Oneskorený psychomotorický vývin

4. máj 2024

Moje 3 ročné dieťa ma oneskorený psychomotorický vývin. Momentálne ma veľmi trápi, že si nevie lyžičkou nabrať jedlo (jogurt, kaše a pod.). Naozaj už dlho, predlho ukazujem môjmu dieťatku ako sa naberá, asi od kedy vie sedieť. Chytim mu rúčku, a názorne ukážem. Pustím mu ručku a len lyžičkou do jedla picha ako vidličkou (vidličkou napichnúť jedlo vie), vždy sa niečo tým pichaním nalepí na lyžičku tak je spokojný. A z lyžičky neda dole jedlo perou ale zubami. Ako naučit moje dieťa naberat jedlo lyžičkou, a použivat pri jedení peru? Aj do piesku len pichá naberačkou, a naberá piesok do formičly rukou.

simona20201309
4. máj 2024

Zameraj hry na rozvoj jemnej motoriky, zameraj sa na senzomotoricke hry - rozvoj zmyslov.
Vyhľadaj v okolí nejaké montessori kluby, aj artetwrapia hlinou by mohla byt super len neviem od akého veku je to možné.
Nákup kineticky piesok, plastelinu, gelove gulicky, sliz, von piesok, hmatove pexeso,... Navliekacky, lego, kocky, rôzne pinzetove hry, hry s vodou - prelievanie, naberanie.....
Motivuj ho hrou. Ak si usúdila že ma oneskorený vývin, zrejme ste boli u psychológa. Nedal vám žiadne odporúčania, terapie, cvičenia?

simona20201309
4. máj 2024

A hráš sa s ním? Vidí ako má ten piesok naberať a sypať?

autor
4. máj 2024

@simona20201309 Boze toto je otazka... To vazne sa toto mozes spytat matky, ci sa hra so svojim dietatom? Asi je logicke, ze som to dietatu ukazala milion krat. Moje dieta ma oneskoreny psychomotoricky vyvin, nie je ako bezne dieta. Ked chces dat niekomu radu tak si precitaj vsetko v texte.

drobec02
5. máj 2024

Ja mám zo synom rovnaký problém,nevie udržať lyžičku a na ihrisku tiež lopatka nula bodov ešte aj nepoužíva všetky prsty na rukách ale strieda

zuzanockamt
5. máj 2024

Autorka
Držím palce. Tieto otázky si netreba všímať. Nemá skúsenosť, chce radiť a pýta sa blbosti. Mne tak radili a pýtali sa, či sa s dieťaťom rozprávam a že sa treba rozprávať (keď sme mali problém, že nerozpráva) - no nie, píšeme si listy 🤦 Fakt tento MK stojí za to.

drobec02
5. máj 2024

@zuzanockamt viete mi povedať kto vám povedal že vaše dieťa zaostáva vo vývine?ktorý odborník to vie určiť presne ,ďakujem

zuzanockamt
5. máj 2024

@drobec02 To asi nepatrilo mne. Ale toto posúdi prvotne pediater, potom neurológ.

vlucifuk
5. máj 2024

Ahoj, autorka, aj my sme mali s jedným synom ten istý problém. Prelomilo sa to okolo štyroch rokov. Mám pocit, že som si to začala všímať na pieskovisku, že už to do tej tatrovky začal naberať, ako sa má. Takéto detičky potrebujú viac času na všetko. Aj my sme so synom veľa pracovali, chodili sme k špec. pedagogičke, ktorá nás usmerňovala, ako s ním robiť doma, ale ja mám teraz s odstupom času pocit, že najväčší progres vo všetkom u neho nastal, keď sám dozrel, keď sa mu to v mozgu pospájalo tak, že pochopil, čo po ňom chceme. Preto sa to volá oneskorený vývin. On to príde, ale neskôr. Samozrejme, to neustále opakovanie a "cvičenie" má svoje opodstatnenie. Ale dodnes syn drží lyžicu ako bager, ani úchop pera nemá najlepší, ale to som už rezignovala. A to sme sa teda nacvičili! A keď mu niekto na to dnes niečo povie, tak sa naňho zahľadí s výrazom "nestarajte sa". Robte tak, ako robíte, isto to robíte dobre. Ak nemáte istotu, určite si nechajte poradiť odborníkom ( asi ste to už aj urobili ) a hlavne mu dajte čas. Držím palce.

drobec02
5. máj 2024

Viete mi povedať ktorý odborník vám posúdil syna že zaostáva vo vývoji a o koľko mesiacov

vlucifuk
5. máj 2024

@drobec02 Nám to povedala a napísala do správy psychologička.

drobec02
5. máj 2024

@vlucifuk podľa čoho to vedela a vedela aj o koľko mesiacov?

vlucifuk
5. máj 2024

@drobec02 Robila so synom testy, pozorovania, proste diagnostiku. Boli sme u nej na niekoľkých sedeniach. Ale boli sme aj u neurológa a špeciálnej pedagogičky, ktorá synovi tiež robila diagnostiku. Potom zo všetkých týchto vyšetrení psychologička urobila záver. Už si to presne nepamätám, ale syn mal asi 18/ 20 mesiacov a v správe bol oneskorený vývin 12 mesiacov.

simona20201309
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanockamt
5. máj 2024

@simona20201309 Máš skúsenosť s touto dg, keď takto odpusuješ a urážaš?

simona20201309
5. máj 2024

@zuzanockamt že ja nemám skúsenosť 😄
Dobre Zuza, chod si dat radšej prechádzku a vsimaj si koľko rodičov sedí v piesku s deťmi a hra sa s nimi. Potom napíš koľko si ich naratala.
Drvivá väčšina rodičov sa so svojimi deťmi nevie hrat.

drobec02
5. máj 2024

@vlucifuk čiže v tom vaše mal syn 20 mesiacov a ona vyhodnotila že mešká 12 mesiacov čiže bol na úrovni pol ročného dieťaťa?správne to chápem?

zuzanockamt
5. máj 2024

@simona20201309 Tak asi nemáš skúsenosť s takýmto dieťaťom. Teraz nemyslím to, že obzerám na pieskovisku iné deti s rodičmi a podľa toho si tvorím svoju štatistiku a pofidérny výskum.

simona20201309
5. máj 2024

@zuzanockamt a ak boli u psychologicky tak odborné rady mala dostat tam. Ci myslíš ze tu sedi nejaká detska psychologicka ktorá už nemá čo robit len radiť momo pracovnej doby mamičkám na koňovi?
Napísala som rady ako rozvíjať jemnú motoriku, preto cvičiť naberanie jedla lyžicou keď je jemná motorika rok pozadu nemá zmysel. Napisala som možnosti ako malému pomôcť, aktivity na rozvoj zmyslov pretože sú úzko prepojené s receptormi v mozgu a také hry na hmat úzko súvisia s rozvojom jemnej motoriky.
Takže zareagovať len na poslednú otázku či sa AKTIVNE hra s dieťaťom je fakt úbohé.

autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanockamt
5. máj 2024

@simona20201309 Ďakujem za rozsiahlu odpoveď, no na otázku si aj tak neodpovedala, len teoretické "žvásty" stále. Ak by si mala doma "iné" dieťa, pochopila by si veľmi dobre, prečo sa jej tá otázka dotkla. Ja ju veľmi dobre chápem.

simona20201309
5. máj 2024

😅 a už si sa znížila
Škoda slov
Tak si to uži.

vlucifuk
5. máj 2024

@drobec02 Nie, že bol na úrovni ročného dieťaťa.

drobec02
5. máj 2024

@vlucifuk a ako ste na tom dnes dobehol to čo sa týka vývinu a reči

vlucifuk
5. máj 2024

@drobec02 Áno, dobehol. Už v piatich - šiestich rokoch bol na tom oveľa lepšie. Dnes je to veľmi šikovný žiak.

drobec02
5. máj 2024

@vlucifuk okrem oneskorenej psychomotoriky ste mali aj inú diagnózu?

vlucifuk
5. máj 2024

@drobec02 Nie, inú nie.