HA mlieko - častá stolica u novorodenca

wevusska
27. máj 2023

Prosím Vás, nemá niekto skúsenosť, žeby novorodenec z HA mlieka často kakal? Máme 8 deň, som po sekcii, nemám ešte toľko mlieka, tak dokrmujem tým, čo dali v pôrodnici Beba Supreme pro HA. Zje každé 3 hodky 80 ml, nepriberá. Malý sa vykaká po papaní, potom za 10 min si znovu kakne, idem ho umyt, zase trochu vyjde. Ok, tak ho konecne doprebalujem, zaspinká a ešte počas spánku znovu. To ale nemám šancu si všimnúť a máča sa mu ritka v 💩. Už ju má celú doráňanú napriek ošetrovaniu, oplachujem aj repíkom. Dnes som si ale všimla, že má na konečníku trhlinky. Neviete poradiť či je to kakanie ok, prípadne či to spôsobuje to mlieko, že mu ľahšie trávi a preto toľko kaká alebo za to môže trhlinka 🤷🏻‍♀️ volala som na novorodenecké, povedala mi, že nemám stresovať, že sú lepšie a horšie dni a k pedi sa dostaneme až v pondelok.

ropucha6
27. máj 2023

@wevusska keby mu travilo, tak asi tolko nekaka. Ale takto kratko po narodeni, je vsetko mozne.

anavixy
27. máj 2023

A pomedzi to aj dojcis? Kedy? Ako casto? Neskusila si len dojcit alebo menej dokrmovat? Podla mna vela papa a preto aj vela kaka. Trhlinky na konecniku nie su ok, treba natierat imazolom alebo rybou pastou pripadne ak nic ine nemas tak sudocremom. Kupel v repiku je vhodny tiez, ale hlavne natierat a vytvarat ochrannu vratvu medzi pokozkou a stolicou. Dieta treba nechat dotlacit, dokakat, neprebalit po prvom prde, pockaj par minut pocvic nozickami nech to vyjde naraz alebo aspon viac naraz. Co sa tyka konkretneho mlieka, myslim si, ze toze je HA nema vplyv na stolicu, skor konkretna znacka moze dietatu “nesadnut”, ale este je to dost kratka doba na taketo zhodnotenie. HA mlieka davame v porodnici lebo nam ich dodavaju, pokial nie ste alergici (rodicia alebo surodenci), tak HA len preventivne nepotrebuje.
Urcite by dom skusila pridavat kvapky ColiPrev, pouzivaju sa pri intolerancii laktozy, resp. pri nedostatku enzymu laktazy, co je u deti bezny problem. Tak isto je vhodne podavat probiotika, hlavne ak je dieta na UM, ak dojcis relativne dostatocne, tak to nemusi byt potrebne, ale skusit mozes.

divokykonik
27. máj 2023

Môj malý tiež strašne kakal, keď sa narodil. Nestíhala som mu plienky dávať. Ale on ani nejedol veľa, skôr málo a aj tak kakal kvantá. Krpec mi nepriberal normálne dobrého pol roka, zmena mlieka nepomohla. On kaká veľa doteraz, niekedy aj 3-4x denne (má rok a 8 mesiacov), ale teraz už zje kvantum jedla 😀, čiže sa nečudujem, že je toho toľko. Z vyšetrení je malý okej, len teda je to taký kakuško. 😀

katkine_terapie
27. máj 2023

@wevusska a ako sa dietatko sprava? Place? Nepokojne? Alebo naopak. Co je problem je to caste kakanie a trhlinky. Moze to byt, ze sa babätko este cisti, ale aj to, ze ma napriklad laktozovu intoleranciu. Najmä, ak vobec nepribera, tak by som sa priklanala k druhej moznosti. vyskusaj ColiPrev a probiotika Probiofix inum baby. Ak nenaslane zmena, v pondelok k dr. Na ritku (mali sme ten isty problem) pomohla nechtikova mast od Dr. Muller (a to sme vyskusali vsetko mozno aj Imazol). Táto: https://www.benulekaren.sk/dr-muller-nechtikova...