Folikuly na vaječníku u bábätka

25. jan 2024

Dobrý deň. Dnes mojej 3 mesačnej dcérke na USG našli na jednom vaječníku niekoľko folikul vo veľkostiach do 9mm.
Nájde sa tu dietatko ktoré toto tiež malo ?
Co bolo ďalej? Naša pedi povedala ze sa to bude len sledovať no neviem bojím sa dosť..

Nestretol sa s tým niekto ?

sono2
25. jan 2024

Môžem sa opýtať načo jej robili druh tohto vyšetrenia?
Pre mňa logické vysvetlenie bude, ešte stále tvoje hormóny z tvojho tela.
Moja mala máličko prsia ale len na dotyk do 2 rokov či do roka normálne. Aj to zmizlo.

autor
25. jan 2024

@sono2 USG brucha robili kvôli niečomu úplne inému a popritom našli toto. Neviem no radiologička ktorá robila sono ostala neviem ako to popísať nie ze mimo ale tak ju to zaskočilo. Pred mojou malinkou bola na Sone tiež 3 tyzdnova a ze ona to také nemala..

sono2
25. jan 2024

Aha. Tak držím palce

mey8
25. jan 2024

Rastúce folikuly všeobecne znamenajú, že ženské telo pracuje normálne a oni rastu počas cyklu do veľkosti 17-22mm a potom praskajú a vajicko z nich je vhodné na oplodnenie, čo znamená ze žena môže v danom cykle otehotnieť. Zvláštne však je, že folikuly sa našli u tak malého dievcatka. Keď ono sa celý cyklus spúšťa v čase puberty keď dievčatám začne prvý menštruačný cyklus.... takže ozaj zvláštne... ako to Dr. Oddovodnila? Si sa nepýtala?

autor
25. jan 2024

@mey8 ved práve preto sa bojím ci s tým netreba niekam ísť... Dr povedala ze sa to bude sledovať že o mesiac na sono.. pýtala som sa ci netreba nejaké hormonálne vysetrenie a vraj zatiaľ nie ze ak keď bude väčšia. To je všetko..

mey8
25. jan 2024

No tak teraz ti neostáva iné len počkať do budúceho sona a veriť, že to bolo výnimočné, že sa to nebude opakovať... a ak by áno, zvážila by som vyšetrenie hormonálneho profilu spolu s AMH. Prípade ak by bud. Mesiac nebol žiaden folikul možno by som to nahmatkovo v čase dospievania ešte dala vyšetriť lebo ak ona už v tomto čase používa ovarialnu rezervu a jej AMH nie je vysoké,ták v budúcnosti môže mať problém s otehotnenim... ale to je najhorší možný scenár takže na ten by som sa nesustredila..

autor
25. jan 2024

@mey8 kontrolné sono mame až o pol roka. Ale rozmýšľam ze navrhnem pediatričke aby ho dala aspoň o 3 mesiace..