Porucha dýchania v spánku

bossko
7. aug 2018

môj syn je už po dvoch operáciách nosných mandlí. teraz po roku a pol od poslednej začal zase ťažko dýchať v noci. až sa budí a zastavuje sa mu dych. cez deň dýcha pekne, žiadny sopel ani nič.
neriešili ste niekto niečo podobné? budú to zase tie mandle?
Tu je ukážka ako spí:

https://www.youtube.com/watch?v=x6_X1G5DSt4


pekný deň

lalota
7. aug 2018

@bossko obávam sa, že áno. Nosové polypy radi dorastaju opätovne. Imynoalergologicje máte?Vylúčiť príčinu zväčšovania nosových mandlí. Ale určite čím skôr na ORL.

poloprudska
7. aug 2018

My sme mali to iste malej vybrali ked mala rok a pol a do roka jej narastli este vecsie . Takto isto sme aj my dychali . Som myslela ze sa v noci zadusi .

katkalubkova
7. aug 2018

@bossko a ako ste davali vyberat nosnu mandlu? Bol pod narkozou, alebo len na pockanie?

janka.l
7. aug 2018

Nuž podľa mňa tie operácie nosných mandlí začínajú asi flakat. Vždy mi tvrdili, že keď to robia v narkoze, môžu sa tomu povenovať a laserom odstrániť všetko tkanivo. A tiež nám ich vyberali 2x. Najprv nosné a potom opäť nosné a dala som aj krčné. Pre takéto dýchanie som dala syna vyšetriť v spánkom centre a vyšiel mu stredne ťažký stupeň spánkového apnoe. Po vybratí už máme pokoj. Malý mal v marci 5 rokov.

yvana74
7. aug 2018

@bossko
U nas bolo podobne, myslim ze horsie ako na videu.
Problem ale u nas nebola nosna mandla ale krcne mandle. Tie dcerke laserom zmensili (neodstranili uplne), tkanivo jej tam ponechali. Plni imunitnu funkciu.

yvana74
8. aug 2018

@bossko prikladam lekarsky clanok, mozno pomoze.
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2010/...

Krcne mandle vy mate v poriadku? U nas to vyzeralo tak, ze cez den dcerka uplne v pohode dychala, akonahle zaspala, tak po uvolneni svalov sa krcne mandle priblizili k sebe natolko, ze nemala ziadnu cestu na normalne dychanie. Nosnu mandlu ona mala v poriadku.

Este by som skusila zistit, ci si vie vas syn dodychat ustami, ked nosom mu nejde. Neviem z videa usudit ci dycha ustami, sa mi zdalo v jednej faze ze ano, ale mozno to nebolo ustami.
Myslim si ze ked ma problem dychat aj ked dycha ustami, prekazka by mohla byt aj v krku, nielen v nose.
Urcite by som to riesila urgentne. Cakacie doby na zakroky (aspon v BA) su strasne dlhe. A taketo dychanie rozhodne nie je zdrave, dlhodobo vedie k deformacii hrudneho kosa, porucham kardiovaskularneho systemu, unave, nepozornosti v skole, atd.
Mozno by som sa zaujimala o konziliarne vysetrenie a navstivila ineho ORL lekara, ked by to takto recidivovalo. Kde vam to prosim Vas robili?

bossko
autor
8. aug 2018

robili to v Piešťanoch, Dr. Mrázik v plnej narkóze. cez deň dýcha v pohode, aj tesne keď ide spať dýcha noštekom bez problémov. nepomáhajú žiadne nosné kvapky ani iné vychytávky. možno trochu pomôže keď má vyššie pod hlavou. jeho doktor je aktuálne na dovoleneke a neviem o nikom čo by mu to vediel pozrieť kamerou. som z toho silno na nervy ...

kubkovamama
8. aug 2018

@bossko ahoj,u nás bolo to isté,mandla išla von v 3r,rok po operácii zas chrapal otrasne,no je aj alergik,ale!nás super ORL doktor mi vysvetľoval,že celoročne chrápanie nie je z alergie,to miesto po mandli buď slizí celé roky,hlien zateká atď,je to bludný kruh alebo tkanivo dorasta.Teraz ma 10r a ide na laserovu operáciu,keďže tá časť kde bola mandla je dorastenym tkanivom zdeformovaná,hlieny ma stále a ráno kým sa rozrozprava huhne akoby mal hlavu pod vodou.Poradil nám až teraz to zoperovat,inak vraj do tých 10-12r je to zbytocne,dorastie to zas

yvana74
8. aug 2018

@bossko a nemozete si od vseobecnej vypytat vymenny listok a ist s nim na detsku ORL kliniku na Kramare v BA? nemate to az tak daleko. vzala by som aj nahrate video, a predchadzajuce dokumetacie zo zakrokov.

bossko
autor
8. aug 2018

lístok mám, len neviem komu mám ísť, keďže operatér je na dovolenke. inak niekedy aj keď spí dýcha pekne, ale keď zaspí tuho, tak vtedy skoro vôbec nedýcha. ako keby sa mu tam niečo uvoľnilo a úplne mu uzavrelo dýchacie cesty. keď ho trochu zobudím, tak dýcha pár minút ticho a čisto...

katkalubkova
8. aug 2018

@bossko a nie je Vas syn alergik?, nasmu synovi vyberali tiez 2 krat nosnu mandlu. Prvy krat bola velka, ale druhy krat vybrali uz len minimalny zvysok a po druhej oparacii mi povedala lekarka, ze terajsie problemy, ktore syn ma nie su z ORL hladiska, ale z alergie. Na alergologiu chodime, ale len 2 krat do roka.
Oba razy bol syn pod narkozou. Toto problemove dychanie nosom vie velmi ovplyvnit aj rec, my sme aj dlho navstevovali logopediu

bossko
autor
9. aug 2018

bol som s ním na alergológii v Novom Meste nad Váhom. Všetko vyšlo negatívne

kacena4
9. aug 2018

ahojko chudacik chrobak maly ako tazko dycha vobec to nemusi byt sposobene len velkou mandou, ale kludne aj krivou prepazkou v nose, alebo polypmi. urcite si to dajte skontrolovat popor. zoperovat. ta kriva prepazka sa vola septoplastika a ze ju ma krivu zistis aj tak ze ak mu dvihnes koncek nosa zacne sa mu dychat lepsie (alebo aj ked su polypy velke) skus mu to ked spinka vlozit mu do spicky nosteka palec a ukazovat a podvihnut nostek mala by sa mu "otvorit" ta prepazka ktkora je upchata a mal by zacat dychat omnoho lepsie mne to aspon vzdy zabralo pred operaciou ak je to tento problem a potom smer ORL a nemusis sa bat ze sa udusi, instinkt ho donuti otvorit usta a nadychut sa, takze klude ked sa vrati dr. z dovolenky spravit kamerkou vysetrenie nosteka a ak tam nieco je dat to von drzim palceky

bossko
autor
13. aug 2018

keď mu stlačím nos, tak žiadna zmena. dostal nejaké kvapky a tabletky, ale asi nezaberajú. takisto nieje rozdiel či spí na vysoko, alebo len tak obyčajne. dnes som ho dal spať do klimatizovanej miestnosti, tak uvidím ...

yvana74
13. aug 2018

@bossko
U nas bolo tiez jedno v akej polohe dcerka spala. V nemocnici nam v prvu noc(kym sme sli na zakrok) poradila lekarka dat vankus pod krk, najlepsie taky valcek, a hlavu zaklonit dozadu. Pomohlo.

janka.l
13. aug 2018

@bossko objednaj sa do spánkového centra na vyšetrenie. Tam určia príčinu poruchy dýchania. Pri bežnom ORL len strácate čas. Malý bude cez deň nevyspatý, časom hyperaktívny z únavy. Nám to pomohlo.

bossko
autor
15. aug 2018

detské spánkové centrum som pozeral, že majú volný termín január 2019. to mi príde trochu dosť. spanie v chladnej miestnosti nepomohlo...

senta_sofia
15. aug 2018

@bossko Mrazik je z Medicentra? Pozeram,ze si z Piestan, konzultovali ste aj s niekym inym? Posluchovo co sa tyka dychania je v poriadku? On ma take zvlastne pauzy v dychani, nemam pocit, ze by dychal tazko alebo ustami. Laryngitidy nemava? Ja by som ho dala pozriet aj kardiologovi. Pediater co na to? Ci valaju to na mandle?

janka.l
15. aug 2018

@bossko Takéto dýchanie je spôsobené mechanickou prekážkou a pokiaľ sa neodstráni, tak to bude stále rovnaké. To spanie v chladnej miestnosti???? V spánkovom centra sa spí v normálnej posteli, pri normálnej teplote, len je dieťa popripájané na rôzne prístroje. My sme z BB a boli sme na vyšetrení v Martine. A povybavovala som si to sama, lebo moja ORL lekárka vravela, že malý bude alergik a neviem čo ešte, a keďže nemal ešte 3 roky tak mu nerobili testy na alergiu. A s tým to nakoniec nemalo nič spoločné. A tie čakacie lehoty - skúsiť obvolať a povedať aký je problém. Prvá návšteva je len informačná, až potom sa objednáva na spanie. Toto je moja osobná skúsenosť. Malý je momentálne v poriadku a môže sa pri ňom vyspať aj iná osoba, čo pred tým nebolo možné, nakoľko chrápal ako "starý chlap". Držím palce, aby ste boli čo najskôr fit.

bossko
autor
16. aug 2018

On dýcha úplne ťažko až vôbec. Keď sa v spánku prepne na dýchanie ústami, tak dýcha pekne. Áno, Mrázik je z Medicentra. Boli sme aj u iného ORL a vyšetroval ho iba prstom cez ústa. Vraj je to ok. Spravili mu výtery a našli mu niečo v hrdle, čo ale má vraj väčšina ľudí. Dostal antibiotiká, z ktorých sa rovno povracal, takže som mu ich aj prestal dávať. Malému začali tieto problémy s horúčavami, tak som skúsil ho nechať spať v klimatizovanej miestnosti. Bez zmeny. Alergológiu máme za sebou, všetko negatívne. V tom spánkovom centre mu na čo prišli? Ako ste to vyriešili?

janka.l
16. aug 2018

@bossko takže môj syn bol cez deň úplne normálny chlapec. Aj keď išiel spať, tak bolo všetko ok. Lenže ako náhle zaspal a uvoľnili sa mu svaly, tak pri nádychu bolo vidno, že sa snaží nadýchnuť, ale nedalo sa mu. Takže vôbec nedychal. Po pár sekundách sa strhol, precitol tak zase dýchal normálne, až kým zase nezaspal. A to sa opakovali celú noc. Najhoršie však bolo, keď spal na chrbáte. Vtedy strašne chrapal. A to bol úplne zdravý, bez soplikov. Takže som ho objednala do toho spánkového centra, nakoľko spankove apnoe vedie u detí k nepozornosť, trvalej únave ktorá sa však u nich prejavuje ako hyperaktivita. V spánkom centre určia príčinu vynechávania dýchania. Tá môže byť priamo spôsobená činnosťou mozgu, alebo mechanickou prekážkou. U nás to bola našťastie ťa prekážka, čiže mu vyšlo, že má stredne ťažký stupeň spánkového apnoe, ale našťastie nemal veľký pokles kyslíka vtedy keď nedychal. Priebezne výsledky sme dostali hneď na druhý deň. Na konečné sme čakali asi mesiac. Hneď z tých prvotných nám bolo doporučené vybratie resp. zmenšenie krčných mandlí, nakoľko nosné už mal vybraté. Konzultovala som to vybratie celych mandlí na ORL v BB. Tam mi však doporucili len zmenšenie kvôli imunite. Pri zmenšení je však riziko, že sa môže vytvoriť jazva, a tá by mohla opäť prekážať. Tak sme sa rozhodli, že dáme vybrať celé v Martine, lebo so spankovym centrom tam spolupracuje jedna ORL lekárka a tá ho nakoniec operovala. A keďže v BB trošku odflakli prácu, tak mu nakoniec vyberali aj nosné aj krčné mandle. Týždeň po operácii bol dosť náročný, ale som veľmi rada, že sme sa tak rozhodli. V septembri bude rok čo mu ich vyberali a za ten čas, bol len raz chorý. Teraz v lete,ale len preto, že vypil ľadový nápoj. Po polroku po operácii sme absolvovali kontrolný spánok a tam už bolo všetko v poriadku. Takže my máme takéto skúsenosti. Držte sa.

bossko
autor
16. aug 2018

Presne takto spí aj môj. Cez deň je úplne ok, keď zaspí, tak až keď je v hlbokom spánku, tak nedýcha a budí sa. To ste si pekne vytrpeli. My máme za sebou už dve operácie nosných mandlí. Tretiu si ani neviem predstaviť...

janka.l
16. aug 2018

@bossko a to nosná nie je nič. Veď po nej sa ide v ten deň domov. Lenže tu sme boli 4 dni v nemocnici, a to nás nechceli pustiť domov, lebo malý nechcel jesť, čo ho to bolelo. Ale tým, že bol malý, tak si veľa pamätať nebude. Ja som to začala riešiť kvôli tomu, lebo sa mi zdalo, že malý začína byť hyperaktívny, neposedný a predtým to bolo "zlaté dieťa"; a aj preto, že budúci rok ide do školy. Tak aby sme nemali problémy. Takže zatiaľ (poklepem) to vyzerá fajn. Sem tam v noci zachrápe, a aj sa trocha dlhšie nadychuje, ale to je v norme. Tak skús si to obvolať, ja viem, že tých centier na Slovensku nie je veľa a čoraz viac detí ich navštevuje, tak majú plno, preto je tá čakacia lehota taká dlhá. My sme to vystihli ešte na začiatku.

yvana74
16. aug 2018

@janka.l
@bossko
Zdravim vas. Mali sme podobny problem, a myslim ze sme mali vaznejsiu situaciu. Uz som tu pisala. Dcera mala hypertroficke krcne mandle, takisto mechanicka prekazka pri dychani. Spankove apnoe s vtahovanim jugula(medzirebria). Stupen hypertrofie 3/4 zo 4. Dychala takto kriticky 2 tyzdne(hypertroficke mandle mala dlhsie) kym sme vyriesili predoperacne vysetrenia, neviem si predstavit ze cakame dlhsie. Noci boli priserne, nespala dcera, pretoze nevedela dychat ani nosom ani ustami kedze prekazka bola pred hrtanom, nespala som ja... Ale prezili sme. Mandle su zmensene.
Co ale vlastne chcem povedat je to, ze pokial ide o mechanicku prekazku, nemyslim si ze ORL lekar ju neuvidi, resp. neuvidi spravne. Myslim si ze by mal byt dost kvalifikovany na to aby to rozpoznal, zistil pricinu, rovnako vie odmerat okyslicenie organizmu v spanku. Toto vsetko na detskej ORL klinike na kramaroch robia. Podla mojho nazoru nie je vobec nutne navstevovat spankove centrum.

yvana74
16. aug 2018

@janka.l
@bossko
Zelam skore vyriesenie problemu, uzdravenie a nech sa to uz nevracia. To zelam aj nam 🙂

bossko
autor
17. aug 2018

Ja tiež kvôli tomu zle spím, stále podvedome sledujem či dýcha. Ale keď sa konečne prepne na dýchanie ústami, tak spí dobre. Teraz už sledujem, že sa mu aj mení hlas na taký huhňavý, takže je to na 90% zväčšený polyp alebo nosná mandľa. Čakám na to vyšetrenie s kamerou. Rád by som to všetko stihol do jeho cesty k moru, kde by sa mohol po prípadnej operácií pekne preliečiť...

yvana74
29. aug 2018

@bossko
Zdravim Vas. Podarilo sa vam zistit pricinu?

bossko
autor
29. aug 2018

Bol na kamere, kde mu za veľkého plaču zistil veľký opuch nosovej sliznice. Príčina neznáma. Kvapky a lieky proti alergii nezaberajú. Aktuálne je malý pri mori, tak uvidíme aký sa vráti odtiaľ a spravili sa výtery z nosa.

yvana74
29. aug 2018

@bossko
Aha. No tak mandla je teda v poriadku. Verim ze more bude mat pozitivne vplyvy na synov nostek.

Inak moj syn mal tiez tento rok na jar opuch nosovej sliznice, taky zvlastny na striedacku na lavej a pravej strane (nemal ale take tazke dychanie ako vas syn, len raz jednu, raz druhu dierku mal akoby upchatu). Inak nemal nic, ani sople, kasle, aj mandle v poriadku. Bezne kvapky do nosa tiez nezaberali. Lekar mu to tak nejak vytrel nejakymi kortikoidnymi kvapkami na tampone a ani na to nezareagovala ta sliznica, nestiahla sa. Poslal nas na rontgen(bol negativny). Z vyterov mu vysiel premnozeny streptokokus pyogenes v nose (vraj beznejsie byva v krku). Tiez mu pomohol pobyt pri mori. Nas krciar dost odporuca taky ten nosovo ustny inhalator a inhalovat vincentku, hned pri akychkolvek prvych prejavoch infekcie.

Drzim palce.