsenie chuti.

a je pravda, ze casto je za anemiou aj celiakia, alebo alergia na mlieko.

kristinka83
autor
1. dec 2015

@pedroma mlieko nepije vobec, do 17 mesiacov som kojila a odvtedy ine typy mlieka odmieta, takze ma maslo na chlebiku, jogurt alebo nieco tvarohove a to je cele co ma mliecne...

sasa1983
1. dec 2015

@katrin21 Tvoj nazor,samozrejme,hadat sa nebudem. Lenze nie kazda matka je aj vedma,ktora vie,ze ked je dneska nieco xy,tak ci to o2-3dni nebude nahodou ovela menej,lebo ak za tym je dovod(hociaky),tak dynamika poklesu HGB byva taka,ze rano 85,vecer 75g/l. To potom uz tazko zapisovat do karty

kristinka83
autor
1. dec 2015

@sasa1983 no z krvi mi len toto povedala ze vybocovalo, crp len mierne zvysene. Chlamydie alebo nieco ine by bolo uz teraz z krvi jasne, ci nie ? Resp. nebolo by nieco uz aj vo vytere z hrdla ?