Narušená komunikačná schopnosť

minikonik
24. sep 2021

Chcela by som poprosit maminy, ktore maju deti s NKS aby poradili, aké terapie navstevuju so svojimi detmi, co im podla vas najviac pomaha? Samozrejme logoped je zaklad, tam uz zaciname 1.10 ale chcela by som mu co najviac pomoct... Logopedicka odporucila ABA terapiu, dr. Janosikova (psychologicka), ktora mu vylucila autizmus, naopak tvrdi, ze podla nej ABA terapiu nepotrebuje, tak neviem...Sme z BA, tak ak by niekto mal konkretny tip, co absolvovat s takymto dietatom, budem vdacna 😘. Syncek ma 2,5 roka.

kukulienka83
24. sep 2021

@minikonik ahoj, my doma syna s nks, tiež Jánošíkova vylúčila autizmus keď mal 3 roky. Teraz má 4,8.r. My chodíme k špeciálnej pedagogicke ktorá robí aba metódu, ale aj iné aktivity. Môj má aj adhd, takže tým je to všetko sťažené, takže chodí aj do snoezelen, aj na canisterapiu a pod.

sara07
24. sep 2021

tak aba je platená , pozri si cenník
skôr by som šla cestou nejaké centrum alebo terapia špec, pedagogička kde ti daju návod a systém ako pracovat s dietatom
aba terapia je vlastne systém z rôznych oblastí a ak nemá pas fakt nemá vyznam
možno by som skusila ešte montessori škôlka alebo kružok alebo násjt niekoho kto s týmto pracuje

kacena4
24. sep 2021

ahojko odporucam dialog alebo specialnu pedagogicku v cspp napr. v PK je uzasna

henka123123
24. sep 2021

Mam syna ma nks( tiez sme boli u janosikovej) chodime do autistickeho centra macik na terapie(topka je ta terapeutka vsetko sa s nim uci) a teraz sme nastupili do asobi 🙂 a plus doma robime

minikonik
autor
24. sep 2021

@henka123123 do asobi budeme chodit aj my k logopedicke, ale zrejme to skombinujem aj so specialnou pedagogickou

minikonik
autor
24. sep 2021

@kacena4 do dialogu som syna tiez zaregistrovala, len maju zhruba 4 mesacny poradovnik 😞, tak sme medzitym oslovili Asobi, tak dufam, ze su rovnako dobri. 1.10 tam zaciname u logopedicky a zrejme to skombinujeme aj si specialnou pedagogickou.

henka123123
24. sep 2021

@minikonik odporuxam tuto v maciku naozaj je videt ze sa venuje tym detom.uxi ich..ja lutujem ze skor som ju neobjavila 👌

palicka
24. sep 2021

@minikonik podľa toho, čo synčekovi je. NKS je veľmi všeobecne pomenovanie. Ak má len dysláliu, stačí logoped a cvičiť doma. Ak má narušený vývin reči, afaziu, mutizmus… treba riešiť určite komplexne, nielen reč, ale aj motoriku… všetko so všetkým suvisi

minikonik
autor
24. sep 2021

@palicka ktovie, u logopeda sme boli este len na diagnostike, ale z jedneho sedenia este nevie, na akej urovni ma porozumenie...ale osobne si myslim, ze rozumie slusne, len nerozprava, resp zopar slovicok a vlastna hatlanina..uvidime

kacena4
24. sep 2021

@minikonik ak ma este len 2,5r mate casu a casu kym pojde do skoly nieco z toho "vytazit" neboj dobehnete to drzim palceky

palicka
24. sep 2021

@minikonik tiež myslím, že pokial má porozumenie, zvuky vydáva, resp, napodobňuje slova ( bezrecovost sa vylučuje) aj keď skomolené, nezaostáva vo vývine (hrubá jemná motorika), zbytočne sa plasite. Treba s ním len rozprávať, citat. Nepúšťať televízor, telefon ( sprostredkovane zvuk) a po príchode k deťom, kde bude nútený sa dorozumiet (vo vašej prítomnosti tuto potrebu nemá, pochopíte sa), rozbehne sa. Hlavne sa nestresujte!

minikonik
autor
24. sep 2021

@palicka praveze nenapodobnuje, vie dokopy 5 slov a par zvierat napodobnit a ani tych 5 slov nepouziva funkcne, len ich kde tu spomenie vo svojej hatlanine....dr. Janosikova prave vobec nenavrhuje skolku, kym nebude mat aspon ake-take komunikacne kompetencie. Neprezivam to nejak tragicky, len by som mu chcela co najviac pomoct a ulahcit mu nastup do skolky a skoly, preto sa pytam, ci je nieco, co v takychto pripadoch vie okrem logopeda posunut dieta dopredu. A v hrubej a jemnej motorike tiez trosku zaostava, co sa vraj stava pri detoch s NKS, podla dr. Janosikovej.

sara07
24. sep 2021

@palicka tak toto je vyslovene individuálne pretože sa môže stat že dieta bude frustrovane plačlivé nervné lebo bude chciet niečo povedat alebo nebude vediet a ak nebude mat podporu učiteliek - žial aj také su čo proste nevedia nechcu pomôct dietatu - tak u dietata to bude mat opačny efekt ako rozrozpravania
dieta má vždy potrebu povedat mame čo by chcelo, podelit sa že vidí pavuka atd to nie je o tom že pri rodičovi nemá potrebu rozpravat

sara07
24. sep 2021

@minikonik môže zbierat pasivnu zásobu a rozkeca sa neskôr proste
tichysvet.cz si skus pozriet prečitat

noemi125
26. jún 2022

@minikonik moze sa spytat ako ste na tom vsetkom dnes a ze vo veku 2,5 r ake mal malinky priznaky na nks? Dakujem

minikonik
autor
26. jún 2022

@noemi125 od oktobra, ako chodime k logopedicke a specialnej pedagogicke urobil obrovsky posun. Ovlada stovky slovicok, sklada aj dvoj- trojslovne vety, aj ked este to nejde uplne spontanne a rozpravanie je znacne skomolene, ale nateraz som rada, ze sa rec nastartovala. Podarilo sa nam uspesne odplienkovat, co predtym na nocnik nechcel ani za boha. Zlepsil sa aj v hrubej motorike. Chodime raz do tyzdna k logo aj k specialnej. Specialna pedagogicka sa viac orientuje na hrubu a jemnu motoriku, na grafomotoriku, a cokolvek, co mu robi problemy. Samozrejme sa mu sama denne venujem doma. V septembri ho chcem skusit dat do klasickej sukromnej skolky na pol dna, tak uvidime, ako to zvladne.
A co sa tyka toho, ake mal priznaky v 2,5 roku. Skratka nerozpraval, ani sa nesnazil, nenapodobnoval, slaby ocny kontakt, na oslovenie malo reagoval. Velmi jednoducha hra. Porozumenie horsie ako u rovesnikov. Neukazoval ani prstom, alebo len vynimocne, ak nieco velmi chcel. Podobne priznaky, ako pri autizme, preto sme vlastne aj absolvovali cely kolotoc vysetreni. Autizmus mu nakoniec vylucili a je z toho NKS. Nasa logopedicka tvrdi, ze porozumenie nema nejak dramaticky "poskodene" a celkom pekne dobieha rovesnikov, tak dufam, ze tento pozitivny trend vo vyvine bude pokracovat. Buduci rok ho zvazujeme dat do logopedickej skolky ASOBI.

kristinaon
8. sep 2022

@minikonik zdravím teraz si čítam váš príspevok v diskusii ohľadom Nks ,mam podobný problém s dcérkou,čoskoro bude mať tri roky a nerozprava alebo teda fakt asi len 5 slov, chcem sa spýtať kde navštevujete tu špeciáln upedagogičju a logo ?ďakujem krásne za odpoveď

minikonik
autor
8. sep 2022

@kristinaon zdravim. K logopedicke chodime do Asobi k Monike Schieberovej a k specialnej pedagogicke do OZ Macik k Tani Cervenkovej, ktoru vrelo odporucam. Vsetko v BA.

palicka
8. sep 2022

@kristinaon moje dieťa v troch rokoch tiež takmer vôbec nerozprávalo. A torznými už isla riešiť špecialistov, zastavila ma odborníčka, ktorá ma upokojila, že vswtko chce čas. A naozaj, neskutočný progres nastal nástupom do MŠ, napriek tomu, že sme sa dieťatku venovali možno až nadlimit. No a už keď malo 4, mlelooooo. Intolerancie neskôr sa už ústa nezatvorili, a odvtedy by sme občas privítali trosku kľudu (dlhé cesty autom- pomooooc)

beata90
20. dec 2022

@kacena4 prosím vás aj viete nejaky kontakt? Dakujem

kacena4
20. dec 2022

@beata90 staci hodit do googlu co chcete

olivierko229
20. dec 2022

@minikonik ahoj, nie je to skoro riesit? Nas zacal rozpravat az na 3.5 roka. Kamaratka ma NKS synceka, ale ma 4.5. Ide mi len onto, aby sme sa zbytocne neplasili a nestresovali. Logopedovia povacsine toleruju nerozpravanie do 4 rokov.

minikonik
autor
3. jan 2023

@olivierko229 nemyslim si, ze bolo skoro to riesit 🙂. Dobry klinicky logoped pracuje aj s mensimi detmi. Keby mi logoped povedal, ze pockajme do 4r, okamzite hladam ineho.
Inak v tomto vlakne som to mozno nepisala, ale syn mal v tom obdobi aj rozne autisticke crty, slaby ocny kontakt, ziadna imitacia, lahky hypotonus, a s tym oneskorena hruba aj jemna motorika, kompletne ignoroval deti, v zmysle, ze sa na ne ani len nepozrel. Na oslovenie reagoval slabo...Autizmus mu vylucili, ale myslim si, ze v v nasom pripade bola praca s nim absolutne nutna. Od nov. 2021 chodime okrem logopeda k specialnej pedagogicke, podla moznosti kazdy tyzden a velmi sa zlepsil vo vsetkych smeroch, rozhovoril sa. Ale o tri mesiace ma styri roky a ani zdaleka to nie je na urovni rovesnikov. Mne nejde o porovnavanie, kazde dieta je pochopitelne ine, ale neviem si ani len predstavit, kde by bol, keby sa mu nevenovali odbornici a zaroven neusmernovali mna, ako s nim pracovat. Uprimne, radsej trosku stresu teraz, ako si vycitat, ze som to neriesila vcas. Verim, ze jemu aj sebe usetrim kopu problemov a starosti pri nastupe do skoly.

gelenka
25. júl 2023

@minikonik zdravim, crty pas Vam vylucila dr.Janosikova ci ste boli aj inde? Resp.z akeho dovodu ste zacali riesit vylucenie PAS-z vlastnej iniciativy na zaklade znakov? Porozumenie mal Vas syn pred navstevami logo/spec.pedagogiky dobre? Posledna otazka-ten Dialog ste napokon skusili? Riesim obdobnu situaciu. Velka vdaka za info.

minikonik
autor
25. júl 2023

@gelenka zdravim, pisala som to aj v tomto vlakne...ale teda zopakujem. V 2,5r sme boli u Janosikovej, lebo syn nerozpraval, zaostaval vo vyvine a mal urcite autisticke crty. Preberala som to s pediatrickou, ta nam dala vyplnit dotaznik MCHAT a vyslo mu zvysene skore, ze by sa mohlo jednat o autizmus. Za Janosikovou sme teda isli nie s tym, aby nam vylucila autizmus, ale s tym, aby nam povedala, ci je to ono, alebo nieco ine. Ona vsak autizmus vylucila a vyslovila podozrenie na NKS. Ked mal syn 3r.8m tak sme boli na rediagnostike u Lazikovej, a ta mala rovnaky nazor. Do rediagnostiky nas tlacila neurologicka, pricom podla mna to nebolo vobec nutne.
To, ake auti crty mal na zaciatku som pisala vyssie. Teraz ma syn 4r4m a skoro vsetky vymizli a to co ostalo este suvisi s NKS. Napr. v socialnej oblasti je stale dost slaby, uvedomuje si svoj recovy hendicap a preto je skor samotar a komunikacia s rovesnikmi mu velmi nejde.
Porozumenie v 2,5r mal urcite horsie ako rovesnici. Ja som si to v tom case velmi neuvedomovala, lebo jedine dieta, nemala som s cim porovnat, ale jednoznacne bol pozadu v porozumeni, nebolo to uplne dramaticke, ale nebol a dodnes nie je na urovni rovesnikov.
Dialog sme nakoniec neriesili, zacali sme v asobi a tam chodime dodnes k tej istej logopedicke.
Ale syn je dnes uplne iny level. Rozprava (niekedy az privela) 🙂 pyta sa, snazi sa. Gramatiku, sklonovanie ma este dost divoke, stale je slabsi v hrubej aj jnej motorike, pebo ma aj slaby hypotonus, ale uz sa az tak neobavam buducnosti 🙂. Pracujem s nim intenzivne, snazime sa 2-3krat do mesiaca chodit k logopedicke aj specialnej pedagogicke a pekne napreduje. Chystame sa este na sluchovu terapiu, ktoru nam odporucila logopedicka, len synovi budu vyberat nosne mandle v novembri, tak musime este nejaky cas pockat, lebo to je kontraindikacia.

gelenka
25. júl 2023

@minikonik dakujem moc za detaily. My sme v 3 r.zacali v CVI,vyvin.dysfazia,oneskorenie notoriky,komunikacie, v CVI stale pokracujeme so spec.pedagogickou,absolvovali sme vyvin.diagnostiku,test intelektu a pod a tam mu teraz vybehli crty pas,zatial to nejdem riesit,resp.vaham,kazdopadne pokracujeme v terapiach. Zacali sme chodit k logo,co Vy a tiez som na cakacke do Dialogu,preto ma zaujimali detaily,nakolko sa mi to zdalo ako obdobna situacia. Venovali sme sa i TSMT do decenbra,prerusili sme to a znova zacneme od augusta. Doma sa skoro denne 'hrame' za stolikom od 9/2022 a pokrok je obrovsky ako aj Vy pisete, i ked oneskorenie ostalo v mensej miere a rec,zatial nie velmi funkcna,nabieha. Atd 🙂 dakujem este raz.

noemi125
26. júl 2023

@gelenka mozem sa spytat pomaha tsmt?

gelenka
26. júl 2023

@noemi125 ja som ju so synom cvicila dva mesiace (zvysok bol chory), jeho to bavilo a bola to minimalne dalsia aktivita,kde dieta moze spolupracovat s rodicom,postupne sa mu lepsila hruba motorika (vydrzal mat vystrete ruky, ked sa opieral na fitlotpe a pod),avsak z casoveho zaneprazdnenia sme prestali cvicit. Teraz znova zacneme,aj logo,aj cvi aj spec.pedagogicka to odporucaju,ze to vidia na detoch,co k nim chodia a navstevuju tsmt,ze im to pomaha.

barborakarin
9. sep 2023

@minikonik ahoj,prosim a dalo sa s malým pracovať u logopedicky? Myslim to tak,ci dokázal vnímať co od neho chce…my zatial pracujeme so špeciálnou pedagogickou aby sa naučil najskor vklude sediet a stale nebehat. Co sa diagnostiky týka,psychologička vas potom nasmerovala ako postupovat? Alebo si si vsetko “krvopotne” vyhľadávala sama. Tiez ma prosim zaujima,ci tsmt skutočne pomáha na rozviazanie jazyka;robíme niektoré cviky doma,na ine sa len pripravujeme ( hojdanie v deke),lebo maly sa toho trosku boji a tiez dufam v zazrak🙂