Bolesť kolienka

1mimka18
20. apr 2024

Ahojte baby píšem lebo som už veľmi vyplašena...už týždeň riešime nôžku...malý najprv sa nepostavil na pätu chodil po 4 pár dní (jasné už chodí behá má 18🌙) šli sme k dr dala mastičku... Potom zas opuchlo lýtko ..potom odpuchlo... Tak zas k dr poslala nás k chirurgovi ten náš poslal k ortopedovi a ten zišiel zápal kolená ... dosť nám kriva má nariadený nurofen a vysetrenie v utorok krvy...má niekto s tým skúsenosti? Veľmi sa bojím že to bude naozaj tá architida detská 🥺😪😭😭😭 mal to niekto a dopadlo to dobre? Kedy to u vás asi prešlo? Týžden mi príde jak večnost.. 😭😭😭 vraj to mohol dostal aj z nejakej choroby že mu to vypalilo do kolienka ale malý bol relalne chorý od narodenia raz a to veľmi dávno... 😭😭 Bojím sa aj tých testov aj všetkého...prosím však máte aj nejaké pozitívne skúsenosti 😭

majamat
20. apr 2024

@1mimka18 nic nenarobis, musis len pockat a zariadit sa podla instrukcii dr.

ak ma juvenilnu reumatoidnu artritidu, potom to budu liecit. myslim,ze v dnesnej dobe su moznosti liecby. tusim v Piestanoch je reumatologicky ustav.

no kludne to moze byt aj nieco ine, tazko povedat treba to urcite poriadne vysetrit.

1mimka18
autor
20. apr 2024

@majamat toho sa bojím neviem si ani predstaviť žeby mal nejakú chorobu a museli sme chorí na do nejakého ústavu a liečiť to 😭on je zdravý ako rybka od narodenia ja už len plačem celé dni a bojím sa utorka

jazula
20. apr 2024

@1mimka18 Psychika robí veľa, skús hlboký nádych výdych a hovor si “čokoľvek to bude, spolu to zvládneme”. Keď toľko plačeš a si v strese, malému to na kľude nepridá… Chápem ťa, choroby dcérky a partnera vždy znášam horšie ako svoje. Ale on potrebuje byť v psychickej pohode, aby sa lepšie liečil a bude kopírovať teba, tak sa musíš pokúsiť ukľudniť hlavne ty. Držím palce a posielam objatie 🤗

1mimka18
autor
20. apr 2024

@jazula ďakujem pekne je to pre mňa strašne malý nemal nikdy žiaden zpaal chrípku ani nič úplne zdravé bábo od narodenia teraz má doktorka straší a to ešte nič nevieme a ja už kvôli tomu nespím stresujem.

majamat
20. apr 2024

@1mimka18 ako ti napisalil, predychaj to. musis brat co pride a viem, ze to zvladnes.
my maminy sme take, zvladneme koli detom.
je tu stale moznost, ze je to nejaka jednorazovka. nemusi byt ani hospitalizovany, len vysetrenia absolvuje. neviem teda ako sa postupuje v takych pripadoch,a le podla mna sa to da ambulantne, len ide o to, porobit vysetrenia u specialistov.

my mame tiez vselico za sebou, dcera sa narodila ako zdrave babatko, do 14m okrem obcasnych beznych chorob vsetko ok. no uz pred rokom sa mi zdalo, ze dcera obcas posobi unavene a ma kruhy pod ocami. akurat bola neskucne priecna, zurivec, mala reflux a koliky, co je ale bezne i takych drobcov, no bolauplakan babatko.

potom mi prestala jest horko tazko som do nej nieco dostala. do 18m schudla, potom do 2r trosku nieco pribrala, ale za cely ten rok pribrala malinko. neviem presne kolko, lbo sme vtedy nemali digitalnu vahu. a narastla dost malo.
po kazdom ockovani nejaka reakcia - po prvom v porodke neustlae zahnisana rana, dalsie tie 3 ockovnaia iba teploty, ale po MMR vysyp, horucky niekolko dni, krce v rukach a asi o mesiac sa mi budila vecer a v noci s revom ze ju nohy bolia. takto vyzeraju rastove bolesti. okolo 2r sa to zhusilo a vyrazne to bolo cez obdobie, ked bolachora. dr jej zobrala krv, ale vsetko ok.
3r jedla lepsie, nieco pribrala, ale stale to bol boj a opat narastla podpriemerne. objavovalis a jej od mala rozne vysypy.
po 3r sme absolovali endokrinologiu, alergologiu a gastro.
v tom 4r jej diagnistikovali Histaminovu intoleranciu, o par mesiacov celiakiu a tak sme zacali najskor s nizkohis. dietou, potom bezlepkova a tma sa dava na zaciatku aj bezlaktozova. tak zacala opat dobre jest, zrazu bola hladna a aj fajn pribrala. na HIT sme mali len odber krvi, na alergo aj tusim testy, na endokrino sono stitky, kostny vek, odbery. na celiakiu odbery a tu sme cakali an vysledky 10t, potom biopsia v celkovej anesteze. no same stresy a strach za ten rok jej brali odbery + pichali do zily asi 8-9x. vies si predstavit, co to bolo pre take dieta. este pred biopsiou spadla, mala na cele drobnu ranku, ktora 5hod neustale krvacala, tak sme boli na odbery navyse aj u pediny a na hematologii.
dalsi rok bol relativne klud, ale odbery 1x alergo, 2x gastro a asi 3x endokrino.
vyzeralo to po nasadeni diety, zesa rast zlepsuje, nejake endokrino vysledky sa zlesovali, ale nakoniec opat stagnacia a vyskocilo TSH. opat malo rastla.
po 6m kontolovani dr nasadila lieky na stitku- od 5,5r
stale bola vlemi drobna, tka sme v 6r absolovali testy na rastovy hormon ( RH ), su to 2 testy, musi ybt napichnuta zila. vyvola sa hypoglykemia, ako u diabetikov a berie sa krv dokopy 5x pri jednom teste a pri druhom tiez, tam sa zas umelo znizi tlak, robi sa to na detskej JIS, lebo je to rizikove. nedostaok sa nepotvrdil, lebo 1 hodnota z tych 10 bola na spodku normy.
potom cele roky relativne klud, aj ked stabilne Endokrino 4x rocne odber koli stitke, 1x astro a sem tam alergo.
sem tam naraastla trosku menej, ako mala, vyzeralo to ako predpubertalne spomalenie rastu a stale drobna, mensia ako by podla nas mala byt. ja som mala stale o 10-12cm viac v rovnakom veku a to mam iba 164cm.
ked amal 11,5r, dr jej ambulantne zobrala jeden parameter, ktory jej prakticky roky nekontrolovala a oapt nizky, za par esiacov o nieco stupol, ale za dalsich par mesiacov opat nic a stale tesne pod normou. tak sa oapt zacal kolotoc vysetreni a poviem ti, ze som topocitala a minuly rok som bola u nejakeho dr ci uz osobne objednat, na ysetrenie, ako doprovod na yvsetrenie, ci doprovod na hospitalizaciu asi 70x. ako hrozny bol minuly rok.
co sa tyka dcery, nejdem vsetko popisovat, tie bezne veci normalka - gastro, alergo, kozne, zubar ...
a teda endokrino koli rastu - v januari zle vysledky, isli sme na genetiku, zobrali nas expresne ryhclo, ked poculi, ze koli rastu ide v 12r, ze to uz je neskoro. boli fakt zlati v MT. takze tma vysetrenie a odber krvi, vysledky za 3M, ale vedela som, ez budu ok.
potom hospitlaizacia opat na zopakovanie tsstu na RH. tntokrat uz vsetky vysledky pod normu a potvrdil sa nedostatok RH. mala osm z toho strasne zmeisane pocity. nevedela som, ci je to dobre, elbo ak by sa to nepotvrdilo, bola by sanca, ze narastie a bude sic enizka, ale bude mat bezny nizky vzrast. no nedostatok sa potvrdil a nevedela som ci stihne este narast an nejaku prijatelnu vysku, kedze uz prebiehala puberta. po pzberte sa rast spomaluje. samozrejme vzdy som musela zaniest vysledky a to len v Stredu poobede,cize dalsia navsteva dr navyse.
potom mi dala papier na MRI mozgu a ocne. MRI tam jej nasli jednucystu, ktora je bezna a casta, cize nastastie ostatne bolo ok. na ocne nas objednali neskoro, na pokyn dr som to objednala skor. tak som to preobjednala. a dostali sme este vymenny listok na neurologiu, potom cakat na schvalenie, medzitym nas parkrat volala endokrino, lebo potrebovala aktualne miery a vysetrit opat stiku, reps skontrolovat.
od augusta minuleho roku pichame RH.
a ked uz tieto vsetky procedury skoncili, na jesen mi mama icorela, isla jej dole saturacia, tak sme boli na pohotovosti, odmietla hospitalizaciu, potom kontroly u obvodacky, na plucnom, akutne interne - vyskytla sa arytmia. pomahala som ej so zahradou, prespavala som u nej, denne som chodila na 2-3hod domov a potom spat k mame, vybavila soms i volno/dovolenku. neskor som mala naplanovanu operaciu na y´gynde, takze zas absolovat ysetrenia, astastie kratkodoba hospitlaizacia a potom 2m PN.
no bol to vcelku sialeny rok. dufam, ez teraz to budeuz ok.